داشتن یک باغچه، یکی از روشهای فوقالعاده برای پرورش سبزیجات، زیباسازی محل زندگی، یا جذب حیات وحش محلی است. میتوانید یک باغچه بزرگ در حیاط پشت خانه داشته باشید، یا اگر محدودیت فضا دارید، میتوانید یک باغچه کوچک بسازید. حتی میتوانید فقط با چند تا قوطی یک باغچه درست کنید.
اگر به ساخت یک باغچه فکر میکنید و هنوز نمیدانید از کجا باید شروع کنید، در ادامه چند نکته میگوییم که میتواند به شما کمک کند. انواع مختلف باغچهها را در نظر بگیرید، طرح و ابزارهای لازم برای ساخت آن را تهیه کنید، بذرها و گیاهان مورد نظرتان را انتخاب کنید و سپس باغچهتان را بسازید.
در اولین قسمت به انتخاب نوع این باغچه می پردازیم.
1- تصمیم بگیرید:
در مورد اینکه چه چیزی میخواهید پرورش دهید یا چه کاری میخواهید با باغچهتان انجام دهید، تصمیم بگیرید. انواع مختلفی از باغچه و کاربردهای مختلفی برای باغچه وجود دارد، بنابراین، در مورد باغچه ایدهآلی که میخواهید بسازید فکر کنید. برخی از انواع مختلف باغچه عبارتند از:
2- مقدار فضایی که در دسترس دارید را در نظر بگیرید:
اگر فضای زیادی دارید، میتوانید همه گیاهان را در زمین بکارید. اگر فضای شما محدود است یا اینکه نمیخواهید گیاهان را در زمین بکارید، میتوانید در چند قوطی و ظرف آنها را بکارید. شما میتوانید انواع گیاهان را در گلدانها پرورش دهید و در یک پاسیو یا نقطه آفتابگیر حیاطتان آنها را نگه دارید. بعضی از گیاهان حتی در داخل خانه نیز دوام میآورند، بنابراین اگر در آپارتمان زندگی میکنید، استفاده از ظرفها و قوطیها برایتان ایدهآل خواهد بود.
3- تعیین کنید که گیاهانتان چقدر آفتاب دریافت خواهند کرد:
بسیاری از گیاهان به حدود 6 تا 8 ساعت آفتاب کامل نیاز دارند. اگر جایی ندارید که این مقدار آفتاب را به گیاهانتان برساند، باز هم میتوانید یک باغچه بسازید. کافیست گیاهانی را انتخاب کنید که در سایه یا آفتاب کمتر نیز دوام میآورند.
در یک روز آفتابی، چند بار به مکانی که قصد دارید باغچهتان را در آن بسازید سر بزنید تا ببینید آفتاب چه مدت در آن قسمت میتابد. به عنوان مثال، ساعت 7 صبح، 11 صبح، 2 بعدازظهر و 5 بعدازظهر آنجا را چک کنید و اگر در آن زمان آفتاب به آنجا میتابید، یادداشت کنید. اگر در دو یا سه نوبت از این بررسیها آفتاب به آن نقطه میتابید، گیاهان آفتابدوست احتمالا آنجا رشد میکنند.
در دومین بخش به تهیه نقشه ای برای ساخت و همچنین ابزارهایی که برای این کار نیاز داریم می پردازیم.
1- یک طرح و نقشه برای باغچهتان انتخاب کنید:
وقتی در حال طراحی باغچه هستید، مکان مورد نظر اهمیت زیادی دارد. مهمترین نکته آن است که ببینید آیا مکانی که در نظر گرفتهاید آفتاب کافی میگیرد یا خیر، سپس ببینید آیا اندازه آن مکان برای کاری که میخواهید انجام دهید مناسب است یا خیر، و همچنین نحوه آبیاری باغچه را تعیین کنید. اگر قصد دارید یک باغچه بزرگ بسازید، باید بتوانید یک شلنگ به آنجا بکشید. یا اگر باغچهتان کوچکتر است، باید بتوانید یک آبپاش پر به آنجا ببرید.
اگر قصد دارید گیاهانتان را در ظرف و قوطی بکارید، باز هم شناسایی یک مکان مناسب برای قراردادن آنها اهمیت دارد. این مکان باید نور خوبی دریافت کند، فضای کافی برای رشد گیاهان به سمت بالا داشته باشد، و انتقال یک منبع آب به آنجا راحت باشد یا در جایی قرار داشته باشد که بتوان به راحتی آب به آن رساند.
2- خاک را آزمایش کنید:
خاک خوب، مقادیر کافی آهک، فسفر، نیتروژن و پتاسیم دارد. ببینید خاک شما چه میزان از این موارد را داراست و چه موادی باید به آن اضافه کنید تا گیاهانتان بهترین رشد را داشته باشند. اگر باغچهتان را در ظروف و قوطیها میسازید، لازم نیست نگران این موضوع باشید. کافیست از خاک گلدانی که با نوع گیاه مورد نظرتان سازگار است، استفاده کنید.
3- خاک را آماده کنید:
وقتی خاک را تهیه کردید و آزمایش pH آن انجام شد، با اضافه کردن مواد مغذی لازم برای کمک به رشد گیاهان، خاک را آماده کنید.
4- درباره منطقه خود تحقیق کنید:
کسب اطلاعات درباره شرایط رشد گیاه در منطقهتان اهمیت زیادی دارد. در اینترنت جستجو کنید، با یک مشاور محلی مشورت کنید، یا با مرکز خدمات ترویجی تعاونی محلهتان تماس بگیرید.
5- ابزارهای لازم را تهیه کنید:
اگر میخواهید کار باغبانی را به آسانترین و آرامترین شکل ممکن انجام دهید، مهم است که همه ابزارهای لازم را در دسترس داشته باشید. حداقل باید یک بیل، دستکش، ماله باغبانی، چنگال باغچه، سبد یا سطلهایی برای نگهداری علفهای هرز، و یک آبپاش داشته باشید. میتوانید ابزارهای دیگری هم بخرید، اما برای ساخت یک باغچه کوچک تا متوسط همینها کافیست.
برای ساخت باغچه بزرگ، به خرید یک چرخدستی (فرقون)، چنگک و بیل باغبانی، لوپر (هرسکننده) و یک مته مارپیچی بزرگ نیز نیاز خواهید داشت. اگر وقت ندارید یا نمیتواند به صورت دستی باغچه را آبیاری کنید، یک سیستم آبپاش اتوماتیک در آن نصب کنید.
و در این بخش به انتخاب نوع بذری که برای کاشت می خواهیم و همچنین گیاهان مورد نظر می پردازیم.
1- تعیین کنید که آیا میخواهید ساخت باغچه را با کشت بذر شروع کنید یا خیر:
بسیاری از گیاهان، وقتی پرورششان را از کشت بذر شروع میکنید بهتر رشد میکنند. به فروشگاه وسایل باغبانی محلهتان بروید و بستههای بذر آنجا را ببینید. با نگاه به برچسب روی بستهها، مدت زمان لازم برای رشد آنها، بهترین زمان کاشت، و مقدار آب مورد نیازشان را متوجه میشوید.
2- به پیوند گیاهان بالغ هم فکر کنید:
مزیت پیوند زدن یک گیاه بالغ در خاک یا قوطی، آن است که این گیاه تاکنون مقداری رشد کرده و زودتر میوه میدهد. احتمال دوام و بقای این گیاه نیز بیشتر خواهد بود. وقتی بقیه باغچهتان آماده شد، پیوند زدن گیاهان بالغ فقط چند دقیقه وقت میگیرد. گیاهان بالغ را میتوانید در فروشگاه وسایل باغبانی محلهتان پیدا کنید. برچسبهای روی گیاهان را بررسی کنید تا ببینید آیا برای نوع باغچهای که قصد دارید بسازید مناسب هستند یا خیر
3- پیازهای گل را بررسی کنید:
اگر میخواهید گل بکارید، میتوانید به کاشت پیاز گل نیز فکر کنید. پیازهای گل به راحتی کاشته میشوند و بعضی از آنها (مربوط به گیاهان چندساله) هر سال بر میگردند. بعضی از آنها یکساله هستند و هر سال باید مجددا کاشته شوند. یادتان باشد که پیازها هر بار، فقط چند هفته شکوفه میدهند.
پیازهای گل را میتوانید از فروشگاه وسایل باغبانی محلهتان تهیه کنید و هر ساله از وجودشان در باغچهتان لذت ببرید. از جمله گیاهانی که میتوانید پیاز گلشان را تهیه کنید، گل لاله، گل نرگس و آلیومها هستند.
و در آخر به ساخت باغچه می پردازیم.
1- ترتیب کشت گیاهان را مشخص کنید:
محل قرار گرفتن هر گیاه را انتخاب نمایید. در هنگام این انتخاب، مقدار نور آفتابی که نیاز دارند و اندازه آنها در زمانی که کاملا رشد میکنند را به خاطر داشته باشید. وقتی کار پرورش گل و گیاه را با گیاهانی که هنوز کوچک هستند شروع میکنید، ممکن است در تعیین اندازهها دچار اشتباه شوید، زیرا بعضی از آنها بعد از مدتی بسیار بزرگ میشوند و در نهایت به گلدان یا محفظه بزرگتری نیاز دارند.
2- بذرها یا گیاهان را بکارید:
بر اساس چیدمان و ترتیبی که در نظر گرفتید، هر گیاه را در جای خودش قرار دهید. حفرهای به اندازه دو برابر ریشه و با عمق برابر با اندازه ریشه، یا حفرهای با ابعادی که روی بسته بذرها درج شده، ایجاد کنید. عمق این حفره برای بذرها، بسته به اینکه به چه نوع گیاهی تعلق دارند، از یک چهارم اینچ (0.6سانتیمتر) تا 2 اینچ (5 سانتیمتر) متغیر است. تفاوتی ندارد که بذر را در یک قوطی و ظرف بکارید یا در زمین، در هر صورت از دستورالعملهای مربوط به عمق حفره که روی بسته بذرها درج شده، استفاده کنید.
3- کود گیاهی اضافه کنید:
هر چقدر میتوانید به خاک مواد مغذی اضافه کنید. این کار به گیاهتان کمک خواهد کرد کامل و سالم رشد کند. کودهای گیاهی در این زمینه مفید هستند و به جلوگیری از رشد علفهای هرز نیز کمک میکنند. کود گیاهی را به شکل لایهای با ضخامت 1 اینچ بین گیاهان پخش کنید.
برای سبزیجات، کاه یا برگهای تجزیهشده را به عنوان کود گیاهی دورتادور گیاهان بریزید تا بهترین نتیجه را کسب کنید. بهترین کود گیاهی برای گلها، براده چوب یا پوست درخت است.
4- به گیاهانتان آب بدهید:
در اولین هفتههای پس از کاشت گیاهان، باید کمی بیشتر به آنها آب بدهید تا به نشست ریشهها کمک کنید. غرق کردن لایه رویی خاک باغچه در آب، موجب آبرسانی بیش از حد به گیاهان شده و نباید این کار را انجام دهید. فقط کافیست هفتهای یک اینچ آب به باغچه برسد. پس اگر باران بارید، اصلا نیازی به آبیاری باغچه نیست.
برای آبیاری گیاهان از یک آبپاش استفاده کرده یا یک سر اسپریکننده به شلنگ متصل کنید. از بالا به آنها آب بدهید، اما مراقب باشید به برگها و ساقهها آسیب نزنید. پس از آن که چند روز، روزانه 1 تا 2 مرتبه آبیاری کردید، میتوانید مقدار آب را کمتر کنید. کمکم این مقدار را به هر دو روز یک بار یا کمتر برسانید.
5- به طور منظم به باغچه سر بزنید و علفهای هرز آن را از بین ببرید:
وقتی گیاهان باغچه در جای خود مستقر و تثبیت شدند، به آنها زمان بدهید تا رشد کنند. یک باغچه سالم، اگر به شکل مناسبی مراقبت شود، چند فصل دوام خواهد داشت. حتما به طور منظم علفهای هرز را بررسی کرده و از بین ببرید.
6- به حصارکشی دور باغچه هم فکر کنید:
اگر در باغچهتان سبزیجات پرورش میدهید، بهتر است دور آن حصار بکشید تا از دسترس حیوانات دور بماند. البته نمیگوییم این کار حتما لازم است، اما اگر میبینید باغچه مدام مورد هجوم حیوانات قرار میگیرد، بهتر است این کار را انجام دهید. یادتان باشد که گوزنها ارتفاع پرش زیادی دارند. ارتفاع حصارها باید حداقل 8 فوت (2.5 متر) باشد تا آنها نتوانند به داخل باغچهتان بپرند.
7- محصولات باغچهتان را برداشت کنید:
وقتی گیاهان باغچه به بلوغ برسند، میتوانید ثمره زحماتتان را برداشت کنید. سبزیجات، توتها، گیاهان و گلها را با دقت برداشت کرده و در خانه از آنها استفاده کنید. یا، اگر باغچه را فقط برای زیباسازی منزلتان ساختهاید، میتوانید در آن قدم بزنید و استراحت کنید.
موهای فر، به عنوان یک ویژگی طبیعی خاص، زیبایی و جذابیت خاص خود را دارند،…
پف زیر چشم یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد، صرفنظر از سن یا…
رنگ کردن موها یکی از روش های محبوب در دنیای مد و زیبایی است که…
فرورفتگی های جای جوش می توانند چهره را ناهموار و غیر یکدست نشان دهند. این…
شامپو سبغ یکی از محصولات پرطرف دار ایرانی است که به طور ویژه در بین…
همه ما این تجربه را داشته ایم: نشستن در زیر آفتاب، چشم های بسته و…