گرانولا یک خوراکی خوشمزه بر پایه ی جوی پوست کنده، آجیل، مغز دانه (بذر) عسل یا سیروپ می باشد که معمولا تا زمانی که کاملا ترد کریپسی شود و رنگ آن طلایی قهوه ای شود می پزند و حین پخت خوب به هم زده تا قوام گرانولا بالاتر برود. این خوراکی را بیشتر به عنوان صبحانه در رژیم غذایی غربی مصرف می کنند ولی در شرق بیشتر آن را به عنوان میان وعده میل می کرده و حتی به گرانولا برنج پوس کنده هم اضافه می کنند.
ترکیبات گرانولا معمولا همین خوراکی هایی است که گفته شد اما برخی برای طعم گیری بهتر به گرانولا کشمش، خرما و انجیر هم اضافه می کنند و به تازگی میوه های خشکی مانند انبه خشک، موز خشک یا توت فرنگی خشک هم به این صبحانه/میان وعده اضافه شده است.
در ترکیب گرانولا اگر تخم کتان اضافه گردد، هضم را راحت تر می کند، گرانولا را با ماست، عسل، میوه تازه (مانند موز توت فرنگی یا کرنبری) یا شیر مصرف می کنند علاوه بر ان به عنوان تزیین یا مزه نهایی در شیرینی جات، بستنی یا انواع دسر استفاده می گردد.
گرانولا یک خوراکی کاملا مغذی است، کالری بالایی دارد و قابل حمل و نگهداری است، یکی از خوراکی های قابل حمل برای افرادی که پیکنیک می روند یا در طبیعت کمپینگ می کنند پیشنهاد می شود. یک میان وعده خیلی عالی که به صورت نواری ایجاد می شود و هنگام فعالیت هایی که در فضای باز انجام می شود یک خوراکی ایده ال می باشد.
تاریخچه گرانولا:
نام گرانولا در اواخر قرن نوزدهم در ایالات متحده با علامت تجاری برای غذاهایی شامل محصولات غلات کامل خرد شده و سپس تا زمان ترد شدن کامل پخته می شود ثبت گردید. در آن زمان (حدود 1900)، موسلی اختراع شد که به طور سنتی نه پخته می شود و نه شیرین می شود.. اما این نام (موسلی) در حال حاضر تنها در استرالیا و نیوزلند یک علامت تجاری است، و هنوز گرانولا را در آنجا بیشتر به عنوان موسلی می شناسند. در حالی که موسلی در اروپا تفاوت زیادی با گرانولا دارد.
گرانول در نیویورک توسط دکتر جیمز کالب جکسون در سال 1863 اختراع شد. آسایشگاه جکسون یک آبگرم بهداشتی برجسته بود که در اوایل قرن بیستم در دامنه تپه مشرف به دانسویل فعالیت می کرد. همچنین به “خانه ی ما” در دامنه تپه معروف بود. بنابراین شرکتی که برای فروش غلات جکسون تشکیل شده بود به عنوان شرکت گرانولای “خانه ی ما” شناخته می شد. گرانول از آرد گراهام تشکیل شده بود و شبیه شکل بزرگ آجیل انگور (یک برند صبحانه ی دیگر) بود. غلات مشابهی توسط جان هاروی کلوگ تهیه شد. این نیز در ابتدا به عنوان گرانول شناخته می شد، اما برای جلوگیری از مشکلات قانونی جکسون، نام آن به گرانولا تغییر یافت.
این خوراکی و نام آن در دهه 1960 دوباره احیا شد و میوه خشک و آجیل ها به آن اضافه شدند تا آن را به یک غذای سالم تبدیل کنند که در بین جنبش های هیپی، به عنوان خوراک سلامت و طبیعت دوست، محبوب بود. در آن زمان، چندین نفر ادعا می کردند که گرانول را احیا کرده یا دوباره اختراع کرده اند. در سال 1964، جنتری حق استفاده از دستور گرانولا را با استفاده از جو دو سر، که ادعا می کرد خودش اختراع کرده است، به قیمت 3000 دلار به شرکت Sovex Natural Foods فروخت. این شرکت در سال 1953 در هالی، میشیگان توسط خانواده هورلینگر با هدف اصلی تولید خمیر غلیظ مخمر آبجو و سس سویا معروف به شرکت “Sovex” تاسیس شد. در سال 2004، نام Sovex به “غذاهای سیاره آبی” تغییر کرد.
گرانولا بار ( نوار گرانولا):
مصرف میله های (بار) گرانول به عنوان میان وعده، شبیه به بیسکوییت های سنتی رایج در کشورهای مشترک المنافع، رواج یافته است. میله های گرانولا شامل گرانولایی است که با عسل یا شربت شیرین شده دیگر مخلوط شده، فشرده شده و به شکل میله (با سطح مقطع مستطیلی) پخته می شود و در نتیجه یک میان وعده راحت تولید می شود.
میله های گرانولا همیشه به صورت جداگانه در یک جا بسته بسته بندی می شوند.این به مصرف کننده ها این امکان را می دهد که میله ها بسته بندی شده را در کیف، کوله پشتی یا کیسه دیگری برای مصرف در محیط بیرون از خانه قرار دهند. این محصول در ایالات متحده، کانادا، استرالیا، نیوزلند، انگلستان، بخش هایی از جنوب اروپا، برزیل، اسرائیل، آفریقای جنوبی و ژاپن بیشترین محبوبیت را دارد.
میاله گرانولا آیا یک خوراکی سلامت است؟
جین هورلی، متخصص تغذیه ارشد که در مرکز علوم برای منافع عمومی کار می کند، اظهار می کند که میله های گرانولا “غذای سلامت نیستند” و “اساساً کوکی هایی هستند که به عنوان خوراک سالم معرفی شده اند”. در مقایسه با شکلات کیت کت، از نظر وزن، یک میله (بار) گرانولا دارای مقادیر مشابهی از کالری و چربی و سدیم هستند اما نصف آن قند دارند.
ماتزو گرانولا:
Matzo granola یک غذای صبحانه است که توسط یهودیان در تعطیلات عید فصح خورده می شود. این شامل قطعات نان فطیر شکسته به جای جو است. تغییرات گوناگون با افزودن مواد دیگر امکان پذیر است.
تفاوت گرانولا و موسلی چیست:
گرانول و موسلی شباهت های زیادی دارند. خواص سلامتی مشابه و اجزای تشکیل دهنده ی یکسان. تفاوت اصلی در نحوه درست کردن این دو است. گرانولا اغلب پخته یا حرارت داده می شود و معمولاً حاوی شیرین کننده های اضافی مانند عسل یا شربت به همراه میوه های خشک است، در حالی که از موسلی به صورت خام میل می کنید و لذت می برید و فقط با میوه های خشک شیرین می شود.