گیاهان

بیماری بوته زردی فوزاریومی نخود

بیماری بوته زردی فوزاریومی نخود

بیماری بوته زردی فوزاریومی نخود بذرزاد و خاک­زاد است. بقا به صورت میسیلیوم و کلامیدوسپور در بذر، خاک و هم­چنین روی ریشه و ساقه ­های مدفون شده (این ریشه و ساقه­ ها در خاک تا ۶ سال بیمارگر را در خود حفظ می­کنند) دوام دارد و به دلیل خاک­زاد بودن عامل بیماری، علائم در مزرعه به صورت لکه­ای دیده می­شود (زمانی که بوته­ های سالم سبز بوده، بوته ­های بیمار زرد هستند).

این بیماری قادر است در هر مرحله­ ای به گیاه حمله کند. سه هفته بعد از کاشت می­توان علائم را در گیاهچه مشاهده کرد.

معرفی بیماری بوته زردی فوزاریومی نخود:

باید توجه داشت که گونه­ Fusarium solani باعث پوسیدگی ریشه و گونه­ F.Oxysporum باعث پژمردگی آوندی می­شود.

در مواردی تنها تعدادی از اندام­های هوایی مورد حمله­ بیمارگر قرار می­گیرد، در نتیجه پژمردگی به صورت ملایم دیده می­شود.

باید توجه داشت که علاوه بر این قارچ، ویروس و آفات ریشه­ نخود نیز باعث زردشدن بوته­ ها می­شوند که تفکیک آن­ها در مزرعه مهم است. در زردی ناشی از F.oxysporum، برگ­ها از قسمت پایین بوته شروع به زرد شدن کرده و ریزش می­کنند (زیرا این قارچ در آوند چوبی فعالیت می­کند و جهت حرکت شیره­ خام در آوند چوبی از پایین به بالا است)؛ اما در بوته زردی ناشی از ویروس، زرد شدن برگ­ها در قسمت بالای بوته ­ها دیده می­شود (این ویروس در آوند آبکش بوده و جهت حرکت شیره­ پرورده از بالا به پایین است هرچند در گونه­ Fusarium sold نیز زردی از بالا به پایین دیده می­شود ولی درون آوند نیست) و برگ­ها زیرش نمی­کنند و اگر از ساقه و ریشه مقطع عرضی تهیه شود، آوندهای آبکش، قهوه­ ای رنگ می­باشند.

اگر گیاه را از زمین کشیده؛ به طوری که به راحتی از خاک بیرون آید؛ عامل بیماری فوزاریوم است و چنان­چه ریشه ­ها محکم باشند احتمالاً عامل بیماری ویروس است.

بوته­ هایی که به طور ناگهانی سبز خشک شده و می­میرند یا برگ­های آ­ن­ها مایل به سفید شده، مورد حمله­ آفات ریشه قرار گرفته­ اند. دوام گونه­ های فوزاریوم در خاک و زندگی ساپروفیتی آن­ها روی بقایا، به دما و رطوبت بستگی دارد.

مدیریت تلفیقی بیماری بیماری فوزاریومی نخود

  1. استفاده از رقم مقاوم (کاربردی­ترین روش).
  2. ضدعفونی بذر با استفاده از ایپرودیون- کاربندازیم (رورال TS)، کاپتان (ارتوساید، کاپتان)
  3. استفاده از کود نیتروژنه به فرم سولفات و نیترات آمونیوم؛ روی ریشه­ دهی، اسیدیته خاک و مبارزه بیولوژیکی میکروارگانیسم­های خاک مؤثر است.
  4. به دلیل داشتن فرم­های مخصوص، تناوب مؤثر است.
  5. انتقال بیماری از طریق آب، خاک و بذرهای آلوده انجام می­شود؛ بنابراین آبیاری صحیح توصیه می­شود.

برای مطالعه مقاله آفات و بیماری­های گیاه کلزا کلیک کنید.

ویروس بیماری فوزاریومی

ویروس بیماری فوزاریومی

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

هومن انگورانی

درباره هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *