گیاهان

انواع گل ختمی

معرفی گل ختمی

گل ختمی گیاهی علفی و چند ساله از خانواده پنیرکیان می باشد و منشاء اصلی آن آسیا، اروپا و شرق مدیترانه می باشد. گل های این گیاه در تابستان شکوفه می دهند و گل های درشت آن به رنگ های ارغوانی، قرمز، سفید، صورتی، زرد و بنفش می باشد. دارای برگ هایی دندانه دار، پهن و قلب مانند هستند.

ارتفاع گل ختمی حدودا به دو متر می رسد. و ساقه ها دارای کرک هایی به رنگ خاکستری می باشند. این گل زیبا نه تنها برای مصارف باغبانی استفاده می شود، بلکه فواید فراوانی هم برای سلامت انسان دارد، و تمام قسمت های این گیاه مورد استفاده قرار می گیرد.

این گل دارای دندانه های درشت، پهن و قلب مانند می باشد و به صورت دسته های سه تایی در فصل گل دادن ظاهر می شود. به صورت وحشی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد می کند.

این گیاه به سرما حساس می باشد و دمای 10- درجه سانتی گراد را نمی تواند تحمل کند. در مناطق که دارای آب و هوای معتدل می باشند بهتر است که این گیاه در گل خانه کاشت شود، و خاک آن هم باید عمیق، حاصلخیر و مرطوب باشد.

گل ختمی بسیار زیبا می باشد و به همین دلیل به صورت گل زینتی در باغچه و گلدان کاشته می شود. برای استفاده دارویی این گل ها به صورت دستی برداشت می شوند.

انواع گل ختمی:

گل های ختمی با توجه به خواص آن ها و مکان کاشت به انواع مختلف تقسیم می شوند که به شرح ذیل می باشند.

ختمی کوهی:

ختمی کوهی بهترین نوع ختمی می باشد و بوته های آن حدود 40 سانتی متر می رسد و دارای برگ های پهن سبز رنگ و کرک دار می باشد. گل های این نوع ختمی سفید رنگ و بزرگ و شبیه قیف می باشند. گل ها دارای 5 گلبرگ می باشند.

ختمی کوهی به نسبت دیگر انواع آن دارای خواص بیشتری است. این نوع ختمی خودرو می باشد و به دلیل خودرو بودن آن تعداد گل هایش کم می باشد. در اواخر تابستان و اکثر فصول سال گل می دهد، و در زمستان هم تعداد گل های آن زیاد می باشد. در مقابل کم آبی هم مقاومت بالایی دارد.

ختمی باغی:

نوع دیگر این گل ختمی باغی می باشد و برعکس ختمی باغی به صورت خودرو نمی باشد و در برابر کم آبی هم مقاومت چندانی ندارد. ارتفاع این گل زیبا به دو متر و یا بیشتر از آن هم می رسد.

ختمی باغی دارای رنگ های قرمز، صورتی، سفید و بنفش می باشد و اندازه گل های آن با توجه به رنگ آن متفاوت می باشد. به عنوان مثال گل های بنفش کوچک تر از رنگ های دیگر آن می باشد.

برگ های این نوع ختمی از ختمی کوهی بزرگ تر می باشد و رنگ آن هم سبز رنگ می باشد، ولی بر روی برگ ها کرک وجود ندارد.

توجه داشته باشید که ختمی باغی مانند ختمی کوهی خواص درمانی ندارد.

ختمی دارویی:

این نوع گل ختمی برای خواص درمانی کاشته می شود و دارای کرک های ظریفی می باشد. گل های ختمی دارویی کوچکتر و به رنگ صورتی، آبی تا قهوه ای می باشند.

برای مطالعه مقاله چگونگی کاشت گل ختمی می توانید از این لینک استفاده نمایید.

گل ختمی

گل ختمی

شرایط نگهداری از گل ختمی:

این گیاه در خاک های عمیق شنی و یا لومی که هوموس و رطوبت کافی داشته باشند، را می پسندد و کود دامی پوسیده، نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیاز دارد.

زمان کاشت این گل با توجه به شرایط آب و هوایی از اوایل بهار انجام می شود. فاصله کاشت هر بذر از یکدیگر حدود 40 تا 60 سانتی متر، با عمق 10 سانتی متر و در فاصله ردیفی 20 تا 25 سانتی متر می باشد. بعد از یک تا سه هفته بذر های کاشته شده جوانه می زنند، ولی اگر محیط کاشت خشک باشد و رطوبت کم باشد و یا اصلا رطوبتی وجود نداشته باشد، حدود هفت هفته طول می کشد.

اگر می خواهید که در منطقه ای با زمستان سرد بذر گل ختمی را کاشت کنید، بهتر است که بذر گل را در پاییز بکارید. زیرا بذرها در آبان ماه جوانه می زنند و می توانند زمستان را تجربه کنند و در بهار هم گل ها شکوفا می شوند، ولی اگر قصد دارید این گل را در آب و هوای گرم کاشت کنید، بهتر است بذر ها را در فصل پاییز در بیرون از منزل کاشت کنید. با رعایت این کار به نتیجه مطلوبی خواهید رسید.

برای کاشت بذر ختمی در منزل به این صورت عمل کنید که بذر های ختمی به دلیل اینکه بزرگ هستند را به صورت جداگانه با عمق نیم تا یک و نیم سانت در گلدان کاشت کنید. بعد از کاشت بذر، گلدان را در مقابل نور کافی آفتاب قرار دهید. در صورتی که خاک کاشت خشک باشد، باید آن را آبیاری کنید تا یک و یا دو هفته بعد جوانه بزنند. اگر بذر ها جوانه نزدند، گلدان را به بیرون از منزل انتقال دهید.

اگر می خواهید که بذر این گل را در باغچه و بیرون از منزل بکارید، مطمئن شوید که یخبندان تمام شده باشد و دمای خاک به 10 درجه رسیده باشد.

گل ختمی را می توانید در اقلیم های مختلف پرورش دهید، ولی توجه داشته باشید که این گیاه به 6 ساعت نور آفتاب در طی روز نیاز دارد. اگر آفتاب کافی به این گل ها نرسد، گل ها کوچک می شوند و رنگ جذاب خود را از دست می دهند.

توجه داشته باشید که ارتفاع این گل ها به نسبت دیگر گل ها بلند می باد و به همین دلیل در برابر بادها و بارندگی آسیب پذیر می باشند. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است که گل ها را در گوشه باغ و در نزدیکی دیوار، جایی که باد کمتری باشد کاشت کنید. دیگر اینکه می توانید این گیاه را در مکان های بادی به یک محافظ و یا نرده گره بزنید. این کار باعث می شود که در اطراف آن هوا در جریان باشد و باعث رشد بهتر آن هم می شود.

خاک این گل ها باید مرطوب و سبک باشد و به خوبی آب در آن نفوذ کند. بعد از بارش باران توجه به رطوبت خاک داشته باشید. بعد از بارندگی به انگشت خود رطوبت خاک را بررسی کنید. داشتن رطوبت خاک نشان دهنده این است که دیگر به آبیاری نیازی نیست. برای کاشت گل های ختمی به خاک مغذی نیاز می باشد، به همین دلیل کمپوست و یا کود را با خاک خوب مخلوط کنید.

برای کاشت نهال گل ختمی بهتر است که آن ها را به فاصله 30 تا 60 سانتی متر کاشت کنید و اگر نهال شما از نوع قد بلند می باشد فاصله آن را بین 40 تا 90 ساناتی متر بگذارید. بعد از کاشت نهال گل را آبیاری کنید ولی نیازی به آبیاری غرقابی نیست. تقریبا باید عمق 2.30 سانتی متر از خاک مرطوب باشد.

بذر ختمی

آبیاری گل ختمی:

گل ختمی نیازی به آبیاری منظم و همیشگی ندارد. بهترین روش برای مشخص شدن نیاز آبیاری این است که انگشت خود را در خاک فرو ببرید و اگر تا عمق 2.30 سانت از خاک خشک باشد، باید گیاه را آبیاری کنید.

حال اگر می خواهید که حتما برنامه برای آبیاری گیاه خود داشته باشید و به صورت منظم آن را آبیاری کنید به این صورت می باشد که در هفته های اول کاشت به صورت روزانه و در فصول دیگر هر دو هفته یک بار آن را آبیاری کنید. اگر گیاه شما در خارج از منزل می باشد باید به بارندگی و شرایط آب و هوایی هم توجه کافی داشه باشید.

برای آبیاری بهتر است که گیاه را از بالا به پایین آبیاری کنید، ولی توجه داشته باشید که آب روی برگ ها نریزد زیرا باعث ایجاد بیماری های قارچی می شود.

آفات و بیماری های گل ختمی:

کرم غوزه یکی از مهمترین آفات این گل های زیبا می باشد و زنگ ختمی گل ها از مهمترین بیماری های این گل می باشد که باعث خسارت به گل ها می شود و کارایی ریشه در رشد و نمو گیاه را کاهش می دهد.

کپک پودری از دیگر بیماری های قارچی برای این گیاه می باشد. در این بیماری برگ ها رنگ خود را از دست می دهند و پودری روی آن ها مشاهده می شود. در صورت گرفتاری گل ختمی به این بیماری، برگ ها را با وسیله ضدعفونی شده از ساقه جدا کنید. روش دیگر این است که با قارچ کش گوگرد یا مس، قارچ ها را از بین ببرید. دقت داشته باشید که در صورت مشاهده سریعا برای رفع بیماری اقدام کنید.

هرس گل ختمی:

گیاهان برای رشد و نمو بهتر و باکیفیت بالاتر نیاز به هرس دارند. برای این کار باید گل های پژمرده شده را از شاخه جدا کنید. بعد از گل دهی گیاه شاخه های اضافی و خشک شده را از شاخه اصلی جدا کنید. این گیاه در فصل زمستان به خواب زمستانی فرو می روند و این زمان برای هرس گیاه بسیار مناسب می باشد. هرس زمستانه از ابتلا به بیماری زنگ جلوگیری می کند.

برای خرید انواع بذر گل می توانید از این لینک استفاده نمایید.
هومن انگورانی

درباره هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *