آموزش باغبانی

اهمیت تولید کودهای بیولوژیک

اهمیت تولید کودهای بیولوژیک

میزان تولید محصول، با میزان عرضه ی عناصر معدنی و گاهی عناصر آلی خاک که برای آنها قابل استفاده باشد، متناسب است. از دیرباز بشر به اهمیت نقش عناصر معدنی و آلی در رشد گیاه و تولید محصول پی برده بود. سالها قبل از میلاد مسیح، سرخ پوستان بومی قاره آمریکا، از کمپوست به منظور افزایش تولید محصولات کشاورزی استفاده می کردند. در اواسط قرن نوزدهم یک شیمیدان آلمانی به نام Liebig (پدر علم کودهای شیمیایی) از استحصال خاکستر گیاهان به ازت، فسفور و پتاس دست یافت و ده سال بعد دریافت که مواد استحصال شده، مواد شیمیایی نبوده اند بلکه موادی آلی می باشند. بعد از جنگ دوم جهانی، مهم ترین این عناصر (ازت، فسفور و پتاسیم)، به صورت کودهای سنتزی شیمیایی با هدف افزایش تولید محصولات کشاورزی، مورد استفاده قرار گرفتند. کاربرد روزافزون کودهای شیمیایی باعث بروز خسارات جبران ناپذیر زیست محیطی، بهداشتی و اقتصادی شده است. کاربرد کودهای شیمیایی نیتروژنه به واسطه ی برجای ماندن آنها در طبیعت، سبب آلودگی آب و خاک شده و از این طریق سبب ایجاد بیماری های مختلفی از قبیل سرطان و متهموگلوبینمیا در انسان می شوند. از طرفی تولید هر کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژنه، مستلزم مصرف ۲۲۰۰ کیلو کالری انرژی است. این مقدار انرژی عموما از منابع نفتی و صنایع پتروشیمی تأمین می گردد. این معایب کودهای شیمیایی باعث شد که تولید کودهای بیولوژیک مورد توجه جدی قرار گیرد.

اهمیت تولید کودهای بیولوژیک به صورت بومی:

با توجه به سازگاری ریزجانداران با شرایط محیطی و اقلیمی زیستگاه خود، استفاده از باکتری های غیر بومی که از مناطقی با ویژگی های متفاوت نسبت به شرایط اقلیمی کشور به دست آمده اند، جهت تولید کود بیولوژیک و استفاده از آنها در شرایط اقلیمی کشور، مسلما از کارایی لازم برخوردار نخواهد بود. بنابراین، استفاده از باکتری های بومی که با شرایط خاک و اقلیم کشور سازگار هستند، برای تولید کودهای بیولوژیک از ارزش ویژه ای برخوردار است.

برای مطالعه مقاله کاربرد کودهای بیولوژیک در تولید گیاهان دارویی کلیک کنید .

صرفه جویی اقتصادی حاصل از کاربرد کودهای بیولوژیک:

بر اساس گزارش ها و مشاهدات موجود، کاربرد کود بیولوژیک باعث کاهش مصرف کود شیمیایی حداقل تا مقدار ۳۰ درصد می گردد. با احتساب ارزان ترین قیمت اوره در بازار جهانی (۱۸۵ دلار در هر تن فله -تولید اندونزی) و همچنین با فرض حداقل صرفه جویی ۳۰ درصدی در نیاز به کود شیمیایی، جایگزین کردن کود بیولوژیک به جای آن، مزایای اقتصادی مناسبی را برای کشاورزان و کشور به همراه دارد. به عنوان مثال، استفاده از کود بیولوژیک (با قیمت متوسط 3۵۰۰ تومان به ازای هر کیلو گرم) در مزارع غلات با احتساب متوسط مصرف ۲۰۰ کیلوگرم اوره در هکتار توأم با احتساب هزینه های حمل و نقل، حدود ۸۹۰۰ تومان در هکتار صرفه جویی به دنبال خواهد داشت. در سطح ۴ میلیون هکتار زمین های زیر کشت غلات، این صرفه جویی حدود ۳۵ میلیارد تومان در سال (بر اساس قیمت های سال ۸۹) خواهد بود. همچنین کاربرد حجم کمتری از کود بیولوژیک (تا ۳۰ درصد مقدار کودهای شیمیایی)، به تنهایی می تواند تأثیر به سزایی در کاهش هزینه های حمل و نقل، انبارداری و توزیع داشته باشد.

برای خرید انواع خاک و کود و گلدان کلیک کنید .

صرفه جویی اقتصادی حاصل از کاربرد کودهای بیولوژیک

صرفه جویی اقتصادی حاصل از کاربرد کودهای بیولوژیک

سایر مزایای ناشی از کاربرد کودهای بیولوژیک:

افزون بر صرفه جویی فوق، تولید و مصرف کودهای بیولوژیک می تواند مزایای زیر را برای کشور به دنبال داشته باشد:

  • حفظ و توسعه ی باروری خاک به موازات افزایش حاصلخیزی خاک
  • جلو گیری از آلودگی خاک و منابع آبهای سطحی و زیرزمینی ناشی از ترکیبات باقیماندهی کودهای شیمیایی
  • جلو گیری از توسعه بیماری های ناشی از مصرف آب و محصولات آلوده به ترکیبات نیتروژنه ای که در اثر کاربرد کودهای شیمیایی به ویژه کودهای نیتروژنه ایجاد می شوند.
  • مشکلات دستگاه گوارش و متهموگلوبینمیا از این دسته بیماری ها به شمار می روند.
  •  از دیگر مزایای این نوع کودها می توان به استفاده فوری پس از خرید اشاره کرد. این کودها حجم و وزن کمی دارند، لذا حمل و نقل آنها به آسانی صورت می گیرد. با وجود این، نگهداری و کاربرد آنها نیازمند رعایت موارد خاصی می باشد.

در سال های اخیر استفاده از کودهای بیولوژیک، جایگزینی بوم سازگار برای کودهای شیمیایی، به منظور افزایش حاصلخیزی خاک به شمار رفته و به عنوان یکی از مهم ترین راهبردهای تغذیه ای گیاه برای نیل به اهداف کشاورزی پایدار مورد توجه قرار گرفته اند . اگرچه استفاده از کودهای بیولوژیک در کشاورزی قدمت زیادی دارد، ولی بهره برداری علمی از این گونه منابع، سابقه چندانی ندارد. با وجود این که استفاده از این کودها مدتی رو به کاهش گذاشته است، ولی امروزه با توجه به چالش هایی که مصرف بی رویه کودهای شیمیایی به درد آورده اند، استفاده از آنها در کشاورزی مجددأ مطرح شده است .

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

هومن انگورانی

درباره هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *