گیاهان

نگاهی کوتاه بر درخت انجیر

درخت انجیر

انجیر را از تیره توت ها و از جنس فیکوس می دانند. انجیر به این دلیل که بومی مدیترانه است، آب و هوای گرم را بیشتر دوست دارد، اما با این حال در مناطق شمالی هم رشد می کند. این درخت برگ های پهن و کرکدار با شیار عمیق دارد.

درختی خزان پذیر است، طوریکه با شروع فصل پاییز برگهای سبز رنگ این گیاه به رنگ زرد و نارنجی تغییر می‌کند و در نهایت می‌ریزد. این درخت در اصل بومی مناطقی از آسیای جنوب غربی و خاورمیانه است.

درخت انجیر ریشه آنچنان عمیقی ندارد، ولی بعضی درختان انجیر ریشه هایشان به طرز عجیبی عمیق است. گرده افشانی انجیر را نوعی زنبور عسل که از یک شیار کوچک وارد دانه میوه می شوند صورت می گیرد. درختان انجیر میوه را روی شاخه می سازند، البته گونه های نادری از درختان انجیر میوه را روی ساقه نیز می سازند. میوه درخت های انجیر وحشی ارزش تجاری ندارند و زنبور انجیر در میوه این درختان زمستان را می گذرانند.

بذر انجیر نارنجی

مشخصات ظاهری درخت انجیر:

انجیر از درختان مثمر به شمار می رود که میوه گلابی شکل خوشمزه و شیرینی دارد. بسیار گوشتی و در عین حال آبدار است و از آن استفاده ‌های مختلفی به خصوص برای تازه خوری، مربا، ژله، آشپزی و … می‌کنند. درخت انجیر دارای واریته های مختلفی است. به همین دلیل میوه این گیاه در رنگ های مختلف سبز، بنفش، زرد و … ظاهر می‌شود. خواص بسیاری دارد، طوریکه علاوه بر میوه از برگهای این گیاه نیز در طب سنتی استفاده می‌کنند. ارتفاع این گیاه بسته به شرایط اقلیمی متغیر و به 12 متر هم می‌رسد. در بیشتر مناطق رشد می‌کند و برای رشد نیاز به نور خورشید، دمای مناسب، خاک، آبیاری، هرس به موقع و کود دارد. از رشد به نسبت آسان و سریعی نیز برخوردار است.

اگر آبیاری این گیاه بیش از اندازه باشد میوه این گیاه ترک بر می‌دارد. گلهای این گیاه به دو صورت نر و ماده هستند که در داخل گل آذین گلابی مانند ظاهر می‌شوند. اولین میوه نوبرانه این درخت از سال دوم یا سوم نمایان می‌شود. ولی شروع باردهی درخت انجیر بسته به شرایط مختلف 5 تا 10 سال طول می‌کشد. نکته‌ای که وجود دارد این است که قسمتی که به عنوان میوه درخت انجیر شناخته می‌شود و مورد استفاده قرار می‌گیرد در اصل میوه نیست بلکه در حقیقت زائده گلابی شکلی است که گلهای انجیر در تعداد زیادی در داخل آن قرار گرفته‌اند طوریکه مواد قندی دور آن را فرا گرفته است.

درخت انجیر

درخت انجیر

انواع درخت انجیر:

درخت انجیر به طور کلی به دو دسته انجیر خوراکی و غیر خوراکی تقسیم می‌شود که نوع غیر خوراکی آن درخت نر است که به آن بر می‌گویند که در سه شکل بهاره، تابستانه و زمستانه رشد می‌کند که از نوع بهاره آن در فصل بهار برای گرده‌افشانی انجیر خوراکی استفاده می‌کنند.

در یک تقسیم‌بندی دیگر درخت انجیر به سه دسته خوراکی، زینتی و وحشی به قرار زیر تقسیم می‌شود.

1- انواع انجیر خوراکی:

انجیر خوراکی گونه‌های مختلفی به قرار زیر دارد.

انجیر ازمیر:

مهمترین گونه انجیر به شمار می رود که دارای گونه‌های مختلفی به قرار زیر است.

انجیر سبز:

انجیر سبز همانطور که از نامش پیداست میوه‌ای به رنگ سبز تولید می‌کند و دارای تاجی مدور و رشد عمودی است که باردهی بالایی دارد. دارای شاخه و برگ متراکمی است و معمولاً دارای چندین تنه است. میوه این گیاه بسیار شیرین است و پوست نازکی نیز دارد. همچنین سرشار از ویتامین‌های مختلفی است.

انجیر سبز

انجیر سبز

انجیر سیاه:

انجیر سیاه یکی از واریته های انجیر به شمار می رود که میوه آن به رنگ بنفش تیره است و تاجی گسترده دارد که نسبت به سرما مقاوم است. پوست نازکی دارد و دارای مزه ترش و شیرینی است که برای تازه خوری مناسب است.

شاه انجیر:

شاه انجیر گونه‌ای دیگر از انجیرهای خوراکی است که باردهی متوسطی دارد. میوه این گیاه به رنگ زرد طلایی و گلابی شکل است. میوه این گیاه برای تازه خوری بسیار مناسب است و طعم شیرینی نیز دارد.

انجیر متی:

انجیر متی گونه‌ای دیگر از انجیرهای خوراکی است که باردهی متوسطی دارد و دارای تاجی گسترده است. میوه این گیاه به رنگ زرد است و طعم شیرینی دارد. بیشتر از آن برای تازه خوری و تهیه مربا استفاده می‌کنند. میوه این گیاه برای خشک کردن مناسب نیست.

بذر انجیر سیاه

انجیر المی:

انجیر المی گونه‌ای دیگر از درخت انجیر به شمار می رود که میوه آن به رنگ سیاه است و نوک آن تیره‌تر از سایر قسمت‌ها است. از انجیرهای میان رس است که طعم ترش و شیرینی دارد و برای تازه خوری مناسب است.

انجیر برگ چناری:

انجیر برگ چناری میوه‌ای به رنگ زرد مایل به سبز دارد و از درختان زودرس به شمار می رود. از میوه آن برای تازه خوری و خشک کردن استفاده می‌کنند.

انجیر رونو:

انجیر رونو رشد کمی دارد ولی از باردهی مناسبی برخوردار است. میوه آن به رنگ سفید است و گوشت میوه آن به رنگ زرد لیمویی است. میوه‌ای شیرین، آبدار و گوشتی دارد و از درختان زودرس به شمار می رود.

انجیر سیاه

انجیر سیاه

انجیر کشکی:

انجیر کشکی برای تازه خوری مناسب است و طعم ترش تا شیرینی دارد که دارای خواص زیادی است.

انجیر سان پدرو:

انجیر سان پدرو دو نوع محصول تولید می‌کند. محصول اولی نیاز به گرده‌افشانی ندارد، ولی محصول دومی نیاز به گرده افشانی دارد. چرا که اگر گرده‌افشانی در آن صورت نگیرد میوه می‌ریزد. این گونه دارای واریته های مختلفی است.

انجیر میشن:

انجیر میشن دارای میوه‌ای با پوست تیره است و طعم شیرینی دارد. این انجیر یکی از مرغوب‌ترین گونه‌های انجیر به شمار می رود. این گونه بیشتر در آمریکا یافت می‌شود که نسبت به سرما حساس است.

انجیر کلسته:

انجیر کلسته طعم شیرینی دارد. طوری که به آن انجیر قند نیز می‌گویند و رقم مناسبی برای تهیه مربا و تازه خوری است. پوست بیرونی میوه این گیاه به رنگ بنفش مایل به قهوه‌ای روشن است و قسمت گوشتی آن به رنگ زرد است.

انجیر کادوتا:

انجیر کادوتا یکی از معمولی‌ترین گونه‌های درخت انجیر است. میوه آن به رنگ زرد و سبز است و قسمت گوشتی آن به رنگ قرمز. میوه این گیاه در اواخر فصل تابستان می‌رسد. برای تازه خوری، مربا و ژله مناسب است.

انجیر براون ترکی:

انجیر براون ترکی برگهای براقی دارد. میوه‌ای به شکل گلابی و به رنگ قهوه‌ای متمایل به قرمز دارد که قسمت گوشتی آن نیز به رنگ قرمز است.

شاه انجیر

شاه انجیر

انجیر برونز ویک:

انجیر برونز ویک گونه‌ای انجیر خوش‌فرم است که به صورت درختچه‌ای کوتاه تا 4 متر رشد می‌کند، میوه این گیاه به صورت خود بارور است. میوه این گیاه به صورت دو رنگ بنفش و سبز ظاهر می‌شود که قسمت گوشتی آن به رنگ قرمز است.

انجیر آدریاتیک:

انجیر آدریاتیک به رنگ سبز مایل به زرد است که قسمت گوشتی آن به رنگ قرمز است. شیرینی این نوع انجیر نسبت به سایر گونه‌ها کمتر است.

انجیر قهوه ‌ای:

انجیر قهوه‌ای طعم شیرینی دارد و بسیار گوشتی و آبدار است. همچون درختچه‌ای کوتاه رشد می‌کند و برگهای به نسبت بزرگ قلبی شکلی به رنگ سبز دارد.

انجیر کالی میرنا:

انجیر کالی میرنا به رنگ سبز است که طعم شیرین و ملسی دارد، دارای پوست ضخیمی است.

انجیر قهوه ای

انجیر قهوه ای

2- انواع انجیر وحشی:

انجیر وحشی واریته های مختلفی به قرار زیر دارد.

انجیر فیکوس بنگالنسیس:

انجیر فیکوس بنگالنسیس گونه‌ای انجیر وحشی است که بومی مناطقی از کشور هند است. از این نوع انجیر در مناطق مختلفی از هرمزگان و آبادان یافت می‌شود.

درخت انجیر معابد:

این نوع انجیر بومی مناطقی از هند است که برگهای قلبی مانندی به رنگ سبز دارد و انتهای آن باریکتر و کشیده‌تر است. این نوع انجیر را در ایران بیشتر در گلدان کاشت می‌کنند.

انجیر کالی میرنا

انجیر کالی میرنا

انجیر وارجنیونا:

این نوع انجیر که با نام‌های مختلفی نیز شناخته می‌شود، بیشتر در جنگل‌های شمالی استان مازندران رشد می‌کند. از چوب این گیاه در نجاری برای تهیه صندوق مرکبات و … استفاده می‌کنند.

انجیر جوانیس:

انجیر جوانیس گونه‌ای دیگ از انجیر وحشی است که بیشتر در مناطقی مثل بلوچستان، فارس، کازرون، طبس و … رشد می‌کند. به صورت درختچه‌ای کوتاه رشد می‌کند و برگها کمی دارد. برگهای این گیاه دارای بریدگی هستند. میوه این گیاه نیز تخم‌مرغی شکل و مخملی است.

نهال انجیر سه فصل

3- انواع انجیر زینتی:

انجیر زینتی نیز واریته های مختلفی به قرار زیر دارد.

انجیر فیکوس برگ درشت:

فیکوس برگ درشت بیشتر در جنگلهای پر بارش رشد می‌کند. هم مصرف زینتی و هم مصرف صنعتی دارد، دارای برگهای براقی است.

انجیر فیکوس برگ ریز:

فیکوس برگ ریز گونه‌ای دیگر از انجیرهای زینتی است که دارای برگهای ریزی است.

انجیر چسب:

انجیر چسب به وسیله ریشه‌های مکنده‌ای که دارد از سایر درختانی که در کنار خود قرار دارد بالا می رود. برگهای سبز رنگ تیره‌ای دارد. از این گیاه برای تزئین منازل و … استفاده می‌کنند.

انجیر فیکوس بنگالنسیس

انجیر فیکوس بنگالنسیس

روش‌های تکثیر درخت انجیر:

درخت انجیر را از طریق بذر، قلمه، پیوند، پاجوش و خواباندن تکثیر می‌کنند که در این بخش به طور خلاصه به توضیح هر یک از روش‌های کاشت خواهیم پرداخت.

بذر:

توجه داشته باشید که در کاشت بذری درخت حاصل بذر هیچ‌گاه شبیه پایه مادری خود نمی‌شود. در کاشت بذر، ابتدا بذر گیاه را از میوه گیاه طی مراحلی جدا کنید. برای این منظور میوه درخت را از وسط نصف کنید و با استفاده از آب قسمت گوشتی را از بذر جدا کنید. طوری که هیچ گوشتی بر روی بذر کوچک این گیاه باقی نماند. بذرهای جدا شده را در درون دستمال کاغذی بگذارید. سینی نشاء یا گلدان خود را آماده و با خاک غنی و حاصلخیز آن را پر کنید. بذر گیاه را به صورت سطحی بر روی آن قرار دهید و روی آن را با لایه نازکی از خاک نرم و کود بپوشانید و گیاه را با استفاده از آبپاش آبیاری کنید، طوری که بذرها جابجا نشوند. تا زمان جوانه زنی بستر خاک را مرطوب نگه دارید. برای این منظور بهتر است روی بذر را با نایلون بپوشانید و سپس چندین سوراخ کوچک برای تهویه هوا در نایلون ایجاد کنید. پس از گذشت مدتی بذر گیاه جوانه می زند و شروع به رشد می‌کند. این گیاه از رشد سریعی برخوردار است. زمانی که گیاه رشد کرد آن را به گلدان بزرگتر و در نهایت نهال به دست آمده را به زمین اصلی منتقل کنید. برای این منظور گودالی در عمق مناسب ایجاد و نهال را درست در مرکز گودال بکارید و با خاک اطراف ریشه را پر کنید. در نهایت گیاه را آبیاری کنید.

قلمه زدن:

یکی دیگر از روش‌های معمول ازدیاد درخت انجیر استفاده از روش قلمه زنی است. در این روش ابتدا گودالی ایجاد کنید و قلمه را از درختانی که محصول با کیفیتی تولید می‌کنند تهیه کنید. سپس آنها را بلافاصله در گودال بکارید. برای تسریع در ریشه زایی قلمه می‌توانید از هورمون ریشه زایی استفاده کنید. پس از مدتی قلمه ریشه‌دار می‌شود و شروع به رشد می‌کند.

برگ انجیر زینتی

برگ انجیر زینتی

پاجوش:

استفاده از پاجوش روش دیگری برای ازدیاد درخت انجیر است. در این روش در اطراف درخت انجیر پاجوش های زیادی سر از خاک بیرون می‌آورند که می‌بایست آنها را با ریشه‌ای که دارند از خاک خارج کنید و گودالی در عمق مناسب به اندازه ریشه گیاه ایجاد کنید. پاجوش را در درون آن بکارید و اطراف آن را با خاک مناسب و غنی پر کنید. سپس فشار دهید تا ریشه پاجوش با خاک تماس برقرار کند.

خواباندن شاخه:

خواباندن شاخه روش دیگر تکثیر درخت انجیر است. در این روش بدون آنکه گیاه را از شاخه جدا کنید گودالی ایجاد کنید و شاخه درخت را در درون آن قرار دهید. شاخه خوابانده شده درخت پس از مدتی ریشه‌دار می‌شود و به همین ترتیب ریشه گیاه در خاک نفوذ می‌کند. زمانی که شاخه به درستی ریشه‌دار شد و شروع به رشد کرد، آن را از شاخه مادری گیاه جدا کنید.

بذر انجیر زرد

پیوند:

استفاده از پیوند آخرین روش برای تکثیر درخت انجیر است. از روش پیوند بیشتر برای تبدیل انجیرهای مختلف به یکدیگر استفاده می‌کنند. زمان انجام پیوند در اردیبهشت ماه است.

شرایط محیطی رشد درخت انجیر:

شرایط محیطی برای رشد و نگهداری درخت انجیر پر اهمیت است که به بررسی هر کدام از این شرایط می پردازیم.

خاک درخت انجیر:

انجیر در اکثر خاک ها هر چه که باشند از شنی سبک تا رسی سخت به خوبی رشد می کند. PH حدود شش تا هفت و نیم برای رشد انجیر خوب است. خاک های اراضی لمونی بهترین انواع خاک برای کاشت و رشد انجیر می باشند، البته اگر درخت انجیر در مناطق حاوی این خاک کاشته شود به علت این که شاخ و برگ ها زیاد رشد می کنند، میوه دهی دو یا سه سال با تاخیر مواجه می شود.

برای داشتن خاک بهتر اینجا کلیک کنید.

درخت انجیر

درخت انجیر با میوه

آب و هوا درخت انجیر:

بارندگی مورد نیاز انجیر در کاشت های دیم 300 تا 400 میلی متر در سال با پراکندگی مناسب (یعنی از اواسط پاییز تا اوایل بهار است) بارش باران در زمان باردهی و تلقیح درخت می تواند مضر باشد و حصول درخت را کاهش دهد. اگر برداشت همراه با بارندگی صورت گیرد باعث کاهش کیفیت محصول می گردد. دمای مناسب برای رشد این گیاه بین 25 تا 30 درجه سانتی گراد است.

ارتفاع:

ارتفاع این گیاه بسته به شرایط رشد، خاک، محیط و … متغیر و بین 4 تا 12 متر است.

نور:

گیاهی آفتاب دوست است که برای رشد به نور کامل خورشید نیاز دارد. در برابر سایه جزئی نیز مقاوم است. روزانه حداقل به 6 تا 8 ساعت نور خورشید نیاز دارد.

فاصله کاشت:

فاصله کاشت بین درختان 4 تا 7 متر است و فاصله ردیف‌ها 4 تا 5 متر است

شکوفه انجیر

شکوفه انجیر

آبیاری درخت انجیر:

انجیر قادر است خشکی را به خوبی تحمل کند، پس برای کاشتن آن در مناطق خشک مشکلی نیست. کیفیت آب مورد استفاده برای انجیر به اندازه دیگر درختان میوه حائز اهمیت نیست. انجیر ریشه کم عمقی دارد اما با این حال مناطق پر آب را هم دوست ندارد و در مقابل خشکی شدید هم خیلی نمی تواند دوام بیاورد و آسیب می بیند. در فصول پر آب و باران میوه های انجیر ترک بر میدارند. اگر انجیر به اندازه 50 درصد تبخیر تشت آبیاری شود رشد رویشی مناسبی پیدا می کند.

هرس درخت انجیر:

انجیر نیز به مانند سایر درختان مثمر برای سلامتی و ادامه رشد خود نیاز به هرس دارد. هرس این گیاه هر ساله انجام می‌شود. در عمل هرس باید شاخه‌های خشک ‌شده و اضافه گیاه را که مانع رشد و نمو درخت می‌شود قطع کنید. استفاده از هرس مناسب سبب می‌شود تا میوه درخت انجیر بزرگتر و باکیفیت تر شود. زمان هرس درخت انجیر بعد از نخستین سرمادهی در اواسط فصل پاییز انجام می‌شود.

درخت انجیر

میوه انجیر روی درخت

کود درخت انجیر:

انجیر به سدیم و بور حساس است اما کمبود آهن و روی تاثیر زیادی روی آن ندارد. درخت انجیر به مانند سایر درختان برای افزایش گلدهی، رشد، کیفیت میوه و … نیاز به کوددهی دارد. کوددهی این گیاه باید به صورت منظم انجام شود. می‌توانید از کودهای شیمیایی و ارگانیک به همراه کود پوسیده دامی استفاده کنید. استفاده از کود باعث افزایش کیفیت میوه محصول می‌شود.

برای داشتن محصولی بهتر میتوانید از کود هربان 150 گرمی ، کود هربان 25 کیلوگرمی استفاده کنید.

آفات درخت انجیر:

هر درختی دچار آفت و بیماری مختلفی می‌شود که مستلزم استفاده از روش‌های مختلفی برای مبارزه و از بین بردن آفات و بیماری‌ها است. درخت انجیر نیز از این قائده مستثنی نیست. چرا که دچار آفت و بیماری می‌شود که از جمله آفات و بیماری‌های رایج درخت انجیر می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

مورچه:

مورچه نام حشره‌ای کوچک است که سبب آسیب جدی به درخت انجیر می‌شود. این حشره کوچک به دو صورت به درخت انجیر خسارت وارد می‌کند: یکی اینکه حشره پلاستوفاگا که گرده‌افشانی انجیر را انجام می‌دهد غذا مورچه به شمار می رود. مورچه با از بین بردن این حشره سبب می‌شود تا میوه‌ها به درستی تلقیح نشوند و در نهایت میوه‌ها پس از رشد می‌ریزند. دوم اینکه باعث افت کیفیت میوه می‌شود. بنابراین استفاده از سموم شیمایی می‌تواند مثمر به ثمر باشد.

شب پره هندی:

شب پره هندی از آفات رایج انجیر به شمار می رود که خسارات جدی ای به درخت انجیر وارد می ‌کنند. این حشره به خشک‌ شده میوه انجیر نیز خسارت وارد می‌کند.

پروانه برگ خوار:

پروانه برگ خوار همانطور که از نامش پیداست گونه‌ای حشره است که از برگ گیاه تغذیه و باعث افتادن برگ گیاه می‌شود.

پروانه میوه‌خوار:

این آفت معمولاً از آفات انباری است که به میوه خشک شده انجیر خسارت وارد می‌کند.

برگ درخت انجیر

برگ درخت انجیر

سوسک شاخدار بلند:

سوسک شاخدار بلند نوعی حشره است که به درخت انجیر آسیب وارد می‌کند. این نوع سوسک دارای شاخک بلندی است که برای از بین بردن آن می‌توانید از سموم شیمیایی استفاده کنید.

مگس میوه انجیر:

مگس میوه انجیر نوع حشره است که باعث آسیب به درخت انجیر به خصوص میوه آن می‌شود.

نهال انجیر ترک

کنه تار عنکبوتی انجیر:

کنه تار عنکبوتی انجیر از آفات رایج درخت انجیر است که خسارات زیادی را به شاخه و برگ گیاه وارد می‌کند و باعث خشک و زرد شدن برگها و در نتیجه ریزش آنها می‌شود.

شانکر یا خشکیدگی انجیر:

شانکر یا خشکیدگی نوعی بیماری قارچی است که از طریق زخم‌ها به درخت وارد می‌شود و به پوسته و بافتهای چوبی سرایت می‌کند و به سرعت شانکرهای پیش رونده‌ای را ایجاد می‌کند. در سال اول این بیماری تغییرات ناچیزی در پوسته ایجاد می‌کند، ولی علائم بیماری از سال دوم واضح تر می‌شود. در طول سال تمام قطر شاخه را آلوده می‌کند و باعث مرگ آن می‌شود. برای از بین بردن این بیماری می‌توانید از سموم شیمیایی استفاده کنید.

ترشیدگی میوه انجیر:

میوه انجیر به دلیل طعم شیرینی که دارد بسیار مطلوب حشرات است. در صورت ترک برداشتن، راه ورودی حشرات به داخل انجیر باز می‌شود که این خود یکی از عوامل ترشیدگی میوه به شمار می رود. این بیماری از طریق مگس سرکه یا سوسک و از طریق چشم میوه انجیر به داخل میوه راه پیدا می‌کند و باعث ترشیدگی آن می‌شود.

بیماری موزائیک:

بیماری موزائیک انجیر یکی از جدی ترین بیماری‌های درخت انجیر به شمار می رود. در واقع نوعی ویروس به شمار می رود که در تولید آن چند ویروس با هم دخالت دارند. این بیماری باعث ریزش شدید میوه قبل از رسیدن می‌شود.

درخت انجیر

انجیر سفید خرد شده

نحوه برداشت درخت انجیر:

برداشت میوه درخت انجیر به مانند سایر درختان مثمر انجام می‌شود. به هنگام برداشت، میوه انجیر را با دست خود بگیرید و بکشید تا از شاخه جدا شود که به راحتی از شاخه جدا می‌شود. بنابراین نیاز به قیچی یا چاقو ندارید. میوه برداشت شده را به آرامی در جعبه یا سبد قرار دهید، چرا که میوه این گیاه بسیار نرم است و در صورت پرت شدن خراب می‌شود. به همین منوال به کار برداشت خود ادامه دهید.

کاربرد درخت انجیر:

از درخت انجیر استفاده‌های مختلفی به قرار زیر می‌شود.

  • از میوه این گیاه برای تازه خوری استفاده می‌کنند.
  • برای تهیه مربا از آن استفاده می‌کنند.
  • میوه این گیاه را خشک می‌کنند و سپس مورد استفاده قرار می‌دهند.
  • از خشک شده میوه این گیاه برای تهیه آبمیوه طبیعی استفاده می‌کنند.
  • در آشپزی کاربرد دارد.
  • برای تهیه آبمیوه از آن استفاده می‌کنند.
  • از برگهای این گیاه در طب سنتی استفاده می‌کنند.

اگر شما نیز تجربه کاشت، داشت و برداشت انجیر و میوه آن را دارید، تجربیات و دیدگاه‌هایتان را با ما و دیگر مخاطبان پوپونیک به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول در مورد درخت انجیر:

  1. چه مدت طول می کشد تا درخت انجیر میوه بدهد؟

    بین سه تا پنج سال، درختان انجیر معمولاً بین سه تا پنج سال پس از کاشت شروع به رسیدن میوه می کنند. برخی ارقام زودتر شروع می شوند، اما این متوسط است.

  2. درختان انجیر در کجا بیشتر رشد می کنند؟

    انجیر را در یک مکان گرم و پناه در آفتاب کامل پرورش دهید. تصور می شود که انجیر وقتی ریشه های آن کمی محدود شود بهترین نتیجه را می دهد، بنابراین آنها را در گلدان بکارید یا از سنگفرش استفاده کنید تا رشد ریشه را در زمین رشد محدود کنید.

  3. درخت انجیر چه ویژگی خاصی دارد؟

    درختان انجیر گونه های اصلی در بسیاری از جنگل های بارانی هستند و در تمام طول سال میوه تولید می کنند که منابع غذایی مهمی برای هزاران گونه جانوری از خفاش ها تا میمون ها تا پرندگان هستند. گل های درخت انجیر در واقع در داخل میوه پنهان شده است، که باعث شد بسیاری از فرهنگ های اولیه این گیاهان را بی گل بدانند.

  4. آیا برای تولید میوه به 2 درخت انجیر نیاز دارید؟

    درخت انجیر معمولی (Ficus carica) محبوب ترین گونه انجیر برای باغبانان خانگی است زیرا گل های آن برای تولید انجیر به گرده افشانی نیاز ندارند. انجیر را می توان به صورت تازه از درخت خورد، حفظ کرد، یا در پخت و پز استفاده کرد.

  5. آیا درختان انجیر به آب زیادی احتیاج دارند؟

    انجیر پا خیس را دوست ندارد، بنابراین زیاد آبیاری نکنید. بگذارید درخت بین آبیاری کمی خشک شود. به یاد داشته باشید که به آرامی و عمیق آبیاری کنید. فقط زیاد آب ندهید هر 10 روز تا 2 هفته کافی است.

  6. آیا درختان انجیر ریشه مهاجم دارند؟

    همه انجیرها، دارای سیستم ریشه ای شدید و تهاجمی هستند و به درختان بزرگی تبدیل می شوند حتی در گلدان ها، ریشه ها می توانند از سوراخ های زهکشی رشد کرده و خاک را پیدا کنند.

  7. درختان انجیر آفتاب دوست دارند یا سایه؟

    درختان انجیر در حیاط شما به یک نقطه آفتابی احتیاج دارند که به عنوان دریافت کامل آفتاب تا سایه جزئی طبقه بندی می شود. حداقل 7 تا 8 ساعت قرار گرفتن در معرض آفتاب توصیه می شود.

  8. درختان انجیر چه چیزهایی را جذب می کنند؟

    وقتی گل های ماده درون میوه نارس برای گرده افشانی آماده شوند، انجیر عطر و بوی فریبنده ای از خود ساطع می کند که فقط زنبورهای ماده از نوع خاص آن درخت را به خود جلب می کند. زنبور با رایحه خود انجیر را پیدا می کند و تلاش می کند تا از دهانه کوچک انتهای انجیر به داخل آن برود.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

مقاله های مرتبط

335 دیدگاه درباره مقاله “نگاهی کوتاه بر درخت انجیر

  1. Avatar باران گفت:

    بسیار متشکرم از اطلاعات کاملی که در اختیارمون گذاشتین …درخت انجیرم امروز شکست …نصف تنه اصلی مونده و شاخه های فرعی اطرافش …آیا تنه اصلی دوباره رشد می کنه و برگ میزنه …چکار کنم که شاخه های اطرافش جوون بگیره و تبدیل به درخت بشه ؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت انجیر شما اگر از بالای پیوند شکسته باشد مجدد رشد میکند و مشکلی نخواهد داشت

  2. Avatar Riza گفت:

    سلام
    ما چند سالی درخت انجیری داریم که میوه میدهد ولی میوه هایش شیرین نیست و خود انجیر سبز رنگ است . این چه نوع انجیری است ؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      لطفا عکس محصول را برای شماره 09358504040 واتس اپ کنید

  3. Avatar حسین زینی وند گفت:

    سلام خسته نباشید ممنون از اطلاعات مفیدتون میخواستم در مورد حرس کردن درخت انجیر بپرسم که چه شاخه هایی باید بریده بشه
    با تشکر

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      حرص کردن درخت انجیر را به هیچ عنوان شخصی انجام دهید باید توسط متخصص انجام گیرد .

  4. Avatar علی میری گفت:

    سلام من یک ایمیل استاد براتون فرستادم درخت انجیر گلابی دارم سم زدم بعضی شاخها دارن خشک میشن سم گوگرد چکارکنم بخاطر زنبور سیاه دارد بهش سم زدم و پای درخت مورچه ه
    م داره ممنون میشم راهنمایی کنید استاد

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      برای از بین بردن مورچه از سم دیازنون استفاده گردد .

      1. Avatar زهرا میثاقی گفت:

        با سلام درخت انجیری داریم که امسال در بهار میوه داد و لی همه اش ریخت. الان دوباره میوه داده است چمار کنم میوه اش برسد. نیاز به بر=گرده افشانی دارد. بر را از کجا تهیه کنم . ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

  5. Avatar محسن گفت:

    با درود و خسته نباشد خدمت شما و سایت خوبتون . بنده نهال انجیر گلابی پارسال کاشتم در باغچه حیاط و امثال هم بار داده و بسیار سرحال و در حال رشد هست چند سوال از خدمت شما دارم :
    1) شهر اراک سردسیر و کوهستانی هست جهت جلوگریری از سرما زدگی در زمستان چه کاری میشه کرد
    2) آبیاری انجیر به چه شکلی هست ؟ آخه من هر روز 2 بار (صبح و بعدظهر) آب میدم اگه اشتباه هست بگید
    3) بهترین زمان کود دهی چه موقع و چه نوع کودی هست . (من برج اردیبهشت امثال کود حیوانی ریختم)

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      بهترین زمان کود دهی فصل پاییز زمانی که گیاه خواب است .آبیاری درخت انجیر در تابستان هفته ای دو بار و در زمستان هفته ای یکبار است . برای جلو گیری از سرما زدگی درخت باید در زمستان پوشانده شود .

  6. Avatar aghllivahed گفت:

    باسلام هرگزانجیرو ازپاجوش ودانه نکارید وفقط ازسرشاخه بارده یک ساله که کامل رسیده بکارید.همون سال هم بارمیده ونیازی به پیوندنیست.البته هرمنطقه ای نمیشه انجیرکاشت پس منطقه خودتونگاه کن وببین کدوم درخت بهترجواب میده.پس روی همون درخت تلاش کن.پیوندبرای درختانی مطرح است که باقلمه جواب نمیگیری مثل هلو گلابی سیب وغیره.اصولا انجیر انگور انار توت تمشک وچن تای دیگه به قلمه سرشاخه یک ساله رسیده بهترازپیوندجواب میده

  7. Avatar aghllivahed گفت:

    دلایل زردشدن همه جای برگهای زیرین انجیریکی بخاطر آبیاری سنگین درهوای گرم است.بعدی کمبود ازت یاهمون کودسفید است.بعدی عدم تهویه خاک ریشه است یعنی اکسیژن نمیرسد.بعدی عدم خوردن آفتاب صبحگاهی است.که بهترین آفتاب برای هردرختی آفتاب صبحگاهی است تاقبل ازظهر.مطمین باشید کمبود روی بور منگنز مولیبیدن مس کبالت سیلیسیم وانادیم ندارد.ولی کمبود فسفرکلسیم منیزیم پتاسیم وگوگردمحتمل است.باتشکرباغبان واحد(ایمان)عقل لی

  8. Avatar فرزانه گفت:

    سلام وخسته نباشید درخت انجیر دو ساله دارم که توی گلدان هست و تقریبا ۸۰ سانت قد داره و چند تای هم میوه داده بود الان دو روزه که برگهاش زرد شده چکار کنم آیا طبیعی یا نه و این درخت احتیاج به پیوند داره
    سپاسگزارم

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      زردی برگ درختان دو علت دارد علت اول کمبود کود آهن و دلیل دوم آبیاری بیش از حد به درخت است آبیاری هفته ای یکبار باید انجام شود .

