گیاهان

بیماری برق زدگی نخود

بیماری برق زدگی نخود

اسپورهای غیرجنسی عامل بیماری، داخل یک ماده ژلاتینی قرار داشته که تنها توسط باران توأم با باد پراکنده می­شوند؛ بنابراین در نخودکاری­هایی که در ابتدای فصل زراعی (فروردین و اردیبهشت ماه) کشت می­شوند به دلیل وجود حجم بالایِ باران، بیماری با شدت بیش­تری رخ می­دهد. به همین دلیل کشت دیرهنگام باعث کاهش بیماری می­شود. به دلیل هتروتال بودن عامل بیماری، فرم جنسی تنها در بعضی از مناطق گزارش شده که در این مناطق زمستان­گذرانی به صورت آسکوکارپ می­باشد که این آسکوکارپ­ها در زمستان تشکیل می­شوند. بیماری بذرزاد بوده و پیکنیدیوم­ها و میسیلیوم­ها در پوسته­ی بذر (نه سطح بذر) قرار دارند. علاوه بر بذر، کاه و کلش در بقا و پایداری بیماری مهم می­باشند. در سیستم No tillage شدت بیماری افزایش می­یابد. اگر بیماری، ناشی از بذرهای آلوده باشد علائم در قسمت­های زیرین بوته­ ها دیده می­شود؛ ولی اگر منشأ آلودگی اسپورهای هوازاد باشد علائم اولیه به صورت لکه­ های نکروز شده، در برگ­های جوان دیده می­شود. این بیماری تمام قسمت­های هوایی گیاه را تحت تأثیر قرار می­دهد و در محل آلودگی، لکه ­های قهوه­ای رنگی ایجاد می­شود که در این لکه­ ها، پیکنیدیوم­ها به صورت حلقه­ های متحدالمرکزی تشکیل می­شوند.  بیش­ترین خسارت؛ زمانی است که لکه­ های نکروزه شده، روی ساقه و نزدیک طوقه ایجاد شوند زیرا چنین بوته­ هایی از همین نقاط شکسته می­شوند.

مدیریت تلفیقی بیماری برق زدگی نخود:

  • کشت دیرهنگام و عمیق بذر (cm15 یا بیش­تر) باعث کاهش بیماری می­شود.
  • شخم بقایا به عمق cm10 یا بیش­تر، باعث از بین رفتن زادمایه­ های قارچ می­شود.
  • آبیاری بارانی باعث افزایش بیماری شود.
  • استفاده از بذر سالم و عاری از آلودگی.
  • ضدعفونی بذر باید توسط قارچ­کش­هایی که قابلیت نفوذ به داخل بافت را داشته باشند صورت گیرد (سیستمیک باشد؛ مانند مانکوزب (دیتان ام ۴۵)) و از قارچ­کش­های تماسی نمی­توان استفاده کرد.
  • استفاده از مانکوزب (دیتان ام ۴۵)، کاپتان (ارتوساید، کاپتان) و کلروتالونیل (داکونیل) به صورت محلول­پاشی، پس از هر بارندگی تا زمانی که بارندگی فصلی ادامه دارد.
  • رعایت تناوب زراعی و کشت مخلوط نخود با گندم و جو می­تواند مؤثر باشد.

برای مطالعه مقاله آفات و بیماری­های رایج یونجه کلیک کنید.

بیماری برق زدگی نخود در برگ ها

بیماری برق زدگی نخود در برگ ها

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

هومن انگورانی

درباره هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *