گیاهان

با درخت هلو آشنا شویم

میوه هلو

هلو دارای پوست کرک دار است و گل های درخان هلو دو تا دو تا یا تک تک کنار هم می رویند. گل های درخت هلو بسیار زیبا و صورتی رنگ هستند. درخت هلو را اصلا متعلق به مناطق معتدل و گرم چین می دانند. اکثر ارقام هلو امروزه پرورش داده می شوند. شاخه های درخت هلو به سه دسته تقسیم می شوند : ساده، مرکب و کاذب.

  1. ساده: این شاخه ها فقط جوانه های رویشی دارند.
  2. مرکب: این شاخه ها دارای جوانه های رویشی و زایشی است.
  3. کاذب: جوانه های نوک شاخه بارور نیستند به این تکه شاخه یا جوانه کاذب می گویند.

مشخصات گیاهی کامل درخت هلو:

هلو نام میوه ای آبدار و گوشتی است که در داخل قسمت گوشتی آن هسته سفت و سخت بزرگی قرار دارد که مصرف خوراکی ندارد که البته بر اساس نوع هسته و چسبیدن هسته به گوشت میوه این گیاه به دو دسته هسته چسبیده به گوشت و هسته جدا از قسمت گوشتی تقسیم می شود، از میوه این گیاه علاوه بر تازه خوری برای تهیه نوشیدنی، شربت، ژله و … نیز استفاده می کنند که خاصیت دارویی و درمانی زیادی دارد.

دارای پوست نازکی است به همین دلیل میوه این گیاه را با پوست مصرف می کنند. دارای ارقام و واریته های مختلفی است. در میان مرکبات هلو و شلیل بیشترین شباهت را به هم دارند طوریکه بسیاری از افراد این دو را با هم اشتباه می گیرند.

به صورت درختچه ای کوچک با تاج پوشش گسترده رشد می کند که باردهی بالایی دارد، برگ های سبز رنگ باریکی دارد که رأس آن نوک تیز است. گلهای این گیاه در رنگهای مختلف صورتی کمرنگ تا قرمز و ارغوانی ظاهر می شود و منظره زیبایی را نمایان می کند. گلهای این گیاه به صورت منفرد بر روی ساقه گیاه ظاهر می شوند که دارای گلبرگ های بزرگ و کوچکی است که بسیار پر زرق و برق است، گیاهی خود بارور به شمار می رود که نیاز به گرده افشانی ندارد.

از زمان تشکیل شکوفه تا تشکیل میوه در حدود 3 تا 4 ماه زمان لازم است که البته بسته به ارقام و واریته های مختلف این زمان متغیر است و ممکن است به 6 ماه نیز برسد. میوه این گیاه دارای پوست کرک داری است. شاخه های این درخت زیبا به سه دسته ساده (شاخه هایی که دارای جوانه های رویشی هستند)، مرکب (دارای شاخه های رویشی و زایشی است) و کاذب (جوانه ها که بارور نیستند) تقسیم می شوند.

دست خانمی که در حال چیدن میوه ارگانیک هلو

دست خانمی که در حال چیدن میوه ارگانیک هلو

شرایط محیطی درخت هلو:

درخت هلو برای رشد نیاز به شرایط مطلوب محیطی دارد که به معرفی هر کدام از این شرایط می پردازیم.

خاک مناسب:

زهکشی خوب می تواند بر رشد درختان هلو تاثیر گذار باشد. خاک های سنگین که زهکشیشان نامناسب است، آب را در خود حفظ می کنند و برای کاشت هلو مناسب نیستند. خاک های لومی شنی برای کاشت هلو مناسب است. درخت هلو خاک های آهکی را دوست ندارد. خاک مخلوط شده با خاک برگ، پیت موس، و شن بسیار برای این درخت عالی است و آن را خوشحال می کند.

آبیاری:

نیاز آبی هلو زیاد است، و این نیاز در زمان میوه دهی بیشتر هم می شود. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه در تابستان، شاید به دو بار آبیاری نیاز داشته باشند. خشکی کشیدن درخت در این مقطع زمانی باعث کم آب شدن میوه ها می شود. از طرفی غرقاب شدن خاک این درخت هم می تواند منجر به پوسیدن ریشه آن شود.

کود:

در نخستین سال کشت، حدود 7 تا 10 روز بعد از کاشت، می توان از 250 گرم کود 10-10-10 استفاده کرد و بعد از گذشت چهل روز نیز می توان از این کود استفاده کرد. برای درختان بزرگتر یعنی درختان 4 تا 10 ساله دو بار در سال یک بار اوایل فروردین، و یک بار اواخر خرداد از 450 تا 900 گرم کود 10-10-10 می توان استفاده کرد.

نهال هلو زعفرانی گلدانی

هرس درخت هلو:

برای درختان هلو چهار نوع هرس داریم، که نام آن ها هرس های باردهی، جوانسازی، تنک کردن، فرم دهی است. هرس باردهی به منظورم بالا بردن کیفیت و تعداد محصولات طی دوران بلوغ درخت انجام می شود. هرس جوانسازی عمر درخت را طولانی تر می کند. هرس فرم دهی باعث شکل دادن به اسکلت درخت می شود.

