برای ارائه مواد مغذی به گیاهان در حال رشد در هیدروپونیک، 2 روش اساسی وجود دارد. شما میتوانید مواد مغذی از پیش مخلوط شده را خریداری کرده و یا اینکه خودتان مخلوط کنید. مواد مغذی از پیش مخلوط شده تمام مواد مورد نیاز گیاه شما را فراهم میکند، اما ممکن است فرد به سطوح مختلف مواد مغذی نیاز داشته باشد. مخلوط کردن مواد مغذی از نظر اقتصادی ارزان بوده و طیف گسترده ای از انعطاف پذیری را امکان پذیر میکند.
انتخاب مواد مغذی
انتخاب مواد مغذی برای کاشت هیدروپونیک نیاز به یکسری اطلاعات دارد که در ذیل برایتان شرح می دهیم.
1. دانستن آن چیزی که در آب است
شما میتوانید آب خود را به آزمایشگاه ارسال کنید تا آزمایش شود. با آب خوب و “سبک” میتوانید مواد مغذی مورد نیاز برای گیاهان را در فصل رشد تامین کنید. با آب “سخت” ممکن است برای حذف فلزات سنگین و مواد ناخواسته نیاز به فیلتر باشد.
- برای بررسی آب، میتوانید از دستگاه اندازه گیری مواد جامد غیر محلول استفاده کنید. این دستگاه تحت عنوان هدایت الکتریکی متر (EC) یا بخش در میلیون متر (PPM) نامیده میشود.
- کربناتهای کلسیم و منیزیم، ترکیبات رایج در آبهای شیرین و خوب هستند. هر یک از مواد مغذی لازم برای رشد گیاه بایستی در مقادیر محدود باشد. دانستن مقدار آنها در آب، میتواند مقدار مورد نیاز برای اضافه کردن را مشخص کند.
2. با مواد ریز مغذی مورد نیاز آشنا شوید
مواد مغذی ضروری مورد استفاده شامل نیترات کلسیم، سولفات پتاسیم، نیترات پتاسیم، فسفات پتاسیم و سولفات منیزیم است. هر عنصر مربوط به این مواد مغذی دارای مزایای متفاوتی هستند.
- هیدروژن از طریق ترکیب با اکسیژن آب را تولید میکند.
- نیتروژن و گوگرد برای تامین اسیدهای آمینه و پروتئینها ضروری هستند.
- فسفر در فتوسنتز و رشد استفاده میشود.
- پتاسیم و منیزیم به عنوان کاتالیزور در ایجاد نشاسته و قند عمل میکنند.
- منیزیم و نیتروژن نیز در تولید کلروفیل نقش دارند.
- کلسیم بخشی از آرایش دیواره سلولی بوده و در رشد سلول نقش دارد.
3. انتخاب مواد ریز مغذی صحیح
مواد ریزمغذی که عناصر کم مصرف نیز نامیده میشود، بسیار ضروری هستند و در مقادیر بسیار کم مورد نیاز میباشند. این عناصر روی رشد و تکثیر گیاه تاثیر داشته و سایر مواد مغذی را تحت تاثیر قرار میدهند.
- مواد ریزمغذی شامل : بور، کلر، مس، آهن، منگنز، سدیم، روی، مولبیدن، نیکل، کبالت و سیلیس.
- حداقل 10 عنصر کم مصرف در محلول مواد مغذی بایستی وجود داشته باشد.
4. بررسی دمای آب
بهترین دما برای رشد گیاه نه گرم و نه سرد است. اگر محلول شما خیلی سرد باشد، گیاهان جوانه نخواهند زد. اگر محلول شما خیلی گرم باشد، گیاهان شما ممکن است در نتیجه تنش یا کمبود اکسیژن از بین بروند. دمای مطلوب برای آب بین 65 درجه (18 درجه سانتیگراد) تا 80 درجه (27 درجه سانتیگراد) است.
- گیاهانی که در اقلیمهای سرد رشد میکنند در آب سردتر رشد میکنند؛ در حالی که، گیاهانی که در مناطق گرمتر رشد میکنند، آب گرم را ترجیح میدهند.
- هنگام اضافه کردن آب جدید به مخزن، اطمینان حاصل کنید که تقریبا هم دمای آب موجود در مخزن است.
5. تعادل مناسب pH را حفظ کنید
برای بررسی تعادل میتوانید از pH متر استفاده کنید. شما میتوانید تعادل pH را بین 5.5 و 7 حفظ کنید. تعادل pH در نهایت بر توانایی گیاهان برای مصرف مواد مغذی تاثیر میگذارد.
- بالا و پایین شدن تعادل pH یک امر طبیعی است. تعادل آن به طور طبیعی تغییر خواهد کرد، زیرا عناصر توسط گیاه جذب میشوند. اجتناب از اضافه کردن ترکیبات شیمیایی زیاد یکی از راهکارهای اجتناب از تغییر pH است.
- اگر محیط رشد ضعیفی دارید، این امر ممکن است پایداری تعادل pH را تحت تاثیر قرار دهد.
- در اکثر سیستمهای آب شهری، افزودن کربنات کلسیم باعث افزایش سطح pH آب میشود. میانگین تعادل pH در آب شهری در اغلب موارد بیشتر از 8 است.
- به خاطر داشته باشید که کیتهای اندازه گیری pH، سطوح مختلفی را در دماهای مختلف نشان میدهند. قبل از اضافه کردن مواد شیمیایی به آب، دمای آب را نیز بررسی کنید.
برای مطالعه مقاله تعریف هیدروپونیک معایب و محاسن کلیک کنید.
مخلوط کردن مواد مغذی:
در این قسمت مقاله به چگونگی مخلوط کردن مواد مغذی می پردازیم.
1. ظروف خود را با آب پر کنید
در اکثر دستورالعملهای هیدروپونیک از 3-2 مخزن استفاده میشود. اطمینان حاصل کنید که ظروف شده دارای درجه مواد غذایی هستند. اگر میتوانید از آب مقطر یا آبی استفاده کنید که توسط سیستم اسمز معکوس تصفیه شده اند. آب شهری اغلب حاوی یونها و عناصر دیگری است که میتوانند برای سیستم هیدروپونیک مضر باشند.
- برای مواد مغذی کمتر، از یک گالن خالی استفاده کنید (4 لیتر). برای مقادیر بیشتر، از 5 گالن آب استفاده کنید.
- اگر نمیتوانید آب مقطر را پیدا کنید، آب را به مدت 24 ساعت در فضای باز نگهدارید تا کلر آن از بین برود.
- اگر شما قصد استفاده از آب شهری را دارید، آن را آزمایش کنید.
2. اندازه گیری مواد مغذی
در سیستم مخزن دو ظرفی، 1 ظرف دارای مواد مغذی خاص، مانند نیترات پتاسیم و یا شلاته کننده های مواد ریز مغذی خواهد بود. ظرف دیگر ممکن است با کود از پیش مخلوط شده یا سایر مواد مغذی پر شده باشد.
- استفاده از مواد شیمیایی خشک و کاغذ فیلتر استریل برای خشک نگه داشته مواد شیمیایی. اندازه گیری مواد مغذی مایع در استوانه مدرج.
- برای مثال، برای 5 گالن کامل (20 لیتر) از آب، 5 قاشق چای خوری (25 میلیلیتر) CaNO3، 1.3 قاشق چای خوری (1.7 میلیلیتر) K2SO4، 12.3 قاشق چای خوری (8.3 میلیلیتر) KNO3، 11.4 قاشق چای خوری (6.25 میلیلیتر) KH2PO4، 31.2 قاشق چای خوری (17.5 میلیلیتر) MgSO4، و 2.5 قاشق چای خوری (2 میلی لیتر) از عناصر کم مصرف اضافه میشود.
3. یک قوطی در دهانه مخزن قرار دهید
شما میتوانید مواد مغذی را بدون قیف مخلوط کنید، اما انجام این کار میتواند باعث نشتی شده و مانع تعادل مواد مغذی محلول شود. با استفاده از قوطی پلاستیکی کوچک، مواد شیمیایی ا به داخل ظرف منتقل کنید.
- برخی از مواد مغذی و سایر مواد افزودنی میتوانند باعث تحریک پوست شده و اثرات مضری روی آن داشته باشد. با استفاده از یک قیف میتوانید مانع نشتی شوید.
- پس از اضافه کردن مواد مغذی، pH آب را در سیستم هیدروپونیک بررسی کنید. مواد مغذی هیدروپونیک معمولا pH آب خنثی را پایین میآورند؛ بنابراین، برای تعادل pH ممکن است افزودنیهای دیگری نیز مورد نیاز باشد.
4. مواد مغذی را به آب اضافه کنید
مواد مغذی را به صورت یکنواخت ریخته و برای جلوگیری از سرریز شدن یا نشت به آرامی تکان دهید. از دست دادن مقدار کمی از مواد مغذی باعث آسیب جدی به سیستم شما نمیشود، اما هر چقدر گیاهان شما بتوانند منبع مواد مغذی را تنظیم کنند، بهتر است.
- میزان محلول مغذی مورد نیاز شما بیشتر مربوط به مخزن واحد هیدروپونیک شما است. هیچ راه دقیقی برای تعیین مقدار آن وجود ندارد و شناخت آنها نیاز به آزمایش دارد.
- به طور کلی، شما باید حداقل راه حل را استفاده کنید تا پمپ مخزن روشن شود.
5. مخزن را بسته و تکان دهید
اطمینان حاصل کنید که در آن بسته است. ظرف را در هر دو دست برای 30 تا 60 ثانیه تکان دهید تا مواد مغذی حل شوند. اگر در به خوبی بسته نشود، ممکن است لازم باشد که تنها با یک یا دو انگشت تکان دهید.
- توجه داشته باشید که اگر ظرف بیش از حد بزرگ یا سنگین باشد به آرامی تکان دهید.
- در اغلب موارد تکان دادن بهترین روش برای حل شدن مواد جامد میباشد، اما ممکن است برای مدت زمان بیشتری این کار انجام دهید.
برای مطالعه مقاله نحوه پرورش ریحان در گلدان (آموزش گام به گام تصویری) کلیک کنید.
برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.