تهیه بستر بذر یکی از شرایط اصلی در موقعیت زراعت کلزا در کلیه ی مناطق محسوب میشود. بذر لغزنده و کوچک کلزا برای حصول جوانه زنی سریع و رشد مناسب گیاهچه، باید در بستر مرطوب، گرم و تهویه دار کاشت شود. عملیات خاک ورزی، شخم عمیق، دیسک و ماله را شامل میشود.
بعد از شخم عمیق برای از بین بردن کلوخهای خاک دوبار دیسک عمود بر هم ضروری است. به منظور احتراز از ایجاد حالت غرقابی در خاک، خارج کردن آب به وسیله زهکشی بهترین روش محسوب میشود. در اطراف مزرعه، وجود زهکش فرعی 25 تا 30 و عرض آن 30 تا 40 سانتیمتر باید باشد.
به دلیل نبود ماشین آلات مخصوص کاشت کلزا در بسیاری از مناطق کشور، ترجیح داده میشود تا از ماشین های کاشت غلات برای این منظور استفاده شود. یکی از ماشینها خطی کار غلات است. در برخی از مناطق از بذرهای پنوماتیک نیز استفاده میشود. ردیف کارهایی با اتصال 3 نقطه هستند که جلوگیری میکند.
مقاومت کلزا در بابر سرما در مرحله 10-8 برگی روزت به حداکثر میرسد. در این مرحله، اگر مزرعه پوشش برف داشته باشد دمای تا 20- و در نبود پوشش برفی تا دمای 15- درجه سانتیگراد را به مدت کوتاهی تحمل میکند. دارا بودن تیپهای بهاره، پاییزه و حد واسط امکان کاشت این گیاه را در شرایط اقلیمی مختلف فراهم میشازد.
خشکی در مرحله جوانه زنی گیاه کلزا مانع از آماس بذر میشود. این امر سبز شدن را به تعویق می اندازد و پیامدهای زیانباری را برای رشد بعدی گیاه میتواند به همراه داشته باشد. حساسیت مسأله زمانی به اوج میگیرد که آب کافی برای شروع جوانه زنی وجود داشته باشد، ولی گیاهچه جوان، با کمبود آب مواجه شود.
در این حالت، سبز یکنواخت در مزرعه به دست نمی آید و باید واکاری انجام شود. بعد از جذب آب، دمای خاک عامل اصلی کنترل جوانه زنی به شمار میآید. B.rapa در مقایسه با B.napus در دمای 7 درجه ی سانتیگراد و یا پایینتر و در دمای 25 درجه ی سانتیگراد و یا بالاتر جوانه زنی کمتری دارد.
ارقام B.rapa در دماهای 25-20 درجه ی سانتیگراد حداقل 90 درصد جوانه زنی دراند. در صورتی که در دمای 3 و 2 درجه سانتیگراد مقدار جوانه زنی به ترتیب 34 و 67 درصد کاهش مییابد. طول دوره جوانه زنی بسته به دما متغییر است و در دمای 2 درجه در مدت 11 تا 14 روز و در دمای 25-21 درجهی سانتیگراد در مدت 2 روز جوانه میزند.
دمای مناسب برای جوانه زنی و سبز شدن بذر 25 درجه سانتیگراد است. اگر دما از 16 تا 20 درجه سانتیگراد باشد سبز شدن در طول 3 تا 5 روز پس از کاشت صورت میگیرد. در دمای 12 درجه سانتیگراد به 7 ال 8 روز، در 8 درجه سانتیگراد به بیشتر از 10 روز و در دماهای زیر 5 درجه سانتیگراد به بیشتر از 20 روز برای سبز شدن نیاز دارد.
نقطه رویش یا نوک ساقه گیاه در قالب آرایش مارپیچی یا فیلوتاکسی با زاویه ای در حدود 130 درجه در بین برگها، آغازه های برگ را تولید میکند. سرعت آغازیدن در مقایسه با سرعت ظهور برگ سریعتر است. بنابراین آغازه های برگ در حول نقطه رویش تجمع پیدا میکنند. ارقام پاییزه قبل از وقوع آغاز گل آذین، در کاشت دیر هنگام حدود 12 برگ و در کاشت زودهنگام حدود 30 برگ تولید میکنند. هر آغازه برگ توان ایجاد یک مریستم در کنار خود را دارد. به محض این که نیازهای بهاره سازی با فتوپریودی تامین شد، نخستین علامت آغازش گلها، یعنی متورم شدن کناره یکی از طرحهای اولیه گل در نوک ساقه به وقوع خواهد پیوست.
طرحهای اولیه بعدی از مریستمهای کناری به وجود میآیند و گلهای ساقه اصلی یا خوشه را تشکیل میدهند. در حالی که جوانه های گل ساقه اصلی در حال شکلگیری هستند، جوانه های کناری زیر آنها توسعه می یابند و به طور پی در پی شاخه های اولیه را در جهت رو به پایین ایجاد میکنند. در نوک ساقه اصلی، نموگل در جهت رو به بالا ادامه مییابد. کاسبرگهای هر جوانه قابل رویت میشوند و سپس دمگلها به وجود می آیند.
طی چند روز بعد از گرده افشانی، رشد سریع غلاف از نظر طولی و وزنی آغاز میشود. در صورتی که آغاز رشد سریع بذر در حدود 20 روز تاخیر دارد به طوری که قبل از شروع رشد سریع بذر، غلافها تا حدودی رشد طولی خود را به اتمام میرسانند و وقتی که دیواره های غلاف به حداکثر اندازه و وزن خود رسیدند، دانه فقط به 35 درصد وزن خشک نهایی خود می-رسد. بعد از شروع دوره ی آب کشیدیگی دانه در 50 روز بعد از گرده افشانی، افزایش وزن خشک دیواره غلاف متوقف میشود. در حالی که 42 درصد افزایش وزن خشک بذر در طی 50 تا 75 روز بعد از گرده افشانی اتفاق میافتد.
به هنگام آغاز رشد سریع غلاف، تجمع وزن خشک ساقه و شاخه ها به حداکثر خود نزدیک میشود. در این هنگام شاخص سطح برگ نیز در حال کاهش سرع خواهد یود بدین ترتیب یک توالی مشخص رشد وجود دارد که در آن رشد برگ، رشد ساقه، رشد دیواره غلاف و سرانجام رشد بذر، دنبال میشود. میزان روغن کلزا تا 40 روز پس از گرده افشانی سیر صعودی دارد و پس از آن با تغییر جزیی و نامحسوس در یک میزان ثابت باقی میماند. وزن ماده ی خشک نیز تا حدودی روندی مشابه با آن دارد، با این تفاوت که در حدود 50 روز پس از گرده افشانی میزان آن به حداکثر میرسد.
طول دوره طویل شدن ساقه از آغازش گل آذین تا گلدهی ممکن است از نظر عملکرد نهایی مهمتر از دوره قبل تا آغازش باشد. در مرحله طویل شدن ساقه(خروج از رشد روزت)، به احتمال زیاد الگوی تخصیص مواد فتوسنتزی تحت تاثیر کنترل هورمونی تغییر میکند. تورلینگ و ویجندارداس متعقدند که طول این دوره ها را میتوان با استفاده از فتوپریود تغییر داد و یک دوره طولانی تری را برای طویلتر شدن ساقه ای با تولید غلاف بیشتر و گل آذین بزرگتر ایجاد کرد. در مرحله گلدهی و اوایل غلاف بندی تاثیر سو ناشی از کمبود آب حداکثر است و موجب کاهش فوق العادهی تعداد غلاف، دانه بندی، کوچکتر ماندن دانه و کاهش درصد روغن میشود.
ریشه کلزا:
کلزا دارای ریشه اصلی و بلندی است که در شرایط مناسب تا عمق 80 سانتیمتری خاک و حتی بیشتر نیز نفوذ میکند. همچننی، ریشه های جانبی متعددی در قسمت بالای ریشه اصلی ایجاد میشود که قادر به عبور از طبقات غیر قابل نفوذ خاک نیستند و اهمیت کمتری دارند. وجود سیستم ریشه ای مستقیم و توسعه یافته آن، موجب مقاومت به خشکی در این گیاه گشته است. در شرایط خشکی، سیستم ریشه ثانویه به شکل ریشه های کوتاه غده ای درمی آیند و پس از فراهم شدن رطوبت به طور طبیعی طویل میشوند.
ساقه کلزا:
مقطع ساقه گرد و توپر است که با افزایش تعداد ساقه در یک بوته، از قطر آن کاسته میشود. کلزا دارای یک ساقه ی اصلی و تا حدودی مدور است که پس از به گل نشستن ساقه اصلی، رشد ساقه فرعی آغاز و تعداد زیادی شاخه ی فرعی از آن منشعب میشود. تشکیل ساقه های فرعی علاوه بر نوع رقم، به تراکم بوته ها و وجود مواد غذایی کافی در خاک نیز بستگی دارد.
برگ کلزا:
برگهای آن در مراحل اولیه رشد و مرحله روزت، بیضی شکل، متناوب و دارای دمبرگی با بریدگیهای عمیق در قاعده برگ است، ولی درمراحل بعدی برگها نوک تیز میشوند و تا حدودی به ساقه میچسبند. برگهای اصلی به رنگ سبز زیتونی و بدون دمبرگ هستند. تعداد برگها در ساقه اصلی در ارقام بهاره در حدود 14-12 عدد و در ارقام پاییزه به بیشتر از 40 عدد میرسد. تفاوت مهم ظاهری منداب و کلزا در این است که برگهای منداب دارای بریدگیهای عمیقتری در مقایسه با کلزا است.
گل آذین کلزا خوشه بلندی است که در انتهای ساقه اصلی و شاخه ها قرار دارند. شکوفایی گلها از پایین به بالای بوته تداوم مییابد. گلها بی رنگ، سفید یا زرد رنگ هستند، بالاترین شاخه فرعی، کمی پس از ساقه اصلی گل میدهد. در کلزا مادگی قبل از شکفتن گل و گرده افشانی، آماده باروری میشود.
گلها بیشتر خودبارور هستند. میزان خودباروری در آن به بیشتر از 70 درصد ودرصد درگباروری به 30 درصد میرسد. رنگ زرد گلبرگها و شهد فراوانی که در گلها تولید میشود، از عوامل اساسی جلب زنبورها به مزارع کلزا به حساب میآیند. زیست شناسی گلدهی و فرآِند گرده افشانی در گونه B.napus نشان داده است که کرده افشانی در شرایط هوای ماندگار گلخانه، ضعیف میشود.
گرده ها چسبنده هستند و به طور موثری توسط باد انتقال نمی یابند، ولی پس از پاره شدن بساکها توسط یک حشره، توده های کوچک دانه گرده به بیرون پخش میشوند. به نظر می-رسد که کلیه حشرات جمع آوری کننده شهد، در صورت نشستن بر روی گلهای کلزا، موجب انتقال دانه گرده به روی کلاله میشوند و در خود گرده افشانی یا دگر گرده افشانی ایفای نقش میکنند.
نگهداری زنبور در مزرعه کمک میکند تا حداکثر تعداد تخمکها تلقیح شوند. به همین جهت عملکرد این گیاه توام با زنبورداری یا همراه با آفتابگردان افزایش مییابد. بقای دانه تا زمان برداشت به عواملی مانند تامین مواد پروده و عرضه آب بستگی دارد. گلها هرمافرودیت و هر گل شامل 4 کاسبرگ سبز، 4 گلبرگ رنگین به رنگ پرتغالی تازرد کمرنگ، 6 پرچم و یک مادگی دو پرچمی است.
4 عدد از پرچمها بلند و 2 عدد از آنها کوتاه است. طول دروه گلدهی بین 24 تا 30 روز است. پایان گلدهی در ساقه اصلی زودتر از ساقه های فرعی رخ میدهد. در یک بوته در حدود 4000 جوانه گل تولید میشود که با توجه به ژنوتیپ، شرایط محیطی و تراکم، فقط 20-10 درصد آنها به گل تبدیل میشوند و بقیه ریزش میکنند.
در نهایت نیمی از این 20- 10 درصد باقیمانده بر روی بوته تبدیل به میوه میشوند . دمای مطلوب برای گلدهی 18- 14 درجه سانتیگراد است و دماهای کمتر از 10 درجه سانتیگراد موجب کاهش تعداد گلها میشود. زمانی که درجه دما کمتر از 5 درجه سانتیگراد است، بسیاری از گل ها قابلیت شکوفایی خود را از دست میدهند.
دمای بحرانی برای گلدهی حدود 10 درجه سانتیگراد است. گلهایی که در شانزده روز نخست شکفته و بارور میشوند، در عملکرد دانه نقش اساسی دارند، ولی گلهایی که دیرتر از موعد مقرر شکوفا میشوند دانه بندی در آنها کاهش مییابد. در زمان گلدهی حدود 85 درصد از کل ماده خشک ریشه و یا حدود از 40 درصد کل طول ریشه، در 25-23 سانتیمتر سطح خاک یعنی در منطقه ی برخوردار از عناصر غذایی قرار میگیرند.
میوه کلزا:
میوه کلزا که غلاف و یا خورجین نامیده میشود به طول 10-3 سانتیمتر و درو برچه ای است. برچه ها به وسیله دیواره میانی از یکدیگر جدا میشوند. و بذرها بر روی برچه ها قرار دارند. تعداد بذر ها در غلاف، بین 40-15 عدد است. غلاف ها پس از رسیدن از قسمت پایین باز میشوند، و بذر ها میریزند. طول غلاف درارقام مختلف یکسان نیست. با اصلاح رقمهای مقاوم به ریزش تا حد زیادی از این خسارت جلوگیری شده است.
بذر کلزا:
پوشش بذر اغلب زیر و ناصاف است. بذر کلزا حاوی 45-10 درصد پروتئین و 50- 30 درصد روغن است. بذر کلزا در مقایسه با بذر منداب بزرگتر و تیره تر است. رنگ بذر منداب از زرد تا سیاه متغیر است. بذر کلزای پاییزه بزرگتر از کلزای بهاره است. وزن هزار بذر کلزای پاییزه 6-4 گرم و وزن هزار بذر کلزای بهاره 5/4-3 گرم است.
وزن بذر ها تاز مان رسیدگی کامل آنها سیر صعودی داند. این مسئله در برداشت با کمباین که زمان آن مصادف با رسیدگی کامل بذرهاست، قابل توجه است. وزن هر بذر با افزایش تعداد بذر در خورجین یک همبستگی منفی دارد. با بالا رفتن تعداد بذر در خورجین وزن هر بذر کمتر میشود، عکس آن نیز صادق است تعداد غلاف و تعداد دانه در غلاف نسبت به هم خاصیت جبرانی معکوس دارند.
کلزا، ابتدا در نیمکره های شمالی و جنوبی، در مناطق گرم، رشد و نمو یافت. ولی در حال حاضر، به یک تنوع آب و هوایی گسترده سازگاری یافته است. این گیاه به مناطق معتدل تعلق دارد و در مناطق معتدل و سردسیر که سایر بذرهای روغنی رشد مناسبی ندارند، به خوبی رشد میکند.
به دلیل وجود تنوع گونه و تیپهای مختلف موجود در این گیاه، نژادهایی از آن به وجود آمدند که می توانند در اب و هوای مرطوب و تا حدودی خشک نیز رشد کنند، ارقام مختلف بهترین سازگاری را بیشتر در منطقه ای نشان میدهند که برای کاشت در آن منطقه اصلاح شده اند.
در عرضهای جغرافیایی زیاد و ارتفاعات بالاتر که شانس بقای گیاه در زمستان کم است، ارقام بهاره استفاده میشود. نوع رقم اعم از پاییزه وبهاره، ارتباط مستقیمی با طول دوره ی رشد دارد. ارقام بهاره از دورهی رشد کوتاه برخوردار هستند و به بهاره سازی نیازمندنیستند.
در مناطقی با آب و هوای سرد ویا درمناطق مرتفع و کوهستانی با استفاده از دوره های رویشی کوتاهتر می-تواند عملکرد قابل توجهی داشته باشد. ارقام پاییزه از لحاظ نیاز به بهاره سازی متغییر هستند و فصل رشد طولانی تری دارند. این ارقام، در مناطقی با آب و هوای معتدل، خنک و مرطوب، بیشترین عملکرد بذر را تولید میکنند.
در مناطقی که بارندگی 400 میلیمتر و با توزیع مناسب باشد، میتوان به صورت دیم نسبت به کاشت آن اقدام کرد. مناطقی با 700 میلیمتر بارندگی، برای تولید حداکثر عملکرد بذر مطلوب است. در صورتی که میزان بارندگی بیشتر از این مقدار باشد، خسارت ناشی از هجوم قارچ های بیماری زا و مردابی شدن زمین افزایش مییابد.
کلزا نسبت به انواع مختلف خاک سازگاری وسیعی را نشان میدهد. این گیاه را در خاکهای رشی تا حدودی سنگین تا شنی و در زمینهایی پوشیده از خاکستر آتشفشانی میتوان کاشت کرد، ولی مناسبترین خاک برای رشد آن خاکهایی با بافت متوسط، مواد آلی کافی و با زهکشی مناسب است.
در کل، خاک مناسب برای گندم برای کلزا نیز مطلوب است. کلزا قادر به تحمل pH بین 8-5 است، ولی رشد بهینه رادر pH 7-2/6 برابر دراد. به عبارت دیگر کلزا در برابر خاکهای اسیدی بیشتر از خاکهای قلیایی مقاوم است. این گیاه از جمله گیاهان بردبار به شوری نیز محسوب میشود و Ec بین 16-10 میلی موس را میتوان تحمل کند.
خاک ایده آل خاک عمیق برخوردار از ساختمان خوب، زهکشی مناسب و قابلیت نگهداری بالای آب است. خاکهایی که بعد از بارندگی سله میبندند مناسب نیستند، زیرا با توجه به نوع جوانه زنی اپی جیل در کلزا و کوچکتر بودن بذر آن موجب میشود تا گیاهچه نتواند به هنگام خروج، خاک را بشکافد.
زمان برداشت کلزا با سایر دانه های روغنی متفاوت است و برداشت زمانی انجام میگیرد که تا حدودی ظرفیت واحدهای روغنکشی خالی است. دوره رسیدگی کلزا از کاشت تا برداشت بین 90-310 روز متغیر است. طول دوره رشد برای ارقام بهاره 85 تا 125 و برای ارقام پاییزه 180 تا 240 روز است.
برداشت محصول کار بسیار حساسی است، زیرا به خاطر ریز بودن دانه ها و عدم همزمانی رسیدگی آنها تلفات برداشت میتواند سنگین باشد. برداشت باید قبل از رسیدگی کامل صورت گیرد، زیرا ریزش دانه موجب کاهش عملکرد میشود. علت ریزش، باز شدن دیواره پوستی نیام بر اثر خشک شدن بیش از حد و یا ضربه است.
مقاومت به گسستگی جدار نیام در گونه های مختلف متفاوت است. کلزا حساسترین و خردل مقاومترین گونه جنس براسیکا به ریزش دانه به شمار می آیند. مقاومت نیام به گسستگی، از طریق تجمع و گسترش بافت سخت سلولزی که پوشش نیام را به دیواره کاذب وسط آن متصل میکند تعیین می شود.
در برخی از گزارشها به آزمایشهایی اشاره شده است که از طریق محلولپاشی با برخی از هورمونها بر روی نیامها، میتوان از باز شدن آنها و ریزش دانه ها جلوگیری کرد. با اینکه هنوز روشهای ساده و دقیقی برای تعیین میزان تحمل به ریزش ابداع شده است، ولی پیچاندن نیامها به دور محور طولی، روش موفقی بوده است.
زیان ناشی از ریزش دانه تنها به کاهش عملکرد محدود نمیشود، بلکه باقی ماندن دانه ها در زمین و سبز کردن آنها امری است که زراعتهای بعدی را با مشکل مواجه میکند و در زراعتهای کلزا سبب مخلوط شدن رقمها میشود. باید شرایطی فراهم شود که دانه های ریخته شده در همان سال سبز کنند تا از طریق دیسک و یا شخم آنها را بتوان نابود کرد.
در ضمن، برداشت زودهنگام به کاهش کیفیت بذر منجر میشود. بهترین زمان برداشت وقتی است که نیامها به رنگ قهوه ای و دانه ها نیز سیاه شده اند. به عبارت دیگر، هنگامی که غلاف تکان داده میشود صدا دهد. رطوبت دانه در زمان برداشت باید به کمتر از 15 درصد رسیده باشد.
لازمه برداشت در رطوبت بالا، عبارت از وجود امکانات خشک کن برای رساندن رطوبت دانه به 9-10 درصد جهت انبارداری است. ارقام برخوردار از ریزش را با داس یا دروگر و ارقام فاقد ریزش را در صورت رسیدگی یکنواخت محصول با کمباین برداشت میکنند. در صورتی که بوته ها به دلیل وزش بادهای شدید، نرسیدن نور به قسمتهای پایینی بوته، ترد و شکننده شدن ساقه ها، سنگینی قسمت بالای بوته، حمله عوامل بیماریزا به طوقه و ساقه، کاربرد بیش از حد کود های شیمیایی بهویژه نیتروژن ورس کرده باشند.
به هنگام برداشت باید از تیغه های عمودی روی کمباین استفاده شود. سرعت رو به جلو باید آهسته(حدود دو سوم سرعت برداشت در غلات) و ارتفاع برداشت حتی الامکان بالا باشد. در برداشت دستی، بعد از برداشت، بوته ها را به صورت دسته هایی در میآورند که به خشک شدن کمک کند. پس از آنکه رطوبت دانه به 12 درصد رسید، به کوبیدن و بوجاری مبادرت میکنند. این امر نیز با دست و یا تراکتور صورت میگیرد. انتخاب رقم، تاریخ کاشت، میزان بذر، کود و آبیاری با زمان برداشت در ارتباط هستند.
آرایش سنگین و غلیظ یا به اصطلاح آرایش مجلسی، به دلایل مختلفی در میان بسیاری…
انتخاب پرایمر مناسب بر اساس نوع پوست یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به ظاهری…
میکاپ یکی از جوانب مهم زیبایی و مراقبت از پوست است که به هنر آرایشگران…
در دنیای امروز، توجه به مراقبت از پوست به یکی از ضروریات زندگی تبدیل شده…
در فصل تابستان، با افزایش دما و رطوبت، افراد بیشتر از هر زمان دیگری نیاز…
پیری طبیعی یکی از فرآیندهای اجتناب ناپذیر زندگی است، اما با توجه به پیشرفت های…
نمایش دیدگاه ها
چقدر سرمایه وزمین نیاز برای کاشت نیاز می باشد
در باره سرمایه اطلاعاتی نداریم مقدار زمین هر چه بیشتر باشد محصول بیشتری دریافت میکنبد .
با سلام؛
میخواستم بدونم حداقل مساحت زمین زراعی برای کاشت کلزا چه مقدار هست؟ و چه زمانی فصل کاشت و فصل برداشت کلزا میباشد؟ آیا در غرب کشور (شمال شرق استان لرستان)امکان کاشت کلزا وجود دارد؟
بله میتوانید گیاه کلزا را در منطقه لرستان بکارید میزان مساحت زمین هر چه بیشتر باشد محصول بیشتری تولید میکنید زمان کاشت گیاه کلزا در لرستان از 10 شهریور تا اوایل مهر ماه است و فصل برداشت کلزا اواخر اردیبهشت ماه است .
وقت بخیر بی نهایت متشکرم از اطلاعت جامع و مفیدتون میبخشید میخواستم بدونم در هزار متر زمین در مناطق غربی صحنه کرمانشاه چه مقدار میشه کشت کرد زمان کشت چه زمانیه و هزار متر حدودا چه میزان درامد داره با تشکر
برای اطلاعات بیشتر به شماره تماس 09358504040 در واتس آپ و یا تلگرام پیغام دهید .
درود
ببخشید بزرگوار ما زمین هامون دیم هستن و چون امسال بارش ها دیر شروع شد ما نتونستیم به صورت خشک زمین ها را شخم کنیم
حالا سوالم اینه که آیا الان که آخر آذر ماه است میتونیم کشت کنیم ؟
ممنون میشم پاسخ بدین
یک مقداری برای کشت دیر شده است به شخصه توصیه نمی کنم
سلام ببخشید من کلزا برج 8کاشتم ، خوب سبز نکرد و مجبور شدم برج ۹ دوباره چند ردیف لابهلای کلزاهام مجددا با تراکتور بکارم ، حالا اونهایی که برج 8 کاشتم خوشه هاش بزرگن و اونایی که دیرتر کاشتم با وجود اینکه تا این مرحله فقط بهمین هایی ک دیرتر کاشتم فقط سم و کود زدم بازم کلی اختلاف سن دارن و با هم درو نمیشن ، چکار کنم زمان دروشون یکی بشه، میترسم اگه بخوام برای اون دیرکارام صبر کنم ، دونه قدیمیا بریزه ، اگرم همه رو همزمان درو کنم چون سبز هستن و کامل خشک نشدن از ته کمباین همش میریزه بیرون و حیف میشن ، ممنون میشم اگه لطف کنید و با خطم تماس بگیرید
متاسفانه نمیشود کاری کرد باید یک زمانی بین هر دو را انتخاب کنید.
با سلام آیا با آبهایی ی کم لب شور هم میشه کلزا کاشت
نه اینکه نتوانید با آب کمی شور کلزا بکارید میشود اما بازدهی کمتری دارد.
درود.من تو بهبهان از خوزستان زمین دارم � چه تاریخی میتونم گلزار بکارم. تاریخ دیقش رو میخواستم بدونم
تو مناطق گرمسیری دی ماه بهترین زمان کاشت گلزار است
برای مناطق با بارندگی بالا 500 میلیمتر ولی گرم چه موقع باید کاشت ؟ و اینکه میزان بذر برای هر هکتار و میزان برداشت چقدر است ؟ واینکه میشه یک سال گندم و یک سال کلزا کاشت برای عملکرد و بازدهی بهتر زمین ؟
بهترین زمان کاشت کلزا در مناطق گرمسیر برج 9 و 10 است و میزان بذر لازم برای هر هکتار بین 6 تا 9 کیلو است .
بله می توانید یک سال کلزا بکارید و یکسال گندم
سلام آب شور به روش قطره ای تاثیری در عملکرد دارد چون شنیدم به روش قطره ای کمتر اثر گذار است شوری
شوری آب در آبیاری قطره ای کم و زیاد نمیشود فقط باعث گرفتگی سری های آبیاری قطره ای میشود.