آموزش باغبانی

تولید کمپوست از مایعات

تولید کمپوست از مایعات

کمپوست کردن مایعات واژه ­ای ضد­و­نقیض به­ نظر می­ آید چون اغلب، فرایند کمپوست برای مواد جامد و نیمه­ جامد است. مایعات بسیاری هستند که قابلیت تبدیل به کمپوست را دارند. از جمله این­ها می­توان به کود مایع گاو و گوساله، خون و پسماندهای حاصله از کشتارگاه­ها ، آب­ پنیر و پسماندهای کارخانجات لبنیات، روغن­ها و چربی­های گیاهی و حیوانی مورد استفاده در پخت­ و­پز و نوشابه ­های فاسدشده یا تاریخ گذشته اشاره نمود. به­ طور سنتی برخی از این موارد را می­توان مستقیماً در سطح مزرعه پاشید، اما پخش این مواد در مناطقی که سطح آب­های زیرزمینی بالاست، می­تواند مشکلاتی برای آب­های زیرزمینی و سطحی به­بار آورد. همچنین می­تواند باعث ایجاد بو و تغلیظ مواد غذایی شود. کمپوست کردن مایعات نیازمند استفاده از مقادیر بالایی از ترکیبات حجم­ دهنده غنی از کربن و مدیریت بسیار دقیق و بالایی است.

معمولاً کودهایی که حاوی آب زیادی هستند را قبل از کمپوست کردن پهن می­کنند تا قسمت مایع آن در زمین مزرعه وارد شود. این کار می­تواند نگرانی­ هایی را از نظر پخش عوامل بیماری زا به ­دنبال داشته باشد. با روشی که در اینجا توضیح داده خواهد شد نیازی به این کار نیست. پخش خون حاصل از کشتارگاه­ها در سطح مزرعه به­ دلیل پردازش­های مختلفی که روی آنها صورت می­پذیرد کاهش یافته است. با اینکه پخش این مواد مایع قبلاً به­ دلیل غنی بودن از توجه خاصی برخوردار بود، اما امروزه چالش­هایی را از جمله ایجاد بو و مزاحمت برای همسایگان به­ دنبال دارد. پخش پسماندهای مایع صنایع لبنیات تا زمانی­که از نظر کشاورزی و محیط زیست سازگار باشد انجام می­شود، اما مواردی است که با استفاده از تجهیزات خاص می­توان عناصر غذایی موجود در آنها را بهتر از کاربرد مستقیمشان در مزرعه مورد استفاده قرار داد. برخی از این مواد را به فواصل بسیار دور برده و دور می­ریزند، اما در برخی کارخانجات خودشان تجهیزاتی را نصب می­کنند تا نیازی به صرف هزینه جهت ارسال نباشد. روغن­ها و چربی­های گیاهی و حیوانی مورد استفاده در پخت­ و­ پز مدیریت چالش­ برانگیزی را می­ طلبد. خوشبختانه رشد قابل­ توجهی برای استفاده از این مواد به­ عنوان سوخت زیستیدیده می­ شود، اما برای مقادیر کم و روغن­های آلوده به ذرات مواد مختلف و همچنین بقایای بیودیزل، کمپوست کردن آنها می­تواند راهکار مناسبی باشد. در هر حال، چنانچه دارای ارزش غذایی یا خوراکی باشند باید قبل از انتخاب گزینه تبدیل به کمپوست به ­خوبی بررسی­ های لازم انجام شود.

برای مطالعه مقاله مزیت­های استفاده از کمپوست کلیک کنید .

تهیه کمپوست از محتویات شکم دام

تهیه کمپوست از محتویات شکم دام

بستر، ساختارها و مدیریت لازم برای کمپوست کردن مایعات

شاخصه­ هایی که باید در اینجا با دقت بیشتری به آنها توجه شود نزدیکی به همسایگان، فاصله به آب­های سطحی و زیرزمینی، جهت باد و الگوی اقلیمی منطقه، شیب زمین و سهولت رفت­ و­آمد می­ باشند. مایعات مورد نظر می­توانند به ­عنوان یک عامل مهم و کمکی برای کمپوست مواد خشک و با کربن زیاد مانند برگ، بستر زیر پای دام و سایر مواد چوبی باشند. اما قوانین مربوط به این تجهیزات می­تواند از نقطه­ ای به نقطه دیگر متفاوت باشد، چون ممکن است در یک­جا انواع مایعات را برای تهیه کمپوست قبول کنند اما جای دیگر نه.

بستر تهیه کمپوست می­تواند بسته به قوانین موجود، نوع خاک، حجم مایعات و حساسیت آب­های زیرزمینی متفاوت باشد. کار کردن روی یک بستر سخت آسان­تر و تمیز کردن آن نیز راحت است. بستر باید شیب ملایمی به اندازه 2-1% داشته باشد .

تجهیزات موجود باید بتواند زه ­آب و شیرابه­ های حاصله را با خاک ریز، فیلترهای نواری، حوضچه یا تانک­های جمع ­آوری با توجه به تکنولوژی موجود در منطقه جمع کنند. لازم به ذکر است که مواد کربن ­دار مورد استفاده در اینجا برای جذب این مایعات ویژگی­های متفاوتی را می­توانند داشته باشند، مثلاً ویژگی­های تراشه­ های چوب و خاک اره متفاوت هستند.

کمپوست کردن مایعات نیازمند مقادیر زیادی از مواد حجم­ دهنده است. منابع کربن مانند پسماندهای صنایع چوب، برگ، بستر زیر پای دام و سایر مواد کربن­دار و جاذب می­توانند کربن و تخلخل مورد نیاز را تأمین نمایند .

برای شروع به کار باید مواد حجم­دهنده را به عرض 3-2.4 متر و ارتفاغ 180-150 سانتی­متر و طول مورد نیاز یا به اندازه بستر زیرین کمپوست روی هم تل نمود. برای کند کردن حرکت مایعات و افزایش جذب آنها، روی توده جویچه­ای به­ سمت مرکز ایجاد کرده و سده ای کوتاهی نیز در طول توده روی این جویچه ایجاد می­کنند

بستر شیبدار از سنگریزه کوبیده ­شده

بستر شیبدار از سنگریزه کوبیده ­شده

در مرحله بعد، مایعات مورد نظر را به ­آرامی روی جویچه ریخته و اجازه می­دهند تا مواد کربن­دار آن­را جذب نمایند. باید مطمئن شد که ریختن مایعات مورد نظر نباید خیلی سریع باشد چون به­ سرعت در داخل جویچه به­ سمت انتهای توده رفته و در نهایت از انتهای آن روی زمین می­ریزد. جمع ­آوری مواد ریخته شده از روی زمین بسیار دشوار است. سپس روی توده را می­توان با مواد حجم ­دهنده پوشاند. فرایند کمپوست در اینجا به­ صورت غیرفعال یا توسط برگرداندن توده تا زمانی صورت می­پذیرد که مایعات جذب مواد حجم ­دهنده شوند. چنانچه همسایگان نزدیک هستند یا موادی در حال کمپوست شدن هستند که پتانسیل تولید بو دارند، بهترین کار استفاده از روش تولید کمپوست به­ صورت توده ثابت است تا نیازی به همزدن توده نباشد. در صورت نیاز به همزدن، توده را باید پس از جذب شدن کامل مایعات هم زد و همزدن بعدی را زمانی انجام داد که دمای توده به کمتر از oC34 کاهش پیدا کند. فرایند کمپوست کردن مایعات زمان زیادی نیاز ندارد و بسته به جریان هوا و کیفیت مایع کمپوست­ شونده حدود 4-2 هفته طول می­کشد. اما چنانچه هنوز پس از 4-2 هفته فرایند کمپوست شدن تمام نشود، کربن باقیمانده را می­توان به­ صورتی­که گفته شد یا تا زمانی که فرایند کمپوست تکمیل شود، مجدداً مورد استفاده قرار داد تا مایع بیشتری را جذب نماید. نسبت کربن­ به­ نیتروژن در ابتدای فرایند باید به­ حدی در نظر گرفته شود که کربن بیشتری داشته باشد تا بتواند مایع را به خود جذب نماید بنابراین میزان کربن مورد استفاده می­تواند 3-2 برابر باشد.

برای مطالعه مقاله عوامل مؤثر بر کیفیت کمپوست کلیک کنید .

تهیه جویچه از تراشه­های چوب برای تهیه کمپوست از بقایای کشتارگاه­ها

تهیه جویچه از تراشه­ های چوب برای تهیه کمپوست از بقایای کشتارگاه­ها

تهیه کمپوست از خون اندکی متفاوت است. چنانچه هنوز به­ صورت مایع است مشکل ریختن برای آن نیست. اما اگر به­ صورت لخته درآمده باشد به­ دلیل اینکه قسمتی به­ صورت ژلاتینی و قسمتی به­ صورت مایع زلال در آمده مشکل­تر است. روغن و چربی نیز در دمای پایین به ­صورت جامد در می­ آید. مشکل کار با مایعات نیمه­ جامد این است که می­تواند از توده به بیرون لیز بخورد چون به ­صورت یک جریان ممتد نمی­توان آن را روی توده ریخت. در مورد مایعات نیمه ­جامد تهیه سدها و جویچه­ های ذکر شده در بالا از اهمیت ویژه­ای برخوردار هستند. گاهی لازم می­شود که توده را نیز برگرداند. ممکن است بوی قابل توجهی تولید نمایند و لازم شود چند هفته دیگر تا برگرداندن توده صبر نمود. اگر قرار نیست توده برگردانده شود باید جویچه­ ها را با مواد کربن­ دار به­ نحوی پوشاند که مثل بیوفیلتر عمل کنند و به اندازه کافی تخلخل داشته باشد تا اجازه جریان هوا را به­خوبی فراهم نمایند. اگر توده شروع به تولید بوی شدید نمود باید آن را با مواد کربن­دار بیشتری پوشاند تا به­ صورت بیوفیلتر عمل نماید. فرایند کمپوست­ شدن می­تواند حتی در شرایط بی­ هوازی نیز ادامه یابد. از آنجا که برگرداندن توده باعث انتشار بو می­شود و نگرانی­هایی را به­دنبال دارد نباید آن را هم زد.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

هومن انگورانی

درباره هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *