گیاهان دارویی و ادویه ها

انواع خشخاش

انواع خشخاش سیاه

خشخاش یکی از گیاهان کاربردی، پر خاصیت و زیبا در طبیعت می باشد که برخی به صورت وحشی (خودرو) و برخی دیگر به صورت اهلی شده در طبیعت یافت می شود. خشخاش انواع گوناگونی دارد که با برخی از مهم ترین گونه های آن آشنا خواهیم شد.

معرفی انواع خشخاش

خشخاش سفید، خشخاش سیاه، خشخاش شرقی، خشخاش زبدی، خشخاش منشور، خشخاش شاخی از انواع خشخاش هستند که در ادامه در مورد هر کدام از آنها توضیحاتی ارائه خواهیم داد.

خشخاش سفید

خشخاش سفید گونه ای از خشخاش است که اهلی شده و توسط افراد آشنا به روش های نگهداری از آن کشت می شود. این نوع خشخاش از قرن نوزدهم در ایران کشت می شد، قبل از آن مردم ایران از این نوع خشخاش استفاده نمی کردند اما در زمان تسلط اعراب بر ایران از شیره ی آن وارد ایران کردند و همین امر باعث آشنایی مردم با آن شده و در نتیجه کاشت آن رواج پیدا کرد.

گل بوته ی خشخاش سفید که به گل شیطان نیز شهرت دارد به رنگ سفید با خطوط رنگی است که بسیار زیبا می باشد. این نوع از خشخاش در صنعت تولید روغن بسیار کاربرد دارد و از دانه های سیاه آن در تولید روغن مورد استفاده قرار می گیرد. دانه های این خشخاش حاوی 25% روغن هستند.

دانه های کوزه ی خشخاش سفید به رنگ های: سفید، سیاه، زرد و قهوه ای وجود دارند. از دانه های خشخاش سفید در صنعت داروسازی نیز به وفور استفاده می شود. خوردن دانه های آن حرکات دودی معده را تقویت کرده و ماده ضد نفخ بسیار خوبی است.

گل صورتی خشخاش

گل صورتی خشخاش

از کوزه ی خشک شده ی آن نیز استفاده هایی می شود؛ کوزه ی آن را زمانی که رنگش به زردی گرایید چیده و خشک میکنند.

این گل خشک شده به عنوان دارو برای درمان برخی از بیماری ها تجویز می شود که از جمله مصارف آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جوشانده آن به عنوان غرغره برای گلو درد و سینه درد موثر می باشد.
  • برای درمان اسهال خونین از تنقیه این گل می توان استفاده کرد.
  • در استعمال داخلی، این گیاه به صورت یک درصد و بدون دانه بکار میرود.
  • همچنین می توان به خاصیت آرامبخشی و مسکن بودن آن اشاره کرد.

بذر گل خشخاش ایسلندی

خشخاش سیاه

از زمان های قدیم افسانه ای است راجع به رشد خشخاش سیاه در دامنه های البرز که سیمرغ این گیاهان زیبا را از زمانی که زال نریمان را تربیت و پرورش میداد در آنجا کاشته است و به او راز گرفتن نوشدارو از شیره ی کوزه ی آن را یاد داده است تا در زمان نیاز و سختی و در مقابله با مرگ از آن برای نجات نوه خود استفاده کند؛ اما این گیاه پس از مرگ سهراب به دست رستم می رسد.

برخی از افراد خشخاش سیاه را به دلیل رنگ سرخ و آتشین آن که همانند لاله های خونین بوده شقایق می نامند. این گل تاکنون اهلی نشده و در دامنه های کوه البرز رشد می کند و بیشتر زیستگاه آن در دامنه های کوه هاست. برگ های این نوع خشخاش خشن تر و پهن تر از برگ های خشخاش سفید هستند؛ همچنین دارای دندانه های بیشتری نسبت به آن است.

دانه های کوزه این نوع خشخاش مانند گونه ی سیاه آن خوراکی نبوده و بیشتر جنبه ی دارویی دارد. دانه ها و شیره ی این نوع خشخاش از نوع سفید آن قوی تر و موثر تر می باشد. این گیاه برای رفع تشنگی و سیلان رحم بسیار مفید تشخیص داده شده است. همچنین از شیره کوزه ی این گل نوشدارو، تریاک و یا تریاک سیاه تولید می شود.

گل و گیاه خشخاش

گل و گیاه خشخاش

خشخاش شرقی

این نوع خشخاش به خشخاش شرقی و زینتی نیز معروف است. یکی از چشم نوازترین گل هایی است که توسط بشر اهلی شده و توسط باغبانان کاشت می شود اما همچنان نوع وحشی آن نیز به صورت خودرو قابل مشاهده است و در باغ ها خود به خود روییده و چشم ها را به سوی خود می کشاند. اهلی شده ی این گیاه رنگ های متفاوتی دارد اما اهلی نشده ی آن به رنگ سرخ یا نارنجی است.

این نوع از خشخاش یک نمایش رنگی فوق العاده ای را در زیر تابش نور خورشید ایجاد میکند؛ چرا که رنگ سرخ گون براق آن با لکه های سیاه که در پایین هر گلبرگ وجود دارد با برگ های سبز کدرکه در نور کمی درخشش دارد زیبایی خاصی ایجاد می کند. این گیاه در مکان های آفتابی و مرطوب جوانه میزند. برای کاشت این گل باید در ماه خرداد اقدام به کاشت آن کرده و در ماه مهر باید پیوند زده شود.

خشخاش خشک شده مشکی

خشخاش خشک شده مشکی

خشخاش زبدی

این گیاه به دلیل رنگ سفید و کفی مانندش زبدی نامیده شده چرا که زبد به معنی کف دریا است که روی آب آمده باشد. تمامی اجزای این گیاه مسهل شدید و استفراغ آور است. خوردن آن برای درمان مزاج بلغم نیز توصیه می شود که جهت اسهال بلغم به کار می رود و تنها استفاده از حدود 5/2 گرم آن به عنوان خوراکی توصیه شده است.

اما مصرف بیشتر از این مقدار می تواند موجب مسمومیت و مرگ شود. همچنین استنشاق جوشانده این گیاه برای بازکردن مجاری تنفسی و پاک کردن بینی بسیار مفید است.

خشخاش منشور

خشخاش منشور یکی از نمونه های خشخاش بیابانی و خودرو است. این گیاه به دلیل اینکه گل ها و برگ هایش زود می ریزد به این نام معروف شده است. کوزه ی خشخاش منشور کوچک و شبیه شقایق می باشد. برگ هایش رنگی مایل به سفید دارند و زبر هستند؛ همچنین برگ هایی شبیه برگ های رازیانه دارد که تر و تیز هستند.

خاصیت تسکین دهندگی و آرام بخشی تریاک این نوع از خشخاش از نمونه ی سیاه آن کمتر و از گونه ی زرد آن بیشتر می باشد. اما تحقیقات علمی زیادی راجع به این نوع از خشخاش صورت نگرفته است.

گیاه خشخاش مشکی

گیاه خشخاش مشکی

خشخاش شاخی

نامی که اعراب برای این گیاه به کار می برند خشخاش مقرن است و در فرهنگ خارجی به آن خشخاش کرنو می گویند. این خشخاش به دلیل اینکه تمامی اجزای آن استفاده می شود بسیار مفید و پر کاربرد است.

از گل های آن سرمه درست کرده و اگر همراه روغن زیتون استفاده شود برای از بین بردن چرک چشم ها بسیار مفید خواهد بود. جوشانده ی ریشه اش به همراه عرق النسا جهت پاک کردن کبد موثر می باشد. جوشانده خشخاش شاخی با آب عسل برای ضدعفونی کردن عفونت های جلدی مناسب است. همچنین خوردن یک مثقال از بذر آن مسهلی قوی است و خوردن آن باعث ضدعفونی کردن معده می شود که اخلاط آن را توسط قی و اسهال از بدن خارج می کند.

نوشدارو یا تریاک سیاه

تفاوت هایی بین تریاک زرد و تریاک سیاه وجود دارد که از جمله آن می توان به قوی تر بودن شیره ی این نوع تریاک (تریاک سیاه) اشاره کرد که از گل خشخاش سیاه گرفته می شود؛ تریاک زرد از خشخاش سفید گرفته می شود. در زمان های قدیم به عنوان نوشدارو از آن استفاده می شد که این ویژگی به دلیل آرام بخش و مسکن بودن به آن نسبت داده شده بود و همچنین این نوع تریاک قابل کشیدن نیست و به عنوان ضماد های مالیدنی و قطره و خوراکی قابل استفاده است.

این تریاک یا نوشدارو قدرت تسکین دهنده گی بیشتری داشته و میزان آسیب زنندگی آن از همه کمتر است. در شیره ی تریاک بر خلاف افیون، مورفین وجود ندارد و ماده ی اصلی آن تبائین است که با آن می توان ترکیباتی ساخت که قدرت آن چندین برابر مورفین باشد. امروزه نیز هیچ دارویی قدرت و ارزش تریاک را ندارد.

برای خرید گل و گیاه می توانید از این لینک استفاده نمایید.
هومن انگورانی

درباره هومن انگورانی

سلام! من هومن انگورانی هستم و از اینکه با شما در این فضای دیجیتال ارتباط برقرار کنم، خوشحالم. به عنوان یک نویسنده و علاقه‌مند به موضوعات مختلف، نوشته هایم را به اشتراک می‌گذارم. به نظر من نوشتن یک ارتباط قوی و شگفت‌انگیز است. علاقه مند به یادگیری عمیق هستم و دوستم دارم هر انچه را که آموختم تا حدی که میتوانم به دیگران انتقال دهم.

مقاله های مرتبط

37 دیدگاه درباره مقاله “انواع خشخاش

  1. Avatar سیدجلیل روحانی گفت:

    باسلام تخم خشخاش برایه کاشتن دارین قیمتش چنده

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      باعرض پوزش تخم خشخاش برای فروش نداریم
      گل خشخاش ایسلندی برای فروش است ولی فقط گل هایی شبیه به خشخاش دارند بدون غوزه

  2. Avatar عباس گفت:

    سلام برای کاشت ونمونه میخوام ایا بذر خشخاش برای کاشت وثمر دهی دارین

  3. Avatar ارتش ی نفره گفت:

    سلام خسته نباشید شما نمیدونید چرا روی برگ های خشخاش وقتی سکم ک بزرگ شدن قوزه در اومده چرا لکه های سیاه رو برگاش است اگه بتونین کمکم کنین برای راه حلش ممنون میشم

  4. Avatar صابر گفت:

    سلام یکی از دوستان میگن یه نوع خشخاش وحشی هست که در صورت استفاده زود انزالی کامل برطرف میشود آیا درست میگن ممنون

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      متاسفانه اطلاع رسمی نداریم

  5. Avatar زارع زاده گفت:

    آیا در ایران نوع دارویی کشت میشود؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      قطعلا به صورت دارویی خشخاش کشت میشود.

  6. Avatar ماهان گفت:

    سلام. من تخم خشخاش با رشد سریع و نامیه بالا برای فروش دارم. اگر کسی خواست در خدمتم. اینستا پیام بدین.

    1. Avatar مجید مقدم گفت:

      دوست عزیز آقا ماهان چیجوری میشه با شما ارتباط برقرار کرد پیج اینستاتون رو بفرمایید قربان

      1. Avatar محمد گفت:

        باسلام خدمت همه دوستان عزیز، بهتره بذر خشخاش رو ۲۴ ساعت با محلول HB101 با دز، یک قطره در یک لیتر آب ، خیس بدید یعنی وقتی این محلول با دز گفته شده رو تهیه کردید، بذرها رو که داخلِ یک ظرف که دولایه دستمال کاغذی تهش گذاشتید بریزید و از این محلول روی آن اسپری کنید جوریکه دستمال و بذرها کاملا خیس بشن ولی توجه شود که ته ظرف رو حتمن سوراخ بزنید که آب اضافیش تخلیه بشه بعدشم درب ظرف رو کامل ببندید و بمدت ۴۸ ساعت و جای تاریک با دمای بین ۵ تا ۱۲ درجه سانتیگراد، بذارید بعد از دو روز از نتیجه شگفت زده خواهید شد، و بعد از این مرحله هم مراحل بعدی کاشت رو بادقت انجام بدید . مراحل تکمیلی کسی تمایل داشت بدونه پیام بگذارید راهنماییتون میکنم. موفق باشید

        1. Avatar جواد هواشم گفت:

          راهنمایی میخوام

    2. Avatar Saeid گفت:

      درود بر شما لطفا ادرس پیجتون رو میدین!! ممنون

  7. Avatar امیر گفت:

    سلام من کوزه ی خشخاش گرفتم توش دونه های سفید بود اینا از کدوم نوع هستند میشه کاشتشون

  8. ممنون از مقاله خوبتون

  9. Avatar سعید گفت:

    سلام ، یه مقدار بذر خشخاش بدستم رسیده و میخوام که بکارمش ، منتهی میترسم خاک باغچه خونمون کیفیت خوبی نداشته باشه ، طی پرس و جویی که کردم بهم گفتن باید از کود مخصوص استفاده کنم منتهی نمیدونم از چه کودی استفاده کنم یا نمیدونم کی باید استفاده کنم ، در ضمن سوالم اینه که از شما میتونم این کود رو تهیه کنم؟ اگر جوابتون بله هست که راهنمایی بفرمایین ، ممنونم از پیج خوبتون🙏🙏🙏

  10. Avatar محمد گفت:

    خشخاش وحشی کجادرمیاد

  11. Avatar مهدی گفت:

    سلام دوستان آیا کسی میدونه گرز خشخاشی که شیر قرمز و مایل به صورتی میرنه بیرون چه نوع خشخاشیه و مال کدوم کشوره ؟

  12. Avatar محمد گفت:

    بادرود به همه دوستان و علاقمندان به گیاهان دارویی در پیج بالا خواندم که درباره خشخاش بعضی ها سوالاتی دارند که این حقیر در این زمینه تجارت کافی رابه لطف خداواینکه از بچه گی تا حالا بیش بازنیم قرن کارکردم وحرفه ام بوده را دارم میتوانید آدرس را داشته باشید تا پاسخگویی هر سوال شما باشم.

    1. Avatar گ.ف گفت:

      درود .
      من وقتی بچه بودم مادربزرگم مزرعه خشخاش داشتند فقط یادم هست که وقتی کارشان با کوزه های خشخاش تمام میشد بقیه مثل یه خوراکی خوشمزه با شکر یا نمک خورده میشد و مقادیر زیادی چندین گونی برای مصرف به ما میدادن والبته هیچگونه عارضه ایی ایجاد نمیکرد

  13. Avatar Hosen4:20 گفت:

    سلام تخم خشخاش برای کاشت حتمن باید داخل کوزه باشد و وقتی از کوزه دربیاد بمونه ی جورایی فاسد می‌شود ولی داخل گرز بمونه تاهر وقت باشه سالم میمونه

  14. Avatar Mohammad Reza. Rahmani گفت:

    سلام و درود
    مدیریت محترم لطفا جلوی کامنت را باز کنید
    متشکرم

  15. Avatar Mohammad Reza. Rahmani گفت:

    سلام ودرود
    مدیریت محترم

  16. Avatar Mohammad Reza. Rahmani گفت:

    سلام و درود
    مدیریت محترم
    از دوستان عزیز کسی که تجربه کشت خشخاش داره
    چطوری میشه با من در ارتباط باشه
    حتما جبران میکنم

    1. سلام و درود
      راجع به مبحث شیمی هرکس سئوالی داره بنده در حد توان
      در خدمت هستم.

  17. Avatar Mohammad Reza. Rahmani گفت:

    سلام و درود
    راجع به مبحث شیمی هرکس سئوالی داره بنده در حد توان
    در خدمت هستم.

  18. Avatar Mohammad Reza. Rahmani گفت:

    سلام و درود
    فقط داشتن بذر کافی نیست تمام عطاری ها شهر ما گرز خشخاش میفروشند . با داشتن بذر کار حل نمیشه.

  19. Avatar Mohammad Reza. Rahmani گفت:

    سلام و درود به دوستان عزیز همین اندازه که آقای
    دکتر این برنامه خوب را در دسترس عزیزان قرارداده
    ازش تقدیرو تشکر کنید انتظار همه پاسخ هارا ازش
    نداشته باشید .
    ما از تجربیات هم استفاده کنین
    قدردان زحمات مدیریت باشیم
    با سپاس از همه

  20. Avatar Mohammad Reza. Rahmani گفت:

    سلام ماهان و محمد عزیز
    چطور باشما در ارتباط باشم
    متشکر

  21. Avatar Mohammad Reza. Rahmani گفت:

    سلام و درود از دوستان عزیز که تجربه کشت خشخاش دارند چطوری میشه در تماس بود .
    مدیریت محترم سالم و تندرست باشی

  22. Avatar Mohammad Reza. Rahmani گفت:

    سلام و درود ماهان عزیز چطور میشه
    باشما در ارتباط بود
    سپاس

  23. Avatar Mohammad Reza. Rahmani گفت:

    سلام و درود
    محمد آقا شما که تجربه اینکارو داری
    خیلی خوبه که از تجربه شما بشه استفاده کرده
    سپاسگذارم
    تشکرو قدردانی از مدیریت محترم

  24. Avatar Mohammad Reza. Rahmani گفت:

    سلام و درود پیشاپیش سال نو را به همه دوستان
    عزیزان هم وطن بالاخص مدیریت محترم تبریک و تهنیت عرض میکنم . خشخاش سبز بشه ۴برگی بشه
    به رشدش ادامه میده قبلا از پاسخگوئی شما تشکر میکنم.

  25. Avatar بخشی گفت:

    سلام شیره خشخاش وحشی مرفین داره یا ن

    1. سلام در این زمینه اطلاعی ندارم.

  26. Avatar آرش گفت:

    سلام دوستانی که دنبال بذر خشخاش هستن.توی تمام عطاری ها به صورت آزادانه عرضه میشه.یعنی خرید و فروشش منع قانونی نداره.فقط کاشتش در مقیاس بالا غیر قانونی هست.

  27. Avatar میعاد گفت:

    تو وبسایت ترب بذر خشخاش پیدا میشه از اونجا میشه بخرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *