درخت اُرس با نام های ورس و سرو کوهی نیز شناخته می شود و نام علمی آن (Juniperus) می باشد. این درخت که از آن به عنوان درخت همیشه سبز یاد می شود از رده ناژویان و تیره سرویان بوده و بر اساس مطالعات صورت گرفته بر روی این نوع درختان بیش از 60 تا 70 گونه متفاوت از آن شناسایی شده است که بیشتر آنها در مناطق جنگلی آسیا، اروپا و آمریکای شمالی واقع شده اند.
درخت اُرس دارای برگ های سوزنی به صورت فلس های پهن (قطعات گوشتدار برگ) و همیشه سبز است. این درخت به دلیل سازگاری نسبی با کم آبی به عنوان درختی مقاوم شناخته می شود ریشه درخت اُرس می تواند در سنگ های بسیار محکم نفوذ کند تا آب مورد نیاز خود را از دل زمین تامین کند که این نشان از مقاومت بالای این درخت در برابر شرایط محیطی خشن و گرم دارد.
زیستگاه درخت اُرس در کشور ما از شمال ایران شروع شده و تا قسمت های جنوبی رشته کوه های البرز کشیده شده است و در بخش میانی کشور از قسمت غرب کشور تا شرق امتداد یافته است. ناگفته نماند که در بخش های جنوبی کشور نیز به صورت پراکنده وجود دارد.
کاربرد درخت ارس:
درخت اُرس مصارف مختلفی دارد از جنبه های زینتی گرفته تا مصارف دارویی. هم چنین از این درخت برای محافظت از خاک در برابر فرسایش به وفور استفاده می شود.
انواع درخت ارس:
درخت ارس انواع متفاوتی دارد که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.
درخت اُرس تمساح:
این نوع درخت ارس که با نام علمی (Juniperus deppeana) شناخته می شود در بخش های جنوب غربی آمریکا و قسمت های شمالی مکزیک پراکنده شده است. پوسته این درخت از صفحات ضخیم مربع شکل که به پوست تمساح شباهت زیادی دارد تشکیل شده و این پوسته ضخیم دارای شیارهای است که آن را از سایر هم نوعان خود جدا می سازد.
این نوع درخت ارس دارای سرعت رشد کم تری بوده و در هر 10 سال تنها 1.25 سانتی متر رشد می کند و بعد از رسیدن سن آنها به 170 سالگی رشد آنها به 1 سانتی متر کاهش می یابد.
درخت عرعر:
درخت ارس کالیفرنیا با عنوان درخت عرعر یا سرو سفید کویری نیز شناخته میشود. این درخت بیشتر در بخش های ساحلی کالیفرنیا گسترش یافته و این گستردگی تا دامنه های غربی کوه پایه های نودا هم کشیده شده است. این نوع درختان بومی آمریکای شمالی بوده و دارای شاخ و برگ همیشه سبز و مخروطی شکل هستند و به طور متوسط بین 50 تا 150 سال می توانند عمر داشته باشند.
این نوع درخت ارس به طور متوسط در سال میتواند بین 30 تا 60 سانتی متر رشد کند. یکی از بارزترین ویژگی های این نوع درخت داشتن مخروط های کوچک مایل به رنگ آبی است. رنگ برگ های آن در هنگام شکوفه دادن به صورت سبز روشن است.
ارس چینی:
این نوع درخت ارس که از خانواد گیاهان سرو است به دلیل داشتن بوته های متغییر از نظر اندازه به صورت متوسط تا بزرگ یافت می شود متوسط ارتفاع درخت ارس چینی با توجه به شرایط محیطی متفاوت است به طوریکه بزرگ ترین آنها در حدود 15 متر ارتفاع دارد در حالی که میانگین رشد تمام گونه های آن کمتر از 3 متر است.
این نوع درخت برای رشد کامل حداقل به 6 ساعت نور کامل خورشید نیاز دارد و به عنوان یکی از مقاومترین درختان نیز شناخته می شود و می تواند به خوبی کم آبی و شوری خاک را تحمل کند.
درخت ارس معمولی:
درخت ارس معمولی که با نام ارس کوتوله یا ارس سیبری نیز شناخته می شوند یکی از معروفترین نوع درختان ارس است. این نوع درخت اکثرا در دامنه تپه ها، مناطق خشک و همچنین در جنگل هایی که مملو از درختان مخروطی هستند به وفور یافت می شود.
درختان ارس معمولی در حدود 400 سال به رشد خود ادامه می دهند و کابردهای زیادی درصنابع چوبی دارد همچنین از توت های این درخت به عنوان چاشنی و ساخت دارو و … استفاده می شود. درختچه های ارس در برابر بادهای شدید و خشکسالی بسیار مقاوم هستند و در مناطق آفتابی با خاک زهکشی و شنی از رشد مناسبی برخوردار هستند در صورتی که به خوبی رشد کنند قادرند توت هایی به شکل مخروط های بنفش تولید می کنند.
درخت ارس خزنده:
این نوع از درخت ارس توسط گیاه شناسان با نام Juniperus horizontalis نامیده می شود و بیشتر در قسمت های شمال آمریکا، کانادا و آلاسکا رشد می کند از نام های رایج این نوع درخت ارس خزنده، می توان به خزنده عقب دنباله ای و ارس خزنده ساوین اشاره کرد.
این درختچه های زیبا بیشترین کاربرد را در زیبا سازی چشم اندازهای محیط اطراف دارد به طور مثال از آن برای زیبا سازی پوشش زمین استفاده می کنند و یا به عنوان درختچه ای که دارای عطر معطری است برای برجسته سازی و ایجاد نمای زیبا برای ایوان ها و صندلی های که در پارک ها و باغ ها استفاده شده است کاربرد دارد.
علت نامگذاری این درختچه ها به نام درختچه ی خزنده این است که به سرعت در محیط اطراف خود می خزد و پوشش محیط اطراف خود را در بر می گیرد واین امر می تواند در زیبا سازی محیط اطراف تاثیر دو چندانی داشته باشد. یکی از ویژگی های درختچه ارس خزنده توانایی سازگاری با هر نوع خاکی است حتی در خاک هایی که از نظر مواد معدنی فقیر هستند و یا مکان هایی که آبیاری آنها غیرممکن هست می توانند رشد کنند.
درخت ارس افتاده:
درخت ارس آویزان یک نوع درخت بومی مکزیک و هیمالیاست که در شمال شرقی پاکستان رشد می کند این درخت دارای پوستی به رنگ قهوه ای مایل به قرمز است. دارای تاجی پهن شکل و برگ های سوزنی که به صورت آویزان خود را نمایان کرده است می باشد.
این درختان به دلیل داشتن ظاهری منحصر به فرد، بیشتر مواقع برای اهداف زینتی استفاده می شوند چوب این درخت دارای دوام بسیار بالایی است و در برخی موارد از چوب آن برای ساخت نرده های چوبی استفاده می گردد.
نحوه نگهداری از درخت ارس:
با توجه به این که درخت ارس در بسیاری از شرایط محیطی قابلیت سازگاری دارد نیاز به نگهداری با شرایط خاصی ندارد اما دانستن برخی نکات درباره نیازهای این درخت خالی از لطف نیست.
بهترین دما برای درخت اُرس در حدود 10 تا 25 درجه سانتیگراد است و نیاز چندانی به آبیاری ندارد. در زمینی که دارای بستر خاک رسی است می تواند به خوبی رشد کند اما انواع خاک های دیگر نیز مشکلی در رشد آن به وجود نمی آورد. بیماری خاصی آن را تهدید نمی کند. روش تکثیر آن اغلب از طریق بذر یا قلمه است.
امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید، فروشگاه اینترنتی پوپونیک شما را به خواندن مقاله های زیر دعوت می نماید.
- انواع درختچه های همیشه سبز
- درخت چنار نماد چیست
- انواع درخت سیب در ایران
- انواع درخت خرمالو
- همه چیز درباره درخت انگور فرنگی