اساسا، آکواپونیک ادغام آبزی پروری ماهی و هیدروپونیک رشد گیاهان در محیط آبی میباشد. آکواپونیک بهترین تکنیک است. بیایید با جزئیات بیشتری بررسی کنیم.
آکواپونیک، سیستم زیستی یکپارچه میباشد که شامل دو عنصر اصلی است.
این دو اجزاء در محیط آبی با یکدیگر برهم کنش داشته و در چرخه آن آکواپونیک رخ میدهد. آب حاوی زباله های حیوانات میباشد که مواد مغذی مورد نیاز برای رشد گیاهان را فراهم میکند. در مقابل، گیاهان نیتروژن زیاد را مصرف کرد و آب تصفیه شده را به مخزن میرساند. برای این که تمام داستان را بگویم، باید اشاره کنم که جوامع زنده زیادی در سیستم آکواپونیک وجود دارد که از آن جمله میتوان به جامعه میکروبی اشاره کرد. باکتریهای تولید کننده نیتروژن معمولا در فیلترهای زیستی مناسب قرار میگیرند. با ترکیب و اتصال این جوامع مختلف، یک سیستم بسته ایجاد میشود که میتواند محصولات گیاهی و حیوانات منحصربفرد در آن رشد کند. برای درک آکواپونیک و انگیزه توسعه آن، باید به تاریخ آن نگاه کنیم.
آکوآپونیک (Aquaponic) یک سیستم بیولوژیکی است که کشت آکوآی (Aquaculture) (پرورش ماهی) چرخشی را با هیدروپونیک که در آن سبزی، صیفی یا گل کاشته شده است؛ پیشرفت های اخیر پژوهشگران و تولیدکنندگان، سیستم آکوآپونیک را به عنوان مدلی، در آورده که برای تولید پایدار موفق بوده است.
مشخص شده که طغیان رودخانه باعث حاصلخیزی خاک کشاورزی میشود. بزرگترین و سازنده ترین سازه انسانی در سیلابهای رودخانه های بزرگ، دلتای رود نیل میباشد که توسعه یافته است. به طور طبیعی، افراد شروع به دیدن و مطالعه مکانیک پشت این پدیده میکنند که برای تولید کنترل شده استفاده میگردد. اولین علامت فعالیت مشابه با آکواپونیک در تمدن آزتک (یک تمدن سرخپوستی در مکزیک بودند) (1000 سال قبل از میلاد) یافت شده است. این گیاهان روی سطح جزایر قایق مانند که در برخی از کانالهای شناور ویژه قرار داشتند، رشد میکردند. آب، ضایعات و لجن برای آبیاری و بارور کردن محصولات جزایر استفاده میشدند. این سیستم تحت عنوان “کینامپس” شناخته میشود.
شاخه ای کاملا جداگانه از آکواپونیک که در آسیا توسعه یافته است. سطوح بزرگ آن در زیر نواحی اصلی کشت برنج، موجب توسعه آکواپونیک شده است. اگرچه پایه مشابه است، اما فعالیت آکواپونیک تا حدودی از سیستمهای اولیه متفاوت میباشد.
برای نخستین بار اقوامی به نام ازتک ساکن آمریکای جنوبی توانستند کشاورزی را با تلفیقی از آبزیپروری به نمایش بگذارند. آنها از طریق آبگیرهای راکد که سرشار از مواد مغذی ناشی از وجود مواد دفعی آبزیان بود را از طریق کانالهای آبرسانی به اراضی کشاورزی اطراف میرساندند.
در چین اندونزی، هند نیز پرورش آبزیان در مزارع برنج قدمتی بسی طولانی دارد. توجه داشته باشید که اجرای سیستماتیک آکواپونیک از اوایل دهه 80 میلادی آغاز شد.
برخی از نکات برجسته تاریخ آکواپونیک در قرن بیست و یکم میباشند که عبارتند از:
در آکواپونیک محلول غذایی هرز از مخازن ماهی برای تغذیه بسترهای تولید هیدروپونیکی از طریق آب آبیاری به کار میرود. این برای ماهی مطلوب است، زیرا ریشه های گیاهی و محیط درایزوفره باکتریایی مرتبط با آن مواد غذایی موجود در آب را حذف میکند. این مواد غذایی که از کود ماهیها (فضولات ماهی)، جلبکها و تجزیه غذای ماهیها حاصل میشود، به عنوان آلوده کننده محیط رشد ماهی محسوب شده، در صورتی که توسط گیاهان جذب نشود؛ موجب ایجاد سطوح سمی در مخازن ماهی میشود.
بدین ترتیب فضولات ماهی (مواد زائد) به عنوان کود مایع برای گیاهان کشت شده هیدروپونیکی عمل میکند. از طرفی دیگر، بستر هیدروپونیکی به عنوان فیلتر زیستی (Biofilter) که آب تصفیه شده را به مخازن ماهی برمیگرداند؛ عمل میکند. باکتری هایی که در داخل بستر هیدروپونیکی (سنگریزه ها) موجود بوده، در ارتباط با ریشههای گیاهی است، نقش بسیار مهمی در بازیابی محلول غذایی ایفا میکند. درواقع بدون این میکروارگانیسمها، تمامی سیستم غیرفعال میشود. تولیدکنندگان گلخانهای از آکوآپونیک به دلایل ذیل استقبال میکنند:
در طی ده سال گذشته، تکنولوژی آکوآپونیک به طور قابل ملاحظه ای بهبود یافته و نتایج زیر به دست آمد: تحقیقات در زمینه تعیین نسبت مطلوب تانک (مخزن) ماهی و حجم فیلتر زیستی (هیدروپونیک) در سرعت رشد ماهی و کیفیت آب نشان داد که این نسبت بسته به اهداف مورد نظر تولیدکنندگان فرق میکند.
بدون وجود اطلاعات، افراد معمولا نمیتوانند از حداکثر قابلیت آکواپونیک استفاده کنند. انواع مختلفی از تکنیکهای آکواپونیک وجود دارد که در زیر ارائه شده اند. انواع سیستم های آکواپونیک را میتوان بر اساس پیچیدگی، نوع فیلتراسیون و فاکتورهای متفاوت طبقه بندی کرد. ساده ترین سیستم برای آکواپونیک خانگی، سان پوند است. سان پوند یک حوض ماهی یا یک مخزن است که در آن گیاهان در سطح آب شناور بوده و ریشه ها در آب قرار دارند (پشتیبانی میشوند) اگر ماهی ها را همزمان با گیاهان پرورش میدهید، بایستی ریشه ها از لحاظ فیزیکی محافظت شوند تا ماهیها به آنها آسیب نزنند. اصل سان پوند همانند سیستمهای آکواپونیک قدیمی است که توسط آزتکها استفاده میشد.
سیستمهای پیچیده تر عمدتا دارای پنج عنصر اصلی هستند:
توجه داشته باشید که تعداد کل عناصر اساسی ممکن است بسته به طراحی متفاوت باشد. با توجه به اینکه آکواپونیک توسط مخترعان مختلف سراسر جهان توسعه یافته است، مفاهیم تا حدود زیادی میتوانند متفاوت باشند. چه چیزی باعث میشود که در تنظیم آکواپونیک خاص، سیستم هیدروپونیک ایستادگی داشته باشد. بیشترین شیوه های تولید و روشهای تولید محصول در سیستمهای هیدروپونیک عبارتند از:
روشهای متعددی میتوانند ترکیب شوند. جالب است که سیستمهای آکواپونیک عمدتا توسط کشاورزان طراحی شده اند. انتظار میرود که مهندسان و مشاوران حرفهای نیز نقش بزرگی را ایفا کنند، زیرا پروژه های آکواپونیک بسیار بزرگ و پیچیده هستند.
همه گونه های ماهی برای کشت آکواپونیک مناسب نیستند. ماهی باید قادر باشد:
اینکه چه نوع ماهی در این سیستم خوب عمل میکند نیز مهم است. نام اسپرانو در آمریکا سیستم ساده آکوآپونیک را که به ماهی تیلاپیا کار میکرد، ابداع نمود، ماهی تیلاپیا به بیماری و علف خواری مقاوم است. این ماهی بعد از ماهی کپور، بیشترین کشت را در جهان را دارد. این ماهی یک نوع ماهی گوشتی بوده، به طوری که 44 درصد وزن بدنش را فیله تشکیل میدهد. گیاه انتخابی (نام اسپرانو) ریحان بود. وی از سیستم هیدروپونیک قطرهای با بستر ریشهای که حاوی سنگریزههایی به اندازه نخود است؛ استفاده نمود. ریشههای گیاه حدود 7.5 سانتیمتر بالای این بستر را استفاده میکنند.
بدین ترتیب، مواد مغذی قطرات وارد شده در محیط ریشه، مصرف شده، بقایای آن به طرف پایین زهکش شده، در آنجا باکتریها مواد مضر تولید شده توسط ماهیها (آمونیاکها) را حذف میکنند و در نتیجه آب برگشتی به مخزن ماهیها 96 تا 98 درصد خالص است.
در این سیستم هرگز نباید ماهی را تنها و بدون گیاه گذاشت. ضمن اینکه لازم است از تکثیر بیش از حد ماهی و شلوغ شدن آنها در مخازن نیز جلوگیری نمود. در روش آکوآپونیک تنظیم pH با میزان مصرف پروتئین برای تغذیه ماهی تنظیم میشود. بدین ترتیب که با برنامهریزی تغذیه ماهی نسبت به تنظیم اسیدیته محلول غذایی هیدروپونیک اقدام میشود.
میتوان لوله PVC را با قطر 2.5 سانتیمتر برای پمپ کردن محلول غذایی غیر تصفیه شده (مخزن ماهی) به بستر رشد گیاه استفاده کرد. از پمپهای با نیم اسب بخار برای جریان چرخشی آب میتوان استفاده کرد. فاصله زمانی بین چرخش را میتوان بین 2 تا 15 دقیقه در نظر گرفت. در صورتی که ابتدا 500 لیتر از یک مخزن پمپ شود، بازگشت آن با طی کردن مسیر بستر ریشهای گیاه، حدود 10 دقیقه به طول میانجامد.
یک سطل، حاوی یک پمپ در انتهای هر کدام از بسترهای گیاهی قرار دارد که حدود 50 لیتر گنجایش دارد. زمانی که این سطل پر از آب شود، به داخل مخزن ماهی پمپ و برگشت داده میشود. تام برای برگشت آب به مخزن از لولههای پلاستیکی سوراخدار که حالتی شبیه آبپاش به وجود میآورد، استفاده کرد. با این روش، اکسیژن کافی برای ماهی با آب مخلوط میشود. با توجه به جریان چرخشی آب و حفظ آن، حدود 7.5 درصد آب جایگزینی در هر ماه که ناشی از جذب آن توسط گیاه و تبخیر است، نیاز هست.
در اینجا برخی از گونه های ماهی به منظور استفاده در آکواپوینک معرفی شده است :
تیلاپیا:
در سیستم آکواپونیک ماهی تیلاپیا به طور گسترده استفاده میشود. این ماهی از نظر اندازه، سختی، تحمل انواع دما و شرایط آب و تولید گوشت نرم بسیار مناسب است. تیلاپیا دارای اشتهای زیادی بوده و رشد سریعی دارد و برای پرورش مناسب است.
قزل آلا:
قزل آلا به خانواده سالمون تعلق دارد و گوشت آن بسیار ارزشمند است. آنها شکارچیان آب سرد هستند و دمای مطلوب برای رشد آنها حدود 15 درجه سانیتگراد است و نیازمند رژیم غذایی پر پروتئین و آب تمیز هستند. به دلیل ترجیح دماهای سرد، در هوای سرد و معتدل رشد ایده آلی دارند. برخی از تولید کنندگان ماهی قزل آلا تنها در ماههای زمستان آنها را پرورش میدهند. توجه داشته باشید که آب سرد ممکن است باعث محدودیت در انتخاب گیاهان شود. رایجترین گونه نگهداری شده ماهی قزل آلای رنگین کمان است.
گربه ماهی:
دو گونه گربه ماهی، گربه ماهی کانل (Ictalurus punctatus) و گربه ماهی آفریقایی (Clarias gariepinus) برای سیستم آکواپونیک مناسب هستند که به دلیل تحمل زیاد نوسانات اکسیژن، نیتریت و pH و مقاومت در برابر انگلها و بیماریها میباشد. این ماهیها به غذاهای غرق شده نیاز دارند و به همین دلیل بیشتر در پایین مخزن زندگی میکنند و به عنوان ماهی کم چگال در نظر گرفته میشوند. این ماهیها را میتواند در ترکیب با گونههایی که در لایه های بالایی آب زندگی میکنند رشد داد.
کپور:
کپور به طور گسترده در جهان پرورش داده میشود. در محیط آکواپونیک، سه گونه رایج کپور، شامل کپور معمولی (Cyprinus carpio)، کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix) و آمور (Ctenopharyngodon idella) میتوانند با همدیگر رشد کنند، زیرا تمام مواد غذایی را پوشش میدهند و از منابع غذایی و همچنین ضایعات استفاده میکنند. آنها میتوانند در محدوده دمایی شگفت انگیز (34-4 درجه سانتیگراد / 93-39 درجه فارنهایت)، با دمای بالایی 20 درجه سانتیگراد (حدود 84-77 درجه فارنهایت) رشد سریعی داشته باشند.
ماهی لب بزرگ:
با وجود اینکه ماهی لب بزرگ نسبت به تیلاپیا حساسیت بیشتری دارد؛ با این حال، نسبت به سطوح اکسیژن محلول و سطوح بالای نیترات تحمل بالایی دارد. ماهی لب بزرگ در محدوده دماهای مختلف رشد کرده و در طول یک سال بسیار بزرگ میشود.
ماهی زینتی:
ماهی زینتی مانند کوئی و ماهی طلایی انتخابهای خوبی هستند؛ به ویژه هنگامی که شما سیستم خود را شروع کرده و میخواهید آن را آزمایش کنید. در صورتی که مایل نیستند ماهی را به عنوان منبع غذایی استفاده کنید، از ماهیهای زینتی بهره ببرید. در استرالیا، گونه های بومی، نظیر بارامانودی، پرچ نقره ای و موری کد، رشد داده میشود.
بی مهرگان:
اگرچه در حوزه پرورش آبزی رشد بیمهرگان نادر است، اما میتوانند در مخزن ماهی نیز استفاده شوند. به عنوان مثال، میگو از غذاهای باقی مانده ماهیها، مواد زائد و سایر مواد آلی موجود در مخزن تغذیه کرده و سیستم را سالم نگه داشته و باعث افزایش تجزیه ضایعات میشود.
نکته مهم: هر گونه ای از ماهی که برای رشد انتخاب میکنید، هرگز آنها را در آب جاری رها نکنید. من توصیه میکنم که گونه ای را انتخاب کنید که بومی منطقه شما باشد
به صورت کلی میتوان اذعان نمود که کشت گیاهان از طریق آکواپونیک همان تلفیق پرورش آبزیان با محصولات کشاورزی است مزایایی به قرار زیر دارد که عبارتاند از:
کارآیی استفاده از آب:
با توجه به ماهیت چرخشی آن، آکواپونیک به صورت کارآمد از آب استفاده میکنید. یک مزرعه آکواپونیک به حدود 2 درصد آب منظم نیاز دارد. این امر به دلیل این واقعیت است که آب از طریق تبخیر از زمین از دسترس خارج نمیشود. در مقایسه با آبزی پروری استاندارد، سیستم آکوآپوینک تولید تیلاپیا تنها به یک درصد آب برای تولید منظم نیاز دارد. استفاده از این روش باعث صرفهجویی در مصرف آب میشود به قول معروف با یک تیر دو نشان را به هدف میزنید تولید دو محصول از طریق یک منبع آب
حساسیت و انعطاف پذیری:
یکی از مزایای اصلی آکواپونیک این است که شما میتوانید سیستم بسته ای را ایجاد کنید که نیاز به ورودی کمی دارد. شما بایستی غذای ماهی را تهیه کنید و آن نیز به نوبه خود غذای بستر گیاه را ایجاد میکند. همچنین، آکواپونیک برای تولید مواد غذایی شخصی و خانوادگی ایده آل است، زیرا سبزیجات و پروتئینهای با کیفیتی را برای شما تولید میکند. برخی از پروژه ها نظیر، موسسه آلکمی، از آکواپونیک به عنوان سیستمی برای تامین غذای مورد نیاز خود استفاده میکند.
نکتهای که وجود دارد این است اکواپونیک برای آبزیان نیز مفید است، چرا که اگر این دفع مواد زائد آبزیان صرف گیاهان نشود در بستر استخر تجمع میکند و این تجمع و پسماند مواد سم ایجاد میکند. این حالی است که در روش اکواپونیک این پسماند صرف گیاهان میشود.
امنیت غذایی محلی و جهانی:
آکواپونیک ممکن است بخشی از راه حل افزایش تقاضای جهانی مواد غذایی باشد. با افزودن اجزای آبزی پروری به رشد گیاهان هیدروپونیک، آکواپونیک پروتئین بسیاری را توسط ماهی فراهم میکند. کارآیی سیستم آکواپونیک یک مزیت بزرگ بوده و باعث تولید غذای بیشتری میشود.
مزایای زیست محیطی:
علاوه بر کارآیی مصرف آب، آکواپونیک دارای مزایای زیست محیطی دیگری نیز میباشد. نیازی به زمینهای کشاورزی نداشته و از اثرات منفی روی خاک اجتناب میشود و تبدیل زمین (جنگل زدایی) مورد نیاز نیست. آفتکش و کودی در آن استفاده نمیشوده و در نتیجه زمینهای اطراف و اکوسیستم آب را آلوده نمیکند. همچنین، بسیاری از فضاهای “محیط زیست مرده” مانند انبارها را به مزارع زنده تبدیل میکند. مزایای گسترده ای با هدف توسعه پایدار برای تولید مواد غذایی داشته و باعث دسترسی آسان به غذاهای سالم و بهبود اقتصاد محلی میشود.
آکواپونیک باعث بهبود کیفیت آب استخرهای پرورش ماهی به همراه کاهش آلودگی محیط زیست میشود. همچنین این روش باعث صرفهجویی در مصرف کودهای شیمیایی میشود.
تنوع سفارش در بازار:
ترکیبی از ماهی همیشه تازه و سبزیجات میتواند شما را به یک رقیب جذاب در بازار کشاورزان تبدیل کند، به ویژه در مورد مصرف کنندگان که مواد غذایی محلی و پایدار نیاز دارند.
همچنین:
سیستم های آبی همانند هر نوع سیستم دیگری دارای نقاط ضعف و محدودیتهایی هستند. شما میتوانید با سیستمهای کوچک مقیاس برای مقدار پول نسبتا کمی آزمایش کنید. آغاز تولید صنعتی در مقیاس بزرگ میتواند هزینه های زیادی را در پی داشته باشد و هزینه آن از 2000 تا 10000 دلار آمریکا متفاوت است.
یکی دیگر از اجزای ضروری سیستم آکواپونیک سبزیجات هستند. درست مانند هیدروپونیک، برخی از انواع خاصی از گیاهان در آکواپونیک رشد میکنند. ما قصد داریم برخی از سبزیجات پیشنهاد شده برای آکواپونیک را معرفی کنیم.
گیاهانی که با سیستمهای هیدروپونیک سازگار هستند، در اکثر موارد با سیستمهای آکواپونیک نیز سازگاری دارند. سبزیجات برگ سبز با موفقیت رشد میکنند. در اغلب موارد خیار و گوجه فرنگی استفاده میشود، اما برای یک مبتدی ممکن است پیشرفته باشد.
بر اساس نظرسنجی صورت گرفته در سال 2015، اغلب گیاهان تولید شده در میان تولیدکنندگان بزرگ قرار دارند و عبارتند از:
تمام موجودات، چه سبزیجات و چه ماهی ها، هرگز بدون افزودن مواد مغذی، فیلترهای زیستی و نحوه استفاده از آن ها در سیستم های آکواپونیک، به درستی رشد نمیکنند.
نکته آکواپونیک این است که یک سیستم چرخشی بسته را ایجاد میکند نیاز به افزود کود به گیاهان نیست. آب موجود در مخزن ماهی قادر است تمام مواد مغذی مورد نیاز محصولات هیدروپونیک را تامین کند. به منظور درک چگونگی حرکت مواد مغذی در آکواپونیک، بایستی به چرخه نیتروژن و ستون شیمیایی اصلی آکواپونیک نگاه کنیم.
نیتروژن (N) یک عنصر شیمیایی بوده و ایجاد کننده تمام اشکال زندگی است. نیتروژن یک منبع غذایی مهم برای گیاهان است. یکی از مهمترین منابع نیتروژن موجود در طبیعت، تجزیه زباله های حیوانی و متابولیتها است. در اکوسیستمهای طبیعی که سیستمهای آکواپونیک از آن تقلید میکنند، هیچ چیزی هدر نمیرود. ضایعات حیوانی (ادرار) عمدتا از آمونیاک (NH3) ساخته شده اند. سایر مواد آلی، نظیر مواد غذایی باقیمانده یا حیوانات مرده، توسط عملکرد میکروارگانیسمها به آمونیاک تبدیل میشوند.
آمونیاک به تنهایی سمی بوده و در دسترس گیاهان نیست. در این صورت، گروه خاصی از باکتریهای تولید کننده نیتروژن دخالت میکنند. این باکتریها متعلق به نیتروسوموناس و نیتروباکتر بوده و کلونیهایی را در سطح بیوفیلم و مواد موجود در سطح آب تشکیل میدهند.
در شرایط هوازی، ابتدا باکتریهای اکسید کننده آمونیاک، آمونیاک را به نیتریت (NO2) تبدیل میکنند. سپس، باکتریهای اکسید کننده نیتریت نیز نیتریت را جذب کرده و آنها را به ترکیبات نیترات (NO3) تبدیل میکنند. سپس، گیاهان به راحتی از نیترات استفاده میکنند. همچنین، اگر نیاز به افزایش pH باشد، یک فرآیند جانبی مفید بایستی انجام شود که آن اضافه کردن مواد مغذی بیشتر میباشد. اگر از هیدروکسید کلسیم و هیدروکسید پتاسیم استفاده شود، pH تا حد خنثی (7) افزایش مییابد. اگر آب به همراه کلسیم و پتاسیم باشد، گاهی اوقات باعث کمبود عناصر لازم برای رشد و افزایش عملکرد میشود. کل فرآیند بهینه سازی مواد مغذی – از نیتریفیکاسیون تا pH – در داخل سیستم بیوفیلترها صورت میگیرد.
اگرچه نام آن قوی به نظر میرسد، اما فیلترهای زیستی تنظیمات بیسار ساده ای دارند. این فیلترها شامل یک مخزن متصل به پمپ هوا و یک نوع سوبسترا میباشد که سطح مورد نیاز برای رشد باکتریهای تولید کننده نیتروژن را فراهم میکند. سطح بیشتر برای تشکیل بیوفیلم به معنی باکتری بیشتر است که فرآیند نیتریفیکاسیون کارآمدتری را دارد. فیلتراسیون زیستی خوب، ستون کلیدی بوده و باعث پایداری شیمیایی آکواپونیک میشود. حتی در محیط های ساده نیز این فرآیند را انجام میدهد. محیط هایی که در بیوفیلترها استفاده میشوند ماسه، شن، محیطهای پلاستیکی تخصصی و بیوبالها هستند. از آنجا که باکتریهای تولید کننده نیتروژن هوازی هستند، این بدان معنی است که آنها برای زندگی و رشد به اکسیژن نیاز دارند.
چگونگی کار بیوفیلترها:
بیوفیلتراسیون از طریق سه مرحله اصلی رخ میدهد:
توجه داشته باشید که این یک طرح کلی برای تنظیم آکواپونیک رایج میباشد و میدانیم که بسته به طراحی مراحل ممکن است متفاوت باشد. در برخی از سیستمها، آب از طریق جاذبه زمین وارد مخزن میشود. در سایر سیستمهای فیلتراسیون، واحد هیدروپونیک توسط محیط هیدروپونیک به عنوان زیستگاه باکتری، ترکیب میشود.
انواع بیوفیلترها:
چهار نوع رایج از بیوفیلترها عبارتند از:
شما میتوانید بیوفیلتر را خریده یا سفارش دهید و یا اینکه خودتان بخرید. بیوفیلترهای خانگی از کیفیت بهتری نسبت به فیلترهای شناور تجاری برخوردار هستند.
دمای ایده آل برای رشد و عملکرد باکتریها 17 تا 34 درجه سانتیگراد است. در عین حال، این ناحیه دمای مناسبی را برای گونه های گیاهی و ماهیها فراهم میکند.
pH مطلوب برای نیتریفیکاسیون 7 تا 9 است. pH خنثی حدود 7 نقطه مناسب برای نیازهای گیاهان و نیازهای ماهیها در سیستم است. برای کنترل سلامت بیولوژیکی و عملکرد مناسب، سطوح آمونیاک و نیتریت بایستی آزمایش شود. مقدار قابل تحمل بستگی به گونه های ماهی دارد. علاوه بر ماهیهایی که نیاز به اکسیژن محلول در آب دارند، باکتریها نیز به آن نیاز دارند. سطح مطلوب DO برای حمایت از فعالیت باکتریهای سالم، 8-4 میلیگرم در لیتر است. باکتریها به نور UV حساس هستند و به این نور به عنوان باکتریکش شناخته شده است. بنابراین، بیوفیلترها نیاز به حفاظت از نور آفتاب دارند. این حفاظت تا زمانی صورت میگیرد که بیوفیلم به خوبی استقرار یافته است.
