اگر دنبال گلی هستید که برای شما جذابیت داشته باشد گل ادریسی (هورتانسیا) را پیشنهاد می کنیم. گل ادریسی با نام علمی (Hydrangea) از رده گیاهان گل دار است و دربسیاری از مناطق بومی آسیا از ژاپن چین گرفته تا اندونزی و تایلند و فلیپین به وفور یافت می شود و دارای بیش از 70 تا 75 گونه وجود مختلف است.
در بین گیاهان مختلف از این گیاه به عنوان گیاه دم دمی مزاج یاد می شود چون با تغییر PH خاک به تدریج رنگ گل های خود را تغییر می دهد به طوریکه خاک حالت اسیدی داشته باشد رنگ گل ها بیشتر به سمت رنگ آبی سوق پیدا می کند و بلعکس اگر خاک حالت قلیایی داشته باشد رنگ گل ها به صورتی دیگر تغییر شکل می دهند.
گل ادریسی که یک گیاه زینتی است می تواند در شرایط محیطی مناسب تا حدود 2.5 متر رشد کند این گل دارای رنگهای متنوعی است که بیشتر به رنگ های سفید، بنفش، صورتی و آبی دیده می شود. نیاز به محیط ویژه برای کاشت ندارد و می تواند در بسیاری از شرایط محیطی مرطوب کاشته شود بدین معنی که هم می توان آن را در فضای سبز و هم در داخل گلدان پرورش داد.
شرایط نگهداری گل ادریس:
برای نگهداری گل ادریس شرایط خاصی مورد نیاز نیست فقط به صورت مرتب در هر دو یا سه روز آبیاری گردد و در محیطی نگهداری شود که تا اندازه ای سایه در آن محل وجود داشته باشد. همچنین گل ها و برگ های خراب شده را از آن جدا کنید.
برای مراقبت از بوته ادریسی باید به چه نکاتی توجه کرد؟
- به طور منظم رطوبت خاک را مورد بررسی قرار دهید زیرا اگر خاک حشک باشد گل ادریسی سریع پژمرده می شود و هنگام آبیاری گیاه تا جای ممکن بوته گیاه را به صورت غبار پاشی آبیاری نکنید تنها به قسمت پایینی گیاه آب بدهید.
- هرس کردن گیاه در مواقع لازم: اگر گیاه را تازه کاشته اید لزومی برای هرس کردن وجود ندارد اگر هرس زودتر از موعد مقرر انجام گیرد ممکن است که گل های ادریس تازه به بار آمده شکوفا نشوند بهتر است اگر گل قدیمی و بزرگ دارید آن را هرس کنید بهترین زمان برای هرس کردن اواخر فصل بهار هست. در یک نوع از بوته های ادریسی برگ بلوطی، هرس کردن آن در اواخر فصل زمستان صورت می گیرد چون در این موقع از فصل سال گیاه در خواب زمستانی هست و شکوفه هایی در آن وجود ندارد.
- مراقبت از بوته های ادریسی در فصل زمستان بدین صورت است، آنهایی که در زمین کاشته شده اند را با استفاده از یک پوشش پلاستیکی اطراف آن را بپوشانید و قسمت ساقه گیاه را با استفاده از کاه می توانید از سرما حفظ کنید.
- رنگ گل های ادریسی بستگی به میزان PH زمین دارد یعنی اگر شما گل هایی به رنگ دلخواه مثلا آبی یا صورتی می خواهید می توانید با تغییر میزان PH آنها را به وجود بیاورید البته ایجاد این دگرگونی و به وجود آوردن رنگ دلخواه ممکن است کمی طول بکشد پس بایستی صبور باشید.
مصارف دیگر گیاه ادریسی:
این گیاه بومی کشور ژاپن هست از برگ های آن برای تهیه چای به نام (آماچا) استفاده می کنند و در طب سنتی برگ های این گیاه دارای خاصیت ضد میکروبی است و در برخی موارد برای درمان دیابت و مالاریا از آن استفاده می شود.
روش کاشت گل ادریسی:
در وهله اول باید بدانیم که گل ادریسی مخصوص آب و هوای معتدل است بطوریکه در مناطقی که محیط دارای رطوبت نسبتا بالایی است به خوبی رشد می کند. مرحله بعد انتخاب مناسب ترین نوع گل ادریسی است. کاشت گل ادریسی به طور معمول در فصل بهار و پاییز است اما می توان در فصولی از سال که دمای آب و هوا معتدل است و ریشه گیاه می تواند سریعتر به خاک عادت کند گل را کاشت.
