دیش گاردن به گیاهان کاشته شده به صورت منظره یا باغ های مینیاتوری در ظرف ها و گلدان های کم عمق اطلاق می شود. در این مقاله به آموزش دیش گاردن، نحوه انتخاب گیاه، طراحی، کاشت و نگهداری دیش گاردن خواهیم پرداخت. برای درست کردن دیش گاردن انواع گیاهان آپارتمانی، ساکولنت ها، کاکتوس ها و درختچه های مینیاتوری قابل استفاده هستند.
وسایل مورد نیاز:
- انواع گیاهان
- خاک و سنگ ریزه
- ظرف یا گلدان با دهانه باز و کم عمق
- قارچ کش
- وسایل اختیاری جهت طراحی و تزئین: خانه یا وسایل چوبی کوچک، عروسک، سنگ ریزه، صدف و …
برای مطالعه مقاله ساخت تراریوم ساکولنت می توانید از این لینک استفاده نمایید.
نحوه ساخت دیش گاردن:
انتخاب ظرف مناسب:
ابتدا ظرف مناسبی را با دهانه گشاد و عمق مناسب در حدود 7 الی 10 سانتی متر را انتخاب کنید. ظرف مورد نظر باید ارتفاع مناسبی برای 5 تا 7 سانتی متر خاک و یک لایه شن را داشته باشد. اندازه دهانه ظرف هم به تعداد گیاهانی که قصد کاشتن در داخل دیش گاردن دارید، بستگی دارد.
جنس ظرف مورد نظرتان می تواند از هر جنسی باشد. بهتر است سوراخی ته ظرفتان برای زهکشی وجود داشته باشد تا از پوسیدگی احتمالی ریشه ها جلوگیری شود. اگر ظرفتان دارای سوراخ نباشد خیلی نگران نباشید، چرا که لایه شنی زیر خاک و آبیاری مناسب از پوسیدگی ریشه جلوگیری خواهد کرد.
خاک مناسب دیش گاردن:
انتهای ظرف دیش گاردن تان را با لایه نازکی از شن بپوشانید. می توانید از خرده سفال، ذغال یا سنگ ریزه در کف ظرف استفاده کنید. بقیه ظرف را هم از خاک مناسب گیاهانتان بپوشانید. دقت کنید که خاک مورد استفاده تان متناسب با گیاه انتخابی تان باشد به عنوان مثال اگر از ساکولنت ها و کاکتوس ها استفاده می کنید، از خاک کاکتوس و خاکی نسبتا چسبنده استفاده کنید.
در صورت استفاده از گیاهان آپارتمانی از خاکی استفاده نمایید که پایه پیت دارد. تا حد امکان از خاک های استریل شده استفاده کنید تا آلودگی قارچی نداشته باشند. در صورت عدم استریل خاک می توانید به مدت 15 دقیقه خاک را در دمای 40 درجه در ماکروویو حرارت دهید.
برای مطالعه مقاله نحوه ساخت ویواریوم می توانید از این لینک استفاده نمایید.
زهکشی دیش گارن:
اگر از ظرف بدون سوراخ استفاده می نمایید که امکان ایجاد سوراخ در ظرف جهت زهکشی را ندارید، از لایه های زهکش استفاده کنید. مثلا برای اجرای دیش گاردن کاکتوس لایه های زهکشی از پایین (کف ظرف به سمت بالا) بدین شکل می باشد:
- پوکه معدنی
- پرلیت
- خاک زغال
- سبوس برنج
- خاک کوکوپیت
- خاک سنگین به همراه شن درشت
- خاک کاکتوس
آخرین لایه که همان خاک مورد نیاز گیاه میباشد در واقع همان لایه ایست که ریشه گیاه در آن قرار می گیرد. بقیه لایه ها وظیفه زهکشی را بر عهده دارند.
انتخاب گیاهان دیش گاردن:
برای انتخاب گیاه جهت کاشت در دیش گاردن حتما نکات زیر را در نظر بگیرید:
- گیاهی را انتخاب نمایید که قابل نگهداری در محیط داخلی آپارتمان باشد.
- ریشه گیاه از عمق ظرف بیشتر نباشد.
- گیاهانی را انتخاب کنید که سرعت رشد کندی دارند تا دایما نیاز به تغییر ظرف نداشته باشید.
- اگر از گیاهان متفاوتی استفاده می کنید، گیاهانی را که شرایط نگهداری، نور و آبیاری یکسانی دارند انتخاب نمایید.
- برای جلوه بیشتر کارتان از گیاهانی با اندازه و رنگهای مختلف استفاده نمایید.
- گیاهان دارای برگهای قرمز مثل گینورا، گل سنگ و پیروما و … جلوه بیشتری به کارتان می دهند.
- در انتخاب گیاهان متفاوت، گیاهانی با سرعت رشد یکسان را انتخاب کنید.
- جهت دیزاین بهتر، از ساکولنت هایی که رشد کاملی داشته و ریشه دارند استفاده نمایید.
- انتخاب مناسب ترین گیاهان جهت کاشت، مهم ترین بخش ساخت دیش گاردن است.
برای مطالعه مقاله تزئین گلدان شیشه ای می توانید از این لینک استفاده نمایید.
نحوه کاشت گیاهان داخل دیش گاردن:
ظرف مورد استفاده برای کاشت را با مایع ظرفشویی شستشو داده و از قارچ کش جهت ضد عفونی استفاده کنید.لایه نازکی از سنگ ریزه، شن، خرده سفال و … را در کف ظرف بریزید. بقیه حجم باقیمانده ظرف را از خاک مناسب پر کرده و با دست آن را فشرده کنید.
جهت دیزاین بهتر دیش گاردن زاویه دید آن را در نظر بگیرید و اقدام به کاشت گیاهان کنید. اگر می خواهید گیاهان کاشته شده از تمام زوایا دیده شوند، گیاهان بلند تر را در مرکز ظرف بکارید و گیاهان کوتاهتر را در اطراف بکارید. اگر قصد دارید تا زاویه دید دیش گاردن از یک سمت باشد، گیاهان بلند تر را در پشت و کوتاهتر را جلوتر بکارید.
گیاهان تهیه شده را به آرامی از گلدانشان خارج کنید و خاک اطراف ریشه را با تکاندن جدا کنید. برای جدا کردن گیاه از گلدان، ابتدا گل را آبیاری کنید تا جدا شدن ریشه از خاک آسانتر شده و به ریشه گیاه آسیبی نرسد. گلدان را سرو ته بگیرید و با چند ضربه کوچک گل از گلدان جدا می شود. مناسب ترین مکان را برای هر کدام از گیاهان قبل از کاشت تعیین کنید. متناسب با ریشه گیاه سوراخی را در مکان تعیین شده ایجاد کنید و گل را در آنجا بکارید.
برای مطالعه مقاله چگونه از خاکستر کود تولید کنیم می توانید از این لینک استفاده نمایید.
خاک اطراف ساقه را فشار دهید تا گیاه در جای خود محکم و ثابت شود. فشرده کردن خاک اطراف گیاه مجال رشد سریع را از گیاه گرفته و برای مدت زمان طولانی گیاه در داخل دیش گاردن در اندازه ثابت خواهد ماند و نیاز به تعویض ظرف نخواهد داشت. بعد از کاشت گیاهان دیش گاردن نوبت به دیزاین و تزئین آن می رسد. با استفاده از شاخه های خشک درختان، ماکت نیمکت، سنگریزه های رنگی زیبا، مجسمه، سنگ، کلبه های کوچک مینیاتوری و … دیش گاردن را تزئین نمایید.
شرایط نگهداری از دیش گاردن:
آبیاری دیش گاردن:
آبیاری مهم ترین بخش از نگهداری دیش گاردن ها می باشد. جهت آبیاری هر زمان که سطح خاک خشک شد اقدام به آبیاری نمایید. از مقدار مناسبی آب جهت آبیاری استفاده نمایید. استفاده بیش از اندازه از آب موجب غرقابی و پوسیده شدن ریشه گیاهان می شود. جهت جلوگیری از آسیب و گندیدگی گیاهان دیش گاردن ماهی یک بار از محلول قارچ کش استفاده کنید تا داخل خاک ضد عفونی شود. برای این کار دوز مناسبی از قارچ کش را در آب بریزید و به هنگام آبیاری به گیاهان بدهید.
برای مطالعه مقاله گلخانه آپارتمانی چگونه است می توانید از این لینک استفاده نمایید.
کود مناسب:
در فصول رشد هر ماه یک بار ازکودهای تقویتی استفاده نمایید .برای اینکه گیاهان به سمت نور خم نشوند و تزئین دیش گاردن به هم نریزد، هر چند وقت یکبار دیش گاردن را بچرخانید.