تنک کردن یعنی حذف بخشی از محصول برای بالا بردن باقی محصولات. اواخر اسفند و اوایل بهار (قبل از آن که گل ها باز شوند) هنگامی که خطر سرمای زمستانه دیگر وجود ندارد بهترین زمان برای هرس هلو می باشد. زیرا در این زمان به علت متورم شدن جوانه های گل، تشخیصشان برای هرس راحت تر می باشد.

  • هرس باردهی: هرس باردهی برای بالا بردن کیفیت و همچنین تعداد محصولات و افزایش باردهی درخت در طی دوران بلوغ گیاه انجام می شود.
  • هرس جوانسازی: هرس جوانسازی باعث افزایش طول عمر درخت می شود.
  • هرس فرم دهی: در هرس فرم دهی هدف فرم دادن به شکل و اسکلت درخت است.
  • تنک کردن: در روش تنک کردن هدف از بین بردن برخی شاخه هایی که دارای محصول هستند برای افزایش و بالا بردن سایر محصولات و باردهی است.

بهترین زمان هرس اواخر اسفند و اوایل بهار است یعنی قبل از اینکه گلهای گیاه باز و خطر سرمای زمستانه وجود نداشته باشد باید گیاه را هرس کنید.

کشاورز در حال حمل سبد هلو

کشاورز در حال حمل سبد هلو

ازدیاد و تکثیر درخت هلو:

یکی از مهم ترین روش هایی که برای پیوند زدن هلو استفاده می شود. پیوندک باید از درخت هلویی گرفته شود که خصوصیات کیفی و کمی بالایی داشته باشد. این پیوندک ها روی پایه های هلو، بادام (برای زمین های سنگلاخی و آهکی) و شلیل (زمین هایی که نماتد سابقا در آن ها فعالیت می کرده) پیوند می خورند. در بعضی از خاک های سنگین یا خاک هایی که زهکشی مناسبی ندارند از پایه های گوجه و آلو استفاده می شود.

کاشت بذر نیز یکی دیگر از راه های تکثیر هلو است. برای آماده کردن بذر، باید تمام گوشت آن از هسته جدا شود، هرچه هسته تمیز تر باشد برای رشد آن بهتر است. هسته هلو را در فصل پاییز در فضای باز می کارند. عمق کاشت هسته باید حدودا 10 سانتی متر باشد.

نهال هلو آلبرتا دیررس

آفات و بیماری ها درخت هلو:

از آفات و بیماری های رایج درخت هلو می توان به موارد زیر اشاره نمود.

شته

شته نام نوعی حشره کوچکی است که به گیاه حمله و خساراتی را به بار می آورد و در واقع مهمترین آفت مرکبات به شمار می رود که برای کنترل آن می توانید از سموم شیمیایی مختلفی استفاده کنید.

شپشک

شپشک ها به طرق مختلف به درخت هلو خسارات وارد می کند که با استفاده از سمپاشی می توانید این آفت را کنترل کنید.

کنه ها

کنه ها حشرات کوچکی هستند که به بخش های مختلف گیاه حمله و خساراتی را به بار می آورند که برای کنترل آن استفاده از انواع حشره کش ها به صورت سمپاشی توصیه می شود.

پیچیدگی برگهای هلو

پیچیدگی برگهای هلو از رایج ترین بیماری های قارچی به شمار می رود، در این نوع بیماری همانطور که از نامش پیداست برگهای به دور خود می پیچند و لکه های قرمز رنگی ایجاد می کنند که این لکه ها پس از گذشت مدتی به رنگ سفید تغییر می کنند که برای کنترل آن می توانید از سموم شیمیایی استفاده کنید.

پوسیدگی قهوه ای

پوسیدگی قهوه ای در درخت هلو بر اثر رطوبت بالا و وجود قارچ به هنگام میوه دهی ایجاد می شود که لکه های قهوه ای رنگی را بر روی پوست میوه گیاه ایجاد می کند. برای کنترل این بیماری می توانید از سموم شیمیایی حاوی مس در فصل زمستان استفاده کنید.

پوسیدگی طوقه

پوسیدگی طوقه معمولاً به هنگام آبیاری طوقه ایجاد می شود به همین دلیل به هنگام آبیاری بهتر است از خیس کردن طوقه بپرهیزید.

میوه های هلو

میوه های هلو

خواص هلو:

هلو خواص بسیاری برای سلامتی دارد که مهمترین آنها عبارت اند از:

  • سرشار از آنتی اکسیدان است و خاصیت ضد سرطانی دارد.
  • مانع از خشکی و همچنین کوری چشم می شود.
  • در بهبود سرما خوردگی و مالاریا موثر است.
  • در بهبود کم خونی موثر است.
  • برای تهیه مربا و کنسرو از آن استفاده می کنند.
  • باعث سلامت دندان ها می شود.
  • ریزش مو را تا حدود زیادی کاهش می دهد و سلامتی و شادابی را به پوست شما هدیه می دهد.
  • سموم بدن را دفع می کند.
  • باعث سلامت قلب می شود.

کاربرد هلو:

  • از هلو استفاده های مختلفی به قرار زیر می کنند.
  • برای تازه خوری مناسب است.
  • برای تهیه آبمیوه از آن استفاده می کنند.
  • برای تهیه لواشک، ژله و دسر مناسب است.
  • برای تهیه روغن از آن استفاده می کنند.
  • برای ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی از آن استفاده می کنند.
باغ میوه هلو

باغ میوه هلو

سخن پایانی

هلو نام میوه ای خوشمزه با ارزش غذایی بالا به شمار می رود که دارای ارقام مختلفی است که طعم شیرینی دارد که عمر اقتصادی آن بین 7 تا 15 سال بسته به ارقام مختلف است. باردهی خوبی دارد و از میوه های پرطرفدار و محبوب فصل تابستان به شمار می رود. بسیاری آبدار و گوشتی است که برای رشد نیاز به آبیاری زیاد و نور کامل خورشید به همراه هرس سالیانه دارد. اگر چنانچه شما نیز تجربه کاشت، داشت تا برداشت درخت هلو را دارید تجربیات و دیدگاه های خود را با ما و دیگر مخاطبان پوپونیک به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول در مورد درخت هلو:

  1. چه مدت طول می کشد تا درخت هلو میوه بدهد؟

    تولید میوه هلو از بذر برای تولید میوه سه تا چهار سال زمان می برد.

  2. آیا لازم است درختان هلو به صورت جفت کاشته شوند؟

    درختان میوه ای که نیازی به گرده افشانی متقابل با واریته های دیگر نیستند، خود مثمر ثمر هستند. آنها زمانی میوه می دهند که یک رقم به تنهایی کاشته شود. اکثر انواع گیلاس هلو و ترش خود بارور هستند و می توان انتظار داشت که آنها با گرده از یک درخت یا درخت دیگر از همان رقم میوه بدهند.

  3. آیا برای تولید میوه به 2 درخت هلو احتیاج دارید؟

    اکثر انواع درختان هلو از خود بارور هستند، بنابراین کاشت یک درخت تمام چیزی است که برای تولید میوه لازم است.

  4. آیا درختان هلو هر ساله میوه می دهند؟

    درختان هلو هر ساله میوه نمی دهند. رایج ترین دلیل این است که آنها به سادگی هنوز بالغ نشده اند! بیشتر درختان هلو قبل از رشد میوه و 2 تا 4 سال زمان نیاز دارند. انواع کوتوله ممکن است 1 سال زودتر از درختان هلو با اندازه استاندارد تولید میوه را شروع کنند.

  5. درخت هلو چقدر بلند می شود؟

    یک درخت هلو می تواند تا ارتفاع 6 متر قد برسد و اگر بریده نشود تقریباً به همان اندازه عرض دارد. انواع کوتوله درختان هلو می توانند به طول و عرض 2 متر رشد کنند. با این حال، در حالت ایده آل، شما باید درخت هلو استاندارد خود را هرس کنید تا 2 تا 3 متر برای بهترین جریان هوا و قابلیت دسترسی به آن.

  6. آیا درختان هلو به آب زیادی احتیاج دارند؟

    به طور متوسط، درختان هلو بالغ حداقل به 90 سانتیمتر آب در سال نیاز دارند. در فصل رشد تابستان، درختان هلو در آب و هوای معتدل یا به آبیاری قطره ای روزانه احتیاج دارند و یا هر سه هفته یک بارانی بزرگ اسپری می کنند.

  7. چگونه می توان یک درخت هلو را سالم نگه داشت؟

    برخلاف بیشتر گیاهان زینتی، درختان هلو برای سالم و پربار بودن به هرس منظم، کوددهی و سمپاشی احتیاج دارند. زمین اطراف درخت خود را از علف ها و علف های هرز که برای آب و مواد مغذی رقابت می کنند و سخاوتمندانه مالچ می کنند پاک کنید.

  8. چگونه می توانم درخت هلو خود را سریعتر رشد دهم؟

    با افزایش سن درخت کود را افزایش دهید تا رشد مداوم را افزایش دهد. در سال دوم درخت میوه، از 500 گرم کود 21-0-0 استفاده کنید. در سال سوم، 500 گرم از همان کود را استفاده کنید. هر سال پس از آن، مقدار کودی را که استفاده می کنید 500 گرم افزایش دهید.

  9. آیا رشد هلو آسان است؟

    هلو دمای متوسطی را دوست دارد و می تواند انواع مختلفی از دما را تحمل کند که سرما یا گرما بیشتری داشته باشند تا یک منطقه رشد را در هر دو جهت گسترش دهید. هلو برای شروع باردهی حداقل به 600 ساعت سرد در دمای 45 درجه فارنهایت یا کمتر نیاز دارد.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

مقاله های مرتبط

یک دیدگاه درباره مقاله “با درخت هلو آشنا شویم

  1. Avatar رضا عباسی گفت:

    سلام.. ممنون از راهنمایی کامل و دقیقتون.موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *