گیاه گلرنگ یکی از گیاهان دارویی است که به عنوان چاشنی در آشپزی هم کاریرد دارد. گیاه گلرنگ کاربردهایی چون کاربرد دارویی داشته، همچنین در غذا و صنعت رنگرزی مورد استفاده قرار می گیرد. گیاه گلرنگ (Safflower) که به آن زعفران تقلبی هم گفته می شود، یکی از گیاهان بومی ایران است که به خانواده کاسنیان تعلق دارد.
ارتفاع این گیاه یک ساله به 30 الی 60 سانتی متر می رسد. برگ ها پهن و دندانه دار و بدون دمبرگ هستند که به خارهای ظریف و نوک تیزی منتهی می شوند. دارای رگبرگهای درشت و برجسته می باشند. اصلی ترین و کاربردی ترین قسمت گیاه گلرنگ گلهای زرد مایل به نارنجی رنگ این گیاه هستند.
گیاه گلرنگ بخصوص گل های آن شباهت زیادی با گیاه خارخاسک دارد. گلهای گیاه گلرنگ به صورت تکی در یک طبق کوچل لوله ای ظاهر می شود. میوه گیاه گلرنگ سفید رنگ و فندقی شکل است که دسته ای تار نازک در قسمت بالای آن وجود دارد. میوه ها و بذر هایی گیاه گلرنگ مصرف دارویی دارد.
تکثیر این گیاه از طریق بذر صورت می گیرد. جهت تسریع جوانه زنی گیاه، بذرها را 24 ساعت قبل از کاشت در آب خیس کرده و سپس اقدام به کشت می کنند. 4-5 ماه بعد از کشت گیاه قابل بهره برداری و مصرف می باشد.
برای مطالعه مقاله کاشت گلرنگ می توانید از این لینک استفاده نمایید.
گیاه گلرنگ عمدتا در آب و هوای گرم و خشک رشد می کند. این گیاه بومی مشرق زمین است و از عربستان به سایر نقاط دنیا منتشر شده است. به جهت تطابقی که با تمام شرایط آب و هوایی دارد تقریبا در تمام دنیا وجود دارد و در اغلب کشورها کاشت می شود.
از مهم ترین کشورهایی که گیاه گلرنگ در مقیاس انبوه در آنها کشت می شود آمریکا، ترکیه و اسپانیا است. در این کشور ها جهت کاربرد های رنگرزی و به دست آوردن رنگ های طبیعی زمین های بزرگی را تحت کشت قرار داده و این گیاه رنگی را برداشت می کنند. گلرنگ در بیشتر استانهای ایران از جمله خراسان، تفرش، تبریز و … می روید.
گلرنگ با نام های گل خشت، کاجیره، کازیره، کافشه و کاغاله نیز شناخته می شود. به دانه های این گیاه در فارسی، «تخم کافشه»، «خسک دانه»، «تخم کاجره»، «تخم کازره» گفته می شود. گلرنگ دارای طبع گرم و خشک است. بیشتر روغن و ماده رنگی موجود در گلهای گلرنگ مورد توجه و مصرف قرار می گیرد.
برای مطالعه مقاله کافشه چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.
روغن گلرنگ که از دانه های آن استخراج می شود، دارای فواید درمانی زیادی است. اطبای بزرگی چون زکریای رازی و ابو علی سینا از روغن گیاه گلرنگ در نسخه های بسیاری جهت درمان بیماری ها توصیه کرده اند. از گل های زرد رنگ گیاه گلرنگ نیز بعد از خشک کردن، جهت رنگ دادن به غذاها و به عنوان جایگزینی برای زعفران و رنگ کردن مواد غذایی استفاده می کنند.
گل های گلرنگ منبعی برای استخراج رنگ طبیعی به شمار می آید. البته گلها هم دارای خاصیت دارویی هستند اما عمده مصرف این گیاه کاربرد بعنوان یک رنگ دهنده طبیعی است تا درمانی.به قدری رنگ گیاه گلرنگ به زعفران شباهت دارد که از آن برای تقلب در زعفران استفاده می شود.
گیاه گلرنگ حاوی دو ماده رنگی زرد رنگ و یک ماده قرمز رنگ است. ماده زرد رنگ این گیاه با نام «سلافوریلو کارتامین» و «ایزو کاتامین» حلال در آب می باشد و ماده قرمز رنگ که «کارتامین» نامیده می شود نا محلول در آب بوده و در حلالهای قلیایی ضعیف حل میشود.
همانطور که قبلا هم اشاره شد، گلرنگ به جهت داشتن مواد رنگی در گل های خود در آشپزی و رنگ دهی به غذا کاربرد دارد. به جهت گران بودن قیمت زعفران ادویه گلرنگ جایگزین مناسبی برای زعفران به شمار می رود. و از آنجایی که یک رنگ طبیعی است، هیچ ضرری را متوجه مصرف کننده نمی کند.
با استفاده از گلرنگ نه تنها از رنگ زیبای زعفرانی آن در غذایتان استفاده کرده اید، بلکه از خواص دارویی آن نیز بهره برده اید. در زیر با چند نمونه از خواص گیاه گلرنگ آشنا خواهیم شد.
برای مطالعه مقاله نگاهی کوتاه به زعفران می توانید از این لینک استفاده نمایید.
آرایش سنگین و غلیظ یا به اصطلاح آرایش مجلسی، به دلایل مختلفی در میان بسیاری…
انتخاب پرایمر مناسب بر اساس نوع پوست یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به ظاهری…
میکاپ یکی از جوانب مهم زیبایی و مراقبت از پوست است که به هنر آرایشگران…
در دنیای امروز، توجه به مراقبت از پوست به یکی از ضروریات زندگی تبدیل شده…
در فصل تابستان، با افزایش دما و رطوبت، افراد بیشتر از هر زمان دیگری نیاز…
پیری طبیعی یکی از فرآیندهای اجتناب ناپذیر زندگی است، اما با توجه به پیشرفت های…