آموزش باغبانی

آموزش رشد کاکتوس

آموزش رشد کاکتوس

کاکتوس گیاه فوق العاده ­ای بوده و نسبت به گیاهان استاندارد به مراقبت کمتری نیاز دارد. آن­ها در اقلیم خشک بیابانی زندگی کرده و به مقادیر زیاد آب یا مراقبت نیازی ندارند و می­توانند در شرایط بد آب و هوایی نیز زنده بمانند. به همین دلیل، گیاهان کاکتوس یک گزینه مناسب برای نگهدارندگان جدید و مسافران می­باشد.

کاشت کاکتوس از بذر:

1 – غلاف بذر تولید شده در کاکتوس­های موجود را جمع ­آوری کرده و یا دانه ­های تجاری را خریداری کنید.

برای تهیه دانه کاکتوس مورد نیاز خود دو گزینه را پیش رو دارید: خرید دانه­ ها از فروشگاه­های باغبانی یا جمع ­آوری آن از کاکتوس دیگری که در اختیار شما است. در اینجا، شما از بین قیمت و راحتی یکی را انتخاب می­کنید – دانه ­های خریداری شده ارزان قیمت بوده و از قبل بسته­ بندی شده ­اند، در حالی که دانه­ هایی که خودتان جمع ­آوری کرده ­اید به کار بیشتری نیاز دارد.

اگر شما می­خواهید دانه را خریداری کنید، نیاز نیست که زحمت زیادی برای یافتن آن بکشید. بسیاری از فروشگاه­های عرضه کننده محصولات باغی دارای دانه کاکتوس هستند. سایت­های آنلاین مانند (فروشگاه اینترنتی پوپونیک) نیز برای سفارش دادن صدها رقم مختلف وجود دارد.

از سوی دیگر، اگر می­خواهید دانه­ های خود را جمع­ آوری کنید، بایستی از پیدا کردن غلاف­های دانه یا میوه­ ها در کاکتوس خود آغاز کنید. به طور معمول، این بخش­ها نسبت به ساقه اصلی کاکتوس رنگ روشن­تری دارند. هنگامی که گل می­وفتد یا غلاف و میوه می­رسد، آماده برداشت می­شود (فرض بر این است که گرده افشانی صورت گرفته است).

برای خرید بذر کاکتوس کلیک کنید.

آموزش رشد کاکتوس

آموزش رشد کاکتوس

2 – اگر بذر های برداشت شده در غلاف قرار داشته باشند، غلاف­ها را جمع­ آوری کنید.

غلاف­ها یا میوه ­ها را قبل از خشک شدن از روی کاکتوس بردارید. غلاف­ها نباید رطوبت زیادی داشته باشند، اما بایستی با لمس کردن آن رطوبت احساس شود. دانه­ های موجود در داخل غلاف یا میوه می­تواند از یک کاکتوس به کاکتوس دیگر متفاوت باشد. برخی از دانه­ ها دارای نقطه­ های سیاه یا قرمز رنگ هستند که به وضوح از یکدیگر جدا می­شوند، در حالی که برخی دانه­ های دیگر دارای اندازه کوچک بوده و همانند شن یا گرد و غبار هستند.

غلاف­ های “رسیده” دارای بذرهای بالغ به صورت فیبر یا پنبه پیچیده روی کاکتوس قرار می­گیرد. اگر غلاف به راحتی جدا نشود، بیانگر آن است که برای برداشت آماده نیست.

3 – سپس، بذر­ها از غلاف­ها برداشت می­شوند.

هنگامی که تمام غلاف­ ها را از روی کاکتوس برداشتید، وقت آن رسیده که دانه­ ها را از غلاف­ها جدا کنید. با استفاده از یک چاقوی تیز بریدن غلاف­ها را شروع کنید. سپس، برای رسیدن به بذر یک بخش غلاف را جدا کنید. در نهایت، دانه­ ها را با دقت از داخل غلاف جدا کنید.

جمع­ آوری دانه در کاکتوس­های گرمسیری می­تواند نسبت به کاکتوس­های بیابانی متفاوت باشد، اما از نظر مفهوم کلی یکسان است – حذف میوه از گیاه و باز کردن آن برای برداشت دانه. به عنوان مثال، دانه کاکتوس کریسمس (نوعی کاکتوس گرمسیری) را می­توان همانند میوه بلوبری با فشردن یا پاره کردن آن برداشت نمود. این دانه­ ها به رنگ سیاه بوده و کوچک هستند.

4 – بذرها را در خاک دارای زهکشی بالا کشت کنید.

پس از اینکه شما بذر کاکتوس را خریداری نمودید و یا از روی کاکتوس موجود جمع ­آوری نمودید، آن­ها را در ظروف تمیز و کم عمق پر از خاک مناسب قرار دهید. اندکی قبل از کشت خاک را مرطوب کنید و اجازه ندهید که روی آن آب باقی بماند. سپس، بذرها را روی خاک پخش کنید (آن­ها زیر خاک قرار ندهید). در نهایت، دانه­ ها را با لایه بسیار نازکی از خاک یا شن و ماسه پوشش دهید. دانه­ های کاکتوس دارای انرژی ذخیره­ای اندکی هستند و اگر در عمق زیاد کشت شوند قبل از آمدن به سطح خاک از بین می­روند.

کاکتوس به زهکشی مناسب نیاز دارد، بخصوص ارقام رشد یافته در بیابان که در صورت وجود آب زیاد دچار بیماری می­شوند. مخلوط یک سوم کمپوست، یک سوم ماسه باغبانی و یک سوم پرلیت را امتحان کنید.

اگر خاک مورد استفاده استریل نباشد (بسته بندی شده یا نشده)، بهتر است نیم تا یک ساعت آن را در دمای 300 درجه فارنهایت (150 درجه سانتیگراد) قرار دهید. این امر باعث از بین رفتن آفات و بیماری­های موجود در خاک می­شود.

5 – ظرف را پوشش داده و در معرض آفتاب قرار دهید.

هنگامی که خاک را مرطوب کرده و دانه ­های کاکتوس خود را کاشتید، ظرف را با یک پوشش شفاف (مانند پلاستیک بسته ­بندی) بپوشانید و آن را در جلوی نور آفتاب قرار دهید. نور آفتاب نباید شدید و ثابت باشد، اما بایستی برای حداقل چند ساعت در روز قوی باشد. درب شفاف باعث حفظ رطوبت در ظرف شده و با رشد کاکتوس اجازه می­دهد که نور به آن برسد.

صبر کنید تا کاکتوس جوانه بزند. بسته به گونه کاکتوس، جوانه ­زنی ممکن است از چندین هفته تا چندین ماه به طول انجامد.

کاکتوس­های گرمسیری از محیط های زیر کانوپی درختان جنگل استفاده می­کنند و نیاز آن­ها به نور آفتاب نسبت به کاکتوس­های بیابانی کمتر است. شما بایستی کاکتوس گرمسیری را در محل روشن و بدون نور مستقیم آفتاب قرار دهید. به عنوان مثال، گلدان­های  آویزان در سایه محل خوبی برای کاکتوس­های گرمسیری هستند.

6 – کاکتوس­های گرمسیری را در دمای ثابت و گرم نگه دارید.

اگرچه کاکتوس­های بیابانی در محیط طبیعی در معرض تغییرات شدید دمایی قرار دارند (روزها بسیار گرم و شب­ها بسیار سرد)، اما کاکتوس­های گرمسیری در آب و هوای گرم و مرطوب رشد بهتری دارند. بنابراین، این ایده عاقلانه است که کاکتوس­های گرمسیری نبایستی در نقاط دارای نور شدید در طول روز و دمای پایین در شب نگهداری شوند. سعی کنید که کاکتوس­های گرمسیری را در دمای حدود 70 تا 75 درجه فارنهایت (24-21 درجه سانتیگراد) نگهداری کنید.

اگر در مناطق گرمسیری زندگی نمی­کنید، احتمالا بایستی کاکتوس گرمسیری را در داخل خانه پرورش دهید. جایی که درجه حرارت و دسترسی به نور خورشید بسیار ساده است.

مراقبت از کاکتوس:

1 – هنگامی که اولین اسپین­ها نمایان شدند، اجازه دهید که به گیاه هوا بخورد.

یک هفته پس از اینکه شما دانه ­های کاکتوس جدید را کشت کردید، بایستی جوانه ­زنی رخ دهد. کاکتوس رشد بسیار کندی دارد و ممکن است تا یک ماه طول بکشد. در نهایت، شما بایستی قادر به مشاهده ظهور اولین سوزن کاکتوس خود باشید. هنگامی که این اتفاق رخ می­دهد، پوشش شفاف را در طول روز بردارید تا کاکتوس شما نفس بکشد. با رشد کاکتوس، شما می­تواند پوشش را برای طولانی مدت بردارید.

با این حال، این امر باعث می­شود که میزان تبخیر آب از سطح خاک افزایش یابد. این بدان معنی است که شما بایستی آبیاری را آغاز کنید. سعی کنید این کار را با احتیاط انجام دهید – خاک را به طور کامل خشک نکنید، اما همیشه هم آبیاری نکنید.

توجه داشته باشید که بسیاری از کاکتوس­های گرمسیری اسپین ندارند؛ بنابراین، در این مورد می­توان پوشش را به سادگی حذف کرد.

2 – هنگامی که کاکتوس به خوبی استقرار یافت، گلدان آن را عوض کنید.

همانطور که در بالا ذکر شد، کاکتوس رشد کندی دارد. بسته به نوع کاکتوس، حدود 6 ماه تا 1 سال طول می­کشد که اندازه آن به اندازه یک سنگ مرمر بزرگ باشد. در این مرحله، این ایده عاقلانه است که کاکتوس را در یک گلدان دیگر کشت کنید. همانند بسیاری از گیاهان گلدانی، نگه داشتن کاکتوس در ظرف کوچک می­تواند باعث کمبود مواد مغذی، گرسنگی، کاهش رشد و حتی از بین رفتن آن شود.

برای عوض کردن گلدان کاکتوس خود، از دستکش محکم و بیلچه استفاده کنید تا کل گیاه، ریشه ­ها و همه بخش­های آن از محیط خارج شود. آن را در ظرف جدید با همان نوع خاک قرار داده و طراف آن را پر کرده و آب را اضافه کنید.

3 – اجازه دهید که کاکتوس­ها در گلدان جدید در سایه بازسازی شوند.

همانطور که بخش بالایی کاکتوس شما رشد می­کند، ریشه­ های آن نیز به خوبی رشد می­کنند. اگر بخواهید که کاکتوس شما بزرگتر و بزرگتر شود، ممکن است چندین سال طول بکشد. با این حال، با توجه به اینکه فرآیند کشت مجدد می­تواند برای گیاه تنش­زا باشد، بایستی اجازه دهید که کاکتوس خود را پس از هر بار تعویض گلدان بازسازی کند. برای بازسازی بهتر کاکتوس، آن را در محیط دارای مقدار نور آفتاب مناسب قرار دهید و سعی کنید تا زمان رشد مجدد ریشه­ ها آن را در منطقه سایه­ دار قرار دهید. به تدریج کاکتوس را پس از یک ماه یا بیشتر به جلوی آفتاب برگردانید.

برای خرید گلدان بتنی کلیک کنید.

4 – نیاز آبی کمتر.

کاکتوس نسبت به سایر گیاهان گلدانی نیاز آبی کمتری دارد. اگرچه آن­ها به مقدار کمتری از آب نیاز دارند، اما در بیابان به راحتی زنده می­مانند. اکثر گونه­ های کاکتوس بیابانی به آب کمتری نیاز دارند. با این حال، گونه­ هایی وجود دارند که مقدار آب مورد نیاز آن­ها متفاوت هستند. به عنوان یک قاعده کلی، قبل از آبیاری بایستی خاک آن­ها کاملا خشک شود. این بدان معنی است که بسته به دما، فاصله آبیاری بین یک ماه یا بیشتر خواهد بود.

به خاطر داشته باشید که رشد کاکتوس به صورت تدریجی و کند است. بنابراین، به آن زیادی آب ندهید. آبیاری بیش از حد می­تواند منجر به مشکلاتی نظیر اختلالات ریشه­ ای در گیاه شود که باعث مرگ و میر گیاه می­گردد.

کاکتوس­های گرمسیری در برخی موارد از این قاعد مستثنی هستند، زیرا آن­ها به طور طبیعی به محیط­های مرطوب تر از کاکتوس­های بیانبانی نیاز دارند. در صورتی که کاکتوس گرمسیری می­توانید با کمی آبیاری کنار بیایید اما بایستی صبر کنید تا قبل از هر آبیاری خاک خشک شود.

5 – در طول ماه­ های رشد، به گیاهان جوان کود دهید.

اگرچه کاکتوس رشد کندی دارد اما در طول ماه­های بهار و تابستان با استفاده از نور و کود یا مواد مغذی گیاهی رشد آن­ها بیشتر می­شود. کاکتوس نسبت به سایر گیاهان به کود کمتری نیاز دارد. از هر ماه از یک بار کود محلول رقیق شده استفاده کنید. مقدار اندکی از کود مایع را با همان حجم آب مخلوط کنید. در دومین یا سومین آبیای از این مخلوط استفاده نمایید.

مقدار کود مورد استفاده می­تواند بر اساس نوع کاکتوس و اندازه آن متفاوت باشد. اطلاعات خاص بایستی روی بسته کود ذکر شده باشد..

حذف مشکلات رایج کاکتوس:

1 – جلوگیری از پوسیدگی یا اجتناب از آبیاری بیش از حد.

یکی از رایج­ترین مشکلات مربوط به گیاهان گلدانی، پوسیدگی قارچی (پوسیدگی ریشه) است. این آسیب معمولا زمانی رخ می­دهد که ریشه­ های گیاه در تماس مداوم با رطوبت نگهداری می­شود و تخلیه آب به درستی صورت نمی­گیرد. این امر منجر به رشد قارچ می­گرد. این حالت بیشتر در گیاهان گلدانی رخ می­دهد، اما کاکتوس بیابانی نیز به این حالت حساس می­باشد؛ زیرا این گیاه به طور طبیعی نسبت به سایر گیاهان نیاز کمتری به آب دارد. بهترین درمان برای پوسیدگی، پیش­گیری است: در گام اول بایستی از آبیاری بیش از حد اجتناب شود. به عنوان یک قاعده کلی، بهتر است به کاکتوس آب کمتری داده شود. همچنین، شما بایستی از خاک با کیفیت خوب و سطوح بالای زهکش استفاده کنید.

اگر گیاه شما پوسیدگی داشته باشد، ممکن است در آن تورم، نرم شدگی، قهوه ­ای شدگی و شکاف ایجاد شود. این وضعیت اغلب از پایین گیاه شروع می­شود. گزینه­ های درمان پوسیدگی بسیار محدود است. شما می­توانید کاکتوس را از گلدان خارج کرده و ریشه­ های لکه­ دار، سیاه شده و هر بافت مرده ­ای را از حذف کنید و دوباره در یک گلدان جدید با خاک تمیز کشت کنید. با این حال، اگر صدمه به ریشه­ های گسترده باشد، ممکن است کاکتوس در هر صورتی از بین برود. در بسیاری از موارد لازم است که گیاهان دارای پوسیدگی حذف شوند تا از گسترش قارچ به سایر گیاهان مجاور ممانعت شود.

2 – برای درمان بی­رنگ شدگی به تدریج نور آفتاب را افزایش دهید.

بی­رنگ شدگی شرایطی است که در آن گیاه رشد کندی را تجربه می­کند، زیرا نور کافی به آن نمی­رسد. کاکتوس دارای رشد بی­رنگ اغلب نازک، بی­دوام و رنگ پریده و سبز روشن است. اگر منبع نور وجود داشته باشد، بخشی از گیاه به آن سمت رشد خواهد کرد. اگر بی­رنگ شدگی دائمی باشد به این معنی است که هر گونه بیماری ممکن است رخ دهد. در صورت اطمینان از دریافت نور کافی توسط گیاه، می­توان آن را از بین برد.

با این وجود، شما نبایستی کاکتوس بی­رنگ را به طور مستقیم در معرض نور شدید قرار دهید. در مقابل، به تدریج مقدار نور آفتابی که گیاه در هر روز دریافت می­کند را افزایش دهید. این افزایش تا زمانی خواهد بود که گیاه به صورت طبیعی رشد کند. قرارگیری هر گیاهی در معرض نور شدید می­تواند برای گیاه تنش­زا باشد. چنین سطوحی از نور می­تواند باعث مرگ گیاه کاکتوس شود.

3 – پس از استفاده از آفت­کش بایستی قرارگیری در معرض نور خورشید محدود شود.

آفتاب سوختگی هنگام قرار گیری در آب یک بیماری مضر است می­تواند روی گیاه شما تاثیر بگذارد. پس از استفاده از یک آفت­کش مبتنی بر روغن، روغن آن روی سطح گیاه باقی می­ماند و با افزایش شدت اشعه خورشید به عنوان “لوسیون دباغی” عمل می­کند. این حالت باعث می­شود بخش­هایی از گیاه که روی آن روغن قرار دارد تغییر رنگ داده و خشک شود. برای جلوگیری از این امر کاکتوس را به مدت چند روز در مکان سایه ­دار قرار دهید تا اثر آن از بین برود.

 

4 – از “سخت ­شدگی” طبیعی نترسید.

یکی از جنبه ­های چرخه زندگی کاکتوس که اغلب مردم با آن آشنایی ندارند، فرآیند “سخت ­شدگی” می­باشد که کاکتوس بالغ از بخش­های پایینی شروع به ایجاد شکل سخت و قهوه­ ای، مانند پوست، می­کند. این حالت به دلیل جایگزینی لایه بیرونی سبز با بافت مرده حاصل می­شود. این حالت نشان دهنده این است که گیاه در معرض خطر قرار ندارد و بایستی نادیده گرفته شود.

سخت­ شدگی طبیعی معمولا از پایه گیاه آغاز کرده و به آرامی به سمت بالا حرکت می­کند. اگر سخت­شدگی در جای دیگری از گیاه آغاز شود، این می­تواند نشانه ­ای از یک مشکل باشد. به عنوان مثال، اگر سخت­ شدگی از سمت رو به روی آفتاب آغاز شود و در پایه هیچ نشانه ­ای از آن وجود نداشته باشد، نشانگر آن است که کاکتوس نور بیشتری را دریافت کرده است.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

هومن انگورانی

درباره هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *