گیاه سودانگراس (sorghum sudanens) بومی آفریقا میباشد و از اعقاب نزدیک سورگمهای بذرهای علوفه ای است و به سادگی با آنها تلقیح میشود. سودانگراس از نظر توانائی تولید پنجه های زیاد و ساقه های نازک با سورگم شیرین متفاوت است. البته ساقه آن به خوبی سورگم علوفه ای شیرین و آبدار نیست. سودانگراس پر برگتر است و دارای رشد سریعی میباشد و در نتیجه چندین بار میتوان برداشت نمود.
سودانگراس یک گیاه گرما دوست است و آن را میتوان زودتر از سایر سورگمها کشت نمود. از نظر مقاومت به خشکی شبیه سایر سورگمها است. ولی نیاز رطوبتی آن کمی بیشتر است و مقدار ماده خشکی که به ازاء هر واحد آب مصرفی تولید میکند از سورگمهای دیگر کمتر است. سودانگراس در اکثر خاک ها رشد میکند ولی در خاکهای حاصلخیر٬ عمق و با بافت متوسط تا سنگین که دارای ظرفیتهای ذخیره ای رطوبت خوبی میباشند بهترین نتیجه را دارد.
واریته های گیاه سودانگراس:
واریته های سودانگراس معمولی عموما در آمریکا از طریق به گزینی تیپهای بومی وارده از سودان حاصل شده اند. گیاهان این گره دارای تعداد بیشتری ساقه نرم و باریکترین برگ میباشند و نسبتا کوتاه تر هستند. واریته های سودانگراس شیرین از تلاقی بین سورگم شیرین leoti و سودانگراس معمولی با چندین باربک کراس روی سودانگراس حاصل شده اند. ساقه های آن شیرینتر٬ ضخیمتر و خوش خوراکتر از سودانگراس معمولی است. این گروه کمی دیر رستر بوده و درصد اسید پروسیک در آنها کمی بیشتر است.
سودانگراس تجاری x سودنگراس هیبرید:
این هیبریدها از تلاقی یک پایه نر عقیم سودانگراس به عنوان پایه مادری و پایه دیگری به عنوان پایه پدری حاصل میشوند. تعداد زیادی هیبرید از این طریق حاصل شده اند که در مقایسه با سودانگراس معمولی دارای ارتفاع بیشتر٬ تعداد ساقه های نرم و باریک کمتر٬ رشد مجدد سریع پس از برداشت یا چرا٬ عملکرد زیاد و حفظ بهتر تولید در طول فصل میباشند. اسید پروسیک در علوفه آنها نیز کمتر از سودانگراس معمولی است.
سورگم شیرین تجاری x سودانگراس هیبرید:
این هیبریدها از طریق تلافی بین یک گیاه نر عقیم سورگم شیرین به عنوان پایه مادری و یک نژاد از سودانگراس به عنوان پایه پدری حاصل میشوند. خصوصیات این هیبریدها حد واسط بین سورگم شیرین و سودانگراس میباشد. ضخامت ساه آن شبیه سورگم است و برگهای آن بزرگتر از سودانگراس میباشد٬ تمایل به پنچه زنی آن کمتر از سودانگراس است و ارتفاع گیاه به سورگم شیرین نزدیکتر است تا به سودانگراس. رشد مجدد بعد از برداشت آن بیشتر از سورگم شیرین ولی از سودانگراس کمتر است. علیرغم سرعت رشد کمتر آنها٬ مقدار کل تولید در هر برداشت٬ برای هیبریدها بیشتر از سودانگراس است. این موضوع عمدتا به علت ساقه های ضخیمتر و بزرگتر سودانگراس است. محتوای اسید پروسیک گیاهان جوان در هیبریدها بیشتر از والدین آنها است.
برای مطالعه مقاله تولید علوفه به روش هیدروپونیک کلیک کنید .
عملیات زراعی و بهره برداری گیاه سودانگراس:
عملیات زراعی سودانگراس شبیه سورگم معمولی است ولی مقدار ازت مورد مصرف آن بیشتر است. در آزمایشات محتلف٬ مصرف مقدار 220 کیلوگرم ازت در هکتار در دفعات کافی بوده است. مصرف بیشتر ازت عملکرد را افزایش نداده و تجمع نیترات در علوفه را افزایش میدهد. سودانگراس را نباید تا قبل از ظهور گلها درو کرد و برداشت آن با خروج کامل خوشه ها باید پایان یابد. برداشت زود٬ عملکرد را کاهش میدهد و برداشت دیر اثر سوء بر ارزش غذائی و خوش خوراکی خواهد داشت. در مورد سودانگراس هیبرید٬ حداکثر محصول زمانی به دست می آید که گیاه فرصت کافی جهت کامل کردن رشد خود بین هر دو برداشت را داشت باشد. اگر گیاه در ارتفاع مناسب برداشت شود مریستم انتهائی قطع میگردد و مریستمهای ثانویه رشد پنجه ها را تامین میکنند.
هنگامی که هیبریدهای حاصل از تلاقی سورگم و سودانگراس چرانده شوند٬ ساقه های بدون برگ در مزرعه باقیمانده و رشد جدید حاصل نمیشود و یا بسیار کم است. این بدان دلیل است که جوانه های انتهائی توسط دامها قطع نمیشوند و غالبیت جوانه انتهائی (apical dominance) مانع رشد جدید از قسمتهای قاعده ساقه و قسمتهای پائین آن میگردد. برای این که پنج زنی و رشه مجدد تحریک شود باید بقایای حاصله را درو کرد.
اولین برداشت معمولا 75 – 70 روز پس از کاشت انجام میشود. در طول فصل٬ 2 تا 5 بار دیگر میتوان برداشت نمود ولی عملکرد در هر برداشت به تدریج کاهش مییابد. سودانگراس را میتوان به صورت تازه٬ سیلو شده یا علوفه خشک مصرف نمود. برای تهیه علوفه خشک٬ استفاده از دروکنهای چرخان میتواند سرعت عمل را افزایش دهد. سودانگراس را میتوان در مزرعه چراند و هیچ گاه یک ساله تابستانهای وجود ندارد که بتواند با رطوبت محدود به اندازه سودانگراس علوفه تامین نماید. البته باید دقت شود گیاه را خیلی زود مورد چرا قرار نداد. گیاهان جوان سودانگراس ممکن است دارای مقدار زیادی گلوکوزید دیورین باشند که این گلوکوزید پس از تجزیه٬ خطرناکترین سم٬ یعنی اسید پروسیک را تولید مینماید. چرای گیاهان جوان ممکن است باعث مرگ و میر زیا گوسفند و گاو گردد ولی با مسن شدن گیاه سمیت آن کم میشود. علوفه خشک و سیلوی آن سمی نیست.
برای خرید انواع بذر یونجه کلیک کنید.
تولید بذر سودانگراس:
آخرین برداشت سودانگراس میتواند به بذر گیری اختصاص داده شود. اولین برداشت را نیز میتوان به بذر گیری و برداشتهای بعدی را به تهیه علوفه اختصاص داد. ریزش بذر به هنگام رسیدن٬ در سودانگراس بیشتر از سورگم است ولی این موضوع معمولا مشکل زیادی برای برداشت ایجاد نمی نماید. معمولا زمانی که بذرها رسیده باشند گیاه درو میشود و به صورت ردیفهائی در مزرعه رها میشوند. پس از خشک شدن کامل٬ با کامباین غلات که مجهز به دستگاه جمع کننده است بذور را جمع آوری میکنند. بذر سودانگراس خیلی شبیه بذر علف هرز قیاق (sorghum halepense) است و به سادگی میتواند به وسیله آن آلوده شود. چون بذور این علف هرز را نمیتوان از بذور سودانگراس جدا نمود. اگر مزرعه آلوده به این علف هرز باشد بذر گیری نباید صورت گیرد.
برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.