اسطوخودوس گیاهی آسان برای رشد و پرورش است، اسطوخودوس با داشتن گلهای زیبا و عطر فوق العاده برای باغ بسیار مناسب است. مکان مناسب در باغ و داشتن دانش باغبانی چیزهایی است که برای رشد و نگهداری این گیاه معطر و خوشبو لازم است.
انتخاب مکان مناسب اسطوخودوس:
در بخش اول مقاله به چگونگی انتخاب مکان مناسب برای رشد اسطوخودوس می پردازیم.
1. مکانی با روشنایی مناسب:
اسطوخودوس یک گیاه مدیترانه ای بوده و در مناطق گرم و آفتابی رشد می کند. مکانی را در باغ انتخاب کنید که حداقل 8 ساعت در روز آفتاب کامل را دریافت می کند. همچنین، این مکان در حد امکان بایستی از گیاه در برابر باد محافظت کند.
2. خاک دارای زهکشی کافی باشد.
رطوبت دشمن اسطوخودوس است، بنابراین مهمترین نکته این است که شما باید مکانی را انتخاب کنید که دارای زهکشی خوبی باشد. خاک مناسب برای رشد اسطوخودوس خاک سبک، نرم و دارای هوادهی خوب است.
برای بهبود زهکشی خاک، می توانید قبل از کاشت مقداری ماسه سیلیسی را به آن اضافه کنید. ماسه سیلیسی دارای فواید زیادی است: زهکشی خوبی دارد، سیمانی نمی شود، انعکاس بالایی دارد و به انعکاس نور آفتاب به گیاه کمک می کند. این امر در آب و هوای سرد و مرطوب بسیار مهم است.
از سوی دیگر، سعی کنید گیاه اسطوخودوس خود را در بستر مناسب، بالای شیب و یا در کنار دیوار کشت کنید تا زهکشی به حداکثر برسد. اگر در گلدان کشت کرده اید، برای بهینه سازی زهکشی، گلدان را روی بستر سنگی یا ماسه ای قرار دهید.
3. سطح pH خاک را بررسی کنید.
اسطوخودوس در شرایط کمی قلیایی رشد می کند و سطح pH ایده آل خاک بین 6.7 تا 7.3 است. شما می توانید سطح pH خاک خود را با استفاده از یک پروب آزمایش کنید. این پروب ها در فروشگاه های باغبانی و مراکز باغبانی در دسترس هستند. در صورت لزوم، می تواند قلیایی بودن خاک خود را با اضافه کردن کمی آهک افزایش دهید. مقدار آهک اضافه شده به نوع خاک و توصیه های آزمایش بستگی دارد.
4. اسطوخودوس را خریداری کنید.
گونه های زیادی از اسطوخودوس برای پرورش در خانه وجود دارد. گل دادن و عدم گل دادن آن بستگی به شرایط منطقه شما دارد. انواع اسطوخودوس های فروخته شده معمولا با شرایط منطقه شما سازگار هستند.
برای خرید بذر اسطوخودوس کلیک کنید.
کاشت اسطوخودوس
در بخش دوم مقاله به چگونگی کاشت اسطوخودوس می پردازیم.
1. کشت اسطوخودوس در گلدان:
قبل از کاشت اسطوخودوس را در گلدان آبیاری کنید. بایستی حداقل یک ساعت قبل از کاشت گیاه اسطوخودوس خریداری شده را آبیاری کنید. این امر اطمینان می دهد که ریشه ها قبل از انتقال به خاک مرطوب شده و خشک نیستند.
2. پخش کردن ریشه های اسطوخودوس:
یک سوراخ بزرگ برای پخش کردن ریشه ها ایجاد کنید، برای حفر سوراخ جهت کاشت اسطوخودوس مورد نظر از ماله استفاده کنید. سوراخ باید به اندازه کافی عمیق و گسترده باشد تا ریشه ها را کامل در بر گیرد. اگر اسطوخودوس را در گلدان کشت می کنید یک گلدان بزرگ را انتخاب کنید، سیستم ریشه اسطوخودوس بسیار بزرگتر از گیاه واقعی است.
