گیاهان

نگاهی کوتاه بر درخت کیوی

درخت کیوی

میوه ای است خوشمزه که از درون سبزرنگ است و از بیرون پوستی قهوه ای رنگ دارد. از خواص آن می توان به آسان هضم بودن، مدیریت فشار خون، تقویت سیستم ایمنی، کمک به رژیم لاغری و بهبود گوارش اشاره کرد. کیوی را زاده شمال چین می دانند ولی امروزه نواحی جنوب چین نیز بسیار در پرورش این میوه فعال است. علت نام گذاری آن به کیوی ، شباهت پوست آن به پرهای پرنده ای نیوزلندی به همین نام است.

کیوی گیاهی است دو پایه که در هر گیاهش فقط یک نوع از گل نر و گل ماده می روید این گل ها شهدی ندارند ولی عطر دل انگیزی دارند. برای تشخیص گیاه نر باید به زمان باز شدن گل ها دقت کنید زیرا گل های نر زود تر از گل های ماده باز می شوند. درخت کیوی تا هفت و نیم متر رشد می کند و بالارونده است. کیوی ریشه ای بزرگ و گوشتی دارد و برگ هایش نیز پرز و کرک دارد و این پرز ها روی تبخیر و تعرق و تبادل گازی گیاه اثر می گذارد. کیوی درختی سال آور است و اگر در یک سال محصول زیادی بیاورد در سال های بعد محصول کمتری می آورد.

برای خرید بذر انواع محصولات کشاورزی به سایت فروشگاه پوپونیک مراجه کنید.

درخت کیوی

جوانه کیوی

شرایط محیطی درخت کیوی:

خاک مناسب برای کاشت و رشد کیوی، خاک شنی و دارای هوموس کافی است. کیوی به علت باردهی بالا و رشد رویشی فراوان نسبت به عناصر غذایی خاک بسیار پرتوقع و پرطمع است. سیستم ریشه این درختان گستردگی زیادی دارد. به کار بردن مخلوط کود های دامی و ماسه بادی با نسبت های مساوی بهترین نتیجه را داده است.

برای داشتن محصولی بهتر میتوانید از کود هربان 150 گرمی ، کود هربان 25 کیلوگرمی استفاده کنید.

شما میتوانید یا خواندن مقاله چگونه میتوان در خانه PH خاک را اندازه گرفت خاک خود را تست کنید.

درخت کیوی

میوه نارس کیوی

هرس درخت کیوی:

همانطور که اشاره شد درخت کیوی رشد زیادی دارد و قادر است در مدت کوتاهی دور سیم هایی که برای آن قرار داده شده است بپیچد و باعث ایجاد مشکلات زیادی شود که از جمله آنان می توان به فرو رفتن سیم درون تنه درخت و در پی آن خشک شدن درخت اشاره کرد.

پس برای جلوگیری از این امر باید با آغاز رشد نهال هر دو تا سه روز نهال ها مورد بررسی قرار گیرد و شاخه های آن به طور افقی در جهات مخالف روی سیم ها خوابانیده شود سپس با نخ های کتان به شکل آزاده بسته و شاخه های فرعی هرس شود.

درخت کیوی

درخت کیوی

آبیاری درخت کیوی:

یکی از مهمترین عملیات های باغداری کیوی آبیاری درختان به اندازه کافی است، کیوی از جمله درختانی است که به آب فراوانی نیاز دارد اما آبیاری بیش از اندازه هم می تواند به آن آسیب بزند، به همین علت ابیاری آن در تابستان بایستی با دقت کافی انجام شود.

در سال اول ضروری است که ریشه ها در خاک کاملا مرطوب حفظ شوند به شکلی که خاک لجن نشود. نهال های جوان کیوی در مواقع خشک سال نسبت به خشکی هوا حساس هستند به همین علت مسئله آبیاری و حفظ رطوبت خاک برای احداث باغات کیوی بسیار مهم و حائز اهمیت است.

آبیاری میکروجت و آبیاری قطره ای برای درختان کیوی در باغات شمال ایران به خصوص مازندران بسیار توسعه یافته است و از روش های دیگر مناسبتر است.

درخت کیوی

شکوفه درخت کیوی

دمای درخت کیوی:

کیوی متعلق به مناطق نیمه گرمسیری نیست بلکه متعلق به مناطق معتدله است. کیوی خزان دار است و به یک دوره سرمایی جهت باز شدن جوانه ها نیاز دارد، در تابستان بهتر است دمای هوا از 40 درجه بیشتر نگردد اما دمای زیر صفر زمستان را می تواند تحمل کند. کیوی برای داشتن یک کشت موفق نیاز به حدوداد 220 روز عاری از یخبندان دارد.

درخت کیوی

درخت کیوی

کاشت و تکثیر درخت کیوی:

کیوی را می توان از راه های گوناگونی تکثیر کرد، کاشت بذر، کاشت نهال‌های کیوی ازدیاد به روش قلمه از جمله این راه هاست.

ازدیاد با کاشت بذر:

در این روش بذر میوه به عنوان منبع اصلی تهیه بذر انتخاب می شود، شرایط انتخاب یک بذر مرغوب این است که میوه آن کاملا رسیده باشد، برای این منظور میوه باید در دمای بالای 12 درجه قرار داده شود تا نرم شده و بذر کاملا از میوه جدا گردد. بعد از آن که بذر گیری انجام شد بهتر است با آب شست و شو و قارچکش ها ضدعفونی شود.

بذر کیوی به دو طریق جوانه دار می شود:

1- گلخانه گرم:

دمای این گلخانه بین 18 تا 22 درجه سانتی گراد است، بذر ها از اوایل دی ماه در کرت هایی که از قبل با بستر مناسب تهیه شده است به صورت نواری (ردیفی) با فاصله 10 سانتی متری کاشته می شود. در این روش نشاء پس از 45 روز ممکن می شود (یعنی اواخر بهمن ماه) در این زمان قابل انتقال به گلدان نیز می باشد و حتی قابل پیوند زنی نیز هست.

2- روش گلخانه معتدل:

این روش نیز مانند روش قبلی است با این تفاوت که به خاط کاهش دما در گلخانه که بین 8-10 سانتی گراد است، زمان انتقال نشاء به گلدان ها در اواخر فروردین ماه و عملیات پیوند زنی به نیمه دوم دی ماه منتقل می شود.

درخت کیوی

میوه کیوی

ازدیاد با قلمه:

مهمترین نکته در این روش انتخاب پایه مادری است، پایه مادری مناسب باید از نظر فوتوتیپ و ژنوتیپ سالم باشد، از میان قلمه ها آن هایی را که از رشد رویشی شاخه یکساله به دست آمده اند را انتخاب می کنیم، طول این قلمه ها بهتر است 10 تا 15 و قطر آن ها بین 7 تا 1 سانتی متر باشد، این قلمه هابهتر است دارای سه جوانه باشند.

نکته: زمان مناسب برای قلمه گیری نیمه دوم دی ماه تا نیمه دوم بهمن ماه می باشد.

برای قلمه گیری لازم است این نکات رعایت شوند:

  • قیچی باید کاملاً تیز باشد تا باعث له شدن بافتهای قلمه نگردد.
  • محل فوقانی قلمه شیب مناسب داشته و با چسب پیوند پوشیده گردد.
  • محل تحتانی قلمه ها با قارچ کش تیوفانات متیل به نسبت 5-2 در هزار و بنومیل به نسبت 1 در هزار ضدعفونی گردد
درخت کیوی

میوه کیوی

بیماری ها و آفات درخت کیوی:

از جمله بیماری های کیوی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تاج و پوسیدگی ریشه  Phytophthora:

خیسی، زهکشی ضعیف خاک و رطوبت بیش از حد سبب ایجاد این نوع قارچ می شود. این قارچ باعث می شود در ریشه و تاج لکه های قهوه ای مایل به قرمز به وجود بیاید. با مدیریت درست رطوبت ریشه می توان از این بیماری پیشگیری کرد.

پوسیدگی میوه با قارچ Botrytis:

این قارچ را با نام کیک خاکستری نیز می شناسند. این قارچ باعث پوسیدگی میوه و نرم شدن بیش از اندازه آن می شود. اگر این قارچ بیش از اندازه رشد کند و دوام بیاورد به ساقه با ایجاد چروک خوردگی آسیب می رساند.

بیماری گال تاج:

این بیماری باکتریایی است و از طریق نواحی زخمی گیاه وارد آن می شود، این بیماری را نمی توان با عناصر شیمیایی کنترل کرد.

خونریزی آفت درخت : (Bleeding canker)

این آفت با خونریزی خود که تولید یک ماده ناخوشایند به رنگ مایل به قرمز است درخت را آلوده می کند. برای کنترل این آفت بایستی شاخه آلوده از حدود 30 سانتی متری محل قطع شود.

پوسیدگی ریشه آرمیلاریا:

نشانه ی این بیماری جرم های قهوه ای مایل به سفید روی پوست است. این بیماری قارچی زمان هایی رایج تر است که خاک بیش از حد سیراب باشد.

سوختگی باکتریایی:

گلبرگ زرد و قهوه ای و لکه های سوختگی روی گلبرک ها و جوانه ها حاکی از این بیماری است. باکتری این بیماری از راه زخم وارد درخت می شود.

سوالات متداول درخت کیوی:

  1. چه مدت طول می کشد تا درخت کیوی میوه بدهد؟

    سن گیاهان در باردهی تأثیر دارد. تولید کیوی چند سال به طول می انجامد. بسته به سن نهال هایی که خریداری می کنید، ممکن است یک تا سه سال قبل از تولید میوه باشد. بازدهی پس از سال اول افزایش می یابد.

  2. درخت کیوی چقدر بزرگ می شود؟

    شما برای پشتیبانی از کیوی های در حال رشد به یک داربست محکم یا قیم نیاز خواهید داشت. هر کدام می توانند تا 12 متر قد داشته باشند! پرورش میوه کیوی به این معنی است که گل های معطر نیز پرورش می دهید.

  3. آیا به گیاه کیوی نر و ماده نیاز دارید؟

    برای این که گیاه میوه بدهد، هم کیوی نر و هم ماده لازم است. در حقیقت، از هر هشت گیاه ماده کیوی حداقل یک گیاه نر لازم است. با عطر و طعمی در جایی بین آناناس و توت، میوه ای مطلوب و جذاب برای رشد است.

  4. ریشه کیوی تا چه حد عمیق است؟

    کیوی دارای سیستم های ریشه ای گسترده اما پراکنده ای با میانگین تقریباً 1 متر است. در سطح 0.5 متر خاک. جداول آب ماسه ای یا فصلی، عمق ریشه زایی را در برخی از باغات محدود می کند، اما در برخی دیگر ریشه ها تا عمق 3.5 متر یافت می شوند.

  5. آیا کیوی می تواند در هوای گرم رشد کند؟

    تحمل بیش از حد گرما، سرما یا باران را ندارد. این گیاه را می توان در کانیا، زیمبابوه، هند، ایتالیا، ژاپن، شیلی، استرالیا، هلند، ایالات متحده آمریکا، نیوزیلند، ترکیه، ایران و بسیاری از کشورهای دیگر پرورش داد.

  6. چرا کیوی من میوه نمی دهد؟

    گیاهان کیوی به آفتاب کامل احتیاج دارند و از برخی سایه های بعد از ظهر در مکان های گرم استقبال می کنند. آن ها همچنین به خاک مناسب و غنی، آب منظم و زهکشی مناسب نیاز دارند. اگر کیوی شما شکوفا نیست، ممکن است به دلیل کمبود نور آفتاب، خشکی بیش از حد خاک، ورود به سیستم آب یا مواد مغذی کافی در خاک باشد.

  7. چگونه می توان تشخیص داد که گیاه کیوی نر است یا ماده؟

    گل های نر و ماده روی گیاهان جداگانه کیوی رشد می کنند. گل های نر (بالا) از پرچم های بیشمار گرده تولید می کنند. گل های ماده (پایین) دارای یک تخمدان خوب رشد یافته با کلاله های چسبناک طولانی در مرکز آن هستند. اگرچه گل های ماده دارای پایه هستند، اما گرده عملکردی تولید نمی کنند.

  8. بهترین کود برای کیوی چیست؟

    با حدود ½ پوند نیتروژن در تاک بالغ کود دهید، این تقسیم را به یک سوم (اواسط اسفند، اواسط فروردین و اواسط اردیبهشت) با استفاده از کود متعادل مانند 16-16-16 یا کنجاله سویا تقسیم کنید.

  9. برای رشد کیوی به چه دمایی نیاز دارید؟

    اگر روزانه آب کافی برای گیاهان تأمین شود، کیوی در مناطق گرم تابستان با حداکثر دما تا 45 درجه سانتیگراد به خوبی رشد می کند. در شرایطی که حداکثر دمای 30 درجه اتفاق می افتد، حدود 6000 گالن آب در روز در هر جریب مناسب است.

  10. کیوی در چه زمانی از سال شکوفا می شود؟

    کیوی مقاوم در بهار گل می دهد و در پاییز میوه می دهد. اکثر واریته ها دارای دو نوع (گیاهان نر و ماده جداگانه) هستند و ماده ها برای میوه دهی باید توسط نر گرده افشانی شوند.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

مقاله های مرتبط

11 دیدگاه درباره مقاله “نگاهی کوتاه بر درخت کیوی

  1. Avatar مجتبی بحرینی گفت:

    خوب بود جهت اطلاعات عمومی ولی مفید فایده نبود

  2. Avatar مهرزادجهانتیغ گفت:

    بسیارآموزنده
    ممنون ازشما

  3. Avatar Mehdi.Azimi گفت:

    درود بر شما من مهدی عظیمی هستم پیمانکار ومجری احداث باغات کیوی در تالش .برای مشاوره تلفنی ۰۹۱۱۷۲۲۱۸۷۶.۰۹۳۷۰۳۷۳۵۵۲.

  4. Avatar احد عذیری گفت:

    سلام کیوی در کرج رشد میکنه.ممنون

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      نه متاسفانه کیوی هوای معتدل لازم دارد.

  5. Avatar ناهیدلهراسبی گفت:

    سلام‌،خیلی ممنون از اطلاعات مفیدتون ،عمر مفید درخت کیوی چند سال می باشد؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      عمر درخت کیوی مانند دیگر درختان بین 50 تا 60 سال است و عمر مفید آن بستگی به خیلی عوامل دارد ولی حدودا 25 سال است.

  6. Avatar امیر حسین محبی گفت:

    سلام ببخشید کیوی در اصفهان رشد می کند

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      کیوی مختص مناطق معتدل است و در اصفهان که سرذسیر است نمی تواند رشد کند

  7. Avatar رضا گفت:

    سلام درخت کیوی ما گل میده ولی بعد از مدتی گلها خشک میشه و میوه نمیده دلیلش چیه؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت کیوی حتما باید درخت نر در کنارش باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *