آموزش باغبانی

تولید کمپوست از لاشه پرندگان

مرغداری خیلی شلوغ

تولیدکنندگان طیور اغلب محدودیت­های زیادی برای دفع لاشه­ های طیور خود دارند. این لاشه­ ها می­تواند ناشی از مرگ­ و­ میر طبیعی، بلایای طبیعی و شیوع بیماری­ها باشد. لاشه­ های مرغ که به­ طور طبیعی جهت پوسیدن روی زمین رها­ شده یا در چاله­ های کم­ عمق دفن می­شوند، خطراتی از جمله آلودگی آب­های زیرزمینی و به­ مخاطره انداختن سلامت عمومی مردم، دام و حیات وحش را به­ دنبال دارد. از این­رو باید این صنعت بتواند راهی راحت، قابل­ پذیرش برای جامعه و محیط ­زیست و همچنین مطمئن از نظر بیولوژیکی برای دفع آن­ها داشته باشد.

روش­های کنونی برای دفع لاشه­ های مرغ شامل سوزاندن، دفن و یا تهیه کمپوست است. سوزاندن علاوه بر آلودگی هوا به­ دلیل نیاز به سوخت برای سوزاندن گران تمام می­شود. از سوی دیگر، دفع لاشه­ ها در زمین می­تواند منجر به آلودگی آب­های زیرزمینی شود. بنابراین، تهیه کمپوست راه­ حلی منطـقی برای دفع لاشـه­ های مرغ به­ نظر می­رسد.

در صورت شیوع آنفلولانزای مرغی و یا سایر بیماری­های طیور محدودیت هایی از نظر دفن لاشه­ ها وجود دارد. چون ممکن است باعث شیوع بیماری به سایر طیور یا انشان شود. در ایالت نیویورک آمریکا یک کشاورز مجاز است تا 100 پرنده مرده ناشی از شیوع بیماری را دفن کند، اما با دفن هیچ پاتوژنی کشته نمی­شود و احتمال خطر شیوع در صورت نزدیکی به آب­های سطحی و زیرزمینی هنوز وجود دارد. چنانچه تعداد پرندگان مرده بیش از 100 باشد باید آنها را به کمپوست تبدیل نمود. کمپوست کردن این لاشه­ ها به­ روش توده ثابت سازگار با محیط زیست، بی­خطر، مؤثر، سریع و تضمین­ کننده امنیت زیستی است.  علاوه بر این، کمپوست حاصله غنی و ارزان است.

تهیه کمپوست از مرغ­های مرده اولین­بار توسط دکتر دنیس مورفی در سال 1988 از دانشگاه مریلند به­ طور موفق معرفی شد. وی برای این منظور از پرندگان مرده و کاه­و­کلش به­ عنوان بستر استفاده کرد و نشان داد که این کار اگر به ­درستی انجام شود در تمام فصول سال بدون ایجاد بوی بد قابل انجام است و محصول نهایی آن به ­اندازه­ای مطمئن و با کیفیت خواهد بود که می­تواند به عنوان کود در کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.

گاهی نیاز است که گله ­ای بزرگ از پرندگان به کود تبدیل شود. این گله ممکن است به­ دلیل شیوع بیماری شدید، آلودگی شیمیایی و … مرده باشند. هنگامی­که مرگ­و­میر ناشی از بیماری است، کمپوست باید تحت نظارت دامپزشکی استان یا نماینده آن تولید شود.

مزایای تولید کمپوست از لاشه پرندگان

به­ طور کلی، مزایای کمپوست کردن لاشه پرندگان شامل موارد زیر است:

  • روشی مطمئن برای از بین بردن یا دفع دام یا پرندگان مرده است.
  • در هر زمانی حتی یخبندان قابل انجام است.
  • باعث کاهش انتشار بوی بد ناشی از دفع نادرست حیوانات مرده می­شود.
  • خطز آلودگی روان اب­ها، آب­های زیرزمینی و خاک به حداقل می­رسد.
  • باعث کاهش گسترش بیماری و یا عوامل بیماریزای ناشی از مرگ­و­میر آنها می­شود.

برای مطالعه مقاله کود مرغی چیست کلیک کنید .

لاشه مرغ

لاشه مرغ

نکات عمومی در تولید کمپوست از لاشه پرندگان

لاشه­ های تازه طیور حاوی حدوداً 80% رطوبت، 12% کربن و 4/2% نیتروژن و نسبت کربن به نیتروژن 5 به 1 وزنی هستند. بنابراین به­ خودی­ خود ماده­ ای با رطوبت بسیار بالا و کربن کم هستند؛ از این­رو باید به مخلوط آن ماده­ ای کربن­دار افزود تا در نهایت به نسبت مناسب کربن­ به­ نیتروژن و رطوبت برسد. به­ طور­کلی، کربن اضافی در مخلوط مشکلی برای محیط ­زیست ایجاد نمی­کند.

توده کمپوست

اندازه سیستم تولید کمپوست در اینجا به­ میزان طیور بستگی دارد. به ازای هر 13 کیلوگرم لاشه مرغ مرده، به یک مترمکعب فضای کمپوست اولیه نیاز است. به­ همین میزان از فضا برای سایر موارد شامل مواد حجم­ دهنده، مواد افزودنی و تجهیزات و انباری لازم است که کمپوست تهیه شده تا زمان فروش برای مصرف کشاورزان در آن نگهداری شود.

محل تولید کمپوست طیور شامل مخزنی بتنی در اندازه­ های مختلف و ترجیحاً دارای سقف است. بتن برای جلوگیری از شسته شدن مواد غذایی از کمپوست به خاک، جلوگیری از ایجاد سوراخ­های زیرزمینی توسط جوندگانی مانند موش و تسهیل پاکسازی و تمیز کردن واحد، مورد نیاز است.

برای مطالعه مقاله مزیت­های استفاده از کمپوست کلیک کنید .

مقطع عرضی توده کمپوست لاشه ­های طیور به ­روش لایه­ به­ لایه

مقطع عرضی توده کمپوست لاشه ­های طیور به ­روش لایه­ به­ لایه

اندازه و شکل نهایی توده باید به­ صورت مخروطی به عرض 3.6-2.4 متر در قاعده و 1.8-1.2 متر ارتفاع تا بالاترین نقطه آن و طول دلخواه باشد. هیچ لاشه­ ای نباید در حین ایجاد توده در سطح کمپوست دیده شود. به این صورت که لاشه­ ها باید حداقل 15 سانتی­متر تاسطح یا طرفین توده فاصله داشته باشند. قسمت بالای توده اهمیت زیادی دارد چون به ­عنوان یک بیوفیلتر برای کاهش یا جلوگیری از انتشار بو در حین تجزیه لاشه­ ها عمل می کند.

انتشار بو نه­ تنها بسیار مشمئز کننده است بلکه باعث جلب حیواناتی مانند راکون، موش و … به توده می­شود. به­ دلیل گرم شدن طولانی­ مدت مواد، تقریباً کلیه عوامل بیماریزای موجود در لاشه­ ها از بین می­روند. چنانچه حیوانی قبل از کمپوست شدن کامل لاشه، تکه­ ای از لاشه را از توده خارج نماید احتمال انتشار آلودگی وجود دارد. بنابراین باید حتماً ملاحظات مربوط به جلوگیری از آنها به­ عمل آید.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

هومن انگورانی

درباره هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *