غالباً یونجه در بستههای مربعی (کوچک و بزرگ) در زیر پوشش نگهداری میشود. تولید کنندگان تجاری یونجه ترجیح میدهند طوری محصول را نگهداری نمایند تا محصول رنگش را حفظ کرده وحداقل خسارت در انبارداری به آن وارد شود. همچنین نگهداری زیر شیروانی با دو طرف باز مخصوصاً برای بستههای گرد نیز عمومیت دارد. در این حالت سمت باز شیروانی در مقابل جریان باد است. همچنین در این حالت یونجههای خشک به طور محکم جازسازی میشود. انبارها (Barn) و زیر شیروانی میبایستی در محلهای با زهکشی خوب و نیز نزدیک دامداری و محل استفاده یونجه احداث گردند.
کاهش ماده خشک در انبارهای بسته معمولاً کمتر از دو درصد در نه ماه نخست انبارداری است، در حالی که این کاهش در حالت شیروانی میتواند پنج درصد باشد. در این حالت کاهش کیفیت علوفه مانند پروتئین خام و فیبر قابل توجه نیست. عیب اصلی انبار کردن در شیروانی هزینه آن است.
شکل یونجه ها برای انبار کردن:
تحقیقات نشان دادهاند که کاهش به خاطر شکل و خوابیدگی، بستههای گرد بزرگ را اغلب در فضای آزاد نگهداری میکنند. با این حال تحقیقان نشان دادهاند که کاهش ماده خشک میتواند تا ۲۵ درصد، بسته به کیفیت بسته بندی و شرایط انبارداری برسد. معمولاً فساد جدی محدود به ۲۰-۱۰ سانتی متر بیرونی بسته میباشد. و نیز در بستههای با قطر ۱۵۰ سانتی متر، ۲۰ سانتی متر لایه بیرونی حدوداً نصف حجم بسته را شامل میشود. عمق یا ضخامت هوادهی شده بستگی به عوامل متعددی مانند میزان بارش بندی، شکل بسته و تراکم آن دارد.
برای خرید و مطالعه نحوه کاشت و نگهداری انواع بذر یونجه کلیک کنید .

انبار کردن یونجه
اگر بسته های یونجه در هوای آزاد انباشته شود برای به حداقل رساندن صدمات ایجاد شده بایستی نکات زیر را رعایت نمود:
- محلهای ذخیره بایستی به خوبی زهکشی شود، فاقد سایه و باز برای جریان نسیم باشد (برای افزایش سرعت خشک شدن بعد از بارندگی)
- بسته ها بایستی شکل خوبی داشته و حتی الامکان متراکم باشند.
- بسته ها را در ردیفهایی که از شمال به جنوب مرتب شدهاند ته به ته به هم وصل کنند و حداقل بین ردیفها حدوداً یک متر فضا برای کمک به حفظ شرایط خشک اطراف بستهها ایجاد نمایند.
- گراس ها و علفهای هرز برداشت شده را در بین ردیفها نگهداری نمود.
- بسته های نگهداری شده را تا اوایل بهار مصرف نمود. زیرا باران های پاییز و گرما میتواند کاهش اساسی در ماده خشک و کیفیت علوفه ایجاد نماید.

انبار کردن یونجه
روش دیگر انبار کردن بسته پوشاندن آنها با پلاستیک یا کاغذ قیر اندود است. این روش مخصوصاً برای کنارههای بستهها مناسب است. با این حال از بین رفتن ماده خشک میتواند برای یونجه نگهداری شده تا نه ماه زیر پوشش روی زمین بسته به هوا، شرایط خاک و تراکم بسته تا ۱۰ درصد متغیر باشد. از تماس با زمین یا قراردادن بستههای روی پوشال، نرده، قفسه، میلهها میتوان اجتناب کرد و از این طریق بیش از پنج درصد کاهش ماده خشک را ذخیره نمود.
هزینه پوشش یونجه خشک، بدون احتساب کارگر از کمتر از ۱۸۲۴۰ تا ۶۳۸۴۰ ریال در تن با توجه به نوع پوشش و اندازه بستهها متغیر است. بایستی توجه نمود که اغلب این پوششها نیاز به توجه مداوم برای ترمیم نقاطی که پاره شدهاند مخصوصاً در زمانهایی که باد شدید میوزد دارند.
برای مطالعه فوت و فن کاشت یونجه کلیک کنید .