  9. Avatar فاطمه سادات گفت:

    سلام
    درخت انجیری داریم که بسیارپرباراست اماقبل ازرسیدن ازدرخت می افتد،چه کارکنیم

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      برای اطلاع بیشتر به شماره تماس 09358504040 در واتس آپ و یا تلگرام پیغام دهید.

  10. Avatar علی گفت:

    سلام بر مهندس
    اجر شما با حضرت حق از اینکه تجارب خوب خود را رایگان در اختیار همنوعان خود قرار میدهید.

  11. Avatar Riza گفت:

    سلام مهندس
    ما چند سالی درخت انجیر داریم ولی میوه هاش سبز و اصلا شیرین نیست .

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      برای باردهی بهتر میوه انجیر نیاز است در فصل پاییز که گیاه خواب است خاک باغچه بیل زده شود و به آن کود تقویتی داده شود مثل کود تقویتی هربان .و آبیاری منظم در تابستان هر 3 روز یکبار و در زمستان هفته ای یکبار .

  12. Avatar محمد مبشر گفت:

    سلام درخت انجیر ما میوه داده و 7 مهر ماه است برگها ی پایین زرد میشود ایا اشکالی در کار هست یا طبیعی است . با تشکر

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      باید اطلاعات بیشتری دهید از قبیل میزان آبیاری و کود دهی ….

  13. Avatar ارش اقایی گفت:

    درخت انجیری دارم یه امسال تازه بار داده اما از روی ساقه گیاه و هنوز هم نارس است یا نژاد ان‌را میدانید و اینکه ایا این درخت ممکن است نر باشد؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      اگر درخت انجیر شما بار داده پس نرک نیست نژاد درخت شما را نمی دانیم چون باید از نزدیک ببینیم.

  14. Avatar حسین گفت:

    با سلام .درخت انجیل سیاه دارم .سال دوم با اینکه درختچه کوچکی بود انجیل زیاد داشت .االان دوساله که درخت رشد خوبی داره ولی میوه میده خیلی کم و سفت هست و الان که زمان تغیر رنک به سیاهی وقرمزی هست مثل سنک محکمه .انگار نرینه هست .ممنون میشم راهنمایی فرمایید .مقصودی .میمه اصفهان

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      فکر کنم شما باید از کود برای درخت انجیر سیاه خود استفاده کنید

  15. Avatar آرش رشیدی گفت:

    استاد گرانقدر
    جناب انگورانی
    با سلام
    روزتان به خیر
    درخت انجیر خودرویی حدود چهار سال پیش در حیاط خلوت خانه ی ما در کنار یک چاه قدیمی روییده که اکنون حدود سه متر قد کشیده است .
    با برگ و شاخه های خوشرنگ و طبیعی .
    اما خبری از میوه نیست .درخت را پیوند نزده و هرس نکرده ایم.لطفا راهنمایی بفرمایید .ضمنا برای هرس یا پیوند باید از کجا کارشناس دعوت کرد ؟
    عکس درخت را از طریق واتساپ جهت ملاحظه فرستادم .

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت انجیر خودر رو را باید حتما هرس کنید.
      و حتما پیوند بزنید تا محصول دهد

  16. Avatar احمد کریمی گفت:

    سلام.
    درخت انجیر ما حدود ۳۰ سال سن دارد و پایه بلند است و از دوتنه اصلی تشکیل شده اما یک تنه بیمار شده و موریانه خور شده است لطفا راهنمایی بفرمایید جهت نجات درخت تنه دوم را حذف کنم یا سم پاشی کنم؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      تنه درخت انجیر چه مقدار خورده شده است
      اگر مقدار آن زیاد است باید تنه دوم درخت انجیر حذف گردد.

  17. Avatar محمداسماعیل یغمایی گفت:

    سلام وقتتون بخیر
    باغی دارم حدود۲۵درخت انجیر دارد از۳ساله تا۱۵ ساله
    هرس سمپاشی هم بموقع انجام دادم، انجیرها هم پائیزه است ،الحمدلله انجیر های درشت و خوبی داده ولی تعدادی از آنها قاچ خورده،لطفا بفر مائید عاملش چیست. ضمنا برای انجیر خشک درست کردن چه روشی بهتر است

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      متوجه منظور شما نشدم میوه انجیر ها قارچ زده و یا خود درخت انجیر قارچ رده است ؟

  18. Avatar محمد مهدی مقیمی گفت:

    با سلام، آیا کاشت درخت انجیر در حیاط مشکلی از نظر خراب شدن موزاییک های کف حیاط در اثر رشد ریشه های انجیر خواهد داشت؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      ریشه درخت انجیر بسیار مهاجم است و در دراز مدت می تواند به موزاییک کف حیاط آسیب برساند

  19. Avatar ملکی گفت:

    سلام مهندس.دوسال پیش یه نهال انجیر در حیاط خونه کاشتم.رشدش خیلی کم هست.در حد صفر.میشه راهنمایی کنید.تو همون خاک کنارش توت کاشتم خیلی رشد داره.

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      برای اطلاعات بیشتر به شماره تماس 09358504040 در واتس آپ و یا تلرگام پیغام دهید .

  20. Avatar گرایی گفت:

    سلام مهندس ما باغ دوساله ی انجیر داریم و همه رو خودم از یک نوع انجیر قهوه ای خوش طعم قلمه گرفتم. اما متاسفانه امسال مشاهده کردم که دختران دچار بیماری موزائیک انجیر شده اند. می خواستم راههای مبارزه با این بیماری رو از شما بپرسم. ممنون میشم پاسخ بدید

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      برای از بین بردن بیماری موزائیک روش گرما درمانی با در معرض قرار دادن نهال انجیر ریشه دار آلوده در دمای ۳۸ درجه سلسیوس به مدت ۸ هفته و سپس بریدن نوک قسمتهای هوایی به طول ۳ تا ۴ سانتی متر و ریشه دار کردن آنها تحت شرایط رطوبت نسبی بالا در گلخانه .روش دوم از بین بردن درختان آلوده و ضدعفونی کردن وسایل باغبانی. مبارزه شیمیای وجود ندارد برای ازبین بردن بیماری موزائیک.

  21. Avatar امین صفری گفت:

    سلام من ۳ ساله درخت تو حیاط کاشتم و قد درخت بیش از ۲ متر شده ولی هنوز بار نداده.دلیلش رو میدونید چیه؟

    1. Avatar فایزه محمدی گفت:

      درخت خرمالو نیاز به پیوند دارد .

  22. Avatar امیر گفت:

    سلام مهندس درخت انجیر۸ ساله داخل حیاط داریم در استان همدان چند سال پیش سرمای شدید که اومد بهار جوانه روی اون شاخه های سرما زده نزد دوباره شاخه جدید زد از اون سال تو سرمای شدید شبها روش رو می‌شنویم پیوند گلابی هست بار خوبی هم داره این ضعف مقابل سرما رو چکار کنیم

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      برای مقابله با سرما باید درخت را بپوشانید

  23. Avatar مهناز کارگرسهی گفت:

    با سلام، درخت انجیری دارم که ۵ سال هست کاشته ام بزرگ شده و برگ هم داده اما میوه نداده، باید نرک باشه، همسایه مان دو تا شاخه از درخت انجیرش که انجیرهای شیرین و آبدار سیاهی داره، برایم آورد و گفت بگذار تو آب تا ریشه بدهد. نمیدونم دو شاخه ریشه کرده را کجا بکارم؟ آیا باید نزدیک درخت انجیرم بکارم ؟ لطفأ مرا راهنمائی نمائید.
    در ضمن من در کشور آلمان نزدیک بُن زندگی می کنم.

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      برای اطلاعات بیشتر به شماره تماس 09358504040 در واتس آپ و یا تلگرام پیغام دهید .

    2. Avatar تقی گفت:

      یکی از راه‌های تکثیر درخت انجیر، قلمه‌زدن آن در خاک است. بهتر بود به جای ریشه‌دار کردن در آب، آن را در خاک گل‌دان قلمه می‌زدید. ریشه‌ای که در آب رشد کند چندان در خاک دوام نمی‌آورد. در هر حال اگر می‌توانید چند شاخه‌ی بارده به عنوان قلمه (به طول حدود ۳۰ سانتی متر و به قطر ۲ تا ۳ سانتی‌متر) از همان درخت هم‌سایه‌تان بگیرید و در گل‌دانی به ارتفاع حدود ۲۰ سانتی‌متر قلمه بزنید. حداقل ۱۵ سانتی‌متر از قلمه باید در داخل خاک باشد. پس از ریشه دادن، جوانه‌ها شروع به رشد خواهند کرد. وقتی جوانه‌های چند سانتی‌متر رشد کردند نهال را به زمین منتقل کنید.

  24. Avatar نادر گفت:

    سلام استاد بزرگوار
    من یک قلمه درخت انجیر در گلدان نکهداری و بعد از یکسالاز گلدان خارج در باعچه کاشته ام و در ششماه اول رشد زیادی داشت و ثمر هم داشت ولی میوهها تا اذر ماه نرسبده اند و بعد چند تا از انها رسیده و مابقی به علت سرما ریزش داشته اند لطفا راهنمایی بفرمایید

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      برای اطلاعات بیشتر به شماره تماس 09358504040 در واتس آپ و یا تلگرام پیغام دهید .

  25. Avatar سعید گفت:

    سلام
    1_ کود حیوانی رو هر چند وقت یکبار به نهال انجیر باید داد؟
    2 _ کود پودری 20 20 20 رو هر چند وقت یکبار؟

  26. Avatar سعید قاسمی گفت:

    سلام
    1_ کود حیوانی رو هر چند وقت یکبار به نهال انجیر باید داد؟
    2 _ کود پودری 20 20 20 رو هر چند وقت یکبار؟

  27. Avatar سجاد گفت:

    سلام وقتتون بخیر .ما یک درخت انجیر تو حیاط خونمون کاشتیم .اطرافیان میگن ریشه انجیر وارد لوله آب و فاضلاب میشه و چاه رو خراب میکنه خواستم ببینم درسته ؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      ریشه انجیر خیلی مهاج است و می تواند هر کاری انجام دهد

  28. Avatar مهرآمیز گفت:

    با سلام
    راستش چند روزی هست یک نهال انجیر گرفتم و تو یک گلدون سفالی با ارتفاع و عمق 50 سانتیمتر کاشتم
    خواستم بدونم تو یک چنین شرایطی امکانش رشد و بار هی انجیر هست.؟
    و اینکه از وقتی آوردم احساس می کنم شاخه هاش یک جورایی زرد رنگ اند
    به نظرتون مشکلی داره .؟
    با تشکر

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت انجیر دارای ریشه وحشی است در گلدان می توانید نگهداری کنید اما بار خیلی نمی دهد

  29. Avatar حسین گفت:

    سلام من یک درخت انجیر دارم که در طول سال انجیر میده ولی انجیر صفت ونارس هست واز درخت می‌ریزه واین درخت فقط در تابستان گرم برگهای آن کامل می‌ریزه به نظر شما اگر نیاز به گردافشانی داره چطور گردافشانی کنم وآیا این درخت به نظر شما نر هست یا نه ممنون ومتشکرم در ضمن درخت در خوزستان وتقریبا 4سال کاشته شده

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      نه وقتی درخت انجیر میدهد مشکل از این حرفها نیست شما باید درخت را تقویت کنید تا میوه درخت پر بار شود.

  30. Avatar فرشید گفت:

    سلام خدمت شما استاد گرامی
    یک درخت انجیر چهار ساله دارم امسال میوه داد ولی خیلی دیر طوری که میوه هایش نرسیده روی درخت موندن، آیا مشکل از درخت یا کود دهی هست یا اینکه از آب و هوا.
    ممنون

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      هر دو عامل کود دهی و سرما میتوانند باعث کوچک ماندن انجیر ها شوند.

  31. Avatar محمد گفت:

    سلام من میخاستم بدونم حداقل فاصله بین درخت انجیر چقد باشه خوبه آیا 4در4 باشه زیان اوره؟ انجیر سیاه اسراعیلی دانه درشت.

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      فاصله برای کاشت درخت انجیر بین 3 تا 4 متر ایده ال است

  32. Avatar میلاد قلوزی گفت:

    سلام من نهال انجیر اسراعیلی خریدم بعد یه روز که از گلخونه اوردمش داخل حیاط برای کاشت برگهاش خشک بعدشم ریختن الان وسط های فروردین هستیم هنوز هیچ جوانه ای نزده این نهال من گلدانی هم بود من موقعه خریدش پرسیدم ولی گفتن این نهال های انجیرسیاه پیوندی نیستن دوساله هم هست

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      نهالی که داخل گلخانه است را نباید به یگ روزه بیاورید داخل آفتاب احتیاج به دو و یا سه روز همدمایی داشت که متاسانه این کار را انجام ندادید.

  33. Avatar موسی گفت:

    سلام خدا قوت. دو تا درخت انجیر همزمان کاشتیم و دو تاش از یک نوع هست ولی فقط یکیش میوه میده علتش چیه؟؟؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      ممکنه خاک زیر درخت درخت انجیری که میوه نمیدهد ایراد داشته باشد.

  34. سلام . من تعدادی قلمه انجیر با طول 80 سانتی متر در خاک کاشتم .
    دو تا سوال داشتم .
    1- ریشه زنی قلمه ها چقدر زمان می برد ؟؟
    2- الان روی بعضی از قلمه ها جوانه های ریز سفید رنگی ایجاد شده اند ؛ آیا این قلمه ها جوانه کرده اند یا خیر ؟؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      ریشه دار شدن قلمه انجیر به دو تا سه ماه رمان احتیاج دارد.
      اگر جوانه میبینید بله درست است جوانه کرده

  35. Avatar فاطمه غلامعلیان گفت:

    سلام ممنون از اطلاعات خوبتون ببخشید من یه سوال در مورد درخت انجیرم ازتون داشتم انجیرم ازنوع گلابی چند ساله است پارسال میوه‌های خوبی داشت اما امسال با اینکه انجیرهای درشت تری داده ولی داخلش خشکه و از تو داره پوک میشه می خواستم لطف کنید علتش رو بهم بگید ممنون

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت انجیر شما نیاز به کود دهی دارد.

  36. سلام .
    من یک قلمه ای را در خاک کاشتم و الان ۴۵ روز می شود ؛ و الان برگ های کوچکی کرده .
    الان باید چه کار کنم ؟؟
    آیا می شود این قلمه را از خاک در آورد و در زمین اصلی کاشت ؟؟
    یا باید این قلمه را در گلدان کاشت تا به رشد خود ادامه دهد ؟؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      بله می تواند قلمه انجیر را به زمن منتقل کنید ولی الان اواخر اردیبهشت است و برای اینکار مناسب نیست در زمان خواب درخت این کاررا انجام دهید.

  37. Avatar مهناز گفت:

    درخت انجیر حیاط ما ده سال بیشتر دارد اول بهار جونانه ای زیبا و یک تعداد زیادی انجیر کوچک داد ولی نمیدونم چرا هه برگها اویزان زرد
    شده است.

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      لطفا عکس از درخت خود برای شماره 09358504040 واتس اپ کنید.

  38. Avatar احمدی گفت:

    با سلام
    من پارسال قلمه از یک درخت انجیر سیاه در گلدان کاشتم و امسال حدود ۶-۷ تا انجیر داد که هنوز سبز هستند اندازه شون هم دنسبتا بزرگ سده ولی یه هفته است که برگا شروع به زرد شدن کردن نمیدونم علت ایا آفتاب سدید و گرم شدن هواست ساکن شیراز هستم. لطفا راهنمایی فرمایید. با تشکر

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت در گلدان در زمان گرمی هوانیاز مداوم به آبیاری دارد چون مقدار آب درون گلدان محدود است.

  39. Avatar ایراندخت گفت:

    سلام
    وقت بخیر
    ما بک انجیر گلابی ۱۰ ساله داریم. در خرداد انجیر درشت گلابی با تعداد کم و زرد و شیرین میرسه ولی تعداد زیادی انجیر ریزتر داره، که اصلا نمیرسه و تا اخر پائیز از درخت میریزن،
    به نظر شما مشکل این درخت چیه؟
    هر دو نوع انجیر در کنار هم و روی یک شاخه در میان.

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخا انجیر نیاز به کود دهی دارد آیادرخت شما کود دهی شده است ؟

  40. Avatar محمد گفت:

    سلام
    درخت انجیر۱۰ساله داریم که هرسال میوه های خوب و شیرین میداد امسال میوه ها روی درخت خراب شده و حالت گندیده به خود میگیرد.علت چیست؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      لطفا عکس از میوه های خود به شماره 09358504040 واتس اپ کنید.

  41. Avatar علی گفت:

    با سلام
    ببخشید سوال داشتم

    نهال های انجیر پوپونیک پیوندی هستن؟
    به گرده افشانی که نیاز ندارن درسته؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      نهال هاب انجبر پیوندی است و نیازی به گرده افشانی ندارد.

  42. Avatar رسول گفت:

    با عرض سلام و خسته نباشی
    ببخشید کرمهای تنه درخت(زیر پوست در پای درخت حدفاصل زیر و روی خاک) دلیلش چیست و راه مبارزه با آن چیست؟ چرا که درخت را کلا ازبین میبرد

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      از سم دیازنون برای از بین بردن کرمهای تنه درخت استفاده کنید

  43. Avatar مقدسی گفت:

    با سلام و عرض ادب!
    ما یک درخت انجیر سفید داریم که از قلمه و فوقالعاده بزرگ شده به طوری که ریشه هایش در کنار باغچه از زیر تمام کاشی کناره باعچه رفته ودر حال تخریب هست! حالا سوال من این است که آیا میشود این ریشه ها که خیلی ضخیم هست را برید بدون اینکه باعث خشک شدن درخت شویم؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      ریشه درخت انجیر به قدری قوی است که مجدد شروع به رشد خواهد کرد و به این راحتی درخت انجیر از بین نمیرود

  44. Avatar شاهین گفت:

    درخت انجیر زرد در حیاط منزل داریم که میوه کوچک آن که روی درخت هست اکثرا دچار لک و نقطه های کوچک سیاه رنگ شده،
    آیا الان که وسط ماه تیر هستیم می‌شود سم پاشی کرد؟
    یا مشکل از کجاست
    لطفا راهنمایی کنید
    ممنونم

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      باید توضیح میدادید که این درخت کود داده شده و یا نه و یا تنش آبی داشته و یا نه

  45. Avatar محمدرضا گفت:

    سلام و عرض ادبسلام و عرض ادب
    سپاس از مطالب عالی سایت شما و نیز سپاس از پاسخگویی شما به مطالب و سوالات خوانندگان.
    مطالب را تقریبا کامل خواندم، و دیدم که فرموده اید انجیر در گلدان بار خوبی نمی دهد،
    با این وجود اگر قصد کاشتن نهال انجیر گلابی در گلدان را داشته باشم،
    گلدان با چه عمقی یا به حجم چند لیتری تا حدودی برای باردهی مناسب این درخت جوابگو است؟
    مجددا سپاسگزارم.
    محمدرضا حسینی جعفرپور- اصفهان

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت انجبر ریشه خیلی وحشی داردو در دراز مدت نمی توان آن را در گلدان نگه داشت ولی اکر اصرار بر داشتن است سعی کنید از گلدان های خیلی بزرگ استفاده کنید.

  46. Avatar سهراب گفت:

    درود بر شما، درخت انجیر من سالی یک بار میوه میده ولی درختهایی هستند که هر سال چندین بار میوه میدهند، علت ان چیست ؟؟ با تشکر

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت هایی که سالی چند سری بار میدهند نژاد متفاوتی دارند.

  47. Avatar محمدرضا گفت:

    سلام و عرض ادب
    سپاس از سایت و مطالب مفیدتان
    اگر اصرار به کاشت انجیر در گلدان داشته باشم، گلدان چند لیتری یا به چه عرض و ارتفاعی جوابگو است؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      به علت وحشی بودن ریشه انجبر باید سعی کنید گلدان بزرگی را انتخاب کنید
      ولی باز هم نمی توانید در گلدان مهارش کنید البته دردراز مدت.

  48. Avatar ناشناس گفت:

    سلام
    برگ درخت انجیر در پاییز میریزه آیا میشه همون برگهارو پای درخت ریخت تا کود بشن یا مضرره؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      میتوانید برگهای درخت را زیر آن بریزید تا کود شود ولی بهتر است در زمان تبدیل به کود شدن با خاک قاطی شود و بعد از طی مراحل تخمیر به درخت به عنوان کود اضافه شود.

  49. Avatar مقدس گفت:

    سلام ارتفاع درخت انجیر خیلی زیاد شده بطوری که نمیشه لنجیر های بالای درخت رو چید آیا میشه ارتفاعش رو با کوتاه کردن شاخه ها کم کرد یا با این کار به درخت آسیب میرسونیم

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درختان باید اصولی هرس شوند و نه به خاطر ارتفاع بلند بهتر است از یک نبردبان استفاده کنید.

  50. Avatar 💖فاطی ماه 💖 گفت:

    سلام چرا سر شاخه ها کج می شود ?
    چرا برگ های درخت انجیر در فصل چهار می ریزد.?
    چرا شاخه هی بع۰ی از بته های دختر زرد است ?
    چرا درخت دور میوه می رسند ?

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      متاسفانه متوجه همه سئوالات نشدم
      بابت کج شدن سر شاخه های درخت انجیر ، یک مسئله طبیعی است و مشکلی ندارد
      زرد شدن برگها در فصل چهار و یا زمستان هم طبیعی است درخت دارد خزان میکند.

  51. Avatar احمد گفت:

    سلام بعد قلمه زنی درخت انجیر چه مدت طول میکشد تا میوه بدهد ؟آیا راهی وجود دارد که باروری درخت انجیر رو تسریع کرد؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت انجیر به سه تا 4 سال برای باردهی تجاری زمان لازم دارد

  52. Avatar آراد گفت:

    سلام پوست تنه درخت انجیر من داره خشک میشه و کنده میشه، از چه چیزی استفاده کنم که متوقف بشه؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      نشانه‌های بیماری شانکر انجیر

      بیماری به تنه درخت انجیر و شاخه‌های چندساله و قطور حمله می‌کند. در آغاز وقوع عفونت، نشانه‌ها واضح نیستند، زیرا شروع آلودگی فقط با اندکی تغییر رنگ پوست همراه است.

      بعد از گذشت چندسال شانکر تشکیل می‌شود و قسمتهای قدیمیتر آن به رنگ سفید متمایل به خاکستری در آمده، پوست محل شانکر ترک می‌خورد و تا اندازه ای محل شانکر ترک می‌خورد. در متن شانکر نقاط ریز سیاه رنگ ظاهر می‌شوند که پیکنیدهای قارچ مولد بیماری هستند.

      توسعه سالانه شانکر به گونه‌ای است که گاهی نوارهای هم مرکز در آن ظاهر می‌شود. پوست داخلی و قسمتی از چوب شاخه‌ها در محل شانکر بافت مرده، به رنگ قهوه‌ای در می‌آیند.

      اگر شانکر گرداگرد شاخه یا تنه را فرا گیرد باعث خشکیدن آنها می‌شود. خشک شدن شاخه‌های شانکردار بیشتر در تابستان بروز می‌کند و برگ‌های این قبیل شاخه‌ها پژمرده، قهوه‌ای و خشک شده و روی درخت انجیر باقی می‌مانند. وقوع عفونت و ظهور شانکر گاهی در اطراف جوانه‌ها و بیشتر در محل شکستن یا هرس شاخه‌ها یا بخشهایی است که بر اثر تابش شدید، آفتاب سوختگی پیدا کرده باشند.

  53. Avatar لیلا گفت:

    عرض سلام و وقت بخیر

    از اواسط خرداد ماه روی تعدادی از برگ‌های درخت انجیر حالت خوردگی و جمع‌شدگی و اطراف میوه‌ها تودۀ تار مانند دیده شد. ابتدا فکر کردم که آفت کنه
    است بنابراین اقدام به شستشوی درخت کردم ولی بعد از شستشو کرم‌های زردنگی از میوه‌ها بیرون اومدند. خیلی ممنون می‌شم در مورد نوع این آفت و روش از بین بردنش من رو راهنمایی کنید.
    با تشکر

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      احتمالا این کرم هایی که از میوه ها بیرون می آیند لارو مگس باشند برای از بین بردنشون و یا کم کردن جمعیتشون می توانید از سموم دیپترکس، دیازینون و دی کلرووس استفاده کنید.

  54. Avatar رضا گفت:

    سلام جناب مهندس. وقت بخیر. در حیاط منزل، درخت انجیر گلابی داریم که هر ساله، میوه‌ سری اول آن کاملا طبیعی است اما پس از آن اندازه انجیرها هیچ وقت به اندازه سری اول نمی‌رسد و تا زمان رسیدن، قسمت ته آن (اطراف سوراخ انتهایی) خشک شده و به رنگ انجیرهای خشک شده در می‌آید؛ اما سایر قسمت‌های آن شکل و رنگ طبیعی دارد. کوددهی و آبیاری آن هم به صورت اصولی انجام می‌شود. طبق نظر کارشناس، درخت کنه دارد و سمپاشی هم زیر نظر کارشناس انجام می‌شود اما چندین سال است که مشکل آن حل نمی‌شود. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      با توجه به بازدید کارشناس از درخت و رفع نشدن مشکل چند تا عکس از درخت بگیرید و با توضیحات برای واتس اپ 09358504040 بفرستید تا شاید بتوانیم کمک کنیم.

  55. Avatar ناشناس گفت:

    سلام
    درخت انجیر ده پونزده ساله در فصل تابستان هفته ای چند مرتبه نیاز به آبیاری دارد؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت انجیر با توجه به دماه هوا هر 6 روز یکبار آبیاری کافی است

  56. Avatar محمد گفت:

    ببخشید سوالم این بود که انجیر رو باید از کجاش بکشنیم اون چوب کوچیک که باریک هست رو هم باید بکنیم یا فقط انجیر رو؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      بهتر است میوه انجیر را از بالای چوبه کوچکی که دارد کنده شود تا شیره آن بیرون بیاید.

  57. Avatar Hanieh گفت:

    سلام وقت بخیر ما توی شمال)چمستان( درخت انجیل سیاه داریم ولی متاسفانه اصلا شیرین و آبدار نیست. دلیلش چیه؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت انجیر نیاز به گرمای زیاد در تابستان و سرمای معقول در زمستان دارد و تا دمای منفی 5 درجه را تحمل میکند با توجه به این قضیه معقول است که در منطقه شما میوه ها به حداکثر بهره وری نرسند با توجه به اقلیم شما.

  58. Avatar علیرضا گفت:

    باسلام

  59. Avatar حسین گفت:

    سلام باغ انجیردارم درکنارش ۲۰تاانجیردیم استهبان کاشتم این ۲۰تاازروی زمین تانوک درخت پرازدانه می شودولی قبل ازرسیدن می‌ریزند وبرگ ها جمع می شوندوحالت تارعنکبوت می زنند نام بیماری وعلت کال بودن وریختن میوه چیست

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      با توجه به حالت تار عنکبوتی که میفرمایید درختان انجیر شما دچار قارچ شده اند و باید از قارچ کش برای از بین رفتن آنها استفاده کنید.

  60. Avatar امیر گفت:

    باسلام
    من یه نهال انجیر دوساله دارم که ۲متر رشد کرده سال اول انجیر داد ولی قابل خوردن نبود داخلش خشک و بی مزه بود،امسال ۱۲،۱،۱۴۰۲ هنوز برگاش در نیومده انجیر داده دلیلش چیه؟
    ممنون از شما

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      شاید درخت انجیر شما پیشرس باشد که مخصوص مناطق گرمسیر است.

  61. Avatar علی اسدی گفت:

    سلام درخت انجیر داریم امسال هنوز سبز نشده سرشاخه هاش خشک شده ممکن سرما زده شده باشه آیا اگه قسمت‌های خشک بریده بشه امکان سبزشدنش هست

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت انجیر به سرما حساس است اگر تا ریشه خشک نشده باد از پایین مجدد جوانه میزند.

  62. Avatar احمد گفت:

    با سلام
    چه درختانی به انجیر پیوند می‌خورند؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      به درخت انجیر فقط می توان درخت انجیر را پیوند زد ولی در جایی خوندم که می توان انگور را به انجیر پیوند زد ولی خود ما به شخصه این کاررا انجام نداده ایم

  63. Avatar حامد گفت:

    سلام من یه قلمه انجیر زدم حدود ۱۵ سانتی الان بعد از ۵ سال قدش شده ۲ متر حدودا ولی هنوز میوه نداده چیکار کنیم؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      باید درخت انجیر خود را قلمه بزنید تا سریعتر میوه بدهد.

  64. Avatar مسعود گفت:

    سلام چطور مبتکنم کاری کنم که درخت انحبر از کنار درخت و داخل زمین ساقه ندهد ؟
    چون همینطور ساقه میدهد و فضای اطراف درخت را پر از یاقه بیرون زده از مین میکند

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      باید دائم درخت انجیر شاخه های کنارش که در می آیند بریده شود.

  65. Avatar محسن گفت:

    سلام وعرض ادب
    نهال سه ساله داخل باغچه دارم این نهال در بهار قبل از اینکه
    برگش جونه بزنه میوه میده و میوهاشم که درشت میشه تازه
    شروع به برگ دادن میکنه اواسط بهار میوه نارس میریزه
    لطفاراهنمایی کنید ممنون

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      احتمالا درخت انجیر شما پیش رس است و برای از بین نرفتن میوه های نارس حتما از کود فسفر دار استفاده کنید تا درخت توان نگه داشتن میوه ها را داشته باشد

  66. Avatar رضا شعاعی گفت:

    باعرض سلام مادرحیاط یک درخت انجیرداریم هرسال باردهی بالایی داره اما پژمرده وخراب میشودسوال اینجانب ازخدمت باسعادت شمابزرگواران اینست ایابخاطرابیاری بیش ازحدان است وایاهرس میشودوسم پاشی وکودبرای تقویت ان وجودداردباتشکر

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      آبیاری درخت انجیر نهایتا دوبار در هفته باید انجام گیرد و در زمستان هم حتما باید خاک آن زیرورو شود و از کود پوسیده دامی به طوری که به تنه درخت نرسد استفاده کنید.

  67. Avatar شهاب گفت:

    سلام
    آیا همه نهال‌هایی انجیر که با پاجوش‌ ایجاد شده‌اند احتیاج به پیوند دارند؟
    اگر اصل درخت توسط قلمه ایجاد شده باشد پاجوش‌های آن برای باردهی باید پیوند زده شوند؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      اگر می خواهید انجیر های درشد داشته باشید باید پیوند بزنید

  68. Avatar ناصر گفت:

    از ریشه درخت انجیرم قارچ خوراکی سبز میکند و هر روز انها را از ریشه جدا میکنم فردا بازم قارچ سبز میکند باید چکار کنم

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      قارچ ها از طریق هاگ نکثیر میشوند
      قبل از اینکه به مرحله هاگ دادن برسند بتوانید قارچ ها را بکنید بعد از چند سری قارچ دادن از بین میرود چون دیگر هاگی نمی ماند که تکثیر شود.

  69. Avatar سمیه گفت:

    باسلام و احترام ،یک درخت انجیر ۱۶ساله داخل حیاط داریم که انجیرش زرد وگوشتی وبدون دانه است ولی امسال اکثر انحیرهاش داخلش قرمز رنگ ودونه دار شده میخواستم دلیلشرا بدونم ؟ .باسپاس از پاسخگویتون

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      ممکن است به خاطر بیماری ویروسی باشد باید توضیح بیشتری از نظر شرایط آفتاب آبدهی و شرایط خود درخت که ممکن است روی شاخه ها و برگها نشانه هایی باشد بنویسید

  70. Avatar Rahele گفت:

    با درود فراوان
    خواستم بپرسم درخت انجیری دارم حدود ۱۵ساله، بعلت مزاحمت میخوام جاشو عوض کنم، کی درخت به خواب میره که اینکارو انجام بدم تا نسوزه؟ ممنونم

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت ها را باید در زمستان که به خواب میروند جابجا کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *