به طور معمول، گیاهانی که با سه عنصر اساسی (P، N و K) کوددهی میشوند در مقایسه با گیاهانی که این کودها را دریافت نمی کنند، بذرهای درشت تری تولید میکنند. افزایش سرعت نمو بذر در طول دوره پر شدن آنها که خود ناشی از افزایش دسترسی به عناصر غذایی است، عامل افزایش اندازه بذر است. این افزایش در بذرهای سویا و بذر گوجه فرنگی مشاهده شده است. از بین همه عناصر غذایی که بر نمو بذر تأثیر میگذارند، نیتروژن بیشترین تأثیر را دارد. با افزایش نیتروژن، اندازه بذر در گیاهان چچم چند ساله، سویا و ذرت افزایش مییابد، اگرچه کاهش وزن بذر در گندم و گوجه فرنگی نیز در این شرایط گزارش شده است. این اختلاف در واکنش به نیتروژن، با زمان مصرف کود ارتباط دارد. کاربرد نیتروژن در گندم و برنج باعث تولید بذرهای سنگینتر میشود.
عوامل تولید نیز میتواند بر روی نمو بذر تأثیر بگذارند. افزایش رقابت برای عناصر محدود کننده رشد به وسیله علفهای هرز که در نتیجه کاهش فاصله ردیف و افزایش تعداد بذر در ردیف حاصل میشود، منجر به کاهش اندازه بذر میشوند. شدت رقابت میتواند در بین و درون گونه ها متغیر باشد.
رطوبت مناسب برای کاشت بذر:
خشکی های طولانی مدت و کاهش محتوای رطوبت خاک سبب کاهش اندازه بذر در گیاهانی نظر سویا و کتان شده است و این کاهش به ویژه در شرایطی کاهش به ویژه در شرایطی که تنش در طول گلدهی و در زمان پر شدن بنر رخ دهد، بارز تر بوده است. اگر خشکی در گیاهان سویا، ذرت، شبدر و گندم تنها قبل از گلدهی رخ دهد، اثرات اولیه این تنش منجر به کاهش تعداد بذر می شود، در حالی که اندازه بذر در چنین شرایطی بدون تغییر باقی می ماند. کمبود رطوبت خاک ممکن است فتوسنتز را کاهش دهد که در نتیجه آن دوره پر شدن بذر کاهش می یابد.
برای مطالعه مقاله بذر چیست کلیک کنید.
دمای مناسب برای کاشت بذر:
دماهای بالا در طول نمو بذر گیاهان چچم چند ساله، علف باغی (Orchadgrass)، لوبیا، گندم، لوپن (Lupin)، کتان و سورگوم منجر به تولید بذر های کوچکتر در آنها می شود در حالی که در این گیاهان دماهای پایین منجر به تولید بذر های بزرگ تر می شود. همچنین نوسانات سالیانه شرایط محیطی بر اندازه بذر سویا، چغندر قند و شبدر پای پرنده (Birdsfoot trefoil) تاثیر می گذارد.
نور مناسب برای کاشت بذر:
در کل، کاهش نور منجر به تولید بذر های کوچک تر می شود. تولید بذر های کوچک تر در اثر کاهش نور در کاهو، نخود فرنگی، ذرت و شبدر گزارش شده است. سایه اندازی جزئی نیز باعث کاهش تر می شود. همچنین روز های کوتاه نیز اندازه بذر را در نخود فرنگی و چچم چند ساله کاهش داده است. این یافته ها احتمالا به کمود نور نسبت داده می شوند، به طوری که با کمود نور، فوستر کاهش می باشد و به دنبال آن بذر های کوچک تر تولید می شود
برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.