بذر به دو طریق در مزرعه کاشت میشود:
- بذر پاشی با دست یا دستگاه قابل حمل به وسیله انسان.
- بذر پاشی به وسیله ماشینهای بذر افشان
مسئله مهم در بذر پاشی، پاشیدن یکنواخت بذر است. به همین خاطر در مناطق مختلف معمولاً بذرپاشی به وسیله دست توسط افراد با تجربه انجام میگیرد.
روش دیگر بذر پاشی استفاده از ماشینهای بذرافشان است. بذرپاش Cultipacker مانند بذرپاشی Brillian بذر را روی سطح خاک پاشیده و سپس به وسیله ماله آن را به داخل خاک فشار میدهد.
این بذرپاشها بذرها را در عمق ثابت و در تماس خوب با خاک قرار میدهند. بذرپاشهای نواری بذرها را به صورت ردیفی، معمولاً با فاصله 5/۱۷ تا 5/۲۲ سانتی متر کاشته و میتواند کود را در زیر بذرها قرار دهد. برای اصلاح استقرار بوتههای یونجه، از چرخهای فشردن که به بذر پاش یا سایر وسایل فشرده کننده مانند یک Cultichker وصل میشود استفاده شده و پشت سر بذر پاش کشیده شده یا به طور جداگانه استفاده میگردد. عمومیترین بذرپاش نواری، Grain drills است که میتواند بذر یونجه و محصول مخلوط را (Companion) به طور همزمان بکارد. Grain drill کنترل عمق کاشت ضعیفی دارد. بذر پاشهای نواری که برای کاشت علوفهها درست شده برای غلبه بر این مشکل، نوارهای عمیقی دارند.
بذر یونجه و محصول همراه میبایستی به طور جداگانه در جعبههای بذر ریخته شود. محصولات همراه میبایستی 2/۵ یا ۵ سانتی متر عمیقتر از بذور یونجه کاشت شوند. این میتواند با قرار دادن لولهای که بذر محصول همراه را کاشت میکند بین Coulter و یونجه پشت Coulters قرار گیرد.
بسیاری از شرکتهای سازنده بذرپاشها، بذرپاشهای اختصاصی No-till برای یونجه و سایر محصولات تولید مینمایند. طراحی این بذرپاشها بین شرکتهای مختلف متفاوت است. با این حال برای موفقیت بایستی خصوصیات زیر را دارا باشد:
- فشار پائین انداختن بذر
- دیسک دو طرفه Oponers
- چرخهای فشرده
- جعبه بذر کوچک و مکانیسم کنترل عمق
یکی از موارد مهم در کشت یونجه کالیبره کردن دستگاه است زیرا اندازه دانه بین واریتههای مختلف و نیز بین محمولههای مختلف یک واریته متفاوت است. لذا کالیبره کردن بذر پاش هر زمانی که واریته جدید و محموله بذر جدید استفاده میشود یا اگر بذور پوشش دار کاشت شود ضروری است. تنظیم کالیبراسیون میتواند از کاشت بیش از حد یا کمتر بذر جلوگیری نماید.
چون خاکهای به هم فشرده سیب سبز شدن درصد بیشتری از بذرها کاشت شده میگردد. به همین خاطر بهتر است بعد از بذرپاشی بستر یونجه را غلتک تا بذر تماس بیشتری با خاک داشته باشد. برای آبیاری یونجه، بعد از بذرپاشی و کودپاشی به کمک ردیف کار، ردیفهایی را در یونجه ایجاد مینمایند. فاصله ردیفهای کاشت یونجه ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر و ارتفاع ردیفها بایستی حدود ۱۰ سانتی متر باشد. بدین منظور ممکن است از ادوات به خصوصی استفاده گردد.
در زراعتهای مکانیزه فاصله مرزهای یونجه از یکدیگر با توجه به ساختمان خاک، مقدار آب آبیاری و نیز عرض ماشین الات برداشت متفاوت است. طول کرتها نیز با توجه به شیب خاک و نیز ساختمان خاک متغیر است. در خاکهای شنی رسی، طول هر کرت را کمتر از خاکهای رسی شنی میگیرند. به طور کلی کرتها را ۵۰ و حداکثر ۱۰۰ متر در نظر میگیرند. بعد از کاشت نهرهای مخصوص آبیاری احداث خواهد شد.
برای مطالعه فوت و فن کاشت یونجه کلیک کنید .
میزان بذر مصرفی یونجه:
میزان بذر مورد نیاز ۱۲ تا ۱۵ کیلوگرم در هکتار در خاکهای با شرایط خوب و نیز دستگاه مناسب میباشد. بذر بیشتر محصول بیشتری را تولید نخواهد کرد مگر اینکه شرایط کاشت نامساعد باشد. به طور عادی میزان بذر کمتری در نواحی خشک استفاده شده است در حالی که در شرایط مطلوب کاشت ممکن است میزان بذر بیشتری نیز مورد نیاز باشد. البته شرایط منطقه در میزان بذر مورد نیاز برای کاشت موثر است. طولانی شدن دوره سرما و آب و هوای مرطوب میتواند سبب از بین رفتن مقدار بیشتری از گیاهچههای یونجه شود. آب و هوای خشک و گرم در زمان کاشت نیز میتواند جوانه زنی و استقرار بوتههای یونجه را کاهش دهد. تحت شرایط عادی فقط حدود ۶۰ درصد بذور جوانه زده و تقریباً ۶۰ تا ۸۰ درصد گیاهچهها در سال از بین خواهند رفت.
استفاده از اکوتیپهای یونجه همدانی مانند قهاوند، فامنین و کوه زره در برخی استانهای کشور توصیه میشود. این در حالی است که در برخی مناطق دیگر ارقامی مانند بغدادی برای مثال در خوزستان برای کاشت پیشنهاد میگردد.
از ارقام خارجی رقم یونجه دیابلوورده دارای عملکرد بالایی میباشد. تراکم لازم برای تولید علوفه یونجه، مصرف میزان ۳۰- ۲۵ کیلوگرم بذر و فاصله ردیف کاشت ۵۰ سانتی متر در هکتار است. بیشترین عملکرد علوفه از مصرف این مقدار بذر و فاصله ردیف کاشت، ۱۶ تن علوفه خشک در هکتار میشود. تراکم لازم برای تولید بذر، مصرف مقدار ۱۵-۱۰ کیلوگرم بذر در هکتار موقع کاشت با فاصله ردیف کاشت ۵۰ سانتی متر است که این تراکم دارای بیشترین عملکرد بذری با تولید ۵۰۰ کیلوگرم بذر در هکتار است.
مقدار بذر لازم برای کاشت یونجه به عوامل متعددی از جمله نوع زراعت (آبی یا دیم)، قوهی نامهی بذر، شرایط آب و هوایی، کیفیت آماده کردن زمین، روش کاشت و غیره بستگی دارد.
در شرایط زیر مقدار بیشتری بذر بایستی به کار برده شود:
- در حالتی که زمین به خوبی آماده نشده و شرایط سخت تری برای استقرار گیاه حاکم است.
- بذر دارای قوه نامیّه کمتری است.
- علفهای هرز به میزان بیشتری شیوع داشته و تراکم بالاتری از گیاه برای غلبه بر علفهای هرز لازم است
- در زراعتهای آبی نسبت به دیم و در روش کاشت با دست نسبت به کاشت با بذر کار
برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.
سلام لطفا جهت کاشت یونجه در سطح یک هکتار نیاز به بذر اصلاح شده دارم
اسماعیلی
می توانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید و یا نیازتان را واتس اپ کنید
دیدگاهى ندارم البته اگر منظورتان نظر من است زیرا تجربهً کافى ندارم🌺
با سلام جهت کشت ۵ هکتار یونجه نیاز به اجاره بذر پاش یا ردیف کار را دادم،البته من تهران هستم
متاسفانه این محصول را نداریم.
سلام
ازمسعول فروشگان برگ سبز محمد شهر سعال کردم ایشان فرمودن ۵٠ کیلو در هکتار بذر یونجه همدان صحیح است
بلا تکلیف موندم راهنمایی بفرماید با ١۵ کیلو در هکتار شما خیلی فاصله است
برای هر هکتار به صورت دستی 50 تا 60 کیلو یونجه کاملا کفایت میکند و حرف همکار ما درست است
جسارتا ۱۶ تن برداشت در هر هکتار بر اساس هر برش هست یا توی یک سال هر هکتار این مقدار داره ؟
برای 1 سال است