از نظر منبع تأمین حرارت، خشک کردن گیاهان دارویی و معطر با استفاده از گرمای خورشید و یا منابع مصنوعی تولید حرارت صورت میگیرد. عملیات خشک و ذخیره کردن مواد دارویی باید برنامه ریزی شده و اقتصادی باشد.
خشک کردن مصنوعی گیاهان داروئی:
استفاده از حرارت ایجاد شده به وسیله کوره، اجاق و دیگر منابع حرارتی این امکان را فراهم می آورد که صرفنظر از شرایط آب و هوایی، خشک کردن به طور شبانه روزی انجام گیرد و سرعت انجام کار نیز سریعتر باشد. در کشورهای اروپایی با توجه به سطح گسترده زیر کشت گیاهان دارویی و معطر و همچنین شرایط آب و هوایی، استفاده از روش خشک کردن مصنوعی ضروری و متداول است. در نتیجه، انواع دستگاههای خشک کن گیاهی در این کشورها طراحی و ساخته شده است.
در کشور ما زراعت و تولید گیاهان دارویی و معطر گسترش چندانی پیدا نکرده، و در بیشتر نقاط کشور نیز رطوبت نسبی هوا کم است، بنابراین نیاز مبرم به استفاده از خشک کنهای اختصاصی هنوز احساس نمیشود. بنابراین، در شرایط فعلی در صورت لزوم از روشهای نیمه صنعتی و تمام صنعتی موجود در کشور برای خشک کردن محصولاتی مانند تنباکو و توتون، ماکارونی، سبزیجات، میتوان بهره برد. گلها و میوه ها بهتر است در سایه داخل اتاق و به کمک وزش باد ملایم خشک شوند. در مناطق مرطوب و بارانی (شمال کشور) خشک کردن با گرما، برای گیاهانی که دارای قند و نشاسته اند، مطلوبتر است.
برای مطالعه مقاله فرآوری گیاهان داروئی کلیک کنید.
خشک کردن طبیعی گیاهان داروئی:
خشک کردن اندامهای گیاهی در این روش با استفاده از انرژی خورشید (تا تغییر رنگ به قهوه ای) و جریان باد طبیعی صورت میگیرد. البته، درجه حرارت خشک کردن گیاهان قابل کنترل نبوده، امکان آلودگی میکربی، افزوده شدن گرد و غبار و فضولات پرندگان و جوندگان به آنها وجود دارد. یادآور میشود، مساحت به نسبت زیادی برای خشک کردن محصول جمع آوری شده لازم است، حشرات نیز فرصت بیشتری برای حمله به محصول را دارند. جریان هوایی که برای تهویه محلهای خشک کن استفاده میشود به دلیل اینکه متکی به گرمای خورشید هستند دارای نوسانهای حرارتی و رطوبتی خواهند بود.
با وجود برخی مشکلات، صرفه جویی در مصرف انرژی، عدم نیاز به تجهیزات پیشرفته و کاهش آلودگیهای صنعتی از مزایای خشک کردن به روش طبیعی است. افزون بر این، استفاده از انرژی خورشید و باد از اصول کشاورزی پایدار است. در این روش، گیاهان بهتر است در سایه خشک شوند، اما در مناطق شمالی کشور به واسطه رطوبت نسبی زیاد و بارندگیهای پیش بینی نشده، خشک کردن گیاهان در آفتاب توصیه نمیشود.
بنابر مشاهدات نگارندگان گلهای گاوزبان شمال در اصفهان طی ۳-۲ روز در سایه به طور کامل خشک میشوند و رنگ بسیار مناسب و بازارپسندی خوبی نیز خواهند داشت. در حالی که در مناطق شمالی خشک کردن این گیاه حداقل یک هفته به طول خواهد انجامید و رنگ گلهای خشک شده، ممکن است تیره تر شود. بر اساس پژوهشهای انجام شده در کشورهای اروپایی، گیاهان اسانسدار اگر در سایه خشک نشوند، ترکیبات آنها تا ۳۰ درصد کاهش مییابد، در حالی که در گیاهانی مانند بلادون و گل انگشتانه خشک کردن در آفتاب مواد مؤثر را نسبت به خشک کردن در سایه افزایش میدهد.
طی پژوهشی در منطقه کاشان، گلبرگهای گل محمدی با دو روش سنتی صنعتی خشکانیده شدند. در روش سنتی گلها به روش طبیعی و در سایه و در روش صنعتی با استفاده از خشک کنهای فلوئیدی در دماهای ۳۰ و 4۵ درجه سانتی گراد خشک شدند. بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، گلبرگهای خشکشده به روش سنتی اسانس بیشتری نسبت به گلبرگهای خشکشده به روش صنعتی داشتند، درحالی که رنگ گلبرگهای خشکشده به روش صنعتی کیفیت و بازارپسندی بیشتری داشت.
برای مطالعه مقاله زمان جمع آوری و برداشت گیاهان دارویی کلیک کنید.
موارد قابل توجه برای خشک کردن گیاهان دارویی و معطر عبارتند از:
- جمع آوری گیاهان در شرایط مرطوب (در اثر بارندگی و شبنم)، و یا در ساعات بسیار گرم روز توصیه نمیشود.
- پیش از انجام خشک کردن، اندامهای موردنظر باید از بقیه قسمتهای گیاه جدا شوند. جداکردن قسمتهای ناخواسته پس از خشک کردن به خرد شدن و کاهش کیفیت محصول منجر میشود. مگر اینکه فقط با خشکاندن کل گیاه، قسمت مورد نظر قابل جداشدن باشند (بذر زیره سبز).
- پیش از خشک کردن محصول باید زواید مختلف مانند قسمتهای آفتزده، بقایای دیگر گیاهان، سنگ، گل، چوب و مواد مانند آن از محصول جدا شوند.
- محصول جمع آوری با برداشت شده را نباید شست و شو کرد، مگر برای جداکردن گل و لای ریشه ها و اندام زیرزمینی که فقط باید از آب استفاده کرد.
- کلیه وسایل جمع آوری، برش، حمل و نقل، نرده ها و محل پهن کردن گیاهان باید تمیز باشد.
- محل خشک کردن نباید نزدیک کارخانه های تولیدکننده بخارات، اسانسها و گرد و غبار سمی باشد.
- برای تسهیل عمل خشک کردن اندامهای قطور و گوشتی گیاهان ما ریزوم، غده، ریشه و میوه ها، این اندامها باید از زوایای مختلف برش داده شده و به قطعات کوچکتر تقسیم شوند.
- گیاهان باید در سطوح تمیز و به صورت لایه های کم ارتفاع گسترده و پهن شده و به هیچ وجه نباید روی هم انباشته و یا فشرده شوند.
- گیاهان سبک وزن مانند بابونه، زیره سبز و غیره چنانچه در حین خشک کردن در معرض وزش باد قرار گیرند، ممکن است به راحتی جابه جا شده و تلفات آنها زیاد شود.
- زیر و رو کردن محصول برای تسریع در عمل خشک شدن توصیه نمیشود. بهتر است برای سهولت جریان هوا، گیاهان را روی تورهای سیمی، نرده ها و دیگر سطوح مشبک که با سطح زمین فاصله دارند، خشک کرد.
- خشک کردن گیاهان به صورت دسته های آویزان درمورد گیاهانی که کل اندام آنها مورد استفاده قرار میگیرد، توصیه میشود.
- در روش صنعتی که حرارت قابل کنترل است، نباید گیاهان را بیش از حد خشک کرد، زیرا نخست ممکن است این عمل به ماهیت شیمیایی مواد آنها خسارت وارد کند، دوم، هزینه بر بوده و سوم، گیاهانی که بیش از حد لازم، خشک شوند، دوباره مقداری رطوبت جذب کرده و با رطوبت محیط به تعادل میرسند.
- گاهی به علت فرآوریهای ویژه (جوشاندن ریزومهای زردچوبه)، رطوبت بسیار زیاد است. بنابراین توجه به تهویه و حرارت برای خشک کردن این اندامها ضرورت بیشتری دارد.
- استفاده از ورقه های روزنامه یا دیگر کاغذهای چاپدار به عنوان بستر و مکان خشکاندن، خطر آلودگی با فلزات سنگین را به همراه دارد.
- گیاهان خشک شده چنانچه در معرض رطوبت محیط قرار گیرند تا حدی رطوبت جذب میکنند و اگر این رطوبت از مواد بودار جذب شود بر بو و طعم گیاه خشک شده تأثیر خواهد گذاشت. بوی رنگ و جلا نیز در مکانهای نوساز، جذب گیاهان خشک شده میشود.
- استفاده از اشعه های ماکروویو، همچنین پرتوهای مرئی منعکس شده از سطوح، به علت تأثیرات سوء احتمالی بر مواد مؤثر گیاهان دارویی و معطر، برای خشک کردن این گیاهان توصیه نمیشود.
برای خرید گیاهان دارویی مرغوب می تونید از این لینک استفاده نمایید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید محصولات عطاری اینترنتی با شماره 09358504040 تماس بگیرید.
با عرض احترام خشک کردن در جلوی نور مستقیم خورشید توصیه نمیشه بهتره گیاه رو در منطقه ای که خنک هست پهن کرده تا با هوا خنک و گرمای نسبی خشک بشه تا نه قارچ بگیره نه سیاه بشن
سلام گیاه دم اسبی را در شمال چطور باید خشک کرد؟ در زمینهای ما این گیاه به صورت خودرو اخیرا خیلی زیاد شده .ایا همه ان قابل استفاده هست؟
گیاه دم اسبی را باید بچینید و برعکس روی طناب و یا نخ آوریزان کنید تا خشک شود البته در شمال به علت رطوبت بالا زمان زیادی میبرد تا خشک شود و شمن اینکه باید حواستان باشد تا قارچ هم نزند در حین خشک کردن
اگر گیاهان دم اسبی که پیدا میکنید از نظر ساقه و ریشه قارچ نداشته باشند بله قابل استفاده است