از مهمترین آفات کلزا در ایران میتوان به شته مومیکلم، سوسک پلنخوار و پروانه سفیدکلم اشاره کرد. از مهمترین بیماریهای قارچی نیز ریزوکتونیا، سفیدک سطحی، سرطان کلزا، کپک خاکستری و بیماری آلترناریا قابل ذکر است. سرطان کلزا یکی از بیماریهای شایع کلزا است.
در صورتی که تراکم زیاد باشد به جای تشکیل دانه در خورجین، گرد قهوه ای مایل به سیاه تولید میشود و مزرعه رو به نابودی میرود. مبارزه با 1.5 لیتر در هکتار از سم مختص این بیماری به نام Ronilan میتواند انجام شود. توصیه میشود که مبارزه در مرحله گلدهی انجام گیرد. برای مبارزه با بیماریهای کلزا، بهتراست که از ارقام مقاوم و نیز روشهای به زراعی از جمله تراکم، تاریخ کاشت مناسب، تناوب زراعی و آیش استفاده شود.
کنترل علف های هرز گیاه کلزا:
اختلاط بذر علفهای هرز مهم تیره شب بو موجب کاهش کیفتی روغن و کنجاله میشود و هزینه سنگینی از طریق اجرای عملیات لازم برای کنترل آنها تحمیل می کند. پیشگیری و ممانعت از ورود علف هرز به داخل یک منطقه غیرآلوده، ساده ترین و ارزانترین روش کنترل علفهای هرز است.
استفاده از بذر سالم و بوجاری شده که عاری از بذر علف های هرز باشد، جلوگیری از به گل نشستن علفهای هرز به منظور ممانعت از تولید بذر در داخل مزرعه، استفاده از کودهای حیوانی پوسیده، تغذیه دام با علوفه تمیز و عاری از بذر علفهای هرز و تمیز کردن ماشین آلات کشاورزی قبل از شروع کار، از جمله اقدامات لازم به منظور جلوگیری از آلودگی اولیه محسوب میشود.
متاسفانه برخی از علفهای هرز تیره شب بو قادرند در پاییز و یا بهار جوانه بزنند. برای مبارزه با علفهای هرز در مزرعه کلزا، از روشهای زراعی و شیمیایی میتوان استفاده کرد. رعایت تراکم و تاریخ مناسب کاشت، آبیاری قبل از کشت به منظور تحریک رشد علفهای هرز، تناوب، شخم برگردان، وجین دستی و مکانیکی روشهای زراعی موثر در مبارزه با علفهای هرز محسوب میشوند.
در روش شیمیایی، برای مبارزه با علفهای هرز پهن برگ و باریک برگ از علفکشها استفاده میشود. علفکشها علاوه بر نقشی که در کنترل علفهای هرز در یک تناوب دارند، این امکان را نیز برای کشاورز ایجاد میکنند که از تناوبهای فشرده تر و متشکل از محصولات سازگارتر با خاک و بازار استفاده کند. از مهمترین علفهای هرز پهن برگ موجود در مزارع کلزا، میتوان به خردل وحشی، گندمک، شاه تره و هفت بند و از علفهای هرز باریک برگ به یولاف وحشی و ارزنی سبز اشاره کرد.