در این مقاله به بررسی مزایا و مشکلات تولید کمپوست در مزرعه پرداخته شده البته برای مشکلات تولید کمپوست در مزرعه لازم به ذکر است که مشکلات احتمالی مذکور به راحتی با رعایت برخی اصول مدیریتی قابل حل میباشد. ابتدا مزایای تولید کمپوست در مزرعه را برای شما شرح میدهیم .
مزایای تولید کمپوست در مزرعه :
- بهبوددهنده وضعیت خاک. این عمل از طریق افزایش ماده آلی، بهبود ساختار خاک، کاهش نیاز به مصرف کودهای مختلف و کاهش فرسایش خاک صورت میپذیرد.
- قابلیت عرضه در بازار و یا کاربرد در مزرعه. عملیات کمپوست سازی باعث کاهش وزن، کاهش محتوای رطوبتی کودهای اولیه مورد استفاده و کاهش فعالیتهای زیستی در آن میشود. کمپوست بهراحتی قابل جابه جا کردن بوده و بدون بو و مشکلات ناشی از مگسها است. قابلیت بسته بندی کردن، از هدرروی نیتروژن کاسته و قابلیت استفاده از آن در هر زمان را فراهم میآورد.
- کاهش ریسک آلودگی محیط. در اثر تولید کمپوست مشکلات مربوط به دفع کودهای اضافی در مزارع، بوی بد و شیرابه آنها و در نهایت، آلوده سازی منابع آب زیرزمینی کاهش مییابد.
- از بین بردن عوامل بیماریزا. با اینکه پاتوژنهای انسانی در پسماندهای مزارع کمتر دیده میشوند، اما برخی عوامل بیماریزای مشترک بین انسان و دام مانند پروتوزوآهای عامل اسهال در اثر دماهای بالا حین فرایند کمپوست از بین میروند. کمپوستی که با اصول صحیح تهیه شده است میتواند عوامل بیماریزای خاکزاد گیاهی را نیز بدون کنترل شیمیایی کاهش دهد.
- استفاده های جانبی. به عنوان جایگزین برای بسترهای زیر پای طیور به حساب میآید.
- اقتصـادی بودن. روشی مؤثـر، نسبتاً ساده و اقتصادی برای مدیریت ضایعات آلی است؛ طول عمر سایتهای دفن زباله را افزایش میدهد؛ کمیت و کیفیت شیرابه و گازهای تولید شده در محلهای دفن زباله را کاهش میدهد.
مشکلات تولید کمپوست در مزرعه:
- زمان و هزینه. در سطوح کوچک، در صورت استفاده از تسهیلات موجود در مزرعه، سرمایه گذاری برای تولید کمپوست میتواند پایین باشد، اما برای تولید در مقیاس بالا، نیازمند سرمایه گذاری زیاد برای خرید ادوات مورد نیاز است.
- زمین. برای انبار مواد اولیه و کمپوست تولید شده به فضای قابل توجهی نیاز است.
- بو. با اینکه کمپوست آماده مصرف، بوی ناچیزی دارد اما مواد اولیه آن (مانند کود دامی، لجن فاضلاب و پسماندهای خوراکی بهویژه در صورت ماندن برای مدت زیاد) و همچنین در حین تولید میتواند بوی بسیار ناخوشایندی را به ویژه در صورت مدیریت نامناسب تولید نماید.
- آب و هوا. دمای پایین باعث کاهش سرعت فرایند تولید کمپوست میشود. یخزدگی ادوات و مواد، بهویژه بارندگی و برف بسیار مشکل ساز هستند. بارندگی باعث ورود آب به توده، و برف باعث عدم دسترسی به توده ها میشود.
- بازار. بازاریابی اهمیت خاصی برای محصول تولیدی دارد و به تبلیغات، سرمایه گذاری و حفظ کیفیت نیاز دارد.
- هدرروی نیتروژن. کمپوست شدن کود دامی اغلب باعث کاهش میزان نیتروژن آن به نصف میشود. در صورت مدیریت مناسب میتوان نیتروژن را در حد قابل قبولی نگه داشت. بدون مخلوط کردن با خاک و یا انبار مناسب، نیتروژن به سرعت در هوا رها شده و مقادیر ناچیزی از آن باقی میماند.
- رها شدن کند مواد غذایی. عناصر غذایی موجود در کمپوست اغلب به صورت ترکیبات پیچیده آلی درآمده اند و برای اینکه قابل استفاده شوند باید به فرم معدنی تبدیل شوند. برای مثال، کمتر از 15% نیتروژن موجود در کمپوست در فصل اول کاربرد آن در مزرعه قابل استفاده میشود، بنابراین در مقایسه با کود تازه باید مقادیر بالاتری از کمپوست در زمین استفاده نمود تا نیتروژن مورد نیاز را تأمین نماید. از طرفی، افزودن مقادیر بالای کمپوست برای تأمین 100% نیتروژن برای همان سال اول کاربرد، به دلیل افزایش بسیار زیاد رفت وآمد ماشینآلات کمپوستپخشکن در مزرعه مناسب نیست.
مشکلات تولید کمپوست در مزرعه
برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.