آموزش باغبانی

شرایط نگهداری از کاکتوس ها

کاکتوس های خانگی

گیاه کاکتوس گیاهی است بیابانی و متعلق به شرایط آب و هوایی گرم وخشک، اما با این حال می‌توان از آن ها به خوبی به صورت یک گیاه آپارتمانی نیز استفاده کرد. کاکتوس های خانگی نیاز به مراقبت و توجه کمی دارند و این ویژگی ها آنها را تبدیل به گیاهانی ایده آل برای کسانی که تازه باغبانی را یاد می‌گیرند، کرده است.

حتی می توان از آنها به عنوان یک هدیه برای کسانیکه تازه صاحب خانه شده اند نیز استفاده کرد. راز نگهداری مناسب از کاکتوس های خانگی در این است که به مقدار کافی در معرض آفتاب باشند و به مقدار کم به آنها آب داده شود و خاک مناسبی نیز برای رشدشان فراهم نمود. کاکتوس انواع مختلفی دارد.

بخش اول: رشد کاکتوس های جدید

از یک گیاه کاکتوس سالم، یک برش برمی‌داریم.

1- نحوه تکثیر و رشد کاکتوس های جدید

می توان قسمتی را که برای برش انتخاب می‌کنیم از ناحیه رشد یافته جدا گانه ای باشد که به صورت یک شاخه به گیاه اصلی متصل است. قسمتی را انتخاب کنید که کاملا رشد پیدا کرده و سالم باشد و آثار بریدگی و یا شکافی نداشته باشد. می‌توان این قسمت را به آرامی برش داد و یا از تنه اصلی به راحتی جدا کرد.

کاکتوس های خانگی

کاکتوس

2- اجازه دهید بخش جدا شده ترمیم شود:

به این صورت که تکه ای از کاکتوس را که جدا کرده‌اید در کنار یک پنجره رو به آفتاب  رو یک سطح صاف به مدت دو روز قرار دهید. این مدت زمان باعث می‌شود که ناحیه برش خورده پینه ببندد. اگر اجازه ندهید که در این مدت زمان بخش برش خورده ترمیم شود، احتمالا بلافاصله پس از کاشت، کاکتوس از بین خواهد رفت.

کاکتوس های خانگی

کاکتوس

3- انتخاب گلدان مناسب:

مهمترین نکته در انتخاب گلدان مناسب این است که باید این گلدان حتما سوراخی در ته آن باشد تا از این طریق آب اضافی موجود در گلدان از زیر آن خارج شود. کاکتوس‌های خانگی در گلدان های کوچک بهتر رشد می‌کنند، بنابراین بهتر است از گلدانی حدودا دو برابر اندازه گیاه استفاده شود.

می توان هم از گلدان های پلاستیک و هم گِلی برای کاشت کاکتوس استفاده کرد. گلدان های پلاستیکی سبکتر و ارزان تر هستند، اما برای کاکتوس‌های بزرگتر گلدان های گِلی مناسب تر هستند.

گلدان های مخصوص کاکتوس را از اینجا تهیه کنید.

کاکتوس های خانگی

گلدان

4- گلدان را با خاک مخصوص رشد کاکتوس پر کنید:

کاکتوس به خاکی که زه‌کشی بسیار خوبی دارد نیازمند است بنابراین باید از خاک‌های سبکی که مناسب رشد کاکتوس است، استفاده کرد. برای این کار بهتر است نصف گلدان را با پرلیت و یا سنگریزه‌های کوچک سنگ گدازه پر کنیم. کاکتوس هایی که در خاک های مرطوب پرورش می‌یابند مستعد ابتلا به باکتری و قارچ می‌شوند.

خاک مخصوص کاکتوس پوپونیک با فرمولاسیون انحصاری خود توانسته یکی از بهترین خاکهای موجود بازار را برای شما عزیزان بوجود آورد.

این خاک با ترکیب ماسه ریز، ورمی کمپوست، زغال خرد شده ،پودر استخوان و مقدار کمی کود NPK 18 18 18 با نسبت خاصی ترکیب شده است.

کاکتوس های خانگی

خاک گلدان

5- کشت ناحیه برش داده شده درخاک:

قسمت ترمیم یافته و پینه بسته را در داخل خاک قرار می‌دهیم. باید آن را تا اندازه‌ای د رخاک فرو ببریم که بدون افتادن، در جایش ثابت بماند. به آرامی خاک‌های اطراف آن را فشار دهید تا گیاه در جایش ثابت شود.