قدرت اصلی آکواپونیک این است که نقاط ضعف هر دو گونه آبزی پروری و هیدروپونیک را برطرف میکند. این امر چگونه است؟ آبزی پروری معمولا در منابع بسیار سنگین استفاده میشود. افزایش تعداد ماهی نیاز به حجم زیادی از آب دارد که با مواد زائد و شیمیایی مضر اشباع میشود و نیاز به تغییرات زیادی در آب دارد. از سوی دیگر، آب خالص دارای مقدار اندکی مواد مغذی بوده و گیاهان پرورش یافته در هیدروپونیک، به ویژه گیاهان زراعی، به افزود کودهای رشد نیاز دارند. با این حال، یکی از مواد مغذی مورد نیاز برای رشد گیاهان، نیتروژن میباشد که در بسیاری از فاضلابهای آبزی پروری به همراه بسیاری از عناصر ثانویه وجود دارد.
اینجا، جایی است که هم افزایی کامل آکواپونیک صورت میگیرد.
این چرخه ادامه داشته و محصول زیادی از ماهی و سبزیجات حاصل میشود.
همانطور که قبلا گفته شد، علاوه بر حیوانات و گیاهان آبزی، گروه سوم از موجودات نقش کلیدی را در آکواپونیک ایفا میکنند.
گروه مورد نظیر موجودات و باکتریهایی هستند که باعث تثبیت نیتروژن شده و منجر به ایجاد چرخه نیتروژن در سیستم آکواپونیک میشوند. فرآیند نیتروژن حاصل از باکتری (منبع) تحت عنوان “جادو” نشاخته میشود که کارآیی آکواپونیک را نشان میدهد.
چرا نیتریفیکاسیون برای آکواپونیک حیاتی است؟ استفاده از باکتریهای تولید کننده نیتروژن، یک جنبه کلیدی برای موفقیت در آکواپونیک میباشد که به دو دلیل است:
امیدوارم که شما یک ایده اساسی در مورد چگونگی کار آکواپونیک، چگونگی کمک به تولید کنندگان مواد غذایی و جامعه داشته باشید. البته، در این مورد هنوز موارد بسیار متنوعی وجود دارد. شما میتوانید از این مقاله به عنوان مقدمه، پایه و الهام بخش تحقیقات بیشتر استفاده کنید. از آنجا که آکواپونیک به صورت مستقل و غیر تجاری توسعه داده میشود، منابع زیادی وجود دارد – مانند راهنمای تولید FAO برای آکواپونیکهای کوچک در سطح کوچک. اگر شما علاقه مند هستید و میخواهید در خانه خود آکواپونیک را داشته باشید، این پست میتواند مفید باشد.
آیا تجربه ای در استفاده از آکواپونیک دارید؟ آیا راهنمایی هایی را برای به اشتراک گذاشتن دارید؟ آیا این مقاله مفید بود؟ به ما اطلاع دهید.
آرایش سنگین و غلیظ یا به اصطلاح آرایش مجلسی، به دلایل مختلفی در میان بسیاری…
انتخاب پرایمر مناسب بر اساس نوع پوست یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به ظاهری…
میکاپ یکی از جوانب مهم زیبایی و مراقبت از پوست است که به هنر آرایشگران…
در دنیای امروز، توجه به مراقبت از پوست به یکی از ضروریات زندگی تبدیل شده…
در فصل تابستان، با افزایش دما و رطوبت، افراد بیشتر از هر زمان دیگری نیاز…
پیری طبیعی یکی از فرآیندهای اجتناب ناپذیر زندگی است، اما با توجه به پیشرفت های…
نمایش دیدگاه ها
سلام آیا کود موجود در آب ماهی رو نمیکشه؟
کود موجود در آب آکوا پونیک همان فضولات ماهی ها هستند
سلام
یعنی در این روش دیگه نیازی به اون محلو های غذایی که تو روش هیدروپونیک اضافه میشه نیست؟ (فقط آب و ماهی؟؟)
برام مهمه
چون میخواستم گلخانه هیدروپونیک احداث کنم چند جا سوال کردم گفتن اون محلول های لازم برای هیدروپونیک خارجیه و خیلی گرون و ممکن هست که همیشه گیر نیاری
میخواستم بدونم اگه تو روش آکواپونیک فقط آب و ماهی خب به نظرم به صرفه ست
یه سوال دیگه:
نوع ماهی هایی که برای این روش استفاده میشه چیه؟
بله در روش آکوا پونیک شما احتیاجی به کود مایع ندارید و فقط از آب ماهی استفاده میشود و اینکه ماهی تیلا پیلا و یا ماهی تزئینی کوی میتوانید استفاده کنید.
سلام اگه ماهی دیگه بجز این دو نمونه که گفتید استفاده کنیم مشکلی ایجاد میشه؟
نه شما میتوانید چندین نوع دیگه ماهی را هم استفاده کنید
با سلام
آیا از این روش در استخر های خاکی هم می شود استفاده کرد؟
بله در روش اکواپونیک می توان از استخر خاکی هم استفاده کرد
با سلام میشه لطفا ماهی ها و گیاهانی که میتونیم استفاده کنیم رو معرفی کنید؟
و اینکه باید ریشه ی گیاه در مستقیم در آب باشه ؟
انواع ماهی ها را می توان در آکوا پونیک استفاده کرد مانند ماهی کوی (تزئینی ) و ماهی تیلاپیلا (خوراکی)
بله ریشه گیاه باید مستقیما در آب باشد
ایا در سیستم اکواپونیک اب استخر ماهی تعویض میگردد
آب باید تصفیه شود ولی بهتر است از آب مقداری هر هفته کم شود و سپس آب تازه جایگزین شود.
سلام
آیا جایی در ایران سراغ دارید که تاحالا نمونه این روش رو بصورت عملیاتی کار کرده باشه؟ و از نتیجه کارشون بشه اطلاع کسب کرد
سلام ما خودمون در حد آزمایشگاهی فلفل کاشتیم اما برای رشد بیشتر مجبور شدیم به خاک انتقال بدهیم چون ریشه ها دیگر بیشتر رشد نمیکرد ولی مهمترین فاکتور برای این کار تامین نور مناسب هست بهترین محصولی که میتوانید با این روش بکارید کاهو و سبزیجات هست زیرا هنگام برداشت تمیز هست و کثیفی های داخل خاک رو ندارد ولی جایی که اینکارو به صورت گسترده کرده باشند نه اما فکر کنم سمت شهریار روش هیدروپونیک رو اجرا کردند.
داخل اکواریووم فقط باید پمپ بزارم؟ یا لامپ و چیزای دیگه ام لازم داره؟
شما باید یک آکواریوم کامل داشته باشید زیرا باید ماهی هم نگهداری بکنید.
سلام و خسته نباشید
بفرمایید بستر پلاستیکی و بدر مناسب برای این کار را چگونه و از کجا میتوانم تهییه کنم ؟
بذر مناسب را میتوانید از وبسایت پوپونیک خریداری کنید بستر پلاستیکی را هم می توانید از فروشنده های وسایل پلاستیکی تهیه کنید
سلام میخواستم بدونم در اشل بزرگتر سیستم، نور مستقیم آفتاب لازم هست یا میتوان از سوله با سقف نیمه شفاف استاده کرد
در هر نوع سیستم کاشتی گیاه باید نور آفتاب را دریافت کند اگر نور آفتاب نباشد برای گیاهان برگی می توانید از نور مصنوعی استفاده کنید که متاسفانه خیلی مقرون به صرفه نیست.
سلام بنده از سیستم اکواپونیک برای تصفویه اب اکواریم استفاده کردم و از مطالب شما خیلی سود بردم عالی بود
سلام. لطفا حداقل مساحت استخر ماهی و گلخانه با توجیه اقتصادی رو بفرماببد. ممنون.
سلام این مساله به خیلی چیزها بستگی دارد ماهی که می خواهید پرورش دهید و همچنین گیاهی که می خواهید پرورش دهید با توجه به قیمت ها که اینقدر سریع افزایش می یابد بهتر است خودتان قبل از سرمایه گذاری حتما تحقیق جامع و کاملی انجام دهید.