امروزه ویروس کرونای جدید بر زندگی تمام مردم جهان تاثیرگذاشته است. در این مطلب آنچه در مورد ویروس کرونا باید بدانیم و کارهایی که برای پیشگیری از سرایت بیشتر انجام دهیم ارائه شده است.
ویروس های کرونا چه ویروس هایی هستد؟
ویروس های کرونا گروه بزرگی از ویروس ها هستند که قادر به آلوده کردن انسان ها و حیوانات بوده و موجب بروز ناراحتی های تنفسی می شوند. این ناراحتی های تنفسی به شکل یک سرماخوردگی ساده یا یک ذات الریه شدید بروز می کنند. موارد نادری از ویروس های کرونا مثل SARS و MERS از حیوان به انسان منتقل می شوند.
کرونا ویروس 2019 که با نام کووید-19 شناخته می شود، اولین بار در 31 دسامبر 2019 از منطقه ووهان چین گزارش شد. این ویروس از اواسط آذرماه شروع به گسترش نموده و استان های دیگر چین و سایر کشور ها را نیز درگیر نمود. این نوع از کرونا ویروس تا قبل از شروع طغیان از ووهان چین ویروسی ناشناخته بود.
ویروس کرونا چگونه منتقل می شود؟
این ویروس در انسان عمدتا از طریق تماس مستقیم با فرد بیمار سرایت پیدا می کند. این ویروس از طریق لمس سطوح آلوده و سپس لمس دهان، بینی و یا چشم ها منتقل می شود. این بیماری از ذرات و قطره های ریزی که با سرفه یا دم و بازدم از دهان و بینی فرد مبتلا به اطراف پخش می شود، به دیگران سرایت می کند.
این ذرات و قطره ها که در هوا پخش شده بر روی وسایل و سطوح می نشیند. افراد سالم با دست زدن به این وسایل آلوده و لمس چشم ها، دهان و بینی به کرونا مبتلا می شوند. همچنین با تنفس این قطره های ریز ناشی از سرفه یا عطسه و یا دم و بازدم، ویروس وارد بدن فرد شده و موجب سرایت بیماری به فرد میشود. از همین رو رعایت فاصله یک متری از فرد مبتلا به کووید – 19 مهم است.
نکته ای که در مورد ویروس کرونا وجود دارد این است که عامل اصلی انتقال ویروس کرونا قطره های ریز تنفسی هستند نه هوا. احتمال ابتلا به کرونا از تماس با شخصی که علایم ندارد بسیار کم است. البته بسیاری از افراد مبتلا در مراحل اولیه بیماری، علایم خفیف دارند. به عنوان مثال ممکن است بیماری از فردی که سرفه های خفیفی دارد اما علایمی ندارد منتقل شود.
احتمال انتقال کرونا ویروس از طریق مدفوع افراد مبتلا به کرونا کم می باشد. اگرچه تحقیقات نشان داده که در برخی مواقع در مدفوع افراد بیمار ویروس کرونا وجود داشته است. اما مدفوع دلیل اصلی شیوع این ویروس نمی تواند باشد.
پیشگیری از سرایت ویروس کرونا:
شستشو و ضد عفونی مرتب دست ها:
شستن مرتب دست ها با آب و صابون به مدت 20 ثانیه و استفاده از ضد عفونی کننده های الکلی موجب از بین رفتن ویروس هایی می شود که ممکن است در دستان شما وجود داشته باشد.
رعایت فاصله استاندارد با دیگران:
حتما با اشخاصی که عطسه یا سرفه می کنند یک متر فاصله داشته باشید. ذرات ریز تنفسی در هنگام عطسه یا سرفه به چند متری پرتاب می شوند. همچنین رعایت فاصله یک متری با سایر افراد موجب می شود ذرات تنفسی با تنفس وارد بدن نشود.
عدم تماس دست ها با چشم ها، بینی و دهان:
از آنجایی که دست ها با سطوح آلوده در تماس هستند ممکن است ویروس را جذب نموده و در صورت تماس با چشم، بینی و دهان به داخل بدن راه پیدا کند.