بوته گل ادریسی در داخل گلدان های بزرگ بیشترین رشد را دارند در شرایطی که صبح زیر نور آفتاب قرار داشته باشند و بعد از ظهر آفتاب کامل بر روی آن ها قرار نگیرد و در یک مکانی که سایه جزئی بر روی آنها بیافتد، رشدی مطلوب خواهند داشت. برای رشد سریع این گل خاک گل را با کمپوست غنی کنید و یا از خاکی استفاده کنید که دارای زهکشی مناسب باشد و بتواند رطوبت مورد نیاز گل را در خود حفظ کند.
اگر گل ادریسی را در زمین می کارید گودالی که برای آن حفر می کنید باید به اندازه ارتفاع ریشه باشد همچنین اگر قصد کاشت چند بوته ادریسی را دارید فاصله هر کدام از آنها نسبت به یکدیگر باید حداقل 1.5 متر باشد چون میزان رشد گل اردریس بسیار زیاد است.
در هنگام کاشت گل ادریسی ریشه و محل کاشت آن باید مرطوب باشد و در گام بعدی توپ ریشه را در داخل گودال وارد نمایید سپس محل کاشت گل را آبیاری کنید و بعد از آن گودال را از خاک پرکنید تا جایی که خاک گودال هم سطح زمین اطراف کاشت گل گردد.
چگونه می توان گل ادریس را تکثیر کرد؟
تکثیر این گل زیبا با استفاده از بذر ممکن است اما روش متداول برای تکثیر آن به صورت قلمه زنی است. بهترین فصل برای قلمه زنی این گیاه فصل بهار است چون در این فصل به بیشترین رشد خود می رسد. برش برای قلمه زنی اغلب صبح زود یا عصر صورت می گیرد تا گرمی هوا و آفتاب باعث خشکی و پژمردگی گیاه نگردد.
درهنگام برش برای تکثیر باید به این نکته توجه داشته باشید که تا جای ممکن برش از قسمتی از گیاه صورت بگیرد که گلی در آن وجود ندارد. ساقه ای که برای برش انتخاب کرده اید باید جوان و سبز باشد چون ساقه های چوبی و خاکستری دارای رشد کمتری نسبت به قسمت های جوان ساقه هستند. در هنگام برش قسمتی را انتخاب کنید که 5 سانتی متر پایین تر از گره برگی باشد منظور از گره برگی به قسمتی گفته می شود که برگ از آنجا روییده است.
ساقه ای را که برای برش انتخاب کرده اید باید 7 الی 12 سانتی متر ارتفاع داشته باشد و هر بوته باید دارای بیش از دو یا سه برگ باشد. برگ های پایینی بوته را در هنگام قلمه زدن جدا کنید چون در هنگام کاشت اگر در خاک قرار بگیرند به سرعت فاسد می شوند و دچار بیماری های قارچی می گردند. برش برگ ها باید دقیقا از محل اتصال ساقه برگ به ساقه گیاه صورت بگیرد.
بعد از بریدن برگ های اضافی چون ساقه توانایی تامین آب مورد نیاز برگ ها را ندارد با استفاده از قیچی باغبانی قسمتی از برگ ها را ببرید تا ساقه بتواند آب مورد نیاز آنها را تامین کند.
برای ایجاد ریشه در ساقه ای که بریده شده است از پودر تولید کننده ساقه استفاده کنید این پودرها دارای هورمونهایی به نام اکسین هستند که به رشد سریع ریشه گیاه کمک شایانی می کنند. وسپس آن را در داخل پیت یا ماسه شسته قرار دهید. می توانید از مه پاش برای مرطوب و شاداب ماندن برگ ها استفاده کرد.
ناگفته نماند روش های دیگری هم وجود دارد که می توان از آنها برای تکثیر این گل استفاده کرد از جمله تکثیر با خوابانیدن و تقسیم کردن با بوته اما همانطور که پیشتر گفته شد مرسوم ترین روش قلمه زنی است.
امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید، فروشگاه اینترنتی پوپونیک شما را به خواندن مقاله های زیر دعوت می نماید.