یکی از عوامل مهم در حفظ مواد مؤثر، بهداشت و بازارپسندی گیاهان دارویی، چگونگی بسته بندی آنهاست. اندازه، استحکام، جنس مواد، زیبایی و هزینه از جنبه های مورد توجه در صنعت بسته بندی است. انتخاب جعبه های چوبی، مقوایی، فلزی، گونیهای نخی و کنفی، ظرفهای شیشه ای و پلی اتیلنی، هر کدام مزایا و معایبی دارند. در ظرفهای شیشه ای و پلی اتیلنی شفاف، نور به راحتی عبور می کند.
در ظرفهای پلی اتیلنی مواد معطر و اسانسها جذب ظرف شده و تبادلات اکسیژن و دی اکسید کربن انجام میشود. در بسته های مقوایی ضمن انجام تبادلات رطوبتی، استحکام کافی وجود ندارد. گیاهانی که رطوبت و بو را جذب می کنند، باید در جعبه های فلزی گالوانیزه و یا جعبه های دو جداره نفوذناپذیر بسته بندی شوند.
اسانسها باید در ظرفهای پر، دربسته و دور از نور نگهداری شوند. همچنین زردچوبه در معرض نور رنگ خود را از دست میدهد. با توجه به تأثیر مواد تانندار و مواد اسیدی بر فلزات، بهتر است این گونه مواد در ظرفهای شیشه ای و یا پلی اتیلنی نگهداری شوند. گیاهان خشک و سبک وزن را میتوان در کارتونهای مقوایی بسته بندی کرد. در صورت حساسیت مواد خام گیاهی به جذب رطوبت، در جعبه های فلزی میتوان مواد رطوبت گیر نیز اضافه کرد.
برای حمل و نقل مواد خام دارویی سبک وزن، دانا، مانند گل بابونه از کارتن مقوایی یا جعبه استفاده میشود. داروهایی که در اثر جذب رطوبت مستعد فاسدشدن هستند (مانند ارکو و گل انگشتانه)، بهتر است در بشکه های غیرقابل نفوذ در برابر رطوبت نگهداری شوند. برگ و ریشه گیاهان دارویی (شیرین بیان) در گونیهای کنفی ۵۰ کیلویی بسته بندی میشوند.
صمغها، رزینها و عصاره ها را در بشکه یا جعبه حمل میکنند. به طور مثال، دانه های وانیل را در جعبه هایی که با قلع لحیم شده اند، بسته بندی میکنند، یا دارچین صادراتی چین در ظرفهای پوششدار، و اسانس رز بلغارستان به طور معمول در ظرفهای سربی عرضه میشوند. بسته بندی انواع گیاهان دارویی صبر زرد در ظرفهای فلزی به حجم 55 گالن انجام میشود.
برای حمل مواد دارویی به مسافتهای طولانی، وزن این بسته ها هر کدام بین 120-45 کیلوگرم انتخاب میشود. برگ سنای صادراتی از هندوستان در بسته هایی به وزن ۱8۰ کیلوگرم و دائوره صادراتی آرژانتین در بسته های ۳۱۵ کیلوگرمی حمل و نقل میشوند. بسته بندی باید دارای برچسب مشخصات، شامل نوع جنس، وزن و حجم، تاریخ بسته بندی، تاریخ انقضا، شرایط نگهداری، توصیه های ایمنی، نام گیاه، نوع و مقدار مواد مؤثر، نام و آدرس و شماره ثبت شرکت تولیدکننده را داشته باشد.
یکی از جنبه های مهم تولید گیاهان دارویی، آلودگی محصولات با بقایای آفتکشها، میکروارگانیزمها، آفلاتوکسینها و فلزات سنگین (به ویژه سرب و کادمیم) است، که همواره باید مورد توجه و پژوهش قرار گیرد. احتمال آلوده شدن مواد دارویی با منشأ طبیعی به انواع میکروبها (به ویژه باکتریها) وجود دارد.
این آلودگیها ثانویه بوده، یا ناشی از فلور خود گیاه است. بنابراین رعایت بهداشت در کلیه مراحل تولید، فرآوری و نگهداری ضروری است. متأسفانه نکته اخیر کمتر در عطاریهای سنتی رعایت میشود، در حالی که در کشورهای پیشرفته برای تعداد مجاز مخمر، کیک، باکتریهای “کلی فرم” و باکتریهای هوازی، حدود استانداردی تعیین شده است.
برای خرید گیاهان دارویی می تونید از این لینک استفاده نمایید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید محصولات عطاری اینترنتی با شماره 09358504040 تماس بگیرید.
پیری پوست یکی از نگرانی های همیشگی افراد در سنین مختلف است و بسیاری از…
آرایش سنگین و غلیظ یا به اصطلاح آرایش مجلسی، به دلایل مختلفی در میان بسیاری…
انتخاب پرایمر مناسب بر اساس نوع پوست یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به ظاهری…
میکاپ یکی از جوانب مهم زیبایی و مراقبت از پوست است که به هنر آرایشگران…
در دنیای امروز، توجه به مراقبت از پوست به یکی از ضروریات زندگی تبدیل شده…
در فصل تابستان، با افزایش دما و رطوبت، افراد بیشتر از هر زمان دیگری نیاز…