دارچین نوعی ادویه و داروی گیاهی خوشبوست، که گلهای منظم و سفید مایل به زرد دارد. پوست دارچین قهوه ای رنگ است و درخت آن کوچک، به ارتفاع 5 تا 7 متر است و تمام قسمتهای آن خوشبو است ولی اغلب مردم نمی دانند که دو نوع اصلی از این ادویه وجود دارد. با اینکه هردو آنها سالم هستند ولی در صورت مصرف بیش از حد، یکی از آنها (کاسیاس) اثرات سمی و مضری خواهد داشت .
دارچین دو نوع است:
دارچین سیلان و کاسیاس
دارچین سیلان:
دارچین سیلان از پوست داخلی درخت سینامومام گرفته شده که نوارهایی خشک شده از پوسته داخلی درخت است و به صورت رول چوب دارچین به فروش می رسد. خواص ، عطر و طعم آن به دلیل وجود ماده ای به نام سینامالدئید است. دارچین سیلان یا دارچین اصل، بومی سریلانکا و بخش جنوبی هندوستان است. رنگ آن قهوه ای روشن است و چوب های نازک و نرم دارد، گرانتر از دارچین کاسیا است و طعم آن ملایمتر و شیرین است.
برای دسر هم استفاده می شود و کیفیت آن بالاتر است .خواص درمانی آن بی نظیر است و عوارض جانبی ندارد و ضرر کمتری برای بدن دارد.
دارچین کاسیاس یا دارچین چینی:
از درخت سینانوموم کاسیا که به نام سینانومام آروماتیک است به دست می آید و محل تولید آن جنوب چین است. دارچین چینی ریزگونه های متعدد در سراسر شرق و جنوب آسیا دارد که به رنگ قهوه ای می باشد. بافتی ضخیمتر و زبرتر از دارچین سیلان دارد. کیفیت آن پایین تر و ارزانتر است، در سراسر جهان رایج است و در سوپرمارکتها به فروش می رسد. دارچین کاسیا حاوی کومارین است که مسموم کننده است. کومارین به صورت طبیعی در چند گونه گیاهی یافت می شود، که مصرف دوز بالای آن برای بدن مضر است و دارچین کاسیا منبع بسیار غنی از کومارین است.
موارد مصرف دارچین:
- دارچین در بیشتر کشورها به عنوان ادویه و چاشنی غذا محسوب میشود.
- از آلزایمر و ابتلا به بیماری قند جلوگیری می کند و در بیماران دیابتی باعث کاهش قند می شود (هر دو نوع برای دیابتی ها مناسب است). دوز استفاده از کاسیا بین 1 تا 6 گرم در روز است، مصرف این دوز در روز عوارض جانبی بسیار کمی دارد.
- باعث کاهش وزن می شود، مخلوط عسل و دارچین باعث کم اشتهایی و بی مبلی نسبت به کربوهیدراتها می شود.
- برای درمان عفونتهای داخلی و خارجی مفید است.
- برای بهتر شدن فعالیت مغز این ادویه را ببوئید.
- دارچین از قلب و شریانها در برابرعفونت و آسیبها محافظت می کند.
- گردش خون را افزایش می دهد و افزایش گردش خون باعث کاهش اثرات درد و گسترش اکسیژن به سلولهای بدن می شود که باعث بالا بردن فعالیتهای متابولیک می شود، بنابراین مصرف دارچین باعث کاهش خطر ابتلا به حملات قلبی می شود.
- برای تسکین دردهای عضلات مفید است.
- یکی دیگر از خواص دارچین ضد التهاب بودن آن است که سفتی و سختی ماهیچه ها را از بین می برد و سردردهای ناشی از سرماخوردگی را کاهش می دهد.
- مصرف منظم دارچین به علت خواص ضد التهابی باعث کاهش رشد سلولهای سرطانی می شود.
- دارچین عنصر محبوب در آدامس و دهان شویه است و بوی بد دهان را از بین می برد.
- نور خورشید باعث تولید گلیکاسیون که سبب چروک شدن پوست است می شود، عصاره دارچین باعث کاهش نولید این ماده می شود.
- هضم غذا را آسانتر می کند که باعث رفع مشکلات گوارشی می شود.
- عطر و طعم غذا را بهتر می کند.
- باعث از بین بردن حالت تهوع ، استفراغ ، اسهال ، ناراحتی معده و نفخ می شود.
طریقه نگهداری از دارچین:
دارچین را در ظروف محفوظ از هوا، در جایی تاریک نگهداری می کنند. اگر در این شرایط نگهداری شود عطر و طعم آن تا یک سال تغییر نمی کند.