پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه و طوقه در لوبیا یکی از مهمترین بیماریهای لوبیا محسوب میشود. سن گیاه نقش مهمی در اپیدومیولوژی بیماری دارد. گیاهچه ها و گیاهان جوان، خیلی حساس به بیماری بوده در حالی که در گیاهان مسن، بیماری زیاد مهم نیست. بر روی ریشه و هیپوکوتیل، زخمهای کوچک، کشیده و فرورفته ای به رنگ قهوه ای مایل به قرمز ایجاد میشود که نشانه اصلی بیماری است. روی زخمهای فوق سختینه های بسیار ریزی ایجاد میشود. زمانی که زخمها رشد کرده و بزرگ میشوند و هیپوکوتیل را در برمیگیرد یک حلقه کالوزی ایجاد میشود (سیستم دفاعی گیاه) که گیاهچه میری قبل از ظهور یا بعد از ظهور گیاهچه، اتفاق میافتد. این بیمارگر به صورت سختینه یا میسیلیوم در خاک یا در سطح بقایای آلوده یا ریشه گیاهان چندساله بقا دارد. سختینه و میسیلیوم به صورت درونی یا بیرونی توسط بذر لوبیا قابل حمل و انتقال میباشد. همچنین قارچ مذکور غالباً توسط باد، باران، آب آبیاری، ادوات کشاورزی، خاک و بقایای آلوده قابل انتقال میباشد. اگر این عارضه با بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه همراه شود امکان خسارت تا ۶۰٪ میباشد. از نشانه های این بیماری این است که در محل شانکر ایجاد ریشه های ثانویه میکند. علائم بیماری ممکن است به صورت پراکنده در مزرعه دیده شود. باید توجه داشت ایجاد علائم در اندامهای هوایی به چند صورت قابل مشاهده است؛ در اثر تخریب ریشه و سیستمهای آوندی که در این حالت علائم زردی و کوتولگی در کل بوته ها دیده میشود، یا در اثر تماس غلافها با خاک مرطوب ممکن است روی غلافها نیز زخمهایی، توسعه یابد و سبب پوسیدگی غلاف یا بیرنگ شدن بذرها شود و یا اینکه گروه آناستوموزی AG-4 از این قارچ، به دلیل هوازاد بودن ایجاد بیماری تارعنکبوتی میکند که در این حالت روی شاخ و برگ لوبیا؛ تار تنیده میشود که علائمی مانند آثار کنه زدگی را ایجاد میکند. این بیماری در سایر حبوبات نیز دیده میشود به طوری که در باقلا بیماری در گیاهان مسن و در قسمت طوقه مهم است. در عدس و نخود در جوانهزنی و مراحل اولیه رشد مهم است. در عدس برگها بنفش میشوند ولی در نخود حالت مرگ گیاه دیده میشود.
مدیریت تلفیقی بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه و طوقه در لوبیا:
- چون این بیماری به بافتهای جوان حمله میکند یکی از راهبردهای مدیریتی، کاهش مدت زمان در اختیار قراردادن بافت حساس میزبان، به بیمارگر است که شاید بتوان این اصل از مدیریت را به دلیل این که به طور مستقیم با زمان سر و کار داریم را تحت عنوان مدیریت زمان در نظر بگیریم. جهت نیل به این اصل؛ میتوان در سیستم جوی و پشته، ابتدا بذرها را با عمق کمتری کاشت (cm5-3) تا گیاه سریع رشد کرده و بافتها؛ خشنتر و تا حدی مقاوم شود، سپس دور بوته ها را خاک ریخته و لگدمال کرد. این شیوه از مدیریت را حتی میتوان زمانی که گیاه بیمار است با خاک دادن پای بوته ها، شرایط را برای ریشه زنی مجدد فراهم کرد چرا که گیاه در بالای شانکر ایجاد ریشه ثانویه میکند(در بیماری فوزاریومی هم این روش مؤثر است).
- تناوب ۵-۳ ساله با گیاهان غیرمیزبان. هرچند این بیمارگر به دلیل خاکزی بودن سالها در خاک میماند.
- چون این بیمارگر به چغندرقند و سیب زمینی؛ نیز حمله میکند در سیکل تناوبی این نکته باید در نظر گرفته شود.
- کشت دیرهنگام مؤثر است زیرا که بیماری در دمای -15 بیشترین شدت و در دمای تعداد زخمها کاهش یافته که ممکن است در اثر رشد سریع گیاه باشد.
- تیمار بذر با PCNB (مخصوص ریزو کتونیا)، کاپتان و یا استفاده از مخلوط کاپتان-کلرونب که جهت کنترل سایر قارچهای خاکزاد نیز میتوان از آن بهره برد.
- کشت بذر در خاکهای گرم و مرطوب، در جوانه زنی و سبزشدن سریع گیاه لوبیا مؤثر است و بدین سبب شانس آلودگی در مراحل اولیه کاهش مییابد.
- برنامه آبیاری منظم و جلوگیری از ورود هرز آبهای مزارع آلوده به سایر مزراع.
- باید توجه داشت که کنترل این بیماری و سایر بیماری های خاکزاد مشابه، زمانی عملی است که تلفیقی از تمام روشهای فوق، به کار گرفته شود.
برای مطالعه مقاله بیماری برق زدگی نخود کلیک کنید.
برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.
بسیار متن عالی