آموزش باغبانی

تاریخچه کمپوست سازی

کمپوست سازی

به طور قطع عملیات کمپوست­ سازی ریشه در دوران باستانی دارد، فلسطینی­ها، یونانی­ها و رومیها پسماندهای ارگانیک را مستقیما و یا به صورت کمپوست شده مورد استفاده قرار می­داده ­اند. یکی از اولین مدارک نشان دهند­ی استفاده از کودهای حیوانی در کشاورزی در مجموعه­ ای از لوحه­ های گلی مربوط به امپراطوری آکاد در ۲۱۵۰ تا ۲۳۵۰ سال قبل از میلاد مسیح یافت شده است.

پسماندهای حیوانی و انسانی به عنوان کود:

تمدن­های اولیه جنوب آمریکا، چین، ژاپن و هند که به شدت به کشاورزی مشغول بوده ­اند از پسماندهای حیوانی و انسانی به عنوان کود بهره می­جستند. تلمود – مجموعه قوانین شرعی و عرفی یهود – به استفاده از کودهای حیوانی برای مرطوب­سازی و غنی کردن خاک اشاره می­کند و هم چنین به استفاده خام این کود هشدار می­دهد و تأکید بر پوسیدن آن­ها قبل از استفاده دارد.

کمپوست در گذشته به اندازه ­ای رایج بوده است که حتی شکسپیر در جایی از زبان هملت به مادرش می­گوید: «نزد خدا به گناه اعتراف کنید، از آن­چه گذشت پشیمان شوید و در آینده از آن دوری جویید، در پای گیاه هرز کمپوست نباشید که رشیدتر گردد.»

کارخانه کمپوست سازی ورمونت

کارخانه کمپوست سازی ورمونت

اولین روسای جمهور آمریکا از جمله جورج واشنگتن، توماس جفرسون و جیمز مدیسون همگی طرفدار و مدافع استفاده از کود حیوانی و کمپوست بوده­اند و اولین تحقیقات در این زمینه در دهه ۱۸۸۰ میلادی در آمریکا صورت گرفت. ایده کمپوست­سازی به شیوه­ای علمی در مقیاس بزرگ را به سر آلبرت هاوارد و فعالیت­هایش در انستیتو صنعت گیاه در هند مرکزی در بین سال­های ۱۹۲۴ تا ۱۹۳۱ میلادی نسبت می­دهند؛ در ابتدا این فرآیند غیرهوازی بوده است و بعدها با ایجاد تغییراتی به فرآیندی هوازی تبدیل می­شود.

پایه فکری این کار بر استفاده از پسماندهای حیوانی و سبزیجات و فضولات اساسی، مخلوط کردن آن­ها با مواد قلیایی به منظور خنثی­سازی قدرت اسیدی و در آخر مدیریت آن­ها با اضافه کردن آب و هوادهی به وسیله زیر و رو کردن، استوار بوده است. اولین کارخانه کمپوست­سازی اروپا در سال ۱۹۳۲ میلادی در هلند تاسیس شده است.

متعاقب با جنگ جهانی دوم کمپوست­سازی در اروپا افزایش یافت، در حالی که عملا هیچ عملیات کمپوست­سازی در آن زمان در کشور آمریکا انجام نمی­پذیرفت. در هلند در کارخانه بزرگ کمپوست­سازی در شهرهای میرلو و ویجستر ساخته شد که تخمین زده شده است که یک سوم از زباله­ های هلند را به کمپوست تبدیل می­کرده ­اند.

ساخت کمپوست با استفاده از زباله شهری در ایران

ساخت کمپوست با استفاده از زباله شهری در ایران

اما در ایران، نخستین کارخانه کمپوست­سازی در سال ۱۳۴۷ هجری شمسی در اصفهان به بهره­ برداری رسید و پس از آن در سال ۱۳۶۸ هجری شمسی در شرق اصفهان در منطقه «گردنه زیل » مشغول به کار شد. شهر مشهد نیز در سال ۱۳۷۵ هجری شمسی اقدام به بهره ­برداری از کارخانه کمپوست خود نمود که در حال حاضر با ظرفیت پذیرش ۵۰۰ تن زباله مشغول به کار است. سپس در سال ۱۳۷۷ هجری شمسی با مشارکت شهرداری کرمانشاه، شرکت بازیافت مواد و تولید کود آلی به صورت سهامی خاص با ظرفیتی در حدود ۴۵۰ تن در روز تاسیس گردید.

کود ورمی کمپوست

در سال ۱۳۸۵ هجری شمسی نیز کارخانه کمپوست شهر کرج با ظرفیت ۵۰۰ تن در روز به بهره­برداری رسید. سابقه تاسیس اولین کارخانه در تهران به سال ۱۳۴۸ هجری شمسی با ظرفیت اسمی ۵۰۰ تن زباله در روز در منطقه صالح­آباد می­رسد که به علت مجاورت با بافت مسکونی در سال ۱۳۷۹ هجری شمسی در یافت زباله در آن متوقف گردید.

در اواخر سال ۱۳۷۲ هجری شمسی مطالعات اولیه جهت احداث مجتمع کارخانجات کمپوست در منطقه کهریزک تهران انجام پذیرفت، این مجتمع با دارا بودن ۱۴ خط پردازش پسماند توانایی پردازش حدود ۷۵۰۰ تن زباله در روز را دارا است.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

هومن انگورانی

درباره هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *