گیاهان دارویی و ادویه ها

آشنایی با رزماری

کاسه پر شده با رزماری خشک شده و همچین بیلچه با ادویه رزماری

رزماری (Salvia rosmarinus)، گیاه کوچک همیشه سبز از خانواده نعناع (Lamiaceae) که از برگ های آن برای طعم دادن به غذا استفاده می شود. رزماری که بومی منطقه مدیترانه است، در بسیاری از اروپا طبیعی شده است و به طور گسترده در باغ ها در آب و هوای گرم رشد می کند.

برگ ها طعمی تند و کمی تلخ دارند و به صورت خشک یا تازه معمولاً برای طعم دادن به غذاها به ویژه گوشت بره، اردک، مرغ، سوسیس، غذاهای دریایی، قیمه، خورش، سوپ، سیب زمینی، گوجه فرنگی، شلغم و سایر سبزیجات استفاده می شود و همچنین نوشیدنی ها

  • نام علمی: Rosmarinus officinalis L.
  • خانواده: Lamiaceae
  • نام انگلیسی: Rosemary

Rosmarinus نام لاتینی که از کلمه ros به معنی شبنم و marinus به معنی دریا گرفته شده است. این جنس دارای گونه های درختچه‌ای، برگ های باریک و معطر، و حلقه‌های گل دو لبه ای است. پراکنش آن در جنوب اروپا و شمال آفریقاست.

گیاه شناسی رزماری

رزماری درختچه ای چند ساله است و معمولاً تا حدود 1 متر (3.3 فوت) ارتفاع رشد می کند، اگرچه ارتفاع برخی از گیاهان می تواند تا 2 متر (6.6 فوت) برسد. برگ های خطی حدود 1 سانتی متر (0.4 اینچ) طول دارند و تا حدودی شبیه سوزن های کاج منحنی کوچک هستند.

رنگ آنها سبز تیره و براق است و قسمت زیرین آن سفید رنگ و حاشیه برگ های فرفری است. گل های کوچک مایل به آبی در دسته های زیر بغل قرار دارند و برای زنبورها جذاب هستند. رزماری نسبتاً به اکثر آفات و بیماری های گیاهی مقاوم است، اگرچه در آب و هوای مرطوب به برخی از عفونت های قارچی مانند سفیدک پودری حساس است. همچنین میزبان معمولی برای حشرات است. گیاهان به راحتی از قلمه ها رشد می کنند.

نمایی نزدیک از شاخه های تازه رزماری

نمایی نزدیک از شاخه های تازه رزماری

تاریخچه و موارد استفاده رزماری

این گیاه از زمان های قدیم به دلیل خواص دارویی آن مورد استقبال قرار گرفته است. رزماری به طور سنتی برای کمک به کاهش درد عضلانی، بهبود حافظه، تقویت سیستم ایمنی و گردش خون و تقویت رشد مو استفاده می شد.

در زمان های قدیم اعتقاد بر این بود که رزماری باعث تقویت حافظه می شود. در ادبیات و فولکلور نشانی از خاطره و وفاداری است. رزماری کمی محرک است. در طب سنتی یک ترکیب معطر محبوب از مواد مقوی و روان کننده بود. امروزه روغن معطر آن یکی از مواد تشکیل دهنده بسیاری از محصولات آرایشی بهداشتی و ورموت است. محتوای اسانس از 0.3 تا 2 درصد است و از تقطیر به دست می آید. جزء اصلی آن بورنئول است.

فواید رزماری

  • رزماری دارای طیف وسیعی از مزایای سلامتی است.
  • آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهابی
  • رزماری منبع غنی از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهابی است که تصور می شود به تقویت سیستم ایمنی و بهبود گردش خون کمک می کند.
  • مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که رزماری سرشار از آنتی اکسیدان است که نقش مهمی در خنثی کردن ذرات مضر به نام رادیکال های آزاد دارد.
  • بهبود هضم: در اروپا، رزماری اغلب برای کمک به درمان سوء هاضمه استفاده می شود. در واقع، کمیسیون E آلمان، رزماری را برای درمان سوء هاضمه تایید کرده است. با این حال، باید توجه داشت که در حال حاضر هیچ مدرک علمی معناداری برای حمایت از این ادعا وجود ندارد.
  • تقویت حافظه و تمرکز: بر اساس تحقیقاتی که ارائه شده است، عطر رزماری می تواند تمرکز، عملکرد، سرعت و دقت و تا حدودی خلق و خوی افراد را بهبود بخشد.
  • حفاظت عصبی: دانشمندان دریافته اند که رزماری ممکن است برای مغز شما نیز مفید باشد. رزماری حاوی ماده‌ای به نام اسید کارنوزیک است که می‌تواند با آسیب رادیکال‌های آزاد در مغز مقابله کند.
  • برخی از مطالعات روی موش ها نشان داده اند که رزماری ممکن است برای افرادی که سکته مغزی را تجربه کرده اند مفید باشد. به نظر می رسد رزماری در برابر آسیب مغزی محافظت می کند و ممکن است بهبودی را بهبود بخشد.
  • جلوگیری از پیری مغز: برخی از مطالعات نشان داده اند که رزماری ممکن است به طور قابل توجهی به جلوگیری از پیری مغز کمک کند. منبع مورد اعتماد توانایی درمانی رزماری برای پیشگیری از آلزایمر امیدوار کننده است، اما مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
  • سرطان: تحقیقات منتشر شده در Oncology ReportsTrusted Source نشان داد که «عصاره اتانولی خام رزماری (RO)» گسترش سلول‌های سرطان خون و سرطان پستان را کاهش می‌دهد.
  • مطالعه دیگری که در Bioscience, Biotechnology and BiochemistryTrusted Source منتشر شد، به این نتیجه رسید که رزماری ممکن است به عنوان یک عامل ضد التهابی و ضد تومور مفید باشد.
  • همچنین، گزارشی که در مجله علوم غذایی منتشر شد نشان داد که افزودن عصاره رزماری به گوشت چرخ کرده تشکیل عوامل سرطان‌زا را کاهش می‌دهد که می‌توانند در حین پخت و پز ایجاد شوند.
چیدن رزماری

چیدن رزماری

اثرات جانبی مصرف رزماری

رزماری معمولاً وقتی در دوزهای کم مصرف شود بی خطر است. با این حال، دوزهای بسیار زیاد می تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند، اگرچه این امر نادر است.

عوارض جانبی عبارتند از:

  • استفراغ
  • اسپاسم
  • کما
  • ادم ریوی (مایع در ریه ها)
  • دوزهای بالای رزماری ممکن است باعث سقط جنین شود. بنابراین مصرف مکمل رزماری برای زنان باردار توصیه نمی شود.

نحوه کاشت رزماری

در کاشت رزماری باید نکات و شرایط ذیل را رعایت کرد.

زمان کاشت

زمانی که هوا گرم شد و یخبندان پیش بینی نمی شود، رزماری بهتر است در بهار کاشته شود. کانتینرهای داخل ساختمان معمولاً در هر زمانی از سال قابل راه اندازی هستند.

انتخاب محل کاشت

این گیاه به یک نقطه آفتابی که دارای خاک با زهکشی تیز باشد نیاز دارد. مطمئن شوید که هیچ درخت یا درختچه بلندتری در آن منطقه به قدری نزدیک نباشد که روی رزماری سایه بیاندازد. رزماری همچنین در ظروف هم در فضای باز و هم در داخل خانه به خوبی رشد می کند، تا زمانی که بتواند نور کافی دریافت کند.

فاصله، عمق و پشتیبانی

بوته های رزماری را حداقل 60 تا 90 سانتی متر از هم فاصله دهید. نهال ها و گیاهان نهالستان را در همان عمقی که در ظرف قبلی خود رشد می کردند بکارید. هنگام کاشت بذرها باید به سختی با خاک پوشانده شوند. ساختار تکیه گاهی برای این درختچه ضروری نیست.

چای با گیاه دارویی رزماری در لیوان شیشه ای

چای با گیاه دارویی رزماری در لیوان شیشه ای

مراقبت از گیاه رزماری

گیاه رزماری نیاز به مراقبت دارد و شرایط ذیل را باید مورد توجه قرار داد.

نور و روشنایی

رزماری آفتاب کامل را ترجیح می دهد، یعنی حداقل شش ساعت نور مستقیم خورشید در بیشتر روزها. یک پنجره رو به جنوب برای رشد داخل خانه ایده آل است و چراغ های رشد اغلب برای تامین نور اضافی ضروری هستند. گیاهان داخل خانه را در هوای گرم بیرون بیاورید تا به نور طبیعی خورشید دسترسی داشته باشند. نور ناکافی می تواند باعث رشد ساق پا و ضعیف شود.

خاک

خاک شنی یا لومی با زهکشی خوب برای رزماری بهترین است. خاک رس سنگین و خاک های مرطوب را به خوبی تحمل نمی کند. pH خاک کمی اسیدی تا خنثی ایده آل است.

آب

درختچه های رزماری پس از رسیدن به خشکی تحمل خوبی دارند و بهتر است به جای آبیاری بیش از حد آنها را در زیر آب قرار دهید. بین دو آبیاری اجازه دهید چند اینچ بالای خاک خشک شود و سپس آبیاری کنید تا خاک به طور یکنواخت مرطوب باشد اما خیس نباشد.

دما و رطوبت

این درختچه هوای گرم و رطوبت متوسط ​​را دوست دارد. بیشتر انواع رزماری نمی توانند در دمای زیر 30 درجه دوام بیاورند، اما تحمل گرمای خوبی دارند. آنها دمای بین 55 تا 80 درجه را ترجیح می دهند. علاوه بر این، رطوبت بالا می تواند منجر به پوسیدگی و مشکلات قارچی شود، به خصوص اگر گردش هوای کافی در اطراف گیاه وجود نداشته باشد.

کود

رزماری یک تغذیه کننده سنگین نیست. مخلوط کردن کمپوست در خاک در زمان کاشت می تواند به شروع سالم درختچه کمک کند. سپس، استفاده از کود مایع متعادل، با پیروی از دستورالعمل‌های برچسب، به رشد کیفیت ادامه می‌دهد.

گرده افشانی

درختچه های رزماری خود گرده افشانی می کنند و زنبورها و سایر گرده افشان ها را به باغ جذب می کنند. گیاهان داخل خانه را در هوای گرم و زمانی که گلهایشان باز است به بیرون بیاورید تا شکوفه ها به طور طبیعی گرده افشانی شوند.

آماده سازی با روغن رزماری

آماده سازی با روغن رزماری

انواع رزماری

انواع مختلفی از رزماری برای رشد وجود دارد، از جمله:

آرپ: این گیاه دارای شاخ و برگ سبز روشن با رایحه لیمو است و به دلیل تحمل سرما معروف است.

باران طلایی: این گیاه در ارتفاع و عرض 2 تا 3 فوت فشرده می ماند و روی شاخ و برگ هایش علائم زردی دارد.

آلبوس: علامت تجاری این رقم گلهای سفید آن است.

Prostratus: این رقم دارای عادت رشد کم و گسترش در حدود 2 فوت ارتفاع و 2 تا 3 فوت عرض است.

پودر رز ماری

۲۰,۹۰۰ تومان۱۶۷,۹۰۰ تومان
تخفیف بیشتر با انتخاب وزن بالاتر

رزماری در مقابل اسطوخودوس

رزماری و اسطوخودوس از نظر ظاهری شبیه هم هستند. هر دو درختچه مانند با ساقه های چوبی هستند و دارای برگ های معطری بلند و نازک هستند. با این حال، گیاهان رزماری به طور کلی بزرگتر از اسطوخودوس رشد می کنند. شکوفه های رزماری در میان شاخ و برگ تشکیل می شوند در حالی که شکوفه های اسطوخودوس از شاخ و برگ روی خوشه های گل بالا می روند. و اسطوخودوس طعم و عطر گلی سبکتر و بیشتری نسبت به رزماری دارد.

برداشت رزماری

رزماری را می توان تقریباً در هر زمانی از سال برداشت کرد، اگرچه بهار و تابستان زمانی هستند که بیشترین رشد را دارد. و برگها درست قبل از شکوفه دادن گیاه بسیار خوش طعم و معطر هستند. برای برداشت، از هرس برای بریدن نوک ساقه های 4 تا 6 اینچی استفاده کنید.

از شاخه یا برگ رزماری تازه در آشپزی به دلخواه استفاده کنید. یا ساقه ها را به صورت وارونه در یک منطقه خشک، خنک و دارای تهویه مناسب آویزان کنید تا خشک شود، که باید چند هفته طول بکشد. پس از خشک شدن ساقه ها، برگ ها را جدا کرده و در ظرف دربسته در انبار نگهداری کنید.

رزماری

رزماری

نحوه پرورش رزماری در گلدان

پرورش این گیاه در ظرف به شما امکان می دهد در هوای سرد آن را به داخل خانه ببرید. همچنین می توانید ظروف را در پاسیو یا عرشه نزدیک آشپزخانه خود نگه دارید تا در حین پخت و پز به راحتی دسترسی داشته باشید. گلدانی را انتخاب کنید که کمی بزرگتر از توپ ریشه گیاه باشد. مطمئن شوید که سوراخ های زهکشی دارد. یک ظرف سفالی بدون لعاب بهتر است تا رطوبت اضافی خاک از طریق دیواره های آن تبخیر شود.

هرس رزماری

رزماری را در صورت لزوم برای شکل دادن به رشد آن پس از گلدهی گیاه هرس کنید. اما هر بار بیش از یک سوم گیاه را هرس نکنید، زیرا این امر می تواند به درختچه فشار وارد کند و آن را در برابر بیماری ها و آفات آسیب پذیر کند.

تکثیر رزماری

اگر می خواهید گیاه رزماری خود را تکثیر کنید، بهترین گزینه این است که با قلمه شروع کنید. این نه تنها یک راه ارزان برای به دست آوردن یک گیاه جدید است، بلکه گرفتن قلمه از یک گیاه بالغ می تواند به تقویت شاخه های بیشتر و رشد بوته ای کمک کند. بهترین زمان برای قلمه زدن در بهار یا تابستان است. در اینجا چگونه است:

  • یک تکه از ساقه سالم را که چند اینچ طول دارد ببرید. برای بهترین نتایج رشد چوب نرم جدید را انتخاب کنید.
  • برگ های قسمت پایینی ساقه را جدا کنید و حداقل پنج برگ باقی بگذارید.
  • انتهای بریده شده را به هورمون ریشه زایی آغشته کنید.
  • قلمه را در یک مخلوط گلدان مرطوب بدون خاک در یک ظرف کوچک که دارای سوراخ های زهکشی است بکارید.
  • ظرف را در مکانی گرم که نور روشن و غیر مستقیم دارد قرار دهید. قلمه را روزانه غبارآلود کنید و مطمئن شوید که محیط رشد خشک نشود.
  • در حدود دو تا سه هفته، ساقه را به آرامی بکشید تا ریشه ها را بررسی کنید. اگر احساس مقاومت می کنید، می دانید که ریشه ها رشد کرده اند. پس از آن، قلمه برای پیوند آماده می شود.
روغن رزماری در بطری شیشه ای با شاخه های تازه رزماری روی چوب

روغن رزماری در بطری شیشه ای با شاخه های تازه رزماری روی چوب

نحوه رشد رزماری از بذر

دانه های رزماری ممکن است به سختی جوانه بزنند، و اغلب با گیاه مادر خود رشد نمی کنند. اگر می خواهید از بذر رشد کنید، چندین بذر بیشتر از گیاهانی که امیدوارید رشد کنید بکارید. بذرها را حدود سه ماه قبل از آخرین تاریخ یخبندان منطقه شما در بهار شروع کنید.

آنها را در سینی پر از مخلوط مرطوب شروع بذر بریزید، فقط آنها را به آرامی با مخلوط بپوشانید. سینی را با پوشش پلاستیکی بپوشانید تا رطوبت را به دام بیندازد و مطمئن شوید که مخلوط خشک نشود. سینی را روی حصیر حرارتی قرار دهید تا خاک بین 80 تا 90 درجه بماند. به محض ظاهر شدن نهال ها، پوشش پلاستیکی را بردارید و سینی را در نور روشن قرار دهید. هنگامی که بذرها حدود 7.5 سانتیمتر ارتفاع دارند، می توان آنها را به گلدان های جداگانه یا در فضای باز منتقل کرد اگر هوا گرم است.

پرورش رزماری در گلدان

هنگام پرورش رزماری در ظرفی از مخلوط گلدانی سبک و با زهکشی خوب استفاده کنید. برنامه ریزی کنید که هر سال با استفاده از مخلوط گلدان تازه، در یک ظرف بزرگتر، گلدان را مجدداً بکارید. بهترین زمان برای گلکاری در بهار است. گیاه را به آرامی از ظرف قبلی خود جدا کنید و آن را در همان عمق در ظرف جدید قرار دهید و اطراف آن را با خاک پر کنید.

ادویه رزماری و لیمو و گرانول سیر

۷۰,۹۰۰ تومان۶۰۳,۹۰۰ تومان
تخفیف بیشتر با انتخاب وزن بالاتر

بذر رزماری

۲۹,۹۰۰ تومان
این بسته شامل 10 عدد بذر میباشد.

زمستان گذرانی

قبل از اینکه در پیش بینی پاییز یخبندان پیش بینی شود رزماری را به داخل خانه بیاورید. آن را در یک اتاق گرم و به دور از هر گونه جریان یا هوای خشک کننده از دریچه های گرما نگهداری کنید. به ارائه حداقل شش ساعت نور خورشید در روز از طریق یک پنجره روشن و/یا نور رشد ادامه دهید. و کمی از آبیاری خودداری کنید، هر چند اجازه ندهید خاک کاملا خشک شود. هنگامی که یخبندان در بهار از پیش بینی خارج شد، گیاه می تواند به بیرون بازگردد.

آفات و بیماری های رایج گیاهی

رطوبت بالا و گردش ضعیف هوا می تواند منجر به سفیدک پودری – یک قارچ سفید و پودری – روی گیاهان رزماری شود. کپک پودری معمولاً گیاه را نمی کشد، اما بیماری آن را ضعیف می کند. برای جلوگیری از سفیدک پودری، مطمئن شوید که خاک گیاه خیلی مرطوب نباشد و چند فوت فضایی در اطراف آن برای جریان هوا فراهم کنید. همچنین مراقب شته‌ها و کنه‌های عنکبوتی، به‌ویژه در گیاهان داخلی باشید. به محض مشاهده هجوم از صابون حشره کش استفاده کنید تا از گسترش آن جلوگیری کنید.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *