دسته بندی ها: آموزش باغبانی

روش­های عمومی برداشت کرم از ورمی کمپوست

به­ طور­کلی، سه روش عمومی برای برداشت کرم­ها شامل روش دستی، مهاجرت و مکانیکی وجود دارد.

الف. روش دستی:

این روش مورد استفاده علاقه­ مندان و تولیدکنندگان مقیاس کوچک کرم است.

کرم­ها با دست طبقه­ بندی، و به­ طور مستقیم از کمپوست آن جداسازی می­شوند.

برای تسهیل این کار با بهره ­گیری از این واقعیت که کرم­ها نورگریز هستند، چنانچه بستر حاوی کرم­ها در یک سطح صاف مقابل نور آفتاب یا تابش نور از بالا پهن شود، کرم­ها به ­سرعت به زیر سطح فرو می­روند.

معمولاً پس از حدود نیم­ ساعت تابش نور می­توان حدود 5 تا 10 سانتی­متر از سطح کمپوست را برداشت و مجدداً اجازه داد تا کرم­ها به لایه پایین­تر حرکت کنند.

سپس لایه کمپوست باقیمانده رویی را تا رسیدن به کرم­ها برمی­دارند. این عمل تا زمانی که هیچ چیز جز توده ­ای از کرم باقی نماند ادامه می­یابد.

این روش فقط در سطوح کوچک و زمانی که ارزش کرم­ها بالاست مورد استفاده قرار می­گیرد.

ب. روش­های خود برداشت (مهاجرت):

این روش مانند برخی از روش­های مورد استفاده برای تولید ورمی­ کمپوست، بر اساس تمایل کرم­ها به مهاجرت به مناطق جدید (برای پیدا کردن مواد غذایی جدید و یا فرار از شرایط نامطلوب، مانند خشکی یا نور) است.

برخلاف روش دستی اغلب از مکانیسم­های ساده ­ای مانند غربال و یا کیسه­ های پیاز استفاده می­شود.

در روش غربالی از غربال­هایی با اندازه مش یک­ چهارم تا یک­ هشتم اینچ استفاده می­شود.

برای این منظور، دو روش مختلف وجود دارد.

  1. سیستم مهاجرت رو به پایین که در آن کرم­ها با نور قوی مجبور به حرکت رو به پایین می­شوند. در زیر غربال ظرفی پر شده با پیت­ماس مرطوب قرار داده می­شود که کرم­ها در آن بیفتند.
  2. اما در سیستم مهاجرت رو­ به­ بالا تفاوت در این است که جعبه ­ای که ته آن توری نصب شده به­ طور مستقیم روی بستر کرم قرار می­گیرد و با چند سانتی­متر پیت­ماس مرطوب همراه با مواد غذایی جذاب برای کرم­ها (مانند خمیر مرغ، تفاله قهوه، یا کود تازه گاوی) پر می­شود.

در این حالت کرم­ها به سمت بالا مهاجرت می­کنند. از این سیستم به­ طور گسترده­ ای در کوبا استفاده می­شود، با این تفاوت که به جای جعبه­ های مورد بحث از کیسه­ های بزرگ پیاز استفاده می­ شود.

مزیت این سیستم، به­ هم نخوردن بستر کرم­هاست و نقطه­ ضعف آن قرار گرفتن کرم­های برداشت­ شده در مواد کمپوست نشده است که باعث کثیفی و حتی گرم شدن ناشی از فرایند کمپوست می­ شود.

برای اجتناب از این می­توان مواد غذایی را برداشت و به کرم­ها اجازه داد تا مواد باقیمانده را مصرف نمایند.

ج. روش­های مکانیکی:

در این روش از برداشت­ کننده ­های مکانیکی استفاده می­شود. از مثال­های این می­توان به استوانه­ های دوّاری اشاره نمود که 3-2.5 متر طول و 90-60 سانتی­متر قطر دارند و با زاویه­ ای ملایم نسبت به سطح افقی قرار می­گیرند.

استوانه از توری­هایی با اندازه مش­های مختلف ساخته شده است مانند شکل  چرخش استوانه (توسط یک موتور الکتریکی) و تغذیه تدریجی استوانه از بالا با توده حاوی کرم، باعث ریزش مواد بستر از سوراخ­ها می­شود.

در انتهای استوانه نیز کرم­ها باقی می­مانند که درون سطل ریخته می­شوند.

برای مطالعه مقاله مزیت­های استفاده از کمپوست کلیک کنید .

استوانه دوّار برداشت کرم و ورمی­ کمپوست

سایر روش­های جداسازی کرم­ها از ورمی­ کمپوست:

در ادامه به سایر روشهای جدا سازی کرم از ورمی کمپوست می پردازیم.

الف. کاهش رطوبت:

در این روش 3-2 روز آبیاری توده را متوقف می­کنند. سپس به­ صورت لایه­ به­ لایه کود را از بالا برداشت کرده تا جایی که لایه ­ای 15 سانتی­متری از ورمی­ کمپوست و کرم باقی بماند.

سپس تمام کود را جمع کرده و به ­صورت یک کپه در مقابل آفتاب تل می­کنند.

پس از 2-1 روز دوباره از روی آن لایه لایه برداشت می­کنند تا مجدداً لایه ­ای 10 سانتی­متری از کود باقی بماند. این لایه حاوی حداکثر میزان کرم است، اما معمولاً تنش اندکی به کرم­ها وارد می­شود.

استفاده از این روش در تلفیق با نوردهی بهترین نتیجه را به­ دنبال خواهد داشت.

ب. استفاده از الک:

در این روش از انواع سرندهای دوّار، مکانیکی، صنعتی، الکتریکی و … برای جداسازی کرم به­ ویژه در واحدهای تولیدی بزرگ و تجاری استفاده می­شود.

سوراخ­های صفحات غربال از 3 تا 10 میلی­متر متفاوت است. بعضاً طول غربال به دو قسمت سرندهای 3 و 6 میلی­متری مجزا شده است.

با اینکه غربال 3 میلی­متری بسیار مطلوب است، اما با توجه به اینکه عموماً توده در هنگام جداسازی دارای رطوبت بالایی است توصیه می­گردد از غربال 6 میلی­متری استفاده شود .

استفاده از الک برای جداسازی کرم

ج. استفاده از جریان الکتریکی:

در این روش (روش دویکسن) دو الکترود با فاصله و جدا از یکدیگر در خاک گذاشته می­شود و در زمان­های پی­ در­پی به خاک شوک الکتریکی داده می­شود.

در این هنگام کرم­های خاکی برانگیخته شده و از خاک بیرون می­آیند، پذیرفتن این روش از سوی پژوهشگران در آغاز چشمگیر بود، ولی از یک­سو رسانایی خاک­ها یکسان نیست و از سوی دیگر در این روش کرم­هایی که نزدیک الکترود هستند بسیار برانگیخته می­شوند و بیشتر آنها فلج یا کشته می­شوند، بنابراین کرم­هایی که دورتر از الکترود هستند بیرون می ­آیند.

برخی از کرم­ها به عمق خاک پناه می­برند، گاهی انتقال شوک به جاهای دورتر به اندازه­ای نیست که کرم­ها را وادار به بیرون آمدن از خاک کند.

د. استفاده از مواد شیمیایی:

محلول­هایی با غلظت ویژه از مواد براگیزاننده کرم­ها آماده می­شود و حجم ویژه­ای از آن را روی خاک می­ریزند و زمان می­دهند تا کرم­ها به سطح خاک بیایند.

برای مثال، کاربرد محلول فرمالین در سطح یک مترمربع، برای سه­ بار و هر بار 15 لیتر (در کل 45 لیتر) از محلول 0.1 تا 0.5% فرمالدهید می­ریزند، تا کرم­های خاکی از لایه­ های زیرین بالا بیایند.

این روش برای گونه لومبرگبرس ترستریس به­ ویژه در زمین­های کشاورزی سودمند است ولی در چمنزارها کارایی چندانی ندارد.

در این روش گونه­ های بزرگ و قوی به روی خاک می­ آیند ولی گونه­ های کوچکتر یا کرم­های جوان نمی­توانند خود را بالا بکشند و می­میرند.

کاستی دیگر این روش عدم نفوذ فرمالدهید به لایه­ های زیرین خاک یا بستر است زیرا فرو رفتن محلول افزوده شده در خاک بستگی به ویژگی­های خاک دارد.

از محلول پرمنگنات پتاسیم 5% نیز به­جای فرمالدهید می­توان استفاده نمود.

ه. اضافه کردن بستر غذایی جدید به بستر قبلی:

در این روش بستر غذایی تازه به محیط کاشت اضافه می­شود. کرم­ها به­ سمت بستر جدید رفته و می­توان بستر قدیمی را برداشت.

در این روش بیشتر، کرم­های نوزاد جدا می­شوند و کرم­های بالغ در بستر قدیمی می­مانند که آن­هم به­ دلیل بزرگ بودن کرم­های بالغ است که بعداً می­توان آنها را با سرند به ­راحتی جدا کرد.

می­توان بستر جدید را درون سبد روی بستر قبلی قرار داد تا کرم­ها به بستر جدید مهاجرت کنند.

در حال حاضر این روش از بهترین روش­ها برای جدا کردن کرم در مکان­های بزرگ تولید ورمی­کمپوست می­باشد.

برای مطالعه مقاله مزایا و مشکلات تولید کمپوست در مزرعه کلیک کنید .

اضافه کردن بستر غذایی جدید به بستر قبلی

و. روش­های تلفیقی

راندمان و سرعت جداسازی کرم­ها با استفاده از روش­های تلفیقی بالا می­رود. برای مثال، زمانی­که بستر آماده ­ی برداشت شد، ابتدا با کاهش رطوبت به مدت 3-2 روز اجازه می­دهند سطح بستر خشک شود و در لایه بالایی میزان رطوبت کاهش یابد.

با توجه به ترجیح کرم­ها به حضور در محیط مرطوب، به­ سمت پایین­تر بستر حرکت می­کنند. برای تسریع در حرکت کرم­ها می­توان با روشن کردن لامپ روی توده موجب شد تا کرم­ها سریع­تر به­ طرف پایین حرکت کنند.

بنابراین می­توان لایه بالای بستر را برداشت و مجدداً در لایه بعدی با کاهش رطوبت و تاباندن نور کرم­ها را مجبور به حرکت به­ سمت پایین­تر نمود و این کار را تا رسیدن به لایه زیرین ادامه داد.

سپس بستر پایینی را روی بستر تازه­ای که قبلاً آماده شده و روی آن یک توری پلاستیک مشبک قرار دارد می­ریزند تا کرم­ها از این قسمت به قسمت زیرین که بستر تازه است حرکت کنند.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند.*

آخرین نوشته ها

مراحل پاک کردن آرایش سنگین صورت

آرایش سنگین و غلیظ یا به اصطلاح آرایش مجلسی، به دلایل مختلفی در میان بسیاری…

2 هفته قبل

چگونه پرایمر خوب انتخاب کنیم؟

انتخاب پرایمر مناسب بر اساس نوع پوست یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به ظاهری…

2 هفته قبل

اول کانسیلر بزنیم یا کرم پودر؟

میکاپ یکی از جوانب مهم زیبایی و مراقبت از پوست است که به هنر آرایشگران…

2 هفته قبل

تأثیر استفاده از ضدآفتاب ها بر سلامت پوست

در دنیای امروز، توجه به مراقبت از پوست به یکی از ضروریات زندگی تبدیل شده…

3 هفته قبل

اسپری ضد عرق یا دئودورانت مایع کدام مناسب تر است؟

در فصل تابستان، با افزایش دما و رطوبت، افراد بیشتر از هر زمان دیگری نیاز…

3 هفته قبل

بررسی جامع محصولات آرایشی بهداشتی ضدپیری

پیری طبیعی یکی از فرآیندهای اجتناب ناپذیر زندگی است، اما با توجه به پیشرفت های…

4 هفته قبل