کاهش رطوبت اندامهای جمع آوری یا برداشت شده گیاهان، تا حد مشخص را خشک کردن میگویند (۸۰-6۰ درصد رطوبت موجود در اندامهای گیاهی باید به ۱4-۱۰٪ کاهش داده شود). رطوبت موجود در اندامهای گیاهی شامل رطوبت آزاد، سطحی و ترکیبی (آب تبلور) است، که در فرآیند خشک کردن، هدف اصلی کاهش مقدار رطوبت نوع اول و دوم است، در حالی که جداسازی آب تبلور اندام گیاهی بدون تغییر در وضع فرآورده، مشکل است. اهداف عمده خشک کردن گیاهان دارویی و معطر عبارتند از:
همواره، طی عمل خشک کردن افزون بر کاهش وزن، ممکن است تغییراتی در رنگ، بو، مزه و مواد مؤثر گیاهان دارویی و معطر رخ دهد. برای مثال، در گل محمدی طی خشک کردن گلها، رنگ آنها از صورتی به ارغوانی تیره تبدیل میشود، ولی بو و اسانس آن حفظ میشود.
در گل گاو زبان رنگ ارغوانی گل پس از خشک شدن به رنگ بنفش تغییر میکند، اما خواص دارویی گل تغییری نمیکند. در گل زرد معطر سمیرم پس از خشک شدن رنگ زرد گل باقی میماند، اما رایحه آن از دست میرود. ماده مؤثر ریزوم سرخس نر و بسفایج و اندامهای مختلف گیاه سرخدار با خشک کردن، تغییر نمیکنند.
در گیاه زنبق، خشک کردن ریشه پیش از اسانس گیری کیفیت بوی آن را بهبود میدهد. گاهی با از دست رفتن آب اندامهای گیاهی، ترکیبات فرّار هم بخار میشوند. در آلاله و شوکران خشک کردن موجب از دست رفتن مواد مؤثر میشود، این تغییرات به علت فرّار بودن یا ناپایدار بودن این گونه مواد مؤثر است. خشک کردن برگهای تنباکو مسمویت زایی آنها را برای دامها افزایش میدهد.
در شابیزک آلکالوئید هیوسیامین در گاه تازه به الکالوئید آتروپین در گیاه خشک تبدیل میشود. در گل انگشتانه مقدار گلیکوزیدهای محرک قلب با خشک کردن افزایش مییابد.
برای مطالعه مقاله انبارکردن گیاهان دارویی و معطر کلیک کنید.
دو عامل درجه حرارت و زمان لازم برای خشک کردن از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر حفظ مواد مؤثر هستند. به طور کلی با افزایش درجه حرارت، زمان لازم برای خشک کردن کاهش مییابد. ارائه بهترین تلفیق از درجه حرارت مناسب و زمان لازم برای محصولات مختلف و اندامهای گوناگون، احتیاج به بررسیهای دقیق علمی دارد.
توصیه کلی برای خشک کردن گلها، دمای ۳۰ تا 4۰ درجه سانتیگراد، برای ریشه ها، 50 تا 6۰ درجه سانتیگراد و برای برگهای میوه ها و بذرها، 45 تا ۵۰ درجه سانتیگراد است، در این حالت زمان لازم برای کاهش رطوبت تا حد 14-۱۰ درصد، بسته به شرایط آب و هوایی و اندام گیاه، متفاوت است.
از هر ۸-۵ کیلوگرم گل تازه، 6-5 کیلوگرم برگ تازه، ۵-4 کیلوگرم سرشاخه تر، 4-3 کیلوگرم ریشه و 1.5-1.3 کیلوگرم میوه های خشک رسیده، حدود ۱ کیلوگرم ماده خشک به دست می آید. در مناطق مرطوب (شمال کشور)، زمان لازم نسبت به مساحت لازم برای خشک کردن گیاهان مختلف و برحسب اندام گیاهی متفاوت است.
برای مثال، به منظور خشکاندن یک کیلوگرم گل تازه بابونه 0.75-0.50 مترمربع، گل بومادران ۱ مترمربع، و برگ پاخری و تمشک 5.3-3 مترمربع فضا لازم است. در مناطق مرطوب (شمال کشور) زمان لازم برای خشک کردن نسبت به مناطق خشک و نیمه خشک (بیشتر نقاط کشور) طولانیتر است. ریشه ها، ریزومها و میوه های دارای حجم، دیرتر از گلها و برگها خشک میشوند.
برای خرید گیاهان دارویی می تونید از این لینک استفاده نمایید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید محصولات عطاری اینترنتی با شماره 09358504040 تماس بگیرید.
آرایش سنگین و غلیظ یا به اصطلاح آرایش مجلسی، به دلایل مختلفی در میان بسیاری…
انتخاب پرایمر مناسب بر اساس نوع پوست یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به ظاهری…
میکاپ یکی از جوانب مهم زیبایی و مراقبت از پوست است که به هنر آرایشگران…
در دنیای امروز، توجه به مراقبت از پوست به یکی از ضروریات زندگی تبدیل شده…
در فصل تابستان، با افزایش دما و رطوبت، افراد بیشتر از هر زمان دیگری نیاز…
پیری طبیعی یکی از فرآیندهای اجتناب ناپذیر زندگی است، اما با توجه به پیشرفت های…