گاوزبان آلمانی گیاهی علفی، یک ساله، برگها و ساقه پوشیده از کرکهای خشن، برگها پهن و بزرگ که در پایین ساقه دارای دمبرگ و در بالای ساقه فاقد دمبرگ هستند. ساقه توخالی به بلندی 70-50 سانتیمتر، گلهایی خوش رنگ آبی، سفید و صورتی، با گلبرگهای جدا، بذرهایی درشت به رنگ قهوه ای تا سیاه، گلابی شکل با نقطه های سفید در راس آنها دارند.
گاوزبان آلمانی دارای مقدار جزیی اسانس، موسیلاژ، صمغ، تانن، املاح منگنز و منیزیم و مواد معدنی دیگر است. در برگها نیترات دو پتاس، و در بذر روغن مرغوبی وجود دارد که حدود 23% آن اسید لینولئیک است. در این گیاه آلکالوئید پیرولیزیدین وجود دارد که این ماده به صورت مجزا برای کبد سمی است.
برای خرید و مطالعه آموزش کاشت بذر گل گاو زبان ایرانی کلیک کنید .
در طب سنتی، مواد مؤثر موجود در گلها و سرشاخه های گاوزبان آلمانی برای تصفیه ی خون، نرم کنندگی سینه، تقویت قلب، به عنوان مدرّ، معرّق، آرامبخش و وارد متعدد درمانی دیگری استفاده میشود. به علت وجود ماده پیرولیزیدین که از سموم کبدی است، امروز مصرف این گیاه کم شده ، ولی به علت وجود روغن مرغوب در بذر گیاه، کاشت گسترده آن به عنوان دانه ی روغنی مرسوم شده است. گل آن مورد توجه زنبور عسل است.
گاوزبان آلمانی گیاه بومی ایران نیست، اما کاشت آن در استانهای اصفهان، بوشهر، همدان، لرستان و کرمان موفقیت آمیز بوده است. در مناطق مدیترانهای به صورت خودرو وجود دارد. این گیاه تا حدی به شوری مقاوم است. و پتانسیل بالایی در جذب عناصر سدیم و کلر دارد. به طوری که میتواند تا حد 3 درصد سدیم و 17 درصد کلر را بدون کاهش رشد در بافتهای خود ذخیره کند.
گاوزبان به طور متوسط 470 کیلوگرم سدیم و 770 کیلوگرم کلر در هر هکتار از خاک خارج میکند. از این توانایی در اصلاح خاک های شور و قلیایی میتوان بهره برد . گاوزبان آلمانی تحمل شرایط ماندابی را ندارد. غیریکنواختی رسیدن و ریزش بذر را به همراه دارد. بذر آن مورد حمله مورچه، موش و گنجشک است. آفتهای برگ خوار و شته نیز بر روی گیاه مشاهده میشود.
تکثیر گاوزبان آلمانی با بذر صورت میگیرد، کاشت بذر در پاییز و بهار امکانپذیر است. در کشت کرتی، با فواصل ردیف و بین ردیف 30×30 سانتیمتر کاشته میشود. بذرهای گاوزبان برای جوانه زنی می بایست با خاک پوشانده شوند که ظرف 10-7 روز جوانه می زنند. بذر لازم برای کاشت هر هکتار 20 تا 30 کیلوگرم است. آماده سازی زمین و کاشت بذر، مانند گندم انجام میشود.
برای مطالعه مقاله معرفی گل گاوزبان ایرانی کلیک کنید .
در گاوزبان آلمانی سرشاخه های گلدار به وسیله ی داس برداشت میشوند. بنابراین زمانی که به اندازه کافی گل در کشتزار وجود داشته باشد (حدود 50 درصد گلها شکفته باشند)، محصول برداشت شده و در سایه خشکانده میشود. پس از برداشت، دوباره گلهای دیگر شکفته میشوند، از این رو در یک فصل، گلدهی تا 4 مرتبه هم رخ میدهد. به طور معمول از هر هکتار در یک فصل حدود یک تن سرشاخه گلدار خشک شده به دست می آید. دانه ی گاوزبان دارای روغن مرغوبی است که در مصرفها خوراکی و آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد.
براساس بررسی های انجام شده دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان موادی مانند موسیلاژ، تانن و صمغ در برداشت اول و دوم تغییری نمیکند. اما در برداشت دوم مقدار مواد معدنی نسبت به برداشت اول کاهش مییابد.
گونه هایی که به عنوان گاوزبان در عطاریها ارائه می شوند، عبارتند از جنس Anchusa که 50 گونه دارد: A. arvensis، A . italica، A. neglecta، A. azurea و گاوزبان مار (Onosma bracteatum) و Nonea caspica.
جنس Borago با سه گونه ی علفی یکساله و چند ساله، شامل B. pygmaea، B. laxiflora و B. officinals، کولتیوار Alba از گونه officinalis دارای گلهای سفید یک دست است و گونه Pygamaea فاقد خواص دارویی است.
برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.
آرایش سنگین و غلیظ یا به اصطلاح آرایش مجلسی، به دلایل مختلفی در میان بسیاری…
انتخاب پرایمر مناسب بر اساس نوع پوست یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به ظاهری…
میکاپ یکی از جوانب مهم زیبایی و مراقبت از پوست است که به هنر آرایشگران…
در دنیای امروز، توجه به مراقبت از پوست به یکی از ضروریات زندگی تبدیل شده…
در فصل تابستان، با افزایش دما و رطوبت، افراد بیشتر از هر زمان دیگری نیاز…
پیری طبیعی یکی از فرآیندهای اجتناب ناپذیر زندگی است، اما با توجه به پیشرفت های…