زوفا (Hysoppus officinalis) یک گیاه گلدار جذاب از خانواده نعناع (Lamiaceae)، که به دلیل برگ ها و گل های معطر آن رشد می کند. این گیاه رایحه ای شیرین و طعمی تلخ و گرم دارد و از دیرباز به عنوان طعم دهنده غذاها و نوشیدنی ها و به عنوان داروی عامیانه استفاده می شده است. زوفا بومی منطقه ای از جنوب اروپا به سمت شرق تا آسیای مرکزی است و در آمریکای شمالی طبیعی شده است.

پرورش گیاه زوفا آسان است و افزودنی دوست داشتنی به باغ می دهد. خوشه های گل های آبی، صورتی یا قرمز برای جذب گرده افشان های مهم به چشم انداز نیز عالی هستند.

مشخصات گیاهی زوفا

زوفا یک گیاه کوچک چند ساله به ارتفاع حدود 0.5 متر (1.5 فوت) با ساقه های چوبی چهار گوش باریک است. برگهای بیضوی باریک نقطه چین حدود 2 تا 3 سانتی متر (0.8 تا 1.2 اینچ) طول دارند و به صورت جفت روی ساقه رشد می کنند. خوشه های بلند، برگی و نیمه ساقه ای از گل های کوچک – معمولاً بنفش-آبی، صورتی، قرمز یا سفید- در تابستان شکوفا می شوند.

پرورش زوفا به عنوان یک گیاه باغی

اگرچه بیشتر گیاهان زوفا در باغ های گیاهی پرورش می یابند، اما در باغ های گل نیز به عنوان گیاهان مرزی جایگاه خود را دارند. زوفا هنگامی که به صورت انبوه رشد می کند یک گیاه لبه دار عالی ایجاد می کند، اما آیا می دانستید که گیاهان زوفا را می توان در ظروف نیز پرورش داد؟ هنگامی که زوفا را در ظروف پرورش می دهید، مطمئن شوید که گلدان به اندازه کافی بزرگ است تا سیستم های ریشه بزرگ را در خود جای دهد. گیاهان زوفا ترجیح می دهند در مناطقی با آفتاب کامل یا نیمه سایه رشد کنند. آنها به خاک با زهکشی خوب، کمی در سمت خشک، اصلاح شده با مواد آلی نیاز دارند.

شکوفه های تازه زوفا

روش کاشت بذر زوفا

رایج ترین روش کاشت زوفا کاشت بذر است. حدود هشت تا 10 هفته قبل از آخرین یخبندان، بذر زوفا را در داخل خانه یا مستقیماً در باغ بکارید. زوفا را درست در زیر سطح خاک یا عمق حدود یک چهارم اینچ (0.6 سانتی متر) بکارید. بذر زوفا معمولاً بین 14 تا 21 روز طول می کشد تا جوانه بزند و می توان آن را (اگر در داخل خانه کاشته شود) پس از پایان تهدید یخبندان در بهار در باغ پیوند داد. بوته های زوفا را در فاصله 6 تا 12 اینچ (15 تا 30 سانتی متر) از هم قرار دهید. هنگامی که گلدهی متوقف شد و کپسول های بذر کاملاً خشک شدند، می توان آنها را جمع آوری کرد و برای رشد زوفا در فصل بعد ذخیره کرد. با این حال، در برخی مناطق، گیاهان زوفا به راحتی خود بذر می شوند. علاوه بر این، گیاهان را می توان در پاییز تقسیم کرد.

برداشت و هرس گیاهان زوفا

اگر زوفا را برای استفاده در آشپزخانه پرورش دهید، بهتر است از آن به صورت تازه استفاده شود. با این حال، می توان آن را خشک یا منجمد کرد و برای استفاده بعدی ذخیره کرد. هنگام برداشت گیاه زوفا، آن را در ساعات صبح پس از خشک شدن شبنم قطع کنید. گیاهان را وارونه در دسته های کوچک آویزان کنید تا در یک منطقه تاریک و دارای تهویه مناسب خشک شوند. همچنین می‌توانید برگ‌ها را پس از جدا کردن از ساقه‌ها در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و تا زمان استفاده در فریزر قرار دهید. هنگامی که زوفا را به عنوان یک گیاه باغچه پرورش می دهید، گیاهان زوفا را در اوایل بهار و دوباره پس از گل دهی به شدت کوتاه کنید تا از دوک شدن بیش از حد آنها جلوگیری کنید. کاهش شاخ و برگ نیز باعث تشویق گیاهان بوته دار می شود. پرورش زوفا به عنوان یک گیاه باغی نه تنها آسان است بلکه می تواند حیات وحشی مانند پروانه ها و مرغ مگس خوار را نیز به باغ جذب کند. علاوه بر این، برگ های زوفا را می توان برای استفاده در سالاد، سوپ و سایر غذاها برداشت کرد.

بذر زوفا

تاریخچه و موارد استفاده

زوفا سابقه طولانی در استفاده در غذاها و درمان ها دارد. چای مقوی که از برگ ها درست می شود و با عسل شیرین می شود، یک درمان سنتی برای بیماری های بینی، گلو و ریه است و گاهی اوقات به صورت خارجی برای کبودی ها استفاده می شود. در قرون وسطی، زوفا یک گیاه خورش بود. کاربردهای مدرن آن برای طعم دادن به گوشت، ماهی، سبزیجات، سالاد، شیرینی و لیکورهایی مانند آبسنت است. عسل تهیه شده از گرده زوفا به ویژه مرغوب در نظر گرفته می شود. برگها حاوی روغن زوفا است، روغن فراری که توسط عطرسازان استفاده می شود.

ازوف، زوفای کتاب مقدس، از نظر تاریخی در پاکسازی آیینی جذامی ها استفاده می شد، اما Hyssopus officinalis نیست، که با فلسطین بیگانه است. ممکن است گونه ای از کیپر یا مرزه بوده باشد.

گل های گیاه زوفا

گونه های دیگر

زوفا پرچین نامرتبط شامل گیاهانی از جنس Gratiola است که متعلق به خانواده Plantaginaceae و بومی سرزمین‌های باتلاقی در سراسر اوراسیا و آمریکای شمالی است. زوفا معمولی پرچینی (G. officinalis) اروپا دارای ساقه‌های استوانه‌ای و برگ‌هایی دو برابر زوفا واقعی است. گلهای آن منفرد و در زیر بغل برگها قرار دارند. این گیاه تقریباً بی بو است اما طعم تلخ تهوع آوری دارد.

زوفا چه طعمی دارد؟

زوفا بخشی از خانواده نعناع است و طعمی شبیه به نعناع دارد، اما با رنگ‌های گلی – مانند اسطوخودوس نعنایی – اما با کمی تلخی. طعم تازه و روشن زوفا آن را به یک افزودنی عالی برای سبک کردن ظروف، به‌ویژه وعده‌های غذایی حاوی سبزیجات تبدیل می‌کند.

8 راه برای استفاده از زوفا در آشپزی

  1. برگ های تازه زوفا را بخارپز کنید تا از شدت و تلخی آن کاسته شود و به سالاد، آبگوشت و سوپ اضافه کنید.
  2. زوفا خشک را روی سبزیجات برشته بپاشید یا آن را با راتاتویی یا کاپوناتای خود مخلوط کنید.
  3. از زوفا به جای مقداری یا تمام نعنا در دستور غذا استفاده کنید، مانند زمان پختن گوشت بره.
  4. از زوفا خشک شده می توان برای تهیه دمنوش کوکتل یا صرفاً برای تهیه چای استفاده کرد.
  5. برگ های تازه را روی ظرف های پاستا بپاشید.
  6. قبل از تفت دادن با لیمو، زوفای تازه، یا کل گیاه یا برگ های خرد شده را به مرغ خود اضافه کنید.
  7. برگ های تازه را با پنیرهای نرم مانند پنیر بز و پنیر دلمه سرو کنید.
  8. 1-2 قطره روغن زوفا را در یک اسموتی مخلوط کنید.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

صنم آقابالا

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند.*

آخرین نوشته ها

مراحل پاک کردن آرایش سنگین صورت

آرایش سنگین و غلیظ یا به اصطلاح آرایش مجلسی، به دلایل مختلفی در میان بسیاری…

2 هفته قبل

چگونه پرایمر خوب انتخاب کنیم؟

انتخاب پرایمر مناسب بر اساس نوع پوست یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به ظاهری…

2 هفته قبل

اول کانسیلر بزنیم یا کرم پودر؟

میکاپ یکی از جوانب مهم زیبایی و مراقبت از پوست است که به هنر آرایشگران…

2 هفته قبل

تأثیر استفاده از ضدآفتاب ها بر سلامت پوست

در دنیای امروز، توجه به مراقبت از پوست به یکی از ضروریات زندگی تبدیل شده…

3 هفته قبل

اسپری ضد عرق یا دئودورانت مایع کدام مناسب تر است؟

در فصل تابستان، با افزایش دما و رطوبت، افراد بیشتر از هر زمان دیگری نیاز…

3 هفته قبل

بررسی جامع محصولات آرایشی بهداشتی ضدپیری

پیری طبیعی یکی از فرآیندهای اجتناب ناپذیر زندگی است، اما با توجه به پیشرفت های…

4 هفته قبل