همه دانه ها برای جوانه زدن به آب، اکسیژن و دمای مناسب نیاز دارند. برخی از دانه ها نیز به نور مناسب نیاز دارند. برخی در نور کامل بهتر جوانه می زنند در حالی که برخی دیگر برای جوانه زدن به تاریکی نیاز دارند. هنگامی که یک دانه در معرض شرایط مناسب قرار می گیرد، آب و اکسیژن از طریق پوشش دانه وارد می شود.
جوانه زنی بذر چیست؟
جوانه زنی بذر را می توان به عنوان فرآیند اساسی که طی آن گونه های مختلف گیاهی از یک دانه به یک گیاه رشد می کنند، تعریف کرد. این فرآیند بر عملکرد و کیفیت محصول تأثیر می گذارد. نمونه رایج جوانه زنی بذر، جوانه زدن یک نهال از بذر آنژیوسپرم یا ژیمنوسپرم است.
بذرها تا زمانی که شرایط مناسب برای جوانه زدن فراهم شود، در حالت خواب یا غیرفعال باقی می مانند. همه بذرها برای جوانه زدن به آب، اکسیژن و دمای مناسب نیاز دارند. برخی از دانه ها نیز به نور مناسب نیاز دارند. برخی در نور کامل بهتر جوانه می زنند در حالی که برخی دیگر برای جوانه زدن به تاریکی نیاز دارند.
هنگامی که یک دانه در معرض شرایط مناسب قرار می گیرد، آب و اکسیژن از طریق پوشش دانه وارد می شود. سلول های جنین شروع به بزرگ شدن می کنند. سپس پوسته بذر باز می شود و ابتدا یک ریشه یا ریشه ظاهر می شود و سپس ساقه یا برگ ها ظاهر می شود.
خیلی چیزها می توانند باعث جوانه زنی ضعیف شوند. آبیاری بیش از حد باعث می شود که گیاه اکسیژن کافی نداشته باشد. کاشت بذرها در عمق بیش از حد باعث می شود تا قبل از رسیدن به سطح خاک از تمام انرژی ذخیره شده خود استفاده کنند. شرایط خشک به این معنی است که گیاه رطوبت کافی برای شروع فرآیند جوانه زنی و حفظ آن را ندارد.
برخی از لایه های بذر آنقدر سفت هستند که آب و اکسیژن نمی توانند تا زمانی که پوسته از بین برود از آن عبور کنند. خیساندن یا خاراندن دانه ها به شکستن پوشش دانه کمک می کند. جلال صبحگاهی و بذر ملخ نمونه هایی از آن هستند. سایر دانه ها باید در معرض دمای مناسب قرار گیرند. دانه های سیب جوانه نمی زنند مگر اینکه برای مدتی در دمای سرد نگهداری شوند.
فرآیند جوانه زنی بذر گیاهان دارویی
در مرحله ابتدایی جوانه زنی، بذرها به سرعت آب می گیرند و این باعث تورم و نرم شدن پوسته بذر در دمای مطلوب می شود. به این مرحله Imbibition می گویند. فرآیند رشد را با فعال شدن آنزیم ها آغاز می کند. دانه فیزیولوژی داخلی خود را فعال می کند و شروع به تنفس و تولید پروتئین می کند و مواد غذایی ذخیره شده را متابولیزه می کند. این مرحله تاخیر در جوانه زنی بذر است.
با پاره شدن پوشش دانه، ریشه ریشه ظاهر می شود و ریشه اولیه را تشکیل می دهد. دانه شروع به جذب آب زیرزمینی می کند. پس از بیرون آمدن ریشه و ساقه، ساقه به سمت بالا شروع به رشد می کند. در مرحله نهایی جوانه زنی بذر، سلول بذر از نظر متابولیکی فعال می شود، دراز می شود و تقسیم می شود تا گیاهچه ایجاد شود.
برخی از عوامل اصلی لازم برای جوانه زنی بذر در گیاهان به شرح زیر است:
عوامل خارجی بذر گیاهان دارویی:
عوامل خارجی که در این حالت تاثیر گذارند به شرح زیر می باشد.
1. آب:
جوانه زنی نمی تواند اتفاق بیفتد مگر اینکه و تا زمانی که بذر منبع آبی خارجی داشته باشد.
آب توسط یک دانه خشک از طریق میکرو پایل و پوشش دانه جذب می شود. آب در طول جوانه زنی بذرها وظایف مختلفی را انجام می دهد.
الف) پوشش دانه را نرم می کند و آن را نفوذپذیر می کند. افزایش نفوذپذیری باعث تبادل بهتر گاز می شود.
(ب) آب پروتوپلاسم سلول های دانه را فعال می کند.
(ج) مواد غذایی نامحلول در حضور آب حل می شوند که سپس از منطقه ذخیره به محور جنین پخش می شود.
(د) چندین آنزیم که برای رشد و جوانه زنی ضروری هستند فقط در حضور آب ایجاد می شوند.
2. اکسیژن:
هوادهی خاک برای جوانه زدن بذر کاملا ضروری است زیرا اکسیژن برای تنفس هوازی لازم است که بذرها انرژی لازم برای رشد جنین را بدست می آورند.
3. دما:
بذرها معمولاً در محدوده دمایی وسیعی جوانه می زنند. با این حال، بذرهای تازه برداشت شده چندین گیاه فقط در یک محدوده دمایی باریک جوانه می زنند که تنها زمانی که پس از رسیدن انجام شود، گسترش می یابد.
4. نور:
گیاهان از نظر تأثیر نور بر روی جوانه زنی آنها متفاوت هستند. بذرهای بسیاری از گیاهان بی تفاوت نور یا غیر فتوبلاستیک هستند، یعنی حضور یا عدم وجود نور در جوانه زنی آنها تأثیر نمی گذارد. بیشتر گیاهان زراعی مهم ما به این دسته تعلق دارند. دانه هایی که تحت تأثیر نور قرار می گیرند به عنوان فتوبلاستیک توصیف می شوند.
حساسیت به نور یک ویژگی خاص است. بذرهای فتوبلاستیک دو نوع هستند، فتوبلاستیک مثبت یا حساس به نور و منفی فتوبلاستیک یا سخت نور، بذرهای فتوبلاستیک مثبت برای جوانه زنی به نور نیاز دارند، به عنوان مثال، کاهو، تنباکو، بسیاری از علف ها و چندین اپی فیت. دانه های فتوبلاستیک منفی نمی توانند در حضور نور جوانه بزنند، مانند گوجه فرنگی، پیاز، زنبق و غیره.
5. سایر عوامل:
بسیاری از ارکیده ها و گیاهان دیگر تنها زمانی جوانه می زنند که یک شریک قارچ مناسب در دسترس باشد. بذر برخی از گیاهان انگلی نیز به همین ترتیب تنها در مجاورت ریشه میزبان خود رشد می کنند، زیرا این گیاهان هورمون های رشد خاصی را دفع می کنند. بذر برخی از گیاهان آبزی فقط در pH پایین یا اسیدی جوانه می زند.
عوامل داخلی بذر گیاهان دارویی:
برای جوانه زنی بذر عوامل داخلی نیز تاثیر گذار می باشند.
1. سرزندگی:
توانایی یک بذر برای جوانه زدن در شرایط بهینه به عنوان حیاتی بذر توصیف می شود. بستگی به غذای ذخیره شده، اندازه، سلامتی و غیره دارد.
2. طول عمر یا ماندگاری:
با گذشت زمان، بذر قدرت جوانه زدن خود را از دست می دهد. بنابراین هر دانه دارای طول عمر یا دوره ای است که در آن می تواند تجدید رشد یا جوانه زنی را نشان دهد. اکثر گیاهان زراعی طی 2 تا 5 سال قابلیت حیات خود را از دست می دهند.
حبوبات معمولاً زنده ماندن خود را برای دوره های طولانی تری حفظ می کنند. تعدادی از بذرها ثبت شده اند که حتی پس از 100 سال زنده می مانند (مانند گونه های Trifolium، Astragalus، Mimosa). بسیاری از گونه ها فقط برای یک فصل زنده می مانند، مانند توس، سنجد، چای.
3. خواب:
به دلیل شرایط داخلی بذر است. بنابراین، به عنوان مهار جوانه زنی به دلیل شرایط داخلی در یک بذر در غیر این صورت زنده توصیف می شود. این محدودیت های داخلی باید قبل از اینکه جوانه زنی در بذرهای خفته رخ دهد جبران شود.
برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.