3. خاک را آماده کنید.
خاک را برای کاشت اسطوخودوس آماده کنید. با قرار دادن 2.5 سانتیمتر سنگ گرد و 2.1 فنجان (118 میلی لیتر) آهک، کود کمپوست و استخوان به داخل سوراخ شرایط رشد را بهینه کنید. آنها را خوب ترکیب کرده و با یک لایه سبک از خاک بپوشانید. سنگ به زهکشی کمک میکند، آهک خاک را قلیایی میکند و استخوان و کود کمک میکند که اسطوخودوس به خوبی رشد را شروع کند.
4. گیاه اسطوخودوس را هرس کنید.
قبل از کاشت، اسطوخودوس خود را به آرامی هرس کنید. این گیاه گردش هوا از طریق ساقه را تضمین کرده و رشد آن را تحریک می کند و همچنین از چوبی شدن مرکز ساقه جلوگیری می کند. در صورتی که در اقلیم مرطوب زندگی می کنید جریان هوا بسیار مهم است.
5. ریشه ها را آماده کنید.
گیاه اسطوخودوس را از گلدان جدا کرده و به آرامی تکان دهید تا خاک اضافی از ریشه خارج شود. اسطوخودوس باید با ریشه های تمیز کاشته شود تا سازگاری آن با محیط جدید به سرعت انجام شود.
6. کاشت گیاه اسطوخودوس:
گیاه اسطوخودوس را به دقت در محل آماده شده قرار دهید و آن را روی لایه ای از خاک که کمی بالاتر از مخلوط سنگی قرار دارد بگذارید. اطمینان حاصل کنید که ریشه ها در تماس مستقیم با مخلوط نیستند. فضای اضافی اطراف و بالای ریشه های اسطوخودوس را با خاک پر کنید و آن را به آرامی در اطراف پایه ساقه ها فشار دهید. اگر بیش از یک گیاه اسطوخودوس را کشت می کنید، بین هر گیاه حدود 31 سانتیمتر فاصله بگذارید. این فاصله گردش هوا را تضمین کرده و فضای کافی برای رشد اسطوخودوس را فراهم می کند.
نگهداری اسطوخودوس
در بخش سوم مقاله به چگونگی مراقبت و نگهداری اسطوخودوس می پردازیم.
1. سالی یک بار به خاک کود اضافه کنید.
اسطوخودوس به نگهداری نسبتا کمی نیاز دارد و تنها یک بار در سال کود داده می شود. بهتر است در اوایل بهار از کمپوست استفاده کنید. زمان ایده آل برای کود دادن اسطوخودوس تازه کشت شده پس از اولین آبیاری است. اجازه دهید خاک خشک شود و سپس کود را استفاده کنید.
2. آبیاری را کم انجام دهید.
همانطور که قبلا ذکر شد، رطوبت دشمن اسطوخودوس است و اگر ریشه های گیاه بیش از حد مرطوب شوند، خشکی و دمای انجماد آنها را از بین میبرد. در واقع، آبیاری بیش از حد گیاهان اسطوخودوس تازه کشت شده در اوایل بهار دلیل اصلی عدم موفقیت در رشد است. پس از کاشت اسطوخودوس، هر 7 تا 10 روز یک بار آبیاری عمیق انجام شود.
- برای دستیابی به سطح مناسب آبیاری، مطمئن شوید که خاک در بین هر آبیاری خشک می شود. با این حال، خود گیاه نباید دچار کمبود آب شود.
- اگر در آب و هوای شمالی در حال پرورش اسطوخودوس هستید، دمای هوای تابستان می تواند خاک را خشک و گیاه را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، هر 7 تا 10 روز یک بار آبیاری را انجام دهید.
- اگر اسطوخودوس را در گلدان کشت کرده اید، مطمئن شوید که گلدان دارای زهکشی خوبی بوده و از جمع شدن آب در پایین جلوگیری می کند.
3. از علف های هرز جلوگیری کنید.
با پوشاندن خاک توسط لایه نازک مالچ می توانید از رشد علف های هرز در اطراف پایه گیاه اسطوخودوس جلوگیری کنید. از مالچ دارای رنگ روشن، مانند شن درشت یا صدف استفاده کنید. همچنین، مالچ می تواند از ریشه های گیاه در برابر یخبندان های زمستانی کمک کند. از مالچ چوبی استفاده نکنید، زیرا باعث حفظ رطوبت شده و منجر به پوسیدگی ریشه می شود.
4. گیاه اسطوخودوس را هرس کنید.
شما بایستی گیاه اسطوخودوس خود را حدودا یک بار در سال هرس کنید. ترجیحا در فصل بهار و قبل از شروع رشد جدید انجام دهید. هنگامی که رشد بهار در جدید آغاز می شود باید حدود یک سوم تا نیمی از گیاه را هرس کنید. برای رسیدن به یک شکل مرتب و گرد، از برش دهنده یا قیچی باغبانی استفاده کنید.
- در رشد جدید، از شاخه های قبلی جوانه های بلند و نازک تولید می شود. سپس، گیاه شروع به تولید گل می کند. زمان گلدهی زمان مناسب برای کوددهی گیاه است.
- هرس کردن اسطوخودوس باعث تحریک رشد جدید شده و مانع شکستگی و گسترش زیاد گیاه می شود.
- مطمئن شوید که اسطوخودوس را بیش از حد هرس نکرده اید، زیرا ممکن است رشد جدید را به طور کامل از بین ببرد.
5. گیاه را از آفات و بیماری ها محافظت کنید.
دو آفت متداول که گیاه اسطوخودوس را تحت تاثیر قرار می دهد مگس سفید و حشره اسپیتل هستند. هر دو را می توان با دست و جریان ثابت آب از بین برد. برای اطمینان اسطوخودوس را مرتبا بررسی کنید.
شته ها می توانند ویروس موسوم به ویروس موزائیک یونجه را منتشر کنند که بر رشد و گلدهی گیاه تاثیر می گذارد. تمام شاخ و برگ های آسیب دیده را برداشته و آنها را بسوزانید. برای جلوگیری از شیوع ویروس، حتما تمام وسایل باغبانی را با مواد ضد عفونی کننده، سفید کننده کلردار یا الکل ایزوپروپیل استریل کنید.
6. برداشت گل های اسطوخودوس:
بهترین زمان برای برداشت اسطوخودوس تازه زمانی است که گل های زیرین هر ساقه تازه شروع به باز شدن می کنند. این در شرایطی است که اسطوخودوس سالم و معطر است. گل ها را از پایه ساقه و نزدیک برگ برش دهید. سپس، گیاه را هرس کنید تا به رشد برگ های جدید کمک کند. این امر ممکن است در پاییز باعث گل دادن مجدد گیاه شما شود.
- اگر تمام یا بیشتر شکوفه های روی گیاه اسطوخودوس باز شده اند، برداشت آن برای اهداف مختلف خیلی دیر است. اگر قصد خشک کردن اسطوخودوس را دارید، وقتی حدود سه چهار شکوفه ها باز شده اند برداشت کنید.
- اگر می خواهید خانه خود را با اسطوخودوس تزئین کنید، گلها را در گلدان قرار دهید، اما ریشه ها را در آب قرار ندهید. در صورت قرار دادن ریشه ها در آب گلها سریع از بین رفته و ساقه ها پوسیده میشوند.
7. در صورت تمایل اسطوخودوس را خشک کنید.
برای خشک کردن اسطوخودوس، حدود صد گل را به هم چسبانیده و با نوار لاستیکی گره بزنید. آنها را به مدت 10 تا 14 روز در یک مکان گرم و تاریک و خشک و به صورت معلق آویزان کنید. اگر می خواهید اسطوخودوس خشک شده را از ساقه چوبی جدا کنید، می توانید مجموعه را در یک صفحه فلزی قرار داده و بچسبانید.
برای خرید انواع بذر گیاهان دارویی می توانید از این لینک استفاده کنید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.