کاکتوس های خانگی

خاک گلدان

6- آب پاشی خاک:

به مقداری که خاک در آب غوطه‌ور نشود، آن را آبیاری کنید. تا زمانی که ریشه جدید رشد یابد در مواقعی که خاک نسبتا خشک است،  تنها با پاشیدن آب، خاک را آبیاری کنید (استفاده از یک آب پاش). در غیر این صورت گیاه از بین می‌رود.

کاکتوس های خانگی

آب پاشی خاک

7- نگهداری از گیاه در مکانی با نور کافی:

گیاه تازه کاشته شده را بدور از نور مستقیم خورشید در مکانی که نور گیر باشد قرار دهید. نور مستقیم خورشید به مقدار فراوان گیاه تازه را از بین می برد. تا زمانی که بخش های جدیدی از گیاه رشد یابد، آن را به مدت یک یا دو ماه در این مکان قرار دهید.

کاکتوس های خانگی

کاکتوس

بخش 2: مراقبت از کاکتوس

در بخش دوم این مقاله به نکاتی در رابطه با مراقبت از کاکتوس می پردازیم.

1- استفاده از یک مکان نور گیر:

اغلب کاکتوس ها تنها به چند ساعت نور مستقیم آفتاب در روز نیاز دارند در این حالت قرار دادن آنها در کنار پنجره رو به جنوب و یا شرق برای اغلب کاکتوی ها،مناسب تر است. اگر رنگ کاکتوس به صورت زرد، شیری رنگ و یا نارنجی درآمدف نشان دهنده این است که در معرض نور بیش از حد خورشید قرار دارد و باید آن به کنار یک پنجره رو به غرب منتقل کرد. کنار پنجره‌های آشپزخانه یا حمام برای کاکتوس ها، ایده‌آل است، زیرا می‌توانند رطوبت کافی از هوای اطراف جذب کنند.

کاکتوس های خانگی

کاکتوس

2- آب دادن هفتگی به کاکتوس در طول دوره رشد:

آبیاری بیش از حد گیاه کاکتوس را از بین می‌برد، اما در طول دوره رشداین گیاه باید در دوره‌های هفتگی آبیاری شود. دوره رشد ما بین بهار تا پاییز است. وقتی خاک گلدان خشک شد، تا زمانیکه خاک مقداری نمناک شود، آن را آبیاری کنید. اگر خاک مرطوب باشد آن را آبیاری نکنید، این کار باعث مرگ گیاه خواهد شد.

کاکتوس های خانگی

آب دادن کاکتوس

3- کوددهی هفتگی در طول دوره رشد:

در طول ماه های بهار، تابستان و پاییز، کود دهی مناسب برای کاکتوس مفید است. هنگامیکه زمان آبیاری کاکتوس شد، قبل از این کار به نسبت 10 به 10 به 10 کود دهی را انجام دهید. طبق دستور کود مخصوص کاکتوس، آن را به چهار بخش تقسیم کنید. کود NPK 18 18 18 مناسب برای انواع کاکتوس است.

کاکتوس های خانگی

آب دادن کاکتوس

4- جریان هوای مناسبی برای کاکتوس مهیا کنید:

کاکتوس به جریان هوای دائمی و همیشگی نیاز ندارد، اما در مکانهایی که هوای تازه جریان داشته باشد بهتر رشد می‌کنند. می‌توان  به کمک پنکه سقفی و یا بار کردن پنجره در هوای گرم جریان هوا را در کنار کاکتوس ایجاد کرد.

کاکتوس های خانگی

آب دادن کاکتوس

5- چرخاندن گلدان در طول رشد:

مانند همه گیاهان دیگر کاکتوس نیز به سمت نور خورشی رشد می‌کند و ان مسئله باعث رشد ناهمگون آن خواهد شد. برای اینکه کل گیاه کاکتوس به صورت یکسان رشد یابد بای در طول ماه ، گلدان به اندازه یک چهارم از حالت اولیه رو به نور چرخاند.

کاکتوس های خانگی

کاکتوس

6- تغییر دادن جای کاکتوس:

از گلدانی یک برابر بزرگتر از گلدان اولیه کاکتوس استفاده کنید. گلدان را با خاک مخصوص کاکتوس پر کنید. به آرامی کاکتوس را از پایه گرفته و گلدان را بچرخانید تا گیاه از گلدان خارج شود، سپس به آرامی گیاه را تکان دهید تا خاک‌های کهنه از ریشه جدا شده و همزمان ریشه‌های خشک شده و یا مرده را جدا کنید.

کاکتوس را درگلدان جدید قرار داده و اطراف آن را با خاک جدید بپوشانید. در دو هفته اول پس از جابجایی کاکتوس را آبیاری نکنید و آن را در مکانی نور گیر بدور از نور مستقیم خورشید قرار دهید.

کاکتوس های خانگی

کاکتوس

7- تقویت کردن کاکتوس قبل از رفتن به خواب زمستانی:

پاییز و زمستان رمان خواب برای گیاه کاکتوس است. دوره خواب برای بازیابی انرژی برای گیاها ضروری است و در این حالت گیاهان برای گلدهی و رشد بهتر در فصل بعدی، تقویت خواهند شد. می‌توان با انجام موارد زیر شرایط را برای رفتن به خواب گیاه کاکتوس هموارتر کرد

  1.  آبیاری به مقدار ماهی یکبار کم کنید
  2. کود دهی معمول را متوقف کنید
  3. کاکتوس را به یک مکان کنار پنجره خنک تر منتقل کنید ( بهترین دما بین 7 الی 13 درجه سانتی‌گراد است).
کاکتوس های خانگی

کاکتوس

بخش 3: رفع مشکلات رایج

در آخرین بخش این مقاله به نکاتی در رابطه با مشکلاتی که در نگهداری از کاکتوس ها مواجه می شوید می پردازیم.

1- انتقال کاکتوس به یک مکان کم نور تر در صورت تغییر رنگ آن به سفید یا شیری:

برخی از کاکتوس‌ها بدون نور مستقیم خورشید بهتر رشد می‌کنند. اگر کاکتوس سفید و یا زرد رنگ شد و یا نقاط نارنجی رنگی در آن پدیدار گشت، به این معنی است که گیاه نور زیادی دریافت کرده است. در این حالت گیاه را به کنار پنجره‌ای ببرید که نور مستقیم کمتری دریافت می‌کند.

کاکتوس های خانگی

کاکتوس

2- انتقال گیاه به یک مکان پر نورتر در صورتیکه کاکتوس نازک و ضعیف شود:

اگر گیاه کاکتوس به اندازه کافی نور دریافت نکند، به سمت نور می‌چرخد و رشد ناهمگنی خواهد داشت و یا بسیار نازک خواهد شد. در این حالت گیاه را به کنار پنجره‌ای ببرید که نور مستقیم بیشتری دریافت می‌کند. در این حالت برای جلوگیری از سوخته شدن کاکتوس بهتر است آن را در یک دوره چند روزه نزدیک مکانی قرار دهید که پرنورتر باشد.

کاکتوس های خانگی

کاکتوس

3- شناسایی برخی از آفات کاکتوس:

تعداد کمی از حشرات در طول دوره رشد به صورت آفت کاکتوس در می‌آیند، شته، شپشک آرد آلود و شپشک سپردار از این قبیل حشرات هستند. راه حل این است که بوسیله آب پاش این حشرات را از گیاه جدا کرد، حشره کش‌ها در اغلب موارد به خوبی جوابگو نیستند.

شته از اندام کاکتوس تغذیه می‌کند و شپشک آرد آلود با ایجاد ترشحاتی از شیره گیاه تغذیه می‌نماید شپشک شپردار نقاط فلس مانندی بر روی گیاه ایجاد می‌کند.

کاکتوس های خانگی

کاکتوس

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

مقاله های مرتبط

2 دیدگاه درباره مقاله “شرایط نگهداری از کاکتوس ها

  1. Avatar رویا گفت:

    سلام خسته نباشید.من چند تا گیاه کاکتوس خیلی کوچیک بهم هدیه داده شد، که توی ضلع جنوبی قرار دادم.
    و میدونم تا خاک خشک نشده نباید آبیاری کرد و درضمن آبیاری باید کم باشه.اما هربار که بهشون آب دادم، چند ساعت بعد خاکشون کاملا خشکه!!
    چجور باید آبیاری کنم؟؟آیا مشکل از خاکشه؟یا آبیاری من کم هست؟
    ممنون از سایتتون

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      آبیاری کاکتوس در تابستان هفته ای یکبار و در زمستان هفته ای دوبار است
      مقدار آبیاری هم به اندازه ای باشد که خاکش کاملا خیس شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *