آموزش باغبانی

همه چیز درباره درخت آلو

همه چیز درباره درخت آلو

درخت آلو دارای واریته های مختلفی در رنگ های قرمز، زرد، بنفش و … است که میوه ای گرد، کروی، بیضی و کشیده‌ای دارد که از طعم شیرینی برخوردار است، بسیار گوشتی است که در مرکز آن هسته به نسبت سفت و سختی قرار دارد که مصرف خوراکی ندارد چرا که تلخ است.

از طریق بذر، قلمه، پیوند و خواباندن تکثیر می‌شود، بسیار بازارپسند است و از تراز تجاری بالایی نیز برخوردار است که برای رشد نیاز به آبیاری منظم، هرس به موقع، کود دهی و آفتاب کامل دارد که البته در برابر سایه جزئی نیز مقاوم است و در بیشتر مناطق رشد می‌کند، خاصیت دارویی و درمانی زیادی دارد که گرده افشانی آن توسط باد و حشرات مختلف انجام می‌شود.

مشخصات گیاهی کامل درخت آلو:

آلو از درختان مثمر به شمار می رود که میوه‌ای گرد و کروی مانند در رنگ‌های مختلف زرد، سبز، قرمز و … دارد که در داخل آن هسته سفت و سخت کشیده‌ای قرار دارد که مصرف خوراکی ندارد چرا که بسیار تلخ است. میوه‌این گیاه بسیار گوشتی و آبدار است که طعم شیرینی دارد که علاوه بر مصرف خوراکی از میوه آن برای تهیه لواشک آشپزی و … نیز استفاده می‌کنند که خواص بسیاری دارد و سرشار از ویتامین‌های مختلفی است که در بیشتر مناطق رشد می‌کند و از رشد آسان و به نسبت سریعی برخوردار است که باردهی بالایی نیز دارد طوریکه میوه‌این گیاه به صورت خوشه‌ای ظاهر می‌شود. درباره منشأ آلو گفته می‌شود که این گیاه بومی مناطقی از اروپا، ژاپن و … است. به صورت درختچه‌ای جمع و جور رشد می‌کند که شاخه‌های نرمی دارد و دارای برگهای سبز رنگ روشنی با شیارهای ظریف است.

نهال آلوچه قرمز

درختی خزان پذیر به شمار می رود طوری که با شروع فصل خزان و پاییز برگهای این گیاه ابتدا تغییر رنگ می‌دهند و در نهایت به زمین می‌ریزند، توجه داشته باشید که آلو از جمله درختان خزان پذیری است که سطح کشت گسترده‌ای دارد طوریکه در اقصی نقاط جهان این گیاه را به صورت بومی کشت می‌کنند که بیشترین ارقام تجاری آن متعلق به آلوی اروپایی است. درخت آلو در سایز و اندازه‌های مختلف کوچک تا متوسط بسته به نوع واریته و همچنین شرایط اقلیمی و جغرافیایی رشد می‌کند. برگهای این گیاه تخم‌مرغی شکل، بیضی و نوک‌تیز است که دمبرگ کوتاهی نیز دارد که دارای گلهای کوچک زیبای چند گلبرگی به رنگ سفید و گاها بنفش و قرمز است که در فصل بهار شکوفه می‌دهد و منظره زیبایی را نمایان می‌کند. گرده افشانی این گیاه توسط باد و حشرات مختلف به خصوص زنبور عسل انجام می‌شود. علاوه بر خاصیت دارویی و درمانی کاربرد صنعتی نیز دارد. توجه داشته باشید طبع آلو شیرین و سرد است که نوع خشک شده آن سردی بیشتری دارد، حتی برگهای این گیاه نیز طبع سردی دارد و سرشار از ویتامین‌های مختلفی است.

میوه درخت آلو

میوه درخت آلو

انواع درخت آلو:

از گونه‌های مختلف و مشهور درخت آلو می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

درخت آلو لومبارد:

آلو لومبارد میوه‌ای بیضی شکل به رنگ قرمز و ارغوانی تولید می‌کند که مصرف خوراکی دارد و برای تازه خوری مناسب است که طعم شیرینی دارد و از باردهی بالایی برخوردار است که در بیشتر مناطق رشد می‌کند.

درخت آلو یلواگ:

درخت آلو یلواگ نوعی آلو پیوندی به رنگ زرد کم رنگ و همچنین قرمز لاکی است که ظاهری بیضی مانند دارد که از طعم شیرینی برخوردار است که خاصیت دارویی و درمانی زیادی دارد که استفاده‌های مختلفی از آن می‌کنند.

درخت آلو خاکی:

آلو خاکی ظاهری گرد و بیضی شکل به رنگ سبز خاکی با قسمت گوشتی قرمز رنگ دارد که بسیار خوش رنگ است و طعم شیرینی نیز دارد که میوه آن در فصل تابستان می‌رسد و خواص بسیاری دارد.

درخت آلو سیاه:

آلو سیاه همانطور که از نامش پیداست یکی از واریته های خاص آلو به شمار می رود که به رنگ سیاه است که میوه آن طعم دلچسبی دارد و از باردهی خوبی نیز برخوردار است.

درخت آلو شایرو:

درخت آلو شایرو به رنگ زرد مایل به سبز است که ظاهری گرد، کروی و کمی کشیده دارد که از طعم شیرینی برخوردار است، میوه آن در اواسط فصل تابستان می‌رسد و از باردهی بالایی نیز برخوردار است.

آلو قطره طلا

آلو قطره طلا

آلو قطره طلا:

آلو قطره طلا یکی از پر کشت ترین نوع آلو مصرفی در ایران به شمار می رود که به رنگ زرد طلایی است به همین دلیل به آلو قطره طلا معروف است که ظاهری گرد و کروی و تا حدودی کشیده دارد که میوه آن اواخر فصل بهار و تابستان می‌رسد.

آلو بوربانک:

آلو بوربانک یکی دیگر از واریته های آلو به شمار می رود که در سایز درشت رشد می‌کند و به رنگ قرمز با رگه های زرد و نارنجی است که مزه شیرینی دارد که از باردهی بالایی نیز برخوردار است.

آلو بخارا:

آلو بخارا به رنگ بنفش است که بسیار گوشتی و آبدار است و از ماندگاری انباری بالایی نیز برخوردار است که رشد سریعی نیز دارد و دارای باردهی زیادی است طوریکه به صورت خوشه‌ای میوه آن ظاهر می‌شود.

آلو اختری:

آلو اختری ظاهری گرد و کروی دارد که دارای هسته‌ای پهن و غیر خوراکی است که بسیار آبدار است و طعم دلچسبی دارد که در بیشتر مناطق رشد می‌کند و از خواص بالایی نیز برخوردار است.

آلو خشکباری:

آلو خشکباری میوه‌ای به رنگ ارغوانی مایل به آبی دارد که در بخش اعظمی از اروپا میوه‌ این گیاه را به صورت خشک مصرف می‌کنند که از باردهی بالایی برخوردار است و استفاده‌های مختلفی از آن علاوه بر تازه خوری برای خشک کردن می‌کنند که در آشپزی نیز کاربرد دارد. خواص بسیاری نیز دارد که در بیشتر مناطق رشد می‌کند.

نهال آلو شابلون سوپر

آلو شابلون کالیفرنیا:

آلو شابلون کالیفرنیا به رنگ قرمز است که قسمت گوشتی زرد رنگی دارد که نسبت به سرما مقاوم است و تا دمای 7- را تحمل می‌کند.

آلو دامسونز:

آلو دامسونز نوعی آلو کوچک با طعم شیرین به شمار می رود که به صورت گرد و کروی ظاهر می‌شود که بیشتر از آن برای تازه خوری و کمپوت استفاده می‌کنند که خواص بسیاری دارد.

آلو سیمکا:

آلو سیما از آلوهای میان رس به شمار می رود که بسیار گوشتی و آبدار است و از طعم شیرینی نیز برخوردار است که خواص بسیاری دارد و در سایز متوسط تا درشت رشد می‌کند.

آلو ساحلی:

آلو ساحلی بومی مناطق ساحلی آتلانتیک به شمار می رود که برای کنترل فرسایش خاک بسیار مناسب است که از میوه آن علاوه بر تازه خوری برای تهیه ژله، لواشک و … نیز استفاده می‌کنند که از باردهی بالایی برخوردار است.

آلو بوراکا:

آلو بوراکا از گونه‌های زودرس آلو به شمار می رود که میوه آن در سایز متوسط رشد و به رنگ بنفش مایل به سبز است که بسیار گوشتی است و خواص بسیاری دارد که در بیشتر مناطق رشد می‌کند.

آلو زرد اراک:

الو زرد اراک همانطور که از نامش پیداست میوه‌ای به رنگ زرد دارد که دارای فرم بیضی شکل، گرد و کروی است که میوه آن در اواخر فصل تابستان می‌رسد که برای خشک کردن و آشپزی گزینه مناسبی است.

آلو تخم مرغی لواسانی

آلو تخم مرغی لواسانی

آلو تخم مرغی لواسان:

آلو تخم مرغی لواسان ظاهری تخم مرغی شکل به رنگ بنفش تیره دارد که میوه آن در اواسط فصل بهار می‌رسد که دارای طعم شیرینی است و در بیشتر مناطق رشد و از باردهی خوبی نیز برخوردار است.

آلو سانتارزا:

آلو سانتارزا میوه‌ای گرد و کروی دارد که کمی کشیده است که به رنگ بنفش مایل به قرمز لاکی است که میوه گوشتی و آبداری دارد که در داخل آن هسته بزرگی قرار دارد که در فصل تابستان میوه آن می‌رسد که می‌توانید برداشت کنید.

روشهای تکثیر درخت آلو:

درخت آلو از طریق بذر، قلمه، پیوند و خواباندن شاخه تکثیر می‌شود.

کاشت بذری درخت آلو:

توجه داشته باشید که کشت بذری این گیاه زیاد معمول و مرسوم نیست و بیشتر کشاورزان از طریق پیوند، قلمه و خواباندن این گیاه را تکثیر می‌کنند. در کشت بذری این گیاه با توجه به اینکه نیاز به سرما دهی دارد پس از تهیه بذر، بذرها را به مدت 2 تا 3 ما در یخچال و در دمای مناسب نگهداری کنید و سپس آنها را از یخچال خارج و در بستر خاک گلدان بکارید و پس از آن گیاه را آبیاری کنید و تا زمان جوانه زنی آن را مرطوب نگه دارید که پس از گذشت اندک زمانی بذر گیاه جوانه می زند و شروع به رشد می‌کند، زمانیکه گیاه رشد کرد و به حد معینی از رشد رسید نهال به دست آمده را به گلدان بزرگتر و در نهایت به زمین اصلی منتقل کنید و توجه داشته باشید که در فصل پاییز می‌توانید بذر این گیاه را به طور مستقیم در زمین اصلی بکارید تا دوره سرما دهی خود را به طور طبیعی طی کند.

کاشت قلمه درخت آلو:

در کشت قلمه ابتدا یک چاقو تیز تهیه و قلمه را از شاخه‌های جوان و از درختانی که باردهی بالایی به همراه کیفیت میوه بهتری دارند تهیه کنید و سپس گودالی در عمق مناسب ایجاد کنید، می‌توانید برای تسریع در رشد از هورمون ریشه زایی استفاده کنید و قلمه را در درون گودال بکارید و با خاک اطراف روی قلمه را بپوشانید طوریکه فقط قسمت کمی از قلمه از خاک بیرون باشد، گیاه را آبیاری کنید پس از گذشت مدتی قلمه ریشه‌دار می‌شود و شروع به رشد می‌کند.

نحوه خواباندن شاخه درخت آلو:

در روش خواباندن به جای اینکه شاخه را از گیاه جدا کنید گودالی کوچکی ایجاد کنید و شاخه را در کنار درخت بکارید تا ریشه‌دار شود زمانی که شاخه ریشه‌دار شد می‌توانید شاخه را از درخت اصلی جدا و به مکان دیگری برای ادامه رشد منتقل کنید.

پیوند زدن درخت آلو

پیوند زدن درخت آلو

پیوند زدن درخت آلو:

پیوند زدن یکی دیگر از روش‌های رایج تکثیر به شمار می رود که در این روش که به طرق مختلف بر روی درختان مثمر هسته‌دار انجام می‌شود می‌توانید بر روی پایه مادری درخت آلو پیوند بزنید.

روشهای هرس درخت آلو:

هر درختی برای رشد و نمو و رسیدن به فرم و شکل ایده آل نیاز به هرس به موقع دارد که هرس درخت آلو نیز در اواخر فصل زمستان و بهار انجام می‌شود، به هنگام هرس باید شاخه‌های اضافی و خشک گیاه را از شاخه اصلی گیاه جدا کنید و برای رشد بهتر شاخه‌های ضعیفی را که حامل بیماری هستند را نیز قطع کنید، هرس به موقع و خوب سبب می‌شود تا شما محصول با کیفیت و یکدستی را کشت کنید که سبب رشد همزمان میوه این گیاه می‌شود.

نهال آلو طلایی

شرایط اکولوژیک رشد درخت آلو:

در ادامه شرایط ایده آلی که می توان برای درخت آلو تهیه کرد را بیان می کنیم.

ارتفاع:

توجه داشته باشید که بسته به واریته های مختلف و همچنین شرایط اقلیمی و محیطی رشد ارتفاع درخت آلو متغیر و بین 5 تا 12 متر است که البته بیشتر و کمتر نیز می‌شود.

نور:

نور خورشید نقش موثری در بهبود گلدهی و همچنین افزایش کیفیت میوه به خصوص به هنگام رشد دارد بنابراین باید درخت خود را در جایی بکارید که نور کافی و لازم به آن بتابد، درخت آلو روزانه به 5 تا 8 ساعت نور خورشید نیاز دارد.

دما :

درخت آلو علاوه بر دمای بالا نیاز به دمای پایین به خصوص در فصل زمستان برای رفع خواب و نیاز سرمایی خود دارد، توجه داشته که همه گیاهان و درختان در طول زمستان به خواب زمستانه می روند که در واقع این خود لازمه رشد گیاه در فصل بهار است. دمای مناسب برای رشد این گیاه 15 تا 20 درجه سانتی گراد است

خاک:

برای رشد خاکهای غنی، حاصلخیز، سبک و عمیق را می‌پسندد که خاک مورد کاشت برای رشد این گیاه باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشد، این گیاه برای رشد خاکهایی با 5 تا 6 ph را می‌پسندد.

آبیاری:

برای رشد به آبیاری متوسط و منظمی نیاز دارد هر چند در برابر خشکسالی نیز تا حدودی مقاوم است.

فاصله کاشت:

فاصله کاشت بین درختان 4 تا 7 متر و فاصله بین ردیف‌ها 4 تا 5 متر است.

زمان و مقدار کود دهی به درخت آلو:

هر درختی برای رشد و نمو نیاز به کود دارد که برای این منظور شما علاوه بر استفاده از کودهای شیمیایی و انواع ویتامین‌ها می‌توانید از کودهای پوسیده دامی نیز برای رشد و نمو گیاه استفاده کنید، تا درخت بتواند از کود تغذیه و میوه با کیفیت تری را تولید کند، توجه داشته باشید در فصل‌ها مختلف سال می‌توانید از کودهای متفاوتی متناسب با آن دوران استفاده کنید ولی بیشترین کود دهی به درخت آلو اواخر فصل زمستان و فصل بهار است.

آفت درخت آلو

آفت درخت آلو

آفات و بیماری‌های رایج و روشهای مبارزه با آفات درخت آلو:

از آفات و بیماری‌های رایج درخت آلو می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

شته:

شته نوعی حشره و از آفات رایج درختان مثمر به شمار می رود که بسیاری از درختان درگیر آن هستند که سبب آسیب رساندن به میوه گیاه می‌شود که راه مبارزه با آن استفاده از سموم شیمیایی است.

لیسه:

لیسه از دیگر آفات درخت آلو است که برای از بین بردن آن می‌توانید از سموم ملاتیون و دیازینون استفاده کنید.

کرم سفید ریشه:

کرم سفید ریشه نوعی کرم است که سبب آسیب به درخت آلو می‌شود که راه مبارزه با آن استفاده از سموم دیازینون است.

پروانه آلو:

پروانه آلو از آفات رایج درخت آلو به شمار می رود که سبب آسیب به میوه گیاه می‌شود که راه مبارزه با آن استفاده از سموم شیمیایی است.

مگس میوه:

مگس میوه نوع حشره کوچک است که از میوه گیاه تغذیه و لاروهایی را ایجاد می‌کند که سبب افت کیفیت میوه و در نتیجه باعث از بین رفتن آن می‌شود که برای این منظور علاوه بر مبارزه فیزیکی می‌توانید از سموم شیمیایی نیز استفاده کنید.

کپک سفید:

کپک سفید نوعی بیماری برای درخت آلو است که بر روی برگ گیاه کپک‌های سفید رنگی را ایجاد می‌کند.

ویروس موزاییک خیار:

از بیماری‌های شایع درخت آلو به شمار می رود.

نحوه برداشت میوه درخت آلو:

نحوه برداشت درخت آلو در کشورهای پیشرفته و صنعتی به طور کاملاً مکانیزه بدون دخالت دست انجام می‌شود، برای برداشت آلو ابتدا یک سبد یا جعبه تهیه کنید و سپس میوه درخت را با دست خود بگیرید و بکشید و سپس آن را در سبد بگذارید و به همین منوال به کار برداشت میوه آلو ادامه دهید، همچنین می‌توانید یک پارچه بزرگ زیر درخت بیندازید و سپس آلوها را چیده و در داخل پارچه بریزید و سپس آنها را در درون جعبه بریزید.

لواشک میوه آلو

لواشک میوه آلو

کاربرد درخت آلو:

از میوه درخت آلو استفاده‌های مختلفی به قرار زیر می‌کنند.

  • برای تازه خوری مناسب است که طعم بی‌نظیری دارد.
  • از خشک شده میوه این گیاه در آشپزی استفاده می‌کنند.
  • برای تهیه ژله کاربرد دارد.
  • برای تهیه لواشک و دیگر تنقلات از آن استفاده می‌کنند.
  • کاربرد دارویی و صنعتی دارد.

سخن پایانی:

آلو از درختان مثمر به شمار می رود که به صورت درختی چند ساله رشد می‌کند و از گونه‌های پر کشت درختان میوه‌دار و خزان پذیر به شمار می رود که در اقصی نقاط جهان گونه‌های متنوعی از آن را کشت می‌کنند؛ خاصیت دارویی و درمانی زیادی دارد که برای تازه خوری، ژله، دسر و آشپزی مناسب است. میوه این گیاه در رنگهای مختلف زرد، قرمز، بنفش ظاهر می‌شود که ارزش غذایی بالایی دارد که به صورت درختچه‌ای کوتاه رشد می‌کند که از باردهی بالایی نیز برخوردار است و برای رشد نیاز به دمای مناسب، آبیاری منظم، کود و هرس به موقع دارد. اگر شما نیز تجربه کاشت تا برداشت واریته های مختلف درخت آلو را دارید تجربیات، دیدگاه‌ها، نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر مخاطبان پوپونیک در میان بگذارید.

برای خرید بذر درختان مثمر می توانید از این لینک استفاده نمایید.

مقاله های مرتبط

2 دیدگاه درباره مقاله “همه چیز درباره درخت آلو

  1. Avatar مجید گفت:

    سلام باغ من اب شور دارد ایا الو و الوچه میگیره یا خشک میشه

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      آلوچه خیلی با آب شور سازگاری ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *