گیاهان

معرفی گلوکسینیا

گیاه گلوکسینیا با نام علمی Gloxinia speciose، گیاهی علفی با ریشه های غده ای از خانواده Gesneriaceae می باشد. گیاه گلوکسینیا گیاهی گرمسیری و بومی برزیل است که عمدتا در رشته کوه های آند در آمریکای جنوبی به صورت خودرو رشد می کند. در آمریکای مرکزی و غرب هند به وفور کشت می شود. ارتفاع این گیاه 20-25 سانتیمتر و گسترش آن 30 سانتیمتر است.

گیاه گلوکسینا تقریبا فاقد ساقه بوده و دارای برگ های تخم مرغی شکل، پرز دار، سبز رنگ و آبدار می باشد. گل های این گیاه شیپور مانند و در رنگ های سفید تا صورتی، بنفش و قرمز، و ارغوانی تیره دیده می شود که از اواسط بهار تا اواخر تابستان ظاهر می شوند. گیاه بعد از فصل گلدهی بسیار ضعیف می شود و حداقل باید 2 ماه استراحت کند.

گیاه گلوکسینیا تقریبا بدون ساقه با برگ های مستطیلی تخم مرغی، به رنگ سبز تیره و آبدار و مخملی، می باشد. دارای دمگل طویل می باشد و گل آذین در انتهای محور برگها تشکیل می شود. ساقه گیاه گلوکسینیا دارای ساقه ژوخه ای (هیپوکوتیل) است که توسط آن تکثیر می شود.

 

شرایط نگهداری گیاه گلوکسینا

شرایط نگهداری گیاه گلوکسینا:

خاک مناسب:

مناسب ترین خاک برای رشد این گیاه مخلوطی از دو قسمت خاک معمولی، یک قسمت ماسه و یک قسمت پیت نرم و یک قسمت کود دامی پوسیده می باشد. این گیاه در خاک های اسیدی به بهترین شکل ممکن رشد می کند. خاک مورد نیاز برای گیاه گلوکسینیا باید دارای زهکشی مناسب باشد. ظرفیت نگهداری آب بالا موجب به وجود آمدن گیاهانی با گل های بزرگ می شود.

آبیاری مناسب:

گلوکسینیا نیاز آبی بالایی دارد. برای آبیاری آن بهتر است از آب بدون املاح استفاده نمایید. خاک باید دایما مرطوب باشد اما آبیاری بیش از حد و غرقابی شدن موجب پوسیدگی ریشه می شود. خاک حتما دارای زهکشی مناسبی باشد. خشکی بیش از حد خاک موجب جوانه زنی زود رس گیاه می شود.

تماس آب با برگ ها و خیس شدن آنها آسیبی به برگ ها نمی رساند اما در صورتی که دمای آب کمتر از 10 درجه سانتیگراد باشد موجب ایجاد حلقه های سفید رنگ مایل به زرد روی برگها می شود. جهت رفع این مشکل از آب بیشتر از 10 درجه استفاده نمایید.

نور مناسب:

این گیاه برای رشد خود به نور زیاد و غیر مستقیم نیازمند است، از زمان سبز شدن بذر تا زمان گلدهی با تاباندن نور مصنوعی پس از غروب آفتاب به مدت 4 تا 5 ساعت، گل هایی با کیفیت را می توان پرورش داد. در صورت وجود نور، دما و رطوبت کافی رشد بهتری را شاهد خواهید بود.

در صورت نور زیاد گلدهی کاهش می یابد و نور زیاد هم موجب ایجاد لک های قهوه ای روی برگ ها و زرد شدن و خشک شدن برگ ها می شود. در صورت دریافت نور و دمای کافی نیاز به نور مکمل با چراغ های فلوئوروسنت نیست. کاهش دمای شبانه به 16 درجه سانتی گراد موجب کاهش گلدهی گلوکسینیا می شود برای رفع این مشکل بعد از غروب از نور مصنوعی استفاده نمایید.

آبیاری مناسب

دمای مورد نیاز:

بهترین دما برای نگهداری گل گلوکسینیا دمای 25-20 درجه سانتیگراد می باشد. این گیاه قادر به تحمل دمای هوا تا 30 درجه است اما دمای کمتر از 15 درجه سانتی گراد به طور کامل موجب توقف رشد گیاه می شود. دمای پایین تر از 10 درجه موجب از بین رفتن گیاه می شود. کاهش دمای گیاه از 25 درجه به 20 درجه سانتی گراد موجب افزایش گلدهی گیاه، اندازه برگ ها و انشعابات گیاه می گردد.

کود مناسب:

از آنجایی که گیاهان جوان گلوکسینا رشد زیادی دارند، باید به طور مرتب و با برنامه مناسب تغذیه شوند. بهترین کود برای این گیاه کود کامل حاوی نیتروژن، پتاسیم، فسفر و ریز مغذی ها می باشد. حتما از این کود به صورت محلول پاشی و مرتب استفاده نمایید. بعد از تغذیه گیاه تغییر محسوسی در گیاه به وجود می آید و برگ ها درشت تر می شوند. حتما دقت کنید که محلول در طوقه گیاه باقی نماند چون موجب سوختن برگ ها می شود.

گلدهی گیاه گلوکسینیا:

در صورت کشت گلوکسینیا، با نگهداری در شرایط مساعد نور و رطوبت و دما پس از 6-8 ماه شاهد گلدهی گیاه خواهید بود. اگر بذرکاری در پاییز صورت گیرد، در بهار و تابستان به گل مینشیند. در صورت کشت ژوخه های ساقه ای در اوایل بهمن، در بهار به گل می نشیند و در صورت کشت در اوایل بهار در طول تابستان شاهد گلدهی گیاه خواهید بود.

از آنجایی که گل در محور برگ تشکیل می شود هر عاملی که موجب افزایش برگ ها شود، موجب افزایش گلدهی گیاه نیز خواهد بود. در واقع افزایش برگ گلوکسینیا رابطه مستقیمی با افزایش گل های آن خواهد داشت. تنها شدت نور و دوره روشنایی و دمای مناسب در روند گلدهی و سرعت رشد گیاه تاثیر گذار است و فتوپریود بر این عوامل بی تاثیر است.

تکثیرگیاه گلوکسینیا

تکثیر گیاه گلوکسینیا :

گیاه گلوکسینیا به سه روش متفاوت تکثیر می شود:

تکثیر از طریق بذر:

روش تجاری تکثیر گلوکسینیا از طریق بذر انجام می گیرد. بذر گلوکسینیا در مهر یا آبان کشت شده و در بهار و تابستان به گل می نشیند. بذرهای ریز این گیاه در خاک نرم کشت می شوند و عمدتا آبیاری آن از قسمت انتهایی گلدان انجام می گیرد. بذرها برای رشد و جوانه زنی به نور کامل نیاز دارند و نباید روی آن ها پوشیده شود. بذر های جوانه زده باید در سایه قرار گیرند چون قادر به تحمل نور مستقیم خورشید نیستند.

تکثیر از طریق تقسیم ژوخه ای:

تقسیم ژوخه ای کار مشکلی است چرا که ممکن است گیاه آسیب دیده و مستعد عفونت های قارچی شود. جهت انجام این کار، ژوخه های ساقه ای را که شبیه سیب زمینی هستند از گلدان خارج کرده و در پیت خشک و دمای 15 درجه نگهداری می کنند. در بهمن ماه این ژوخه ها در پیت مرطوب و دمای 25 درجه کشت کرده و پس از به وجود آمدن چند عدد برگ به گلدان منتقل می کنند.

تکثیر از طریق قلمه برگ:

در این روش قلمه برگ را به همراه دمبرگ داخل خاک سبک قرار دهید و در دمای 20 درجه نگهداری کنید.

امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید، فروشگاه اینترنتی پوپونیک شما را به خواندن مقاله های زیر دعوت می نماید.

برای خرید بذر گل می توانید از این لینک استفاده نمایید.
هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند.*

آخرین نوشته ها

کرم ضد چروک چیست و حاوی چه ترکیباتی میباشد

پیری پوست یکی از نگرانی های همیشگی افراد در سنین مختلف است و بسیاری از…

13 ساعت قبل

مراحل پاک کردن آرایش سنگین صورت

آرایش سنگین و غلیظ یا به اصطلاح آرایش مجلسی، به دلایل مختلفی در میان بسیاری…

2 هفته قبل

چگونه پرایمر خوب انتخاب کنیم؟

انتخاب پرایمر مناسب بر اساس نوع پوست یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به ظاهری…

3 هفته قبل

اول کانسیلر بزنیم یا کرم پودر؟

میکاپ یکی از جوانب مهم زیبایی و مراقبت از پوست است که به هنر آرایشگران…

3 هفته قبل

تأثیر استفاده از ضدآفتاب ها بر سلامت پوست

در دنیای امروز، توجه به مراقبت از پوست به یکی از ضروریات زندگی تبدیل شده…

3 هفته قبل

اسپری ضد عرق یا دئودورانت مایع کدام مناسب تر است؟

در فصل تابستان، با افزایش دما و رطوبت، افراد بیشتر از هر زمان دیگری نیاز…

3 هفته قبل