گیاهان

هر آنچه که درباره موسیر باید بدانید

موسیر چیست

موسیر از مواد غذایی ضروری برای تمام آشپزخانه ها است و عطر و طعم فوق العاده ای را به غذاهای مختلف می بخشد. بافت موسیر بسیار نرم و لطیف است و شما می توانید آن را به صورت خام مصرف کنید، همچنین می توانید آن را سرخ کرده و از طعم بی نظیر آن لذت ببرید. این چاشنی محبوب، در مغازه های سبزی فروشی و در کنار محصولاتی مانند پیاز و سیر به فروش می رسد.

موسیر چیست؟

موسیر گیاهی از خانواده آلیوم (allium) بوده و هم خانواده پیاز، سیر و پیازچه است. برای افزودن مزه ملایم پیاز و طعم تند سیر، می توان موسیر را به صورت ساطوری شده، خرد شده یا ورقه شده به غذاهای مختلف اضافه کرد. همچنین از این گیاه می توان برای روشن تر شدن سس وینیگرت هم استفاده کرد. اگر چه گاهی موسیر و پیاز سفید به جای هم استفاده می شوند؛ اما عطر و طعم موسیر، ملایم تر و بهتر از پیاز معمولی است.

چگونه موسیر را بشناسیم؟

موسیرهای تازه، به راحتی و با استفاده از ویژگی های زیر قابل تشخیص هستند:

  • اندازه آنها کوچک است.
  • پوست موسیر کاغذی بوده و رنگ آن صورتی مسی است.
  • داخل آنها به رنگ های بنفش ملایم و سفید است.
  • ساختار موسیر شبیه سیر بوده و دارای چندین قاچ است.

نکته: در هنگام خرید دقت کنید تا بافت موسیر محکم باشد.

 

چگونه موسیر را بشناسیم

چگونه موسیر را بشناسیم

 

خرید موسیر

انواع موسیر:

  • موسیر خاکستری فرانسوی: این موسیر را به خاطر رنگ خاکستری پوست آن به این اسم نامیده اند. بسیاری از سنت گرایان، موسیر خاکستری فرانسوی را تنها موسیر واقعی می دانند که می توان از آن در آشپزی استفاده کرد.
  • موسیر جرسی: موسیر جرسی که همان موسیرهایی است که در بازار یافت می شوند، از لحاظ کارکرد و عطر و طعم، همانند موسیرهای خاکستری فرانسوی هستند.

خاستگاه موسیر کجاست؟

به نظر می رسد این پیازهای کوچک برای اولین بار در جنوب شرقی آسیا یا آسیای مرکزی رشد کرده اند و سپس به مناطق دیگری مانند هند و مدیترانه راه یافته اند. یونانیان باستان، در هنگام تجارت در بندری در فلسطین که امروزه با نام بندر اشکلون شناخته می شود، موسیر را کشف کرده اند. گفته می شود که مصریان باستان، از موسیر به عنوان دارو برای درمان بیماری ها استفاده می کردند.

برای مطالعه مقاله معرفی سیر و نحوه کاشت سیر می توانید از این لینک استفاده نمایید.

موسیر چه فوایدی بر سلامتی انسان دارد؟

موسیر برخلاف اندازه کوچکی که دارد، فواید بسیاری برای سلامتی انسان به همراه می آورد. برخی از این فواید عبارتند از:

  • کاهش فشار خون: با توجه به حجم بالای پتاسیم، موسیر باعث کاهش فشار خون در افراد می شود.
  • کمک به گردش بهتر خون: موسیر نسبت به پیاز، حاوی آهن و مس بیشتری است و از همین رو، به گردش بهتر خون در بدن کمک می کند.
  • کمک به سلامتی چشم ها: موسیر غنی از ویتامین آ بوده و به سلامت چشم ها کمک می کند. البته نباید فراموش کرد که موسیر هم همانند پیاز، به هنگام خرد شدن، شما را به گریه خواهد انداخت.

پودر موسیر

چگونگی برش موسیر:

برای برش موسیر، پوست کاغذی آن را گرفته و قسمت منتهی به ریشه را جدا کنید و دور بریزید. سپس، آن را از طول به دو بخش مساوی تقسیم کنید. قسمت برش خورده هر دو بخش را روی سطح قرار داده و با استفاده از نوک چاقو، آن ها را به صورت طولی برش بزنید تا به انتهای دیگر آن برسید. این کار باعث می شود تا لایه های موسیر از هم جدا نشده و برش آن راحت تر انجام گیرد. برای خرد کردن موسیر، ورقه های برش خورده آن را همانند شکل اصلی آن کنار هم قرار داده، آن را بچرخانید و از پهنا ببرید، سپس با استفاده از قسمت اصلی چاقو، موسیر را به شکل نگینی خردکنید.

موسیر تازه

موسیر تازه

تفاوت موسیر و پیاز چیست؟

بزرگ ترین تفاوت موسیر با پیاز، افزون بر عطر و طعم زیاد آن، ساختار سلولی مانند آن است. موسیر پخته، راحت تر از پیاز تجزیه می شود و کارامل آن طعم بهتری دارد. همچنین ساختار سس هایی که از موسیر استفاده می کنند، لطیف تر است.

برای خرید بذر موسیر می توانید از این لینک استفاده نمایید.
هومن انگورانی

درباره هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

مقاله های مرتبط

10 دیدگاه درباره مقاله “هر آنچه که درباره موسیر باید بدانید

  1. Avatar ع ب گفت:

    سلام
    ممنون از اطلاعات مفیدی که تهیه کردید لطفا تصاویر را اصلاح بفرمایید مربوط به پیاز است. موسیرفلسی وبرگه برگه نیست.

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      ضمن سپاس و قدردانی از شما دوست عزیز
      به زودی عکس اصلاح میگردد

  2. Avatar ابوالقاسم فخری گفت:

    سلام
    انواع موسیر عبارتند از :
    1- موسیر ایرانی
    2 موسیر وحشی ایران
    3- موسیر دانمارکی
    4- موسیر هلندی یا جرسی
    5- موسیر روسی

  3. Avatar امان گفت:

    عکس پیاز ریز رو جای موسیر گذاشتین

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      با تشکر از لطف شما
      عکسها تعویض میگردد.

  4. Avatar ناشناس گفت:

    باسلام
    موسیر در ارتفاعات ۱۸۰۰ متر به بالا و بیشتر در شیب های جنوبی، تقریبا در همه خاک ها(حتی کم بازده) و اقلیم ها از نیمه خشک تا مرطوب خیلی سرد توان رشد دارد. میانگین بارش از ۳۰۰ میلیمتر به بالا. هم از طریق بذر بمقدار ۴۰ کیلو در هکتار(۵ سال طول می کشد) و بذرها باید در پاییز کشت شوند چون نیاز سرمایی دارند و کشت از طریق بذر توصیه نمی شود. هم از طریق پیاز تکثیر می شود. بسته به وزن پیاز و تراکم کاشت، مقدار پیاز لازم در هر هکتار متغیر است. در کشت دیم از ۲ تن پیاز و در کشت آبی از ۳ تن پیاز به بالا لازم است. پیازهای موسیر در ابتدا بمدت دو روز در زیر نور آفتاب قرارداده می شوند تا کاملا خشک شوند. پس از خشک شدن، تمام گِل و لای آن جدا شده و پیازهای ناسالم از سالم جدا می شوند. پیازها پس از سورتینگ، به سه دسته بزرگ، متوسط و کوچک تقسیم شده تا هردسته در قسمت مشخصی از زمین کاشته شوند. پس از جداسازی پیازها، همه آنها در یک مکان سایه و به دور از نور خورشید که هوای آزاد در آن جریان دارد قرار داده می شوند تا در اول مهر تا اول آبان ماه، پس از شخم زمین، با استفاده از فاروئر(شیار بازکن) یا توسط دستگاه سیر کار پشت تراکتوری و یا بصورت دستی در زمین اصلی کاشته شوند و در اوایل فروردین ماه جوانه و برگدار شده و در اوایل خرداد ماه به گل می نشیند و اواسط خرداد ماه بذر میدهد و در اوایل تیر ماه برداشت می شود. در واقع هر پیاز یک دسته پیاز مشابه خود ایجاد می نماید و تکثیر آن توسط همین پیازهای کوچک صورت می گیرد.
    فاصله کاشت روی ردیف: ۱۵ سانت
    فاصله کاشت بین ردیف: ۳۰ سانت
    عمق کاشت: ۱۵ سانت
    از سال دوم به بعد به بهره برداری می رسد. سال دوم هزینه سال اول در می آید. متوسط عملکرد موسیر بین ۲ تا ۲.۵ برابر پیاز کاشته شده در هرسال است.
    در شرایط دیم مذکور، از سال دوم بطور متوسط از هر هکتار ۳ تن موسیر و ۱۰۰ کیلو بذر و در سال های بعد تا حدود ۵ تن موسیر و ۱۵۰ کیلو بذر بدست می آید. در شرایط آبی تا ۱۰ تن موسیر در هکتار و ۳۰۰ کیلو بذر بدست می آید. از هر ۱ تن موسیر، ۲۵۰ کیلو پودر موسیر بدست می آید. از هر ۵ تن موسیر حدود ۱۸۰۰ کیلو پَرک بدست می آید.

  5. Avatar پونه گفت:

    متشکرم از اطلاعات خوبی که در اختیار ما قرار میدید
    میخواستم خواهش کنم اگر مقدور باشه در مورد نحوه ی کاشت و نگهداری و برداشت موسیر هم سرفصلی رو اختصاص بدید

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      به روی چشم حتما

  6. Avatar یعقوب مرادزاده گفت:

    با سلام،برگهای موسیر شبیه پیاز است یا شبیه سیر؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *