لواشک در واقع نوعی عصاره تغلیظ و خشک شده میوهجات است که اغلب از انواع میوه های درجه 2 که کمتر در بازار به فروش می رسد یا میوه های مازاد بر مصرف تهیه میشود. انواع لواشک میان افراد مختلف با توجه به مزاج آنها محبوب است.
معمولا برای تهیه لواشک و به سلیقه تولید کننده، از چند نوع میوه که تقریبا رسیده و کمی ترش مزه باشند، استفاده می شود.
انواع لواشک:
میوه های گلابی، آلو، زرد آلو، انجیر، هلو، تمشک، زرشک، گوجه سبز، سیب، شاه توت، توت فرنگی، لیمو، زغال اخته و انار از میوه های محبوب برای تهیه لواشک هستند.
لواشک های صنعتی:
در تولید لواشک به روش صنعتی، علاوه بر میوه از مواد دیگری نیز استفاده می شود که در ادامه در مورد آنها توضیح می دهیم.
برای ایجاد قوام از پکتین یا همان ژلاتین گیاهی استفاده می شود. افزایش ماندگاری و ایجاد طعم ترش و شور، از اسید های آلی و نمک است.
از شکر، گلوکز و ساکارز، برای تعدیل طعم ترش و شیرین شدن استفاده می شود.
خواص و فواید لواشک:
در لواشک میوه ها، خواص میوه ها مانند فیبر و رنگدانه های آنتی اکسیدانی نیز وجود دارد. املاح میوه ها که به صورت لواشک یا آلوچه درمی آید، نه تنها کم نمی شود؛ بلکه با جوشاندن، تغلیظ و خشک کردن، افزایش هم می یابد.
البته این نکته را هم مد نظر قرار دهید که بسیاری از میوه ها و سبزی ها منبع خوبی برای دریافت ویتامین C هستند که بخش زیادی از این ویتامین، طی فرآیند خرد و خشک کردن، تخریب می شود و از بین می رود.
لواشک های خانگی برخلاف لواشک های صنعتی، از نمک، شکر، اسید و مواد نگه دارنده تهیه نمی شوند و به لحاظ تغذیه ای و درمانی می توانند مفید باشند، اما نکته مهمی که در تولید این نوع لواشک ها وجود دارد، این است که برای خشک کردن آن ها از فضای آزاد استفاده می شود که حشرات موذی آلوده، گرد و غبار، میکروب های هوازی، ذرات سرب معلق در هوای شهری و فضولات پرندگان و چارپایان در مناطق روستایی، عواملی هستند که تمایل ما را به مصرف لواشک های صنعتی بیشتر می کند.
طرز تهیه لواشک خانگی
برای تهیه انواع لواشک به میوه های هسته گیری و پوست گیری شده به مقدار مورد نظر خودتان نیاز دارید که می توانید از سیب برای لواشک شیرین، از آلوچه و زرد آلو برای لواشک ملس و از آلبالو و انار برای لواشک ترش استفاده کنید.
همچنین به مقداری نمک، رب انار (دلخواه) و روغن مایع نیز نیاز دارید.
ابتدا میوه ها را کاملا شسته و سپس آنها را پوست گیری کرده و هسته هایشان را جدا کنید.
میوه ها را در قابلمه ریخته و تا روی میوه ها آب می ریزیم. در این حالت میوه ها را به مدت حداقل دو ساعت به آرامی می پزیم.
در مدت زمانی که میوه ها در حال پخته شدن هستند، به کمک کفگیر، میوه ها را له کنید تا بهتر پخته شوند و یک دست گردند. سپس کمی نمک (در صورت تمایل کمی رب انار) درون آن ریخته و به خوبی میوه ها را بهم میزنیم.
زمانی که میوه ها خوب پخته شد و آب میوه ها هم غلیظ شد، شعله را خاموش کرده، می گذاریم کمی سرد شود.
سپس میوه های پخته شده را داخل سبد می ریزیم و به کمک کفگیر شروع به له کردن مواد سبد می کنیم.
این کار را تا جایی که تفاله خیلی کمی باقی بماند، ادامه می دهیم. مایع به دست آمده پس از بهم زدن، باید به اندازه ماست زده شده غلیظ باشد.
مراحل آخر
سینی یا سفره ای مهیا کنید و داخل آن را با روغن مایع به خوبی چرب کنید.
مایع لواشک را بهم زده و داخل سینی بریزید تا ضخامت آن کمتر از هشت میلی متر باشد. ضخامت زیاد لواشک، باعث کپک زدن آن می شود.
در انتها سینی را در جایی که آفتاب بخورد و رطوبت نباشد قرار دهید.
نزدیک به دو تا سه روز زمان می برد تا لواشک ها حاضر شود، پس از این زمان می توانید لواشک ها را لایه به لایه داخل نایلون و در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
از خوردن لواشک های خوشمزه لذت ببرید.
برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.