گیاهان دارویی و ادویه ها

معرفی گیاه داتوره (تاتوره)

گیاه داتوره (تاتوره)

Datura از یک نام محلی هندی گرفته شده است. این جنس گونه های یک ساله یا چند ساله ­ی علفی با عمر کوتاه و نیمه درختچه ای دارند. همه­ی گونه های تاتوره دارای آلکالوئید سمی بوده و امروزه به طور گسترده ای اهلی شده­ اند.

تاتوره گیاهی یکساله (در مناطق سردسیر) یا چند ساله (در مناطق گرمسیر) با عمری کوتاه است. دارای ریشه­ ی مستقیم، ساقه های علفی و چوبی، برگ­های بزرگ به رنگ سبز تیره، دمبرگ بلند، گل­های درشت و شیپوری به رنگ سفید یا کرم، که مورد توجه زنبور عسل نیز هستند. میوه­ ی داتوره به شکل کپسول خاردار است که هنگام رسیدن با شکاف طولی باز می­شود. بذر آن لوبیایی شکل و پهن به تعداد زیاد در میوه قرار دارد.

کلیه ی اندام­های گیاه تاتوره دارای بوی سمی و بسیار تهوع آور است. شکل برگ و رنگ بذر در دو گونه D. stramonium و D. innoxiae متفاوت است. در گونه ­ی اول برگ­ها تخم مرغی، بدون لب و بریدگی با بذرها قهوه ای روشن (خردلی) و در گونه ی دوم برگ­ها لبه دار با بریدگی و بذرها سیاه رنگ هستند.

نام علمی: Datura spp

خانواده: Solanaceae

نام انگلیسی: Thornapple, Datura

ترکیبات شیمیایی گیاه داتوره (تاتوره):

همه­ ی اندام­های تاتوره دارای ترکیبات آلکالوئیدی بوده که 80-70% آلکالوئیدها مربوط به “اسکوپولامین” و “هیوسیامین” است. مقدار آلکالوئید در برگ 4-2 درصد، در ساقه 15-11 درصد و در بذر 8-7 درصد است. مشابه این ترکیبات در گیاه شابیزک دیده می­شود. افزون بر آلکالوئیدها، کومارین، تانن، فلاونوئید و ویتانولید هم در گیاه داتوره وجود دارد.

برای خرید و مطالعه آموزش کاشت بذر داتورا استرامونیوم کلیک کنید .

برای خرید و مطالعه آموزش کاشت بذر داتورا متیل کلیک کنید .

گیاه داتوره (تاتوره)

گیاه داتوره (تاتوره)

موارد مصرف و خواص درمانی داتوره (تاتوره):

داتوره در گذشته از جنبه های زینتی و سمی مورد توجه بوده، ولی در سال­های اخیر مواد ارزشمندی از آن استخراج شده است. اسکوپولامین به عنوان بیهوش کننده در جراحی و زایمان و در مداوای آسم، و هیوسیامین در روان پزشکی و در تهیه­ ی داروهای ضد تهوع کاربرد دارد. این گیاه در درمان علایم پارکینسون و در استعمال خارجی در درمان دردهای رماتیسمی کاربرد دارد. آلکالوئیدهای حاصل از داتوره به علت تأثیر بر سیستم اعصاب مرکزی کاربردهای بسیاری دارد. عمل به دست آمده از داتوره، در مصرف­ کننده، حالت خماری ایجاد می­کند. در طب سنتی، برگ­های داتوره در درمان آسم به کار می­رود که مصرف بیش از حد مجاز آن حالت توهم ایجاد می­کند. در گذشته با آلوده کردن گوشت و استخوان یا پودر داتوره به کشتن سگ­های ولگرد و مزاحم اقدام می­کردند که حیوانات مسموم شده، و بسیار ناآرام و بی­قرار می­شدند.

در مراسم­های عبادی بومی­های شرق آمریکا، از این گیاه به عنوان دارویی توهم ­زای و مقدس استفاده می­کردند، و در هندوستان از آن به وسیله­ ی دزدان و باندهای غارت و ترور در کشتن افراد استفاده می­شده است. در سال­های اخیر، برخی گونه های داتوره به عنوان گل­های بزرگ، معطر و زینتی کاشت می­شوند.

عوامل محیطی گیاه داتوره (تاتوره) :

داتوره گیاهی است که تحمل خوبی به خشکی، شوری، خاصیت قلیایی خاک و تشعشع نور زیادی دارد. دمای حداقل 7 درجه­ی سانتیگراد حد تحمل به سرما در این گیاه ذکر شده است، اما در کلکسیون­های موجود در استان اصفهان تا بروز یخبندان گل­دهی گیاه ادامه داشته است. در ایران توده­ های بومی مختلفی با سازگاری­ها و توانایی­های مختلف وجود دارد که شناسایی آنها ضورت دارد. گیاه داتوره با ریزش بذر به صورت خود به خود نیز سبز می­شود، رشد اولیه­ی آن کند است بنابراین نسبت به علت­های هرز حساس است. گیاه داتوره مورد چرای احشام واقع نمی­شود.

برای مطالعه مقاله معرفی گیاه چای کلیک کنید .

کاشت گیاه داتوره (تاتوره) :

تکثیر داتوره با استفاده از بذر انجام می­شود. کاشت مستقیم بذر و خزانه گیری، هر دو مرسوم است. به طور کلی داتوره، مانند دیگر گیاهان خانواده ­ی سیب زمینی نشاهای خوبی تولید می­کند و نشاکاری آنها موفقیت آمیز است.

خیساندن بذر درصد جوانه زنی را زیاد می­کند. پس از کاشت بذرها، طی 2 تا هفته سبز می­شود. فاصله ­ی کاشت 50×60 سانتی­متر برای نشان ها مناسب است. به علت گل­های زیبا و بزرگ و تداوم گل­دهی آن، به عنوان یک گیاه زینتی هم مورد توجه است.

گیاه داتوره (تاتوره)

گیاه داتوره (تاتوره)

برداشت محصول گیاه داتوره (تاتوره) :

در گیاه داتوره طی هر فصل رشد 2 تا 3 بار می­توان برگ­ها را برداشت کرد که در این حالت از هر هکتار 8 تا 15 تن محصول تر به دست می­آید. در صورتی که به منظور تولید بذر برداشت صورت گیرد، 1200 تا 1700 کیلوگرم در هر هکتار محصول بذر به دست می­آید.

تذکر: همانند سداب، استنشاق هوا در مجاورت بوته های داتوره و تماس پوست با گیاه، مسمومیت شدید کارگران و جی نگار و برداشت کننده محصول را در پی دارد. رعایت نکات ایمنی ضروری است.

برای مطالعه مقاله معرفی گیاه خارخسک کلیک کنید .

گونه­ های دیگر داتوره (تاتوره) :

در ایران دو گونه innoxiae و (D.tutula) stramonium برای جنس Datura (42) و در جهان 8 گونه برای این جنس معرفی شده است (52). D. metel و (D. meteloides) D. innoxia بومی هند و (Black seed) D. stramonium بومی آمریکای شمالی و جنوبی است.

به تازگی جنس Brugmahsia به جای جنس Datura قرار داده شده است (ونالدسون، 2001). D. suaveolens یا Brugmahsia datura گل­های بسیار بزرگ و بسیار معطر دارد. هیبرید Brugmansia/ candida درختچه­ای، نیازمند هرس با گل­های بسیار بزرگ شیپوری و بسیار معطر است که با قلمه تکثیر می­شود.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

هومن انگورانی

درباره هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

مقاله های مرتبط

4 دیدگاه درباره مقاله “معرفی گیاه داتوره (تاتوره)

  1. Avatar هزارجریبی گفت:

    سلام وقتتون بخیر من تاتوره درختی رنگ زرد دارم میشه لطف کنید بفرمایید بذر تاتوره با رنگهای صورتی وبنفش وسفید به چه میزان وقیمتش چه طوریه ؟؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      با سلام فقط بذر تاتوره سفید موجود داریم

  2. Avatar جلال گفت:

    سلام وقت بخیر
    جناب مهندس من می‌خوام امسال در حد چند بوت در بین درختان میوه کاشت کنم خواستم بدونم آیا ضرری برای درختان دارد یا نه ؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      گیاه تاتوره بلند میشود اگر سایه روی درخت ها نیاندازد مشکلی ندارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *