ترکیبات شیمیایی و در نتیجه خواص درمانی گیاهان دقیقاً بستگی به زمان جمعآوری آنها دارد. گیاهان را در روزهای خشک و بدون باران زمانی که رطوبت در پایین ترین حد خود قرار دارد مانند در اواسط ظهر، در اوج رسیدگی زمانی که غلظت مواد موثر در آنها در بالاترین حد خود است جمع آوری نمایید.
گیاهان را پس از جمعآوری باید سریعاً و دور از حضور نور آفتاب و رطوبت در نقطه ای سایه خشک نمود تا مواد معطر موجود در آنها حفظ شده و از اکسید شدن بقیه مواد شیمیایی هم جلوگیری شود. جهت این کار از مکانهای مناسبی مانند گنجه ها، کابینتهای آشپزخانه، انباریهایی که جریان کافی هوا در آنها وجود دارد و … استفاده کنید. از خشک نمودن گیاهان در گاراژها و مکانهای بسته ای که ممکن است در دود مواد نفتی آنها را آلوده کند پرهیز شود.
برای خشک کردن گیاهان درجه حرارت بین ۲۰ الی ۳۲ درجه مناسب بوده و در این درجه حرارت مدت زمان لازم برای خشک نمودن گیاهان ۶ روز میباشد. پس از این مدت باید برای مقابله با تغییر طعم و رنگ احتمالی باید آن را در داخل ظروف شیشه ای تیره رنگ و یا ظروف سفالی خشک و تمیز ریخته و دور از تابش مستقیم نور آفتاب نگهداری نمود. روی ظرف هر گیاه برچسبهایی حاوی اطلاعاتی نظیر نام جنس، محل جمع آوری و تاریخ جمع آوری گیاه را بنویسید تا در استفاده بهتر از خواص گیاه شما را یاری دهد، اغلب گیاهان در این شرایط بین ۱۲ الی ۱۸ ماه قابل مصرف خواهند بود.
گلها را پس از تبخیر شبنم صبحگاهی از روی گلبرگها در زمانی که کاملاً شکفته شده است جمع آوری کنید. گلها را از انتهای ساقه بچینید و به طور کامل در یک سینی خشک کنید. گلهای خوشه ای مانند گل زوفا را همراه با سرشاخههای آن بچینید اگر سرشاخه ها بزرگ یا حجیم باشد مانند گل ماهور گلها را تک تک جدا کنید.
گرد و غبار، آلودگی های آشکار، حشرات و خارهای گل را جدا نموده و گلها را در سطح روزنامه یا کاغذی پهن کرده و در داخل سینی خشک کنید. پس از خشک شدن گل ها را در داخل ظروف شیشه ای تیره رنگ ریخته و نگهداری کنید.
برگ ها و قسمتهای هوایی گیاهان را می توان در هر زمان جمع آوری نمود. برگهای بزرگی مانند برگ بابا آدم را باید تک تک جمع آوری نمود، برگهای کوچک تر مانند پونه را همراه با ساقه جدا کرده و پس از خشک کردن میتوان جدا نمود و برگهای همیشه سبز مانند رزماری را میتوان در سراسر سال جمع آوری نمود. چنانچه هدف از جمع آوری گیاه استفاده از تمامی بخشهای آن باشد باید گیاه را در میانه فصل گلدهی جمع آوری نمود تا ترکیبی از برگ، ساقه گل و بذرهای گیاه به دست آید.
برای خشک نمودن قسمتهای هوایی گیاه باید ابتدا شاخه ها را در دستههای ۸ الی ۱۲ تایی بسته و آن را به صورت وارونه از دیوار انبار یا محلی که دارای جریان کافی هوا است قرار دهید تا خشک شود. برگهای بزرگتر را میتوان به صورت جداگانه خشک کرد. چنانچه فقط برگهای گیاه موردنظر باشد باید زمانی که برگها خشک و شکننده شدند آنها را از ساقه جدا نموده و در سطح کاغذ یا روزنامه ای پهن نموده و تا زمانی که بتوان آن را پودر کرد، خشک کنید. سپس آن را پودر کرده و در داخل ظروف شیشه ای تیره رنگ ریخته و نگهداری کنید.
بذرها را عمدتاً بعد از خشک شدن گلها باید جمع آوری نمود، تخمدان گیاه را به طور کامل و همراه با حدود ۱۵ الی ۲۵ سانتیمتر از ساقه هنگامی که گلها خشک شدند بچینید و آنها را به صورت وارونه روی سینی یا درون پاکت کاغذی قرار داده و به دور از نور مستقیم آفتاب آویزان کنید. به تدریج بذرها رسیده و به داخل سینی یا پاکت سقوط میکنند. عمدتاً زمان لازم تا خشک شدن کامل بذرها حدود دو هفته است.
اغلب ریشه ها را عمدتاً باید در فصل پاییز جمع آوری نمود زیرا در فصل پاییز ذخیره غذایی و تمامی مواد معدنی از قسمتهای هوایی وارد ریشه ها شده و برای فصل رشد ذخیره میشود. جمعآوری ریشه هنگامی صورت میگیرد که قسمتهای هوایی گیاه پژمرده شده و در حال خشک شدن هستند.
پس از جمع آوری ریشه ها باید ابتدا آنها را شسته و سپس ریشه های بزرگ را به صورت تازه خرد کرده و سپس آنها را خشک کنید. سعی کنید ریشه ها را به صورت مورب ببرید تا سطح تماس افزایش یابد، قطعات خرد شده را در روی سینی پهن کرده و در محل گرم و خشک دارای جریان هوا پهن کنید. ربشه ها را باید در محلهای خشک نگهداری نمود اگر ریشه ها دوباره رطوبت جذب کنند غیرقابل استفاده خواهند بود.
برای خرید انواع بذر گیاهان داروئی کلیک کنید .
شیره گیاهان را می توان در فصل تابستان و پاییز جمع آوری نمود یعنی زمانی که شیره گیاهان در حال حرکت است. گیاهان خانواده گل سرخیان مانند درخت زردآلو، گیلاس و آلبالو در طول فصل تابستان شیره زیادی تولید میکنند و در صورت ایجاد زخم یا شکافی در پوست درخت مقدار زیادی شیره از آن محل بیرون میآید.
صمغ و شیره گیاهان علفی مانند کاهوی وحشی و شیر تیغک را میتوان با ایجاد فشرده استحصال نمود. برای نگهداری باید پس از جمع آوری شیره و صمغ آن را خشک نمود و سپس نگهداری کنید. در نظر داشته باشید که برخی از شیره ها ممکن است حالت خورنده داشته باشند بنابراین بهتر است برای استحصال آنها از دستکشهای مناسب استفاده کنید.
میوه ها را درست هنگام رسیدن قبل از آن که چنان نرم شود که نتوان آنها را خشک کرد باید جمعآوری کرد. میوه ها را روی سینی پهن کنید تا خشک شوند. میوه های گوشتدار را مرتباً جا به جا کنید تا دو طرف آنها یکسان خشک شود و میوه هایی که در مدت خشک کردن کپک زده اند دور بیندازید.
جمعآوری پوست گیاهان را در فصل پاییز انجام دهید. یعنی زمانی که شیره گیاهان به حداقل خود میرسد تا صدمه کمتری به گیاه وارد گردد. هرگز تمامی پوست گیاه را نکنید یا این که پوست گیاه را به شکل حلقوی جدا نکنید. برای بهرهبرداری مناسب بهتر از پوست را به طور موازی و عمودی از چند نقطه درخت جدا کنید تا درخت زنده بماند. پوست کنده شده را از جلبکها و حشرات تمیز کرده و به قطعات کوچک (2 الی 5 سانتیمتری) تقسیم و سپس خشک کنید.
برای مطالعه مقاله معرفی اکالیپتوس کلیک کنید .
پیازها و غده ها را باید پس از خشک شدن قسمتهای هوایی از زمین خارج نمود. در مورد سیب زمینی باید این کار در اواخر دوره گلدهی و شروع پژمردگی گیاه انجام داد، برای مدت کوتاه چند ماه میتوان در شرایط عادی از غده ها و پیازها نگهداری نمود.
برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.
پیری پوست یکی از نگرانی های همیشگی افراد در سنین مختلف است و بسیاری از…
آرایش سنگین و غلیظ یا به اصطلاح آرایش مجلسی، به دلایل مختلفی در میان بسیاری…
انتخاب پرایمر مناسب بر اساس نوع پوست یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به ظاهری…
میکاپ یکی از جوانب مهم زیبایی و مراقبت از پوست است که به هنر آرایشگران…
در دنیای امروز، توجه به مراقبت از پوست به یکی از ضروریات زندگی تبدیل شده…
در فصل تابستان، با افزایش دما و رطوبت، افراد بیشتر از هر زمان دیگری نیاز…