رعایت بهداشت تنفسی:
در هنگام عطسه یا سرفه دهان و بینی خود را با داخل آرنج یا دستمال کاغذی پوشانده و دستمال را به سرعت دور بیاندازید.
استفاده از ماسک:
برای سلامتی خود و سایر افراد جامعه در مجامع عمومی بدون ماسک ظاهر نشوید. در صورت احساس ناخوشی و علائمی مثل سرفه یا تنگی نفس در خانه بمانید و تا بهبودی کامل از منزل خارج نشوید.
علایم بیماری ویروس کرونا:
- تب و لرز
- سر درد
- تنگی نفس و مشکل در تنفس
- حالت تهوع و استفراغ یا اسهال
- سرفه
- گلودرد
- انسداد و آبریزش بینی
- از دست دادن ناگهانی حس چشایی و بویایی
- سرگیجه
- درد عضلات و بدن درد
تشخیص بیماری کرونا:
دوره نهفتگی بیماری کوید -19، 2 تا 14 روز (و عمدتا یک هفته) می باشد. بیشترین علایم این بیماری تب، سرفه و در مراحل شدید تنگی نفس است و آبریزش بینی کمتر مشاهده می شود. بعد از ظهور علایم تا بستری شدن فرد تقریبا 4 روز طول می کشد. بیشتر علایم این بیماری خفیف است از همین رو افراد با علایم خفیف، بیماری کرونا را بیشتر منتقل می کنند.
تشخیص بیماری کرونا:
بهترین آزمایش جهت تشخیص ابتلا به بیماری کرونا انجام PCR می باشد. نمونه تنفسی از بینی، حلق و یا از طریق برونسکوپی توسط سواب غیر پنبه ای (سنتتیک یا از جنس داکرون) گرفته شده و به آزمایشگاه جهت تشخیص ارسال می شود. استفاده از سی تی اسکن به جهت قیمت مناسب و حساسیت بالا رایج ترین روش جهت تشخیص کووید-19 می باشد.
تست «سرولوژی» نوع دیگری از آزمایش تشخیصی برای کرونا می باشد. این نوع از تست مثبت و منفی کاذب زیادی دارد. تنها ازطریق این تست تشخیص داده می شود که چه کسانی در گذشته به این ویروس آلوده شده اند. بعد از بهبود بیمار و قبل از ترخیص وی دو نمونه آزمایش از وی گرفته می شود که باید هر دو آزمایش فرد بیمار منفی باشد تا بیمار از بیمارستان ترخیص شود.
درمان کرونا ویروس:
هیچ واکسن و درمان اختصاصی برای این نوع بیماری وجود ندارد. آنتی بیوتیک ها هم بر عامل بیماری زای کرونا که یک ویروس است بی تاثیر هستند. بیشتر درمانها جنبه مراقبتی دارند تا شدت علایم را کاهش داده و بیمار دوره بیماری را به راحتی سپری کند.
درمان شامل اصلاح اختلالات آب و الکترولیت، تجویز داروهای ضد ویروسی و ضد باکتریایی در موارد ابتلا به عفونت ثانویه باکتریایی یا شوک سپتیک می باشد.داروهای موثر براین بیماری داروی kaletra که ترکیب (لوپیناویر و ریتوناویر) به همراه داروی تامیفلو یا ریباویرین است.
چه کسانی به نوع شدید بیماری کرونا مبتلا می شوند؟
افراد سالمند، و افراد با بیماری های زمینه ای مثل فشار خون بالا، بیماریهای قلبی، سرطان و دیابت جزو افراد در معرض خطر در برابر بیماری کرونا هستند. بیماری کرونا در این افراد به شکل شدید تری ظاهر می شود.
امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید، فروشگاه اینترنتی پوپونیک شما را به خواندن مقاله های زیر دعوت می نماید.
- ویروس کرونا و دمنوش
- تغذیه سالم در برابر ویروس کرونا
- بررسی تاثیر داروهای گیاهی طب سنتی چینی در جلوگیری از ویروس کرونا