پتاسیم (K) در حفظ تعادل آبی، ایجاد فشار تورژسانس و باز و بسته شدن روزنهها، تجمع و انتقال هیدراتهای کربن تولیدشده نقش دارد. یک نقش عمده پتاسیم در جذب سریع آن توسط سلولهای گیاهی است که در این فرایند ثابت شده است که بر خلاف شیب الکتروشیمیایی صورت گرفته و به طریق جذب فعال میباشد. این عنصر حدود 60 نوع آنزیم را در گیاه فعال میکند. پتاسیم در باز و بسته شدن روزنهها نقش مهمی داشته و تعادل آبی گیاه را کنترل می نماید. در فتوسنتز به عنوان تعدیلکننده pH محیط در فتوسیستم 2 نقش مهمی در تجزیه آب دارد. انتقال بعضی از مواد به وجود پتاسیم وابسته میباشد و در آوند آبکشی این عنصر به راحتی منتقل میشود.
علایم کمبود پتاسیم
در برگهای مسن با کنارههای سوخته و کلروز دیده میشود. گیاهانی که علایم کمبود پتاسیم را دارند حساس به خوابیدگی، بیماریها و آفات شده و کیفیت میوه آنها کاهش مییابد. از آنجایی که پتاسیم یک عنصر متحرک است علایم کمبود ابتدا در برگهای پیر دیده میشود. گیاهانی که علایم کمبود پتاسیم دارند نسبت به وجود آمونیم حساس میشوند.
علایم سمیت پتاسیم
گیاهانی که پتاسیم اضافی دارند علایم کمبود کلسیم و منیزیم را نشان میدهند. در مرحله اول کمبود منیزیم دیده میشود.
روش مصرف کود پتاسیم
پتاسیم را باید در محلی قرار داد که ریشه بتواند آن را جذب کند و نباید آن را در سطح خاک خشک مصرف نمود. پتاسیم را میتوان به روش نواری، پخش در سطح خاک، آبیاری و محلول پاشی استفاده نمود. بهترین روش مصرف زیرخاکی آن به صورت نواری است.
زمان و دفعات مصرف کود پتاسیم
برای اکثر محصولات پتاسیم قبل یا در طول آمادهسازی بستر خاک مصرف میشود. بنابراین زمان مصرف آن کمی قبل از کشت است. اگر خاک سبک باشد 5 تا 10 هفته بعد از اولین مصرف میتوان مصرف بعدی را انجام دارد.
برای خرید انواع کود کلیک کنید .
مقدار مصرف کود پتاسیم
مقدار مصرف کود پتاسیم بر اساس رفع کمبود و یا حفظ پتاسیم خاک برای عملکرد مناسب بستگی به عوامل مختلف دارد. برای تأمین نیاز پتاسیم لازم است که در آن خاک و بر اساس آب و هوای منطقه آزمایش انجام گرفته و رابطه بین مقدار عملکرد و پتاسیم مصرف مشخص شود.