استویا گیاهی است از خانواده گل داوودی و زیر گروه گیاه ابروسیا است. شیرین برگ یا استوویا را رابادیانا از تیره کاسنیان با حداکثر ارتفاع یک متر و عمر 5 سال با برگ هایی شیرین. این گیاه بومی آمریکای جنوبی است. این گیاه شیرین است و جایگزین بسیار مفیدی به جای شکر است. به علت اینکه استویا کالری ندارد، برای بهتر کردن طعم چای و دارو از آن استفاده می شود.
استویا به طور وحشی در سرزمین های بلند مناطق مرزی بین برزیل وپاراگوئه می روید ( در واقع نواحی شمالی آمریکای جنوبی). در آن مناطق به آن گیاه برگ عسلی می گویند. از نظر اقتصادی و علمی به دلیل خاصیت شیرین و درمانی که دارد، بسیار معروف است.
برای اولین بار در آسیا در کشور ژاپن در سال 1970 از این گیاه به عنوان شیرین کننده در صنایع دارویی و غذایی استفاده شده است. بعد از آن در کشورهای چین، مالزی، سنگاپور، تایوان، تایلند و کره جنوبی گسترش یافت، و در آمریکا، کانادا و اروپا هم کاشت می شود. 150 گونه از این گیاه وجود دارد که همه آنها بومی آمریکای شمالی و جنوبی هستند. طعم استویا نسبت به دیگر شیرین کننده ها بهتر است، برخی دوست دارند و بعضی ها هم نمی پسندند.
امروز چین، در جهان یه عنوان بزرگترین صادر کننده استویا تبدیل شده است. در برخی از فروشگاه های محصولات باغی این گیاه برای پرورش خانگی نیز فروخته می شود. این گیاه 200 تا 300 برابر از شکر شیرین تر است. برای همین برای ایجاد شیرینی مشابه به نسبت سایر شیرین کننده ها معمولا، تقریبا 20% زمین کمتر و مقدار کمی، آب کمتر نیاز است.
پاراگوئه، برزیل، چین، تایوان، کره جنوبی و مالزی مهمترین کشورهای تولیدکننده استویا هستند. بهترین خاک برای کاشت این گیاه خاک کمشور است. شیرین برگ، مناسب مناطق جنوبی ایران یا کشت گل خونه ای هم هست.
در اصفهان به روش کشت بافت تکثیر شده و به سرعت وارد صنعت گزسازی شده است. قند این گیاه جایگزین مناسبی برای شیرین کننده های مصنوعی چون آسپارتام، سدیم، ساخارین و سیکلامات است. به دلیل اینکه قند کمتری جذب بدن می کند به کاهش قند خون و فشار خون کمک می کند. عصاره استویا در صنعت شیرینی سازی، پزشکی و دیگر صنایع خوراکی مورد استفاده قرار میگیرد.
در آمریکا شیرین کننده استویا جایگزین شکر در غذاها و نوشیدنی است، تا کالری دریافتی را کاهش دهد. در اواسط دهه 90 میلادی در ایالات متحده آمریکا عصاره برگ استویا به عنوان یک مکمل غذایی فروخته می شود. شیرین کننده های استویا در آمریکا وآسیا در محصولات مختلفی مانند دسرها، بستنی، سس ها، ماست، نوشیدنیهای بدون الکل، آب نبات، سبزیجات آماده و غذاهای دریایی استفاده می شود.
سازمان نظارتی جهانی مقدار مصرف عصاره استویا را 4 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن فرد در روز مجاز می داند. برای مثال یک فرد 70 کیلوگرمی روزانه می تواند 280 میلی گرم عصاره استویا مصرف کند. همچنین بر اساس مطالعات گسترده روی حیوانات آزمایشگاهی، در مصرف استویا هیچ گونه عوارض جانبی یا مسمومیت غذایی وجود ندارد.
مصرف این شیرین کننده برای افراد مبتلا به دیابت سالم و بی خطر است. نیم بند انگشت استویا برابر با حدود یک قاشق چایخوری شکر است.
برای مطالعه مقاله جایگزینی گیاهان تازه با خشک شده می توانید از این لینک استفاده نمایید.
این گیاه چند سالی است که در شهر های شمالی کشورمان کاشت میشود و به صورت برگ های خشک بسته بندی می شود و یا به صورت عصاره به فروش می رسد. از عصاره آن برای تهیه انواع کیک ها، گز، مربا و … استفاده می کنند.
برگ های خشک این گیاه را هم می توان به صورت دم کرده مورد استفاده قرار داد. عصاره این گیاه تا یکی دو ماه بعد از تولید قابل استفاده است و دیابتی ها می توانند آن را جایگزین قند کنند. عصاره این گیاه در شهرهایی مانند اصفهان، رشت، مازندران و تهران به فروش می رسد.
برگ و عصاره خام استویا برای استفاده در طول دوران بارداری توصیه نمی شود و ممکن است خطرناک باشد. محصولات تولید شده از این گیاه را می توان در دوران بارداری به صورت متعادل مصرف شود و اگر به الکل قند حساس هستید از محصول بدون اریتیتول استفاده کنید.
استویا باعث پیشگیری از سرطان ها می شود. تحقیقات نشان داده که یک گلیکوزید به نام استیویو ساید در گیاه استویا پیدا شده که سلول های سرطانی مخصوصا سرطان پستان را از بین می برد.
استویای ممکن است به کلیه ها، سیستم تناسلی و سیستم قلبی و عروقی آسیب وارد کند و فشار خون را خیلی پایین بیاورد، و یا با داروهای کاهش دهنده فشار خون تداخل ایجاد کند.
ار بعضی وقت ها از استویا استفاده می کنید، ممکن است روی قند خونتان تاثیر نداشته باشد، ولی اگر در طول روز به صورت روزانه مصرف میکنید، مقدار کربوهیدرات را افزایش می دهد.
ممکن است که شیرین کننده های غیر مغذی (استویا) باعث اختلال در فلور روده، عدم تحمل گلوکز و اختلال متابولیک شود و همچنین در بعضی افراد هم محصولات استویایی که با الکل های قند ساخته می شود، منجر به مشکلات گوارشی (نفخ و اسهال) می شود.
در کل محصولات استویا کاملا بی خطر است. برای افراد باردار و دیابتی ها، عوارض جانبی محصولات خیلی کم است.
برای مطالعه مقاله ادویه های مناسب برای آشپزی های مختلف می توانید از این لینک استفاده نمایید.
بر اثر تحقیقات انجام شده استویا به شاخص هایی مثل قند خون، فشارخون، سطح انسولین و وزن بدن تاثیر بسیار اندکی دارد.
ترکیب گلیکوئیدی استویا ساید موجود در گیاه استویا وقتی تجزیه می شود، ذرات حاوی گلوکز را در روده بزرگ جذب کرده و مانع ورود آنها به جریان خون می شود. به این صورت به دیابتی ها کمک می کند. همچنین مصرف استویا که کاهش قند خون ناشتا کمک می کند، و مقاومت به انسولین را در دیابتی ها بهبود می بخشد.
اگر 30 دقیقه قبل از غذا استویا مصرف کنید، می توانید به کاهش اشتها کمک کنید و مانع از پرخوری شوید. در واقع استویا حاوی موادی به نام استویوزید و ربودیوزید A می باشد. این ترکیبات شیرین کننده های طبیعی هستند و برای لاغری بسیار مفید هستند و کالری ندارد.
این گیاه را می توان به صورت برگ های خشک آن را از عطاری های معتبر یا فروشگاه های بزرگ تهیه کرد. استویای خام، زمانی که در مکان سرد و خشک نگهداری می شود، بیشتر می ماند. اما در معرض رطوبت شکرک می زند. بهتر است از برگ های سبز استویا استفاده کنید، و دیگر اینکه از بهتر است که از استویای ارگانیک استفاده کنید تا کمتر دچار تغییر شده باشد.
برای خرید گیاهان دارویی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
موهای فر، به عنوان یک ویژگی طبیعی خاص، زیبایی و جذابیت خاص خود را دارند،…
پف زیر چشم یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد، صرفنظر از سن یا…
رنگ کردن موها یکی از روش های محبوب در دنیای مد و زیبایی است که…
فرورفتگی های جای جوش می توانند چهره را ناهموار و غیر یکدست نشان دهند. این…
شامپو سبغ یکی از محصولات پرطرف دار ایرانی است که به طور ویژه در بین…
همه ما این تجربه را داشته ایم: نشستن در زیر آفتاب، چشم های بسته و…