درختان غیر مثمر، جنگلی و گیاهان کشاورزی دارای اهمیت می باشند و تغذیه آن ها هم مهم است. حفظ سلامتی و شادابی این درختان برای تامین فضای سبز بسیار اهمیت دارد. به عملیاتی که در آن مواد غذایی آلی و شیمیایی برای تغذیه درختان مورد استفاده قرار بگیرد، کوددهی می گویند.
تغذیه و کوددهی صحیح گیاهان غیر مثمر یکی از عوامل مهم در داشتن کیفیت این درختان به شمار می رود. در تغذیه این درختان باید از هر کود به اندازه کافی استفاده شود و رعایت کردن عناصر گیاهی برای این درختان اهمیت زیادی دارد، زیرا افزایش بیش از اندازه عناصر کودی برای این درختان نه تنها مفید نمی باشد بلکه باعث اختلالاتی در رشد گیاهان و افت عملکرد آن ها می شود.
توجه داشته باشید برای کوددهی به درختان غیر مثمر حتما به عناصر خاک این درختان توجه داشته باشید و توسط متخصص آزمایش شود.
کود مناسب برای درختان غیر مثمر:
فصل زمستان زمان خواب ریشه درختان می باشد. بهترین زمان و فرصت برای تغذیه و اصلاح خاک درختان غیر مثمر می باشد. کوددهی برای این درختان یکی از عوامل مهم در اصول باغداری می باشد. ولی نیاز کوددهی درختان مثمر از درختان غیر مثمر بیشتر می باشد. کوددهی در زمستان باعث گرم شدن محیط اطراف ریشه می شود و از سرما و یخ زدگی گیاهان هم جلوگیری می کند.
بهترین زمان برای استفاده از کود های شیمیایی، آلی و ریز مغذی ها برای درختان غیر مثمر در اوایل بهار تا اواسط تابستان و در مرحله بعدی آن در اواخر شهریور ماه تا اواخر مهر ماه می باشد. بهترین روش برای استفاده از کود برای این درختان استفاده از چالکود و محلول پاشی می باشد.
- کود آهن: یک عنصر بسیار مهم در تولید سبزینه گیاهان غیر مثمرکه همان کلروفیل می باشد است. آهن باعث فعال سازی آنزیم ها می شود و نقش مهمی در سنتز گیاهان دارد.
- کود مس: مس برای تشکیل کلروفیل، فتوسنتز، متابولیسن کربوهیدرات ها، نیتروژن و فعال کردن آنزیم ها نقش مهمی دارد. دیگر اینکه مس باعث می شود مقاومت گیاهان نسبت به بیماری ها بیشتر بشود. کود مس به علت قدرت پایین حل شوندگی فقط در زمین های اسیدی مورد استفاده قرار می گیرد.
- کود فسفر: یکی از بهنرین کودها برای رشد سریع درختان کود فسفر است. این کود ها قابلیت حرکت پایینی در زمین دارد و برای مصرف این کود باید حتما در عمق 40 تا 50 سانتی متری در کنار ریشه قرار داده شود.
- کود ازت: این کود را نباید بیش از حد استفاده کنید.
- کود پتاسیم: بهترین زمان برای استفاده از کود پتاسیم اولین روزهای فروردین است و بهتر است به جای توزیع سطحی در زمین در عمق 40 تا 50 سانتی متری به درختان داده شود.
- گوگرد: گوگرد هم یکی از انواع کودهای مورد نیاز برای رشد و نمو درختان است.
- منگنز: این کود از رایج ترین کود ها در زمین های اسیدی و قلیایی است. استفاده از کود منگنز در دی و بهمن ماه به صورت چالکود توصیه می شود.
- کود کلسیم: این کود بیشتر برای درختان مثمر مورد استفاده قرای می گیرد.
- کود آهن: این کود از مهمترین کودها می باشد که به صورت چالکود در زیره قطره چکان ها استفاده می شود.
- کود منگنز: این کود جزء بهترین کودها برای رشد سریع درختان می باشد، ولی به دلیل هزینه زیاد این کود فقط در شرایط اضطراری مورد استفاده قرار می گیرد.
- کود روی: این کود باعث گل دهی در گیاهان می شود. کود روی را در فصل آخر سال در نیمه سایه انداز درخت، به صورت محلول پاشی بعد از هرس درختان مورد استفاده قرار می گیرد.
برای مطالعه مقاله انواع کود NPK می توانید از این لینک استفاده نمایید.
خاک مناسب برای درختان غیر مثمر:
درختان غیر مثمر برای رشد و نمو خود به خاک مناسب نیاز دارند. برای استفاده از خاک رسی، بهتر است که آن را با ماسه و کود حیوانی مخلوط کنید تا سفتی خاک گرفته شود. حال اگر خاک شنی باشد باید آن را با خاک رس و کود حیوانی مخلوط کنید.
شرایط کودهی به درختان غیر مثمر:
- از دادن خودسرانه کودها مخصوصا کودهای شیمیایی به این درختان جدا خودداری کنید، زیرا نه تنها باعث هدر رفتن مواد مغذی می شوید، بلکه باعث خسارت غیر جبران به درختان می شوید.
- از پخش سطحی کودهای شیمیایی در پایین درختان خودداری کنید.
- بهترین روش کوددهی به درختان غیر مثمر استفاده از روش چالکود می باشد.
- استفاده از مواد غذایی یه صورت دفن در چاله در نزدیک محل ریشه چالکود می گویند، و دارای اصول و قواعد مخصوصی می باشد.
- کوددهی به درختان بر اساس آزمایش خاک و مخلوط با کود دامی پوسیده باشد.
- با ریختن کود در چاله ها، آن ها را لگدکوب کنید و بفشارید و در صورت نیاز مجددا کود اضافه کنید تا با خاک هم سطح شود.
- در هنگام آبیاری چاله نباید خیلی غرقاب در آب و نه خیلی خشک باشند.
چاله های کنده شده کودی در صورت استفاده درست برای چندین سال مورد استفاده قرار می